Uredništvo

 |  Kultura

»Etnonacionalizem je uničil naše dostojanstvo«

Bosansko-hercegovski režiser Dino Mustafić je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Bosansko-hercegovski režiser Dino Mustafić je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024

Bosansko-hercegovski režiser Dino Mustafić je spregovoril za posebno poletno številko Mladine INTERVJU 2024
© Agdal Nuhanović

Dino Mustafić je bosansko-hercegovski režiser z bogatim opusom gledaliških predstav, dokumentarnih in igranih filmov, za katere je prejel številne nagrade. Že pri 27 letih je postal direktor gledališkega festivala MESS, danes je direktor Narodnega gledališča v Sarajevu. Režiral je več kot sto predstav klasičnih in sodobnih piscev, igrajo jih po številnih mestih nekdanje Jugoslavije in tudi drugod v tujini, predstava Helverjeva noč Kamernega teatra 55 pa je dobila največ mednarodnih priznanj v zgodovini bosansko-hercegovskega gledališča. Nikjer se ne počuti tujec, ker je, kot pravi, eno s kulturno dediščino Danila Kiša, Mirka Kovača, Andrića, Selimovića, Krleže, pa tudi Ekaterine Velike in Indeksov.

V pogovoru za posebno poletno številko Mladine (INTERVJU 2024) je govoril o tem, da naše prave identitete ne določajo nacionalnost, vera, jezik in rod, ampak duhovne in civilizacijske vrednote, na katerih temelji človeško dostojanstvo. Z Mustafićem se je pogovarjala novinarka Heni Erceg.

Mustafić je med drugim spregovoril o tem, kako se je živelo pred desetimi, 15 leti, kakšne so razlike v današnjem času. "Na podlagi vsakodnevnih pogovorov z ljudmi lahko povem, da izražajo globoko zaskrbljenost zaradi političnih in varnostnih razmer v regiji. Od naslovov na portalih do objav na družabnih omrežjih vse zaznamuje pojem, ki je bistveno določil moje življenje od mladosti do srednjih let – kriza. Sedem dni na teden smo prisiljeni gledati in poslušati vladavino najslabših, ki si v javnem prostoru prizadevajo za najslabšo mogočo retoriko, s katero želijo državljane okužiti z nacionalizmom."

"Etnonacionalizem je uničil naše dostojanstvo, uspešen je bil pri dosegi svojega cilja – v ljudeh je zbudil najnizkotnejše strasti do Drugega, ki so vstopnica v območje moči in privilegijev, če se odločite biti s 'svojimi'. Če takšno retoriko zavrnete, vas bodo razglasili za izdajalca, avtošovinista, zavrniti »svoje« pomeni ne biti, ne obstajati. Tukajšnji avtokrati so upravljavci strahu, s tem imajo v rokah vzvode moči, protežirajo človeško sodrgo, prostake in primitivce kot predstavnike družbene elite, politične in poslovne."

Dino Mustafić.
bosansko-hercegovski režiser

15 poglobljenih intervjujev

Tokrat si boste lahko v posebni poletni številki prebrali 15 poglobljenih pogovorov, med njimi s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, podjetnikom in soprogom predsednice republike Alešem Musarjem, zaščitnico živali in naravovarstvenico Nevenko Rojšek Lukič, poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom, naravovarstvenico Andrejo Slameršek, županom mesta Celje Matije Kovačem, režiserko Tjašo Črnigoj, kirurgom Urošem Ahčanom, glasbenikom Vladom Kreslinom, filmsko zvezdo Špelo Rozin, sadjarjem Boštjanom Kozoletom, vizualno umetnico Heleno Tahir, pisateljem Édouardom Louisom, režiserjem Dinom Mustafićem in fotografom Matjažem Tančičem.

Posebna poletna številka je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini (NAROČITE TUKAJ). Priskrbite si svoj izvod!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.