Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 31  |  Družba  |  Intervju

»Ni treba nekih hudih znanstvenih dokazov za to, da se populacija žuželk zmanjšuje«

Dušan Klenovšek, naravovarstvenik

© Borut Krajnc

Dušan Klenovšek (1962) je po izobrazbi učitelj biologije in kemije, zadnje desetletje zaposlen v Kozjanskem parku, prej leta na novomeški enoti zavoda za varstvo narave. Spremlja naravo zlasti v okolici Spodnje Save, s fotografskim objektivom beleži živali, rastline, pa tudi redne stranpoti človeka. Je avtor več knjig in prispevkov o naravi, s številnimi nagovarja tudi mlajše, o naravi in vrstah pogosto predava ter redno ozavešča tudi na družbenem omrežju.

Intervju je nastal v ponedeljek ob reki Savi, na umetnem makadamskem nasipu v Vrbini pri Krškem, kamor vodi cesta mimo jedrske elektrarne, ogromnih koruznih polj, prepredenih s stebri daljnovodov, Evrosadovih nasadov jabolk, mimo stavbe Gen energije in odlagališča jedrskih odpadkov ter na koncu Kostakovega zbirnega centra odpadkov in betonarne. Ob nekaj večinoma oddaljenih ptičih in (pre) mirni hidroakumulaciji na reki Savi so pogovor nepričakovano spremljali ogromni neregistrirani tovornjaki, ki so z brežine nadomestnega habitata po makadamski cesti na nasipu odvažali gramoz, brez prekinitve, vsakič pospremljeni z velikanskim prašnim oblakom. »Gramoz je dober biznis,« pravi sogovornik in naenkrat spremeni izraz, ko prileti in se zelo približa manjši ptič. »Spremenljivi prodnik! Kot da bi želel, da ga opazimo! Imava izredno srečo, da ga vidiva tako od blizu.«

Tukaj na Savi je prejšnji teden potekalo svetovno prvenstvo v klubskem ribolovu. Izplen je bil boren. 

Tukaj sem bil v torek zjutraj in so mi to povedali ribiči sami. Okoli 180 ribičev – gre za praktično najboljše v športnem ribolovu – je na treningu prvi dan ujelo 20 kilogramov rib. Hčerka enega od njih je pred leti nekaj deset kilometrov višje, ob Radečah, postala svetovna prvakinja z ulovom 25 kilogramov rib. Ta primerjava pove veliko. V torek so kovali načrte za večji ulov, kako spremeniti taktiko, nekateri so bili celo prepričani, da se ribe skrivajo, sam pa sem se spraševal, ali jim povedati, da so v precejšnji ribji puščavi. V četrtek sem znova prišel in govoril z udeležencem iz Bolgarije, ki je ponovil, da rib ni in ni. Bilo mi je skoraj hudo zanje, ker so k nam na svetovno prvenstvo prišli iz Švedske, Norveške, pa iz Portugalske s kombiji, s celimi kupi opreme.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.