Uredništvo

 |  Kultura

Kaj junaštvo prinese s seboj in kaj za njim ostane

Premiera predstave Balada o trobenti in oblaku po noveli Cirila Kosmača in v režiji Žige Hrena

© Ivan Waltl

V Mini teatru bo, 11. oktobra ob 20.00 premiera predstave Balada o trobenti in oblaku po noveli Cirila Kosmača in v režiji Žige Hrena, ki je nastala v koprodukciji z Univerzo v Ljubljani - Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Kosmačevo besedilo je bilo v Sloveniji nazadnje uprizorjeno leta 1977, leta 1961 pa je bil posnet tudi film v režiji Franceta Štiglica.

Balada o trobenti in oblaku znotraj okvirne pripovedi o pisatelju pripoveduje zgodbo primorsko tolminske kmetije. Ta pripoved ni le zgodba o Jerneju Temnikarju, starem kmetu in njegovem junaštvu ampak o tem, kaj junaštvo prinese s seboj in kaj za njim ostane.

"Prav zato je za razumevanje dela pomemben zunanji okvir – pripoved o pisatelju Majcnu, ki poskuša napisati zgodbo o junaku. Že na začetku izvemo, da je Temnikarjeva odprava na ubojstvo belogardistov, ki so se podali ubiti partizane, junaško dejanje. Tudi zgodbe o junakih so jasne. Ne osredotočajo se na dejstvo, ali bo junak uspel (če ne bi, potemtakem ne bi bil junak in o njem ne bi pisali), temveč razkrivajo kako in s katerimi izzivi se bo moral soočiti, preden bo na robu svojih zmožnosti vendarle dosegel svoj cilj. Temnikarju pešajo fizične moči, bori se z notranjimi dilemami, ali naj gre gazit v sneg in poskuša rešiti partizane ali naj ostane doma in dočaka (mirno) smrt. In se odloči oditi. S tem se zaveže smrti, ampak ne žrtvuje samo sebe. Redkokdo namreč živi tako izolirano, da ne bi v svoje žrtvovanje vede ali nevede potegnil še drugih. Žrtvuje tudi družino in celotno kmetijo.," je zapisala dramaturginja  Iva Štefanija Slosar.

V predstavi nastopajo: Neža Dvorščak, Alja Krhin, Marko Rafolt in Jure Šimonka. Avtorsko ekipo sestavljajo še dramaturginja Iva Štefanija Slosar, scenografinja Karolína Kotrbová, kostumografinja Nina Čehovin, za oblikovanje zvoka sta poskrbela Lucas Carboni Kopše in Žiga Hren, za oblikovanje luči Domen Lušin, lektor pa je bil Martin Vrtačnik.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.