Uredništvo

 |  Kultura

»Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami«

IZJAVA DNEVA

"Nikoli nisem bil privrženec apokaliptičnih vizij sveta, vendar mi postaja vse bolj jasno, da je vrag odnesel šalo. In da v zvezi s tem ne naredimo ničesar. Ta vseprisotna pasivnost me resno skrbi. Ne pasivnost v delovanju, saj smo pri tem še kako aktivni. Da bi si zagotovili osnovno preživetje, nam nič drugega niti ne preostane. Vendar se v nenehnem boju za ohranjanje kolikor toliko zadovoljivega življenjskega standarda utapljamo v drugi obliki pasivnosti, ki od znotraj uničuje temelj naše človeškosti – empatijo. Brez sočutja in vseh konsekvenc, ki iz njega izhajajo, prenehamo biti ljudje. In prenehamo biti družba. Še nikoli v zgodovini človeštva nismo bili po eni strani tako zelo povezani, po drugi pa tako zelo sami. "

(Janez Burger, režiser filma Opazovanje, o pasivnosti, ki je potopljena globoko v nas; v intervjuju za Delovo Sobotno prilogo)

Opazovanje

Opazovanje

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.