Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 37  |  Družba  |  Intervju

»Del večinskega prebivalstva ne bo Romov nikoli sprejel«

Franci Kek, bivši poslanec

© Borut Krajnc

Franci Kek je delu javnosti najbolj znan po organizaciji nekdaj enega največjih glasbenih festivalov na ozemlju nekdanje Jugoslavije, Rocka Otočec. Drugemu delu po skriti kameri, spet tretjemu po tem, da je bil poslanec državnega zbora. Zdaj je že nekaj let predvsem sobodajalec. V državni zbor je bil leta 2008 izvoljen kot član stranke Zares in tudi nasploh se prišteva k političnemu polu, ki se razteza levo od sredine. Pred leti je sodeloval pri komunalnem urejanju največjega romskega naselja v jugovzhodni Sloveniji Brezje-Žabjak in vsaj odtlej ne skriva svojih mnenj o romski skupnosti, ki bi morda sodila v svetovni nazor na drugi strani politične daljice, čeprav vsaj na Dolenjskem glede vprašanj, povezanih z Romi, nič ni tako enostavno.

V življenju ste počeli marsikaj, nekaj let pa ste se ukvarjali tudi z romsko tematiko. Kako je prišlo do tega? 

Na novomeški občini so se zavedali težav na tem področju in želeli so z dodatno delovno silo stvari izboljšati. Tedaj, leta 2016, sta me župan Gregor Macedoni in takratna direktorica občinske uprave Vida Čadonič - Špelič angažirala za koordinacijo med romsko skupnostjo, službami, ki se na lokalni ravni ukvarjajo s to tematiko, in organi na nacionalni ravni. Zaznal sem bistvene težave na terenu in sledil temu, kar je bilo treba storiti. Smisel mojega dela je bil predvsem, da poskušam kaj premakniti ’v Ljubljani’. Moji sogovorniki so bili Romi, lokalna skupnost, urad za narodnosti, center za socialno delo, policija, zdravstvo, šolstvo, urad varuhinje človekovih pravic, Amnesty International Slovenije, predsednik vlade, kabinet predsednika vlade, kabinet ministra za kmetijstvo, direktor direkcije za ceste, Elektro Ljubljana, številni državni sekretarji in sekretarke na različnih ministrstvih, Malteški viteški red, nevladne organizacije nasploh, poslanci … Med drugim nam je takrat uspelo priti do odločitve o ureditvi komunalne infrastrukture v naselju Žabjak in tudi do tega, da je novomeški center za socialno delo dobil dodatno zaposleno osebo, ki je bila odgovorna za romsko področje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.