Uredništvo

 |  Kultura

Potujoča razstava gledališke fotografije 

Fotografska razstava predstavlja dela Toneta Stojka, ki so nastala med letoma 1969 in 2016

Dušan Jovanović, Kdo to poje Sizifa, SNG Drama Ljubljana, premiera 12. 1. 1997

Dušan Jovanović, Kdo to poje Sizifa, SNG Drama Ljubljana, premiera 12. 1. 1997
© Tone Stojko; vir: Slovenski gledališki inštitut

V Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani bodo danes ob 19. uri odprli potujočo razstavo Tone Stojko, Gledališka fotografija, ki spremlja izid istoimenske elektronske knjige in zajema izbor fotografij iz let 1969–2016. Tone Stojko knjigo in razstavo posveča Dušanu Jovanoviću, s katerim je pričel svoje gledališko popotovanje. Odprtje bo pospremili pogovor, kjer se bosta Tone Stojko in dr. Marija Skočir posvetila gledališki fotografiji.

Tone Stojko (1947) je nedvomno eden najpomembnejših slovenskih (in nekoč tudi jugoslovanskih) fotografov zadnjega pol stoletja (zadnje tretjine 20. stoletja in prvih dveh desetletij 21. stoletja). Med drugimi se lahko pohvali s portreti Alfreda Hitchcocka, Johna Lennona in Yoko Ono in koncertnim posnetkom Tine Turner. Od leta 1996 portretira vse prejemnike Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada (med slednje spada tudi sam).

Tone Stojko (1947) je nedvomno eden najpomembnejših slovenskih (in nekoč tudi jugoslovanskih) fotografov. Med drugimi se lahko pohvali s portreti Alfreda Hitchcocka, Johna Lennona in Yoko Ono in koncertnim posnetkom Tine Turner.

Stojko se ob reportažni, dokumentarni in portretni fotografiji vseskozi izjemno predano ukvarja tudi z gledališčem. Njegov gledališki opus obsega več kot 310.000 fotografij, ki nikakor nimajo zgolj dokumentarnega značaja – četudi so izjemno pomembne za pričevanje o slovenski gledališki produkciji, tako institucionalni kot neinstitucionalni, klasični in eksperimentalni, dramskem, plesnem, občasno tudi opernem odru – temveč jih zaznamuje avtorsko prepoznavni, umetniški pristop.

Razstava Tone Stojko, Gledališka fotografija je pospremila izid istoimenske elektronske knjige. Kustosinja mag. Tea Rogelj je izmed fotografskega gradiva, objavljenega v knjigi, naredila izbor fotografij iz obdobja od leta 1969 do leta 2016. Oblikovala jo je Nina Šturm.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.