Luka Volk  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 42  |  Družba  |  Komentar

»Izrael je s 7. oktobrom dobil svoj 11. september«

Primož Šterbenc, sociolog in politolog

© Borut Krajnc

Posledice povračilnih ukrepov Izraela leto dni po 7. oktobru, ko je Hamas napadel Izrael, so okoli 70 odstotkov porušene ključne infrastrukture v Gazi, tudi vse univerze, in več kot 40 tisoč mrtvih. Eskalacija na Bližnjem vzhodu je dosegla novo vrelišče v zadnjih tednih, ko je Izrael vdrl v Libanon, ko je bil ubit vodja Hezbolaha, Hasan Nasrala, in ko so se zgodili napadi na Bejrut, Sirijo in Jemen, tudi na mirovniške sile Združenih narodov v Libanonu. Vse bolj napet je odnos med Izraelom in Iranom; slednji je na začetku meseca na Izrael izstrelil okoli 200 raket. Bližnji vzhod je v plamenih. O tem, kaj se pravzaprav dogaja, smo se pogovarjali s sociologom in politologom dr. Primožem Šterbencem, docentom na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, ki velja za enega največjih poznavalcev političnih razmer na Bližnjem vzhodu pri nas.

Je bilo kaj od tega, kar spremljamo zadnje tedne, presenečenje? 

Če bi moral povleči rdečo nit med dogodki, bi rekel, da je Izrael Hamasov napad, ki se je zgodil 7. oktobra, izkoristil za doseganje svojih dolgoletnih strateških ciljev. Dodatno onemogoča nastanek palestinske državnosti in obenem slabi akterje, ki ovirajo popolno izraelsko hegemonijo v regiji – državo Iran, kot voditeljico tako imenovane osi odpora, in pa gibanje Hezbolah kot njen odločilno pomembni člen. Izrael je s 7. oktobrom dobil svoj 11. september. ZDA so takrat, leta 2001, takoj sprožile širšo akcijo, Izrael pa je skoraj leto dni počakal, bombardiral Gazo, zdaj pa začel uresničevati cilje, ki jih ni mogel pred 7. oktobrom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.