Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Film

Film leta

Zaljubite se

zelo za

Saj nisi serijski morilec? Smrtonosni objem (Strange Darling, 2024, JT Mollner). 

Smrtonosni objem je triler o objemu, ki noče popustiti – objemu, ki gre do konca – objemu, ki res objame, stisne, izžame. Psihotriler o dejtu, ki izpolni ves tihi, notranji, prikriti, potencialni teror Tinderja, »kulture povezovanja«. Notranji triler Tinderja. Film, v katerem prvo vprašanje ni, A bi se pofukala, temveč – Saj nisi serijski morilec? In v katerem odgovor ni, Ja, dajva, pofukajva se, noro in nefiltrirano, temveč – Ne, nisem serijski morilec. Film o tem, kako tanka in mračna in agonična je črta med konsenzualnim in nekonsenzualnim rough seksom, med varnimi in nevarnimi besedami. Kot da seks ni vedno seks s tujcem. »A veš, koliko mora ženska tvegati, če se hoče malce zabavati?« Prav res – koliko jeze, vsiljenih izbir, igranja vlog, kontraintuitivnosti, regresivnosti, krvi in nasilja je v seksu. Se oregonski motel, prizorišče hookupa, res imenuje Blue Angel?

Smrtonosni objem je godardovski film o punci, fantu, avtu in pištoli. Bister, zvit, premeten, eleganten. Megakul. Metakul. Do zadnjega diha. On – brkati Demon (Kyle Gallner) – je nekoč nastopil v reklami, ona – Dama (Willa Fitzgerald) – nastopa v svojih fantazijah. Smrtonosni objem je ekranizacija pesmi Love Hurts, le da je ne poje ne Nazareth, ki jo je proslavil, ne duo The Everly Brothers, ki jo je lansiral, temveč Z Berg (s Keithom Carradinom). »To take a lot of pain, take a lot of pain / Love is like a cloud / Holds a lot of rain.« Njen glas je za ušesa to, kar je bil nekoč dim za filme noir. Spominja na prvo cigareto. Ja, Smrtonosni objem je delirij, v katerem protagonista – Dama in Demon – kadita. Film o razliki med kokainom in ketaminom. Obešenjaška dekonstrukcija neznosnosti in toksičnosti imperativa: zabavajmo se! Imejmo se fajn! Deregulirano, multižanrsko. Road movie. Film pregona. Whodunit. Slasher. #MeToo na steroidih. Puzzle. Groteska. Twister. Šoker. Torture porn. Mindfuck. Ekstremni pastiš. Hookup. Breakup. True crime. Resnična zgodba. Original. Kult. Film o nevarnosti svobode. Žanrski film, v katerem protagonista presežeta pričakovanja žanra. Cineroman v šestih poglavjih, ki se začne s tretjim ter nadaljuje s petim, prvim, četrtim, drugim in šestim – tako osupljivo halucinanten kot Lynchev Mulholland Drive, tako veličastno perverzen kot De Palmova Oblečena za umor in tako čudovito nelinearen kot Tarantinov Šund.

Film o enigmatični femme fatale, ki bi s svojo ljubeznijo prebudila mrtve. »SHOT ENTIRELY ON 35MM FILM.« Smrtonosni objem je film leta. Zaljubite se.

WR5lBkf482k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.