Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Skupne krajine: El Conde de Torrefiel

Skupne krajine: El Conde de Torrefiel

27. Mladi levi, več prizorišč, Ljubljana

Do 31/08

Druge polovice avgusta si ne znamo več predstavljati brez mednarodnega festivala Mladi levi, ki v organizaciji zavoda Bunker v Ljubljano vabi odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Ključna novost je, da se je letošnji festival začel na razpotjih med gozdom, travniki in njivami Koseškega boršta, kjer se lahko do nedelje, 25. avgusta, pridružite pestremu gledališkemu raziskovanju, ki sta ga Stefan Kaegi in Caroline Barneadu (v sodelovanju s slovenskimi umetniki) zaokrožila pod imenom Skupne krajine. Nato se festival vrača v Staro mestno elektrarni in na Tabor, pa tudi v Plesni teater Ljubljana, kjer se bodo zvrstili plesne predstave, performansi in instalacije. Festival bodo naslednjo soboto, 31. avgusta, sklenili z zabavo ob 20-letnici Stare mestne elektrarne. Več na https://www. bunker.si/festival-mladi-levi/.

Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, Kongresni trg, Ljubljana

26/08—29/08 ob 21. uri

Kinodvor sezono kina na prostem vedno sklene na enem od osrednjih ljubljanskih trgov, na Kongresnem trgu, in ga spremeni v naše največje poletno kinoprizorišče. Tokrat bodo brezplačno ponudili na ogled štiri brezčasne filmske klasike: Na pristaniški obali Elie Kazana, Vreli asfalt Clauda Sauteta, Zapisano v vetru Douglasa Sirka in ikonični film Wima Wendersa Pariz, Teksas. S tem se bodo poklonili kar nekaj stoletnicam – sto let namreč mineva od rojstva igralcev Marlona Branda, Eve Marie Saint, Lauren Bacall in Dorothy Malone ter režiserja Clauda Sauteta.

Kar ostane, Galerija DLUL, Ljubljana

Do 08/09

Umetnica mlajše generacije Monika Plemen (1994) v okviru cikla Mladi kurator, mladi umetnik predstavlja obsežni umetniški projekt, v katerem je raziskovala, kako je lahko grafika priročen medij za dokumentiranje vsakdana, pravzaprav dnevnik. Po principu »ena na dan« je nastalo 365 grafičnih matric in listov, ki tvorijo pripoved o koščku nekega življenja in nas soočajo z vprašanjem, kako gledati na lastno preteklost, jo zabeležiti, z njo shajati in jo vedno znova osmišljati. Kuratorka razstave je Teja Kosi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.