Uredništvo

 |  Kultura

Superherojke v boju proti seksizmu in diskriminaciji

Premiera gledališke predstave Sukeban Varje Hrvatin

© Nada Žgank

V Cankarjevem domu bo, 10. oktobra ob 20.00 premiera gledališke predstave Sukeban Varje Hrvatin, ki je nastala v koprodukciji s festivalom Mesto žensk. V predstavi (ime izhaja iz japonskega poimenovanja prestopnic in ženskih uličnih tolp kot posledica in feminističen odgovor na nezmožnost vključevanja žensk v moške ulične tolpe), bo Varja Hrvatin v fantazijsko-performativni uprizoritvi skozi format interaktivne igre problematizirala reprezentacijo žensk v spletnem okolju ter izrisovala svet superherojk v boju proti seksizmu in diskriminaciji.

"Ustvarjalni proces je na vsebinski ravni zajemal ogromno iskanja in pregledovanja problematičnih spletnih vsebin, (pop)kulturnih referenc, viralnih videov ter različnih nišnih forumov in socialnih platform. Na uprizoritveni ravni pa smo predvsem raziskovale različne oblike iger, igranja, preigravanja vlog, (super)herojstva, boja, maščevanja, humorja, seciranja otroštva, odraščanja, prijateljstva, sestrstva in domišljijskega fantaziranja," je zapisala Varja Hrvatin, avtorica koncepta in scenarija uprizoritve.

"Morda je bil najtežji del raziskovalnega procesa za to predstavo ustaviti se, kajti na žalost je okoli nas ogromno materialov in primerov seksizma, tako v vsakdanjem življenju kot na spletu. Mislim da smo na koncu prišle do vsebinsko zelo bogate predstave, ki obravnava različne oblike diskriminacije skozi format igre. Težko jih je opisati, ker je to gledališko/performativna fantazija, ki jo je treba doživeti," je povedala Ena Kurtalić, igralka in soavtorica predstave.

"Ustvarjalni proces je na vsebinski ravni zajemal ogromno iskanja in pregledovanja problematičnih spletnih vsebin, (pop)kulturnih referenc, viralnih videov ter različnih nišnih forumov in socialnih platform. Na uprizoritveni ravni pa smo predvsem raziskovale različne oblike iger, igranja, preigravanja vlog, (super)herojstva, boja, maščevanja, humorja, seciranja otroštva, odraščanja, prijateljstva, sestrstva in domišljijskega fantaziranja."

Varja Hrvatin,
avtorica koncepta in scenarija 

"Obravnavale smo številne tematike - žensko prijateljstvo, spletna feministična in antifeministična gibanja, različne oblike seksizma s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in na spletu ter praktičnimi primeri odzivov nanje. Žal so določene vrste nasilja še zmeraj normalizirane - a zanimivo je, da so si določeni glasovi na spletu za tovrstne probleme izmislili nenavadne, do-it-yourself robinhudovske rešitve, ki jih zaznamujejo humornost, domiselnost, pogum in predrznost. Te izvirne primere odgovorov na seksizem je izredno zabavno predelovati skozi gledališki jezik. Naša predstava si jih je vzela za navdih in spodbuja k temu, da se, medtem, ko čakamo na sistemske rešitve, tudi v svojem vsakdanu na seksizem odzivamo s predrznimi in humornimi oblikami upora," pa je dejala Eva Stražar, igralka in soavtorica predstave.

Pri ustvarjanju predstave so sodelovali še oblikovalka videa in prostora: Urša Čuk - rastrLAB, kstumografka: Lea Culetto, programer aplikacije: Jurij Smrke, avtor glasbe in tehnične zasnove uprizoritve: Jure Anžiček, svetovalka za gib: Ena Kurtalić.

Ustvarjalna ekipa poziva občinstvo  k možnosti aktivnega in anonimnega sodelovanja v predstavi, za kar potrebujejo le mobilni telefon s povezavo na splet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.