Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 41  |  Uvodnik

Uvodnik / Janša in Logar vesta

Le redki so se ob izstopu Anžeta Logarja iz SDS lotili natančnega branja pisem, ki sta si ju izmenjala s predsednikom stranke Janezom Janšo. A se splača – ker razkrivata, da med nekdanjima sodrugoma ne tli resno sovraštvo, ampak se zgolj malo zbadata. Saj ne pravimo, da si ne gresta na živce, a oba gledata v leto 2026. In v čas po volitvah 2026, ko bo treba sestaviti koalicijo.

Takole je torej zapisal Anže Logar v elektronskem pismu Janezu Janši, poslanem ob 12. uri in šest minut 9. oktobra 2024: »Spoštovani predsednik SDS Janez Janša, po 25 letih članstva v stranki sem prišel do spoznanja, da je čas za naslednji korak. Zato z današnjim dnem izstopam iz članstva stranke. Ob tem se želim zahvaliti vsem pogumnim, vztrajnim, delovnim in pokončnim ljudem, ki sem jih srečeval v svoji četrt stoletja dolgi politični poti v SDS. Tebi želim veliko sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti. Vse lepo, Anže Logar.« Za trenutek se ustavimo pri tem dopisu, zgolj, da vidimo, s kom imamo opravka. Tako velika stvar – a priznati je treba, da Logar ni v to pismo vložil prav nikakršnega truda. Dvakrat je povedal, da je bil 25 let v stranki, dvakrat spregovoril o poti. Zakaj? Ker v resnici vsebinskega nima kaj povedati – ker ga vsebinsko dejansko nič res ne moti v SDS. To je iskreno pismo. Ki sporoča zgolj, da mu biti drugi ali tretji v SDS ne zadošča več, ker hoče biti prvi. In ker mu je jasno, da v SDS ta trenutek še dolgo ne bo prišel, gre drugam – kjer bo prvi, kjer bo lahko več nastopal. Je popolnoma iskren. Le zato odhaja iz SDS: ker se mu zdi, da bi njegova zvezda bolj sijala, če ne bi bila v senci nekoga drugega. Gre zgolj za osebne ambicije. Je kot sin, ki je 25 let čakal, da bo prevzel očetov posel. Nato pa v nekem trenutku ugotovil, da bo, ko bo prišel ta dan, tudi sam že star in bo takrat posel prevzel kdo mlajši.

In kaj razkriva očetovski odgovor Janeza Janše? Da to ve. Da ve, da je to edini Logarjev problem in tudi edina resna bolečina. Seveda Logarja v svojem odgovoru ne tika, ampak ga vika – a samo zato, ker ga to zabava. Takole pravi: »Sp. g. Anže Logar, hvala za delitev spoznanja, ki smo ga sicer delno že prebrali na spletu, in pa veliko sreče pri naslednjem koraku. Upamo, da bo narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata ter izpolnitev ostalih obveznosti iz 7. in 8. člena Pogodbe o kandidaturi za poslanca Državnega zbora RS, ki ste jo lastnoročno podpisali dne 12. 3. 2022. Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo ob kandidaturi v okraju, kjer niste imeli ne stalnega bivališča, ne rojstnega kraja in ne zaposlitve in kjer vam je delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov v volilni enoti omogočilo izvolitev. Prav tako upamo, v dobro verodostojnosti, da se ob pogledu na pogodbo ne bo kdo naknadno skliceval na ustavo, kajti ta je natančno ista in enaka, kot je bila na dan podpisa pogodbe. Lep pozdrav, Janez Janša.« Res gre za očetovsko pismo, seveda malce togotno, a nič več od tega. Bralkam in bralcem brez dvoma ni treba dokazovati, da je to pismo prijazno, saj smo v 34 letih Janševega delovanja dodobra spoznali, kako so videti njegova pisma in nastopi, ko je res togoten in jezen. Janša ve, kaj je Logarjeva bolečina. Leta se je ukvarjal z njo in jo poskušal miriti, ga postavljal na visoke položaje v vladah in stranki. Verjetno ga je kdaj tudi polomil in mu napovedal, da bo on tisti, ki bo nekoč prevzel stranko.

In zdaj? Je to razdor? Ni. Dejansko Janša ni nesrečen zaradi Logarjevega odhoda iz stranke. V 30 letih je poskusil ustvariti že veliko strank – te prijateljske stranke namreč nujno potrebuje, da bi lahko prišel na oblast v proporcionalnem volilnem sistemu. Tako je Andreja Bajuka najprej pripeljal na vrh združene ljudsko-krščanske stranke. Čeprav je projekt kmalu propadel, je iz njega nastala Nova Slovenija, brez katere leta 2004 ne bi mogel prevzeti vlade. Seveda se je že pred tem mešal v krščanske demokrate in v ljudsko stranko. Nato je stal za zaveso pri postavljanju nove predsednice stranke DeSUS in novega predsednika SMC. Tudi ta projekt mu je uspel, Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek sta mu pomagala postaviti vlado leta 2020. Logar mu je zdaj dejansko pomagal, da se mu ni več treba mučiti s tem. To mu je tudi ves čas poskušal dopovedati. Prav zato je odhod iz stranke ravno dovolj zavlekel, da ni načel javne podpore SDS, Janši pa je dal čas za razmislek in pomiritev jeze – tudi Logar namreč Janšo dobro pozna.

Janša in Logar bosta seveda tekmeca, a le do dneva volitev. Dan po volitvah bosta (koalicijska) partnerja. To danes vesta oba – zato si tudi pišeta tako vljudna pisma. Obdobje osebnega razočaranja je že mimo. Oba vesta, da drug drugemu lahko pomagata na oblast. Dejansko se zdaj v miru pripravljata na dan volitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.