Uredništvo

 |  Kultura

Slovenski filmi v Portorožu

Med 22. in 27. oktobrom bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma 

Festival bo odprl dokumentarec Cent'anni, režijski prvenec Maje Doroteje Prelog

Festival bo odprl dokumentarec Cent'anni, režijski prvenec Maje Doroteje Prelog
© IMDb

Med 22. in 27. oktobrom 2024 bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma Portorož. Gre za pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. V letošnji tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bodo prikazali v okviru preglednega programa. 

Festival se bo odvijal na dveh prizoriščih – v Avditoriju Portorož in letos prvič v Magazinu Grando. Ta bo nadomestil Razstavišče Monfort, ki se nahaja v sosednji stavbi in ima novo namembnost. Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Posebej pa opozarjajo še na bogat strokovni program in večerna festivalska druženja ob glasbi.

Festival bo odprl dokumentarec Cent'anni, režijski prvenec Maje Doroteje Prelog, na otvoritveni slovesnosti pa bodo podelili tudi nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, ki od lanskega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. Letošnja nagrajenka je kostumografinja Zvonka Makuc.

V tekmovalnem programu igranih celovečercev so letos kar trije otroški oz. mladinski filmi: Igrišča ne damo! režiserja Klemna Dvornika, Čao Bela Janija Severja in Tartinijev ključ Vincija Vogua Anžlovarja. Na ogled bodo še igrana filma Odrešitev za začetnike Sonje Prosenc in To je rop! Gregorja Andolška, dokumentarni filmi Ali je bilo kaj avantgardnega? Matevža Jermana in Jurija Medena, Dva brata, dve sestri Mihe Čelarja, Praslovan Slobodana Maksimovića, V tišini življenja Nine Blažin in Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Maje Weiss ter igrano-dokumentarna filma Kino Volta Martina Turka in Nekoč v Posočju Eme Kugler.

Naziv "prijatelja slovenskega filma", častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, letos nosi Fritz Hock, ustanovitelj in direktor filmskega festivala K3 v Beljaku, ki se osredotoča na filme sosedskih regij: Slovenije, Furlanije Julijske krajine v Italiji in Koroške v Avstriji.

Poleg predstavitve aktualne slovenske filmske produkcije se bomo spomnili tudi dveh velikanov slovenskega filma, režiserjev Igorja Pretnarja in Matjaža Klopčiča. 100-letnico rojstva Igorja Pretnarja bodo počastili s projekcijo filma Eisensteinov učenec: režiser Igor Pretnar v Moskvi (Slavko Hren, 2012) in pogovorom z režiserjem Slavkom Hrenom. 90-letnico Matjaža Klopčiča pa bodo obeležili s projekcijo njegovega tretjega igranega celovečerca Sedmina in pogovorom s poznavalko Klopčičevega dela Majdo Širca.

URD1yh8sgvE

y_iy03BAfqw

SboXew5PkzE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.