Monika Weiss  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 41  |  Družba  |  Intervju

»Volivci pri nas nikoli niso bili bolj zlorabljeni, kot bodo z referendumom o JEK 2«

Gregor Golobič, bivši politik in aktivni državljan

© Luka Dakskobler

Gregor Golobič je bivši politik, ki je kot minister v vladi Boruta Pahorja in predsednik stranke Zares najglasneje in pravočasno opozarjal na problematičnost izgradnje šestega bloka termoelektrarne Šoštanj TEŠ 6. Slednji je stal 1,4 milijarde evrov, z naslednjim letom pa bo predčasno, po manj kot desetletju delovanja in stalnega ustvarjanja visokih izgub (od leta 2016 do lani 431 milijonov evrov neto) postal občinsko komunalno podjetje za oskrbo s toploto; z nadaljevanjem poslovanja mu sicer grozi bankrot, ogrožena je matična družba HSE. Z Golobičem smo se pogovarjali o vzporednicah med TEŠ 6 in aktualnim projektom JEK 2, zlasti pa o posvetovalnem referendumu, ki je sklican za 24. november in na katerem bomo odgovarjali na vprašanje: Ali podpirate izvedbo projekta JEK 2, ki bo skupaj z nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?

Če za začetek povlečemo vzporednico s projektom TEŠ 6: v katerem letu projekta TEŠ 6, ki je začel polno obratovati junija 2016, smo zdaj s projektom drugega bloka jedrske elektrarne JEK 2? 

To je dobro vprašanje. Zdaj se namreč izrazito poskuša ta referendum prodati kot nekaj popolnoma drugega, super demokratičnega in neprimerljivo transparentnega. Sam v nasprotju s tem spinom prepoznavam srhljive paralele – kvečjemu je zdaj še slabše. Ne le zato, ker se očitno nismo ničesar naučili, ali pa zaradi veliko večjih finančnih dimenzij – minimalno 10X. JEK 2 = TEŠ 60, bolj realno pa TEŠ 90. Ta skok je namreč nepredstavljivo ogromen. Na to je nedavno opozoril direktor Elesa Aleksander Mervar, ki se tako kot pri TEŠ 6 spet oglaša domala edini iz stroke, da ponovitev TEŠ fiaska v primeru JEK 2 vodi v bankrot države. To dobesedno pomeni, da imamo opraviti z ultimativnim tveganjem, z možnostjo, da Slovenije, kot jo poznamo in smo z njo radi nezadovoljni, ne bo več, saj ne bo zmogla servisirati socialnih, razvojnih, varnostnih potreb svojih državljanov. To je razred tveganja, o katerem bo referendum. Tveganje je seveda prisotno vselej in v vseh scenarijih – a cilj odprte družbene debate in posvetovanja je ravno v pošteni predstavitvi vseh dejstev in soočenju argumentov, kar na koncu vodi do odločitve z razumnim tveganjem. Od tega procesa pa nismo samo zelo oddaljeni, ključni namen tega praznega referenduma je, da takšen postopek v prihodnje prepreči. Direktor Gen energije Paravan, ki bi prvi moral poskrbeti za te vsebinske predpostavke, se brezsramno ukvarja s propagando in si ob tem še drzne kot kakšen gubernator izjavljati, da bi bilo »popolnoma zgrešeno, če bi dokončno odločitev« – ko bodo torej znani vsi podatki – »sprejemali državljani«!?! Kdo je tu nor? Da se ima državljane za norca, je očitno. Zato je ta lažni referendum nedopustna manipulacija z državljani in neodgovorno igranje s prihodnostjo vrste generacij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.