Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 40  |  Kultura  |  Film

Težko boste videli film, ki bi bil tako zaljubljen v ljubezen

Ona mu postreže torto, on ji postreže nežnost

za +

Perfect match. Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man, 2024, Maryam Moghadam & Behtash Sanaeeha).

Šestnajstega septembra 2022 je iranska verska policija prijela dvaindvajsetletno Mahso Amini – ker ni nosila hidžaba. A prijetje se je končalo tragično – Mahsa je umrla. Policija je sicer rekla, da je doživela infarkt, toda v resnici naj bi jo brutalno pretepli – do smrti. Ko se je razvedelo, kaj se je zgodilo, je ljudstvo planilo na ulice – in začeli so se siloviti protesti, menda najmnožičnejši po letu 2009. Umrlo je na stotine protestnikov. In v tem času sta začela Maryam Moghadam in Behtash Sanaeeha snemati Mojo najljubšo torto, v kateri Mahin (Lily Farhadpour), sedemdesetletna vdova, nekdanja medicinska sestra, nostalgična libertinka, zatopljena v spomine na »zlate« čase, ko sta jim pela Al Bano in Romina Power (in ko je lahko v hotel, na ples, prišla v visokih petah in ko je lahko na plažo prišla v kopalkah), v teheranskem parku prepreči aretacijo mladenke, ki ne nosi hidžaba, a potem tudi sama – kljub številnim prijateljicam neznosno osamljena, obupana in skrušena (vstaja pozno, hči živi v tujini ipd.) – stori nekaj, kar bi takoj pritegnilo brutalno pozornost verske policije:

Faramarza (Esmaeil Mehrabi), simpatičnega, prijaznega, rahločutnega, samskega taksista, ki ga je spoznala malo prej (v restavraciji), povabi k sebi – brez hidžaba. Koga briga! In koga briga Tinder! Plešeta, pojeta in pijeta – con gusto. Svoboda ju ščemi – kot jutranje sonce. Veliko si imata povedati. A to počneta v globoki ilegali, obdana s prepovedmi, grožnjami, represijo in inhibicijami, ki jih luščita z zapeljivo tremo, zadržano in previdno, zrelo in duhovito, vendar vztrajno in uporniško, kot da bi hotela videti, kaj je na drugi strani. Ona mu postreže torto, on ji postreže nežnost. Uživata v »udobnih tišinah«. Predajata se spontanosti, njeni notranji radikalnosti, ki je kot jutro po neprespani noči. Pred njima pa je noč, v kateri bosta redefinirala srečo in v kateri bosta lahko drzna – in v kateri lahko vse izgubita. Zaljubljena sta – in film je zaljubljen vanju.

Težko boste videli film, ki bi bil tako zaljubljen v ljubezen svojih dveh protagonistov in ki obenem ne bi puščal nobenega dvoma, da ljubezen preprosto ni dovolj. Ali pa – da je preveč. Kar je včasih ista reč.

Rqz12iwYBUE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.