Uredništvo

 |  Kultura

»Jaz sem nad teboj, torej te lahko pohodim«

KOMENTAR DNEVA

"Danes smo priča skrb vzbujajočemu vračanju želje po prevladi. Boljši sem od tebe zaradi rase, ne zaradi kulture ali senzibilnosti. Jaz sem nad teboj, torej te lahko pohodim. Ta misel se razrašča na strašljiv način. Morda je prezgodaj, da bi to označili za fašizem ali nacizem, vendar gre nedvomno za izjemno močen odziv. Veliko je k temu pripomogel molk tako imenovanih lepih duš v povezavi z identiteto. Tema identitete je namreč osrednja."

"Ni mogoče razumeti, zakaj bi govorili o narodnosti v povezavi z Zulujci, in ne, ko se govori o Francozih, Italijanih, Slovencih. Narodnost ni le kri, rasa. Je tudi pripadnost črti gričev na obzorju, obali, rekam, glasbi besede, skupku običajev, ki veljajo v odnosih med ljudmi. Vse to je identiteta. In očitno je, da nenadzorovano priseljevanje vzbudi strah, da Italija ne bo več Italija, da Slovenija ne bo več Slovenija. Tudi če priznamo, da vsi ti, ki prihajajo, niso kriminalci, prinašajo drugo identiteto, ki utegne uničiti tisto prejšnjo, istovetnost domačinov. Treba je prisluhniti temu strahu; če mu ne prisluhnemo, prepustimo govor o identiteti eni sami stranki, stranki sovraštva. Tega ne smemo storiti. Lepe duše, dobronamerni ljudje, skoraj vsi z leve, pravijo, da ni mogoče govoriti o identiteti in o narodnosti, ker je to fašizem. Vendar ni tako, treba je preprečiti, da bi se ta reč sprevrgla v fašizem. Kaj je torej treba storiti zaradi velikega protislovja Evrope, ki bo brez priseljencev propadla, ker ji manjka delovne sile, hkrati pa je v nevarnosti, da bi sovražila ljudi, ki jih potrebuje. Kako preseči to protislovje. En sam način je za to. Politika naj se te bitke loti profesionalno, ne pa tako, da posluša ljudi s ceste. Stvari mora pogledati od zgoraj, ker je vprašanje zelo resno in je nujna velika politična spretnost. Težava je v tem, da zadeve ni mogoče razrešiti brez združevanja discipline in gostoljubnosti, ki vsaka posebej, ločeni, vodita v katastrofo."

(Italijanski pisatelj in novinar Paolo Rumiz o tem, kje se konča razvijanje identitete in začne nacionalizem; v intervjuju za Program Ars)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.