Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 35  |  Družba  |  Intervju

»Podnebne spremembe nas prehitevajo, za ohranitev varnosti sedanje rešitve ne bodo zadostovale«

Rok Fazarinc, hidrotehnik

© Luka Dakskobler

Rok Fazarinc ima več kot 40 let delovnih izkušenj, pridobljenih pri vseh najpomembnejših projektih zagotavljanja protipoplavne varnosti ob slovenskih vodotokih. Zadnja desetletja je v živo spremljal in analiziral učinke vseh velikih poplav in drugih sorodnih dogodkov, kot so plazovi. Po lanskih poplavah je postal vodja sveta za vode pri ministrstvu za naravne vire, nato pa tudi član vladnega sveta za obnovo, to pomeni, da je vsak dan vpet v sprejemanje sanacijskih odločitev in tudi snovanje vizije, kako naprej.

Po lanskih poplavah je premier dejal, da bo politika tokrat bolj upoštevala stroko kot v preteklosti. Imajo zadnje leto vaše besede kaj večjo težo kot prej?

Da, zadnje leto je opazno, da naša beseda velja več kot v preteklosti. Problem, ki ga strokovnjaki imamo, je prej birokracija kot politika. Mnogi predpisi so še vedno neživljenjski in ustavljajo sprejemanje strokovno najboljših rešitev. Poplavna uredba, ki še vedno ni spremenjena, je tak primer, pa tudi oba zakona, ki ju je parlament sprejel lani po poplavah, to sta interventni zakon in zakon o obnovi, sta bila napisana razmeroma hitro in sta zato v nekaterih členih neoperativna.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.