Vanja Pirc

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Lutke za Zvezdico Zaspanko

Lutke za Zvezdico Zaspanko
© Miha Fras

Od skice do lutke, Bežigrajska galerija, Ljubljana

Do 17/10

Ljubljansko gledališče Mini teater, ki sta ga Robert Waltl in Ivica Buljan leta 1999 ustanovila z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem teatru in gledališču za mlado občinstvo, letos praznuje že 25 let obstoja. Ob tej obletnici so pripravili številne kulturne dogodke, med njimi je tudi razstava lutk dolgoletnega sodelavca tega gledališča, priznanega češkega ustvarjalca s področja lutkovne, gledališke in scenske umetnosti Roberta Smolíka. Na razstavi v Bežigrajski galeriji je na ogled 83 lutk, 24 scenskih elementov in predmetov ter trije odri; med drugim tudi stvaritve za predstave Zvezdica Zaspanka, Pekarna Mišmaš in Mizica, pogrni se.

Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945, Pokrajinski muzej Koper, Koper

Do 15/12

Lanska odlično sprejeta razstava Kruha in iger, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v letu 2024, se je iz Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije v Ljubljani preselila v Pokrajinski muzej Koper, kjer bodo vse do sredine decembra na ogled medvojna dela slikarja Toneta Kralja (1900–1975), izrazitega antifašista, antinacista in pacifista, ki je z umetnostjo bojevito zagovarjal humanistične vrednote. Posebno mesto na razstavi pripada sliki Streljanje talcev, 13. 10. 1942, na hrbtni strani katere so šele nedavno odkrili novo impresivno delo z naslovom Panem et circenses. Za lokalne obiskovalce pa ima poseben pomen tudi slika Rapallo, ki se je zdaj vrnila v domači muzej.

Stupica – od dedka do vnukinje, Galerija Velenje, Velenje

Do 12/10

Ilustratorka Hana Stupica (1988) izhaja iz ene najbolj prepoznavnih slovenskih umetniških družin in razstava v Galeriji Velenje se ukvarja prav z vprašanjem, kakšen vpliv na njeno delo so imeli dedek Gabrijel Stupica, babica Marlenka Stupica in mama Marija Lucija Stupica, vrhunski vizualni umetniki, nagrajeni z najvišjimi priznanji. Hana Stupica bo predstavila, kako so jo navdihovale dedkove slike, babičina ustvarjalnost in mamin zasanjani svet domišljije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.