Vanja Pirc

 |  Mladina 37  |  Kultura

Računsko sodišče se z izplačilom nagrade Svetlani Makarovič ni strinjalo

Nagrada pod drobnogledom

Nastop Svetlane Makarovič na lanski proslavi ob kulturnem prazniku

Nastop Svetlane Makarovič na lanski proslavi ob kulturnem prazniku
© Borut Krajnc

Računsko sodišče je objavilo revizijsko poročilo o predlogu zaključnega računa proračuna za leto 2023, nekoliko presenetljivo pa je bil v zvezi z njim skorajda največ medijske pozornosti deležen primer, ki mu je v obsežnem, 129-stranskem poročilu posvečena le dobra stran. Še več, ta primer v poglavju, kjer so navedeni kršitelji in kršitve predpisov o poslovanju, sploh ni bil omenjen. Zakaj je torej zbudil pozornost, kateri od tistih, zaradi katerih je računsko sodišče predlogu zaključnega računa za leto 2023 izreklo mnenje s pridržkom, pa ne?

Morda zato, ker sta bili osrednji akterki tega primera Svetlana Makarovič in Asta Vrečko, po katerih propagandna glasila stranke SDS planejo vsakič, ko odpreta usta? Kot je znano, je Svetlana Makarovič, leta 2000 prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo, to najvišje državno priznanje za umetniško ustvarjanje iz protesta zavrnila, ker ga je hkrati z njo mimo veljavnih predpisov prejel pater Marko Rupnik. Konec leta 2022, po odmevnem razkritju več redovnic, da jih je pater domnevno spolno zlorabljal, pa si je premislila in prosila, da ji nagrado izročijo. Tedanja sestava upravnega odbora Prešernovega sklada, imenovana pod tretjo Janševo vlado, ji ni želela ugoditi, zato plakete še vedno ni prejela. Denarni del nagrade – 8346 evrov – pa ji je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Aste Vrečko leta 2023 izplačalo. Kot je obrazložilo, je to moralo storiti, saj sklep upravnega odbora Prešernovega sklada iz leta 2000 nikoli ni bil preklican.

Odločitev ministrstva je dvignila precej prahu, zato ne preseneča, da jo je pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče. In kaj je ugotovilo? Z ministrstvom se ni strinjalo, da je obveznost do Svetlane Makarovič »po več kot 20 letih« »moralo poravnati«. Po mnenju računskega sodišča je lahko tudi ne bi. Zato je ocenilo, da je bilo ravnanje ministrstva v nasprotju z zakonskimi členi, ki določajo, »da je pri pripravi in izvrševanju proračuna treba spoštovati načeli učinkovitosti in gospodarnosti«.

Kljub tej oceni računsko sodišče izplačila nagrade ni umestilo v poglavje, kjer so navedeni kršitelji in kršitve predpisov poslovanja.

Ko so po objavi revizijskega poročila mediji ponavljali, da je bilo izplačilo nagrade Svetlani Makarovič nezakonito, je ministrica za kulturo Asta Vrečko opozorila, da »nikjer v poročilu ne piše, da za izplačilo Prešernove nagrade Svetlani Makarovič ni bilo pravne podlage. Računsko sodišče je podalo mnenje, da nismo bili dolžni izplačati nagrade. A to ne pomeni, da ni prav, da nekomu izplačamo nagrado, ki mu ni bila nikoli izplačana, a hkrati tudi ne odvzeta, sklep pa ni bil preklican.« Računsko sodišče v zvezi s tem primerom ministrstvu tudi ni naložilo nobene obveznosti – niti »priprave odzivnega poročila s popravljalnimi ukrepi« niti »mu ni izreklo priporočil«.

Je pa zanimivo, da je očitke zavrnila le ministrica za kulturo, računsko sodišče pa ne. Za odnose z javnostmi tam po novem skrbi Rajko Gerič, do nedavnega novinar in urednik, ki je v ospredje vedno stopil v času Janševih vlad, večinoma na RTV Slovenija, nazadnje kot glavni motor medtem že ukinjene televizijske oddaje Panorama.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.