Hrana d.d.
Robert Kenner Gary Hirshberg, Michael Pollan, Joel Salatin, Eric Schlosser
V temle šokantnem, ekspozejskem, aktivističnem dokumentarcu slišimo: »Industrija noče, da bi vedeli, kaj jemo - če bi vedeli, ne bi več hoteli jesti.« V povprečnem ameriškem supermarketu je 47.000 različnih produktov, kar pomeni, da imajo ljudje veliko izbiro, toda v resnici izbire sploh nimajo - izbirajo lahko le med produkti, za katere ne vedo, kako so nastali. V supermarketih ni več letnih časov - paradižnik celo leto izgleda kot pojem paradižnika. Piščance so redizajnirali, tako da hitreje rastejo in da se bolj zredijo. In tako dalje. Industrijski način pridelovanja hrane se je začel s fast-foodom, ki ni spremenil le načina, kako hrano jemo, ampak tudi način, kako hrano proizvajamo. Ergo: tudi če ne jeste v fast-food restavracijah, še vedno jeste hrano, ki jo je proizvedel prav ta fast-food sistem. Stroški poceni hrane so orjaški. In pogubni.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.