Uredništvo

 |  Kultura

»Mlajšim generacijam bomo morali znova približati osebne zgodbe ljudi«

IZJAVA DNEVA

"Veliko razmišljam o konceptu spomina, sploh kolektivnega pomnjenja. Kultura spominjanja je nujna, če želimo preživeti naslednjih sto let. Imamo učbenike, statistike, številke, pri čemer pozabljamo, da ljudem v spominu v resnici ostanejo zgodbe. Ko se pogovarjam s prijatelji ali družinskimi člani, ugotavljam, da se nihče ene stvari ne spominja popolnoma enako. Vsak ima o njej svojo zgodbo. Ne spominjamo se dejstev, samo naracije, ki je zgrajena okoli teh dejstev. Tako delujejo naši možgani. Na tak način se tudi učimo, ko si pripovedujemo zgodbe. Zato so slednje najpomembnejša in najbolj briljantna stvar."

"Vse bolj se zavedam, da bomo sploh mlajšim generacijam morali znova približati osebne zgodbe ljudi. Osebne resnice so tiste, ki se nas dotaknejo, sploh ko je govor o tragičnih zgodovinskih poglavjih. Spet potrebujemo močne zgodbe, ki morajo postati dostopne vsem."

(Monika Herceg, hrvaška pesnica, dramatičarka in pisateljica, v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, o tem, da moramo znova premisliti, kako narediti zgodovino ljudem dosegljivo skozi zgodbe)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.