Luka Volk  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 30  |  Družba  |  Intervju

»Socialni dialog ne more delovati, če delodajalci niso pripravljeni sklepati kompromisov in poslušati nasprotne strani«

Tea Jarc, sindikalistka

© Borut Krajnc

Širša Slovenija jo pozna kot tisto, ki je »okregala« Janeza Janšo na Kredarici, bila je eden najvidnejših obrazov petkovih protestov. A Tea Jarc je v prvi vrsti sindikalistka. Bila je predsednica sindikata Mladi plus, maja lani pa je bila – kot prva Slovenka in tudi prva oseba iz balkanske regije – izvoljena v vodstvo Evropske konfederacije sindikatov (ETUC). Dejansko je Slovenka na eni najvišjih mednarodnih funkcij. Postala je namreč konfederalna sekretarka te krovne sindikalne organizacije v Evropi, ki zastopa kar 43 milijonov delavcev iz vse Evrope. S Teo Jarc smo se pogovarjali o prihodnosti dela in sindikalnega organiziranja, pa tudi o tem, ali v Sloveniji res, če gre verjeti nekaterim gospodarstvenikom, še zmeraj vlada komunizem.

Slovenija se ponaša z rekordno nizko brezposelnostjo. Vas to kot sindikalistko navdaja z občutkom miru? 

To je seveda dober kazalnik, ne pokaže pa celotne slike. Zelo nizka stopnja brezposelnosti ne pove na primer nič o tem, kakšne so te zaposlitve in kako visoke so plače. Ko stvar vzamemo pod drobnogled, vseeno ugotovimo, da imamo v Sloveniji še vedno precej negotovih oziroma prekarnih zaposlitev in da plače ne dohajajo rasti inflacije. Zaposlitev je težko napolnjena s smislom, če si z delom ne moreš privoščiti stanovanja ali neke kakovosti življenja, če se samo iz meseca v mesec sprašuješ, kako boš plačal račune, in vsak mesec končaš s praznim bančnim računom. Ko gledamo statistiko brezposelnosti, se velja zavedati, da nanjo vplivajo tudi širši dejavniki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.