• »Izrojena leva umetnost« na Radiu Slovenija

    Izrojena leva umetnost, tako ji ne samo ljubkovalno pravijo, ne da miru bivšemu predsedniku vlade. Domača kulturna sfera je več kot prepoznavno bila v času njegovega zadnjega mandata deležna posebne obravnave in res se je dr. Vasko Simoniti kot kulturni minister obnašal, kot da je na posebni misiji grobega ideološkega oranja kulturne krajine. Potrebna je bila nekakšne deložacije, celo dobesedno, kot vedo povedati kulturniki na Metelkovi 6. Ker če je kaj potrebno iztrebljenja, je to neskončno izrojena umetnost slovenskih levičarjev, so propagandistično in s prav temi besedami ponavljali eksekutorji.

  • IK, STA

    19. 10. 2022  |  Politika

    Kandidatka Levice se bo zavzemala, da Ljubljana ne bo igrišče za interese kapitala

    Kandidatka Levice za županjo Ljubljane, poslanka Nataša Sukič je v današnji izjavi za medije povedala, da si bo prizadevala za manj kapitalistično usmerjeno mesto. Zavzemala se bo za okolje, gradnjo javnih najemnih stanovanj in pravice delavcev. Levica pa je danes predstavila tudi svojo kandidatno listo za mestni svet in četrtne skupnosti.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Politika

    Tudi Aleš Primc bi bil rad župan Ljubljane

    Za ljubljanskega župana bo kandidiral tudi predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. Kot so napovedali v stranki, bodo župansko kandidaturo in kandidatno listo stranke za člane mestnega sveta vložili danes popoldne, ko bo Primc pred magistratom tudi predstavil svoj program. Njegova stranka ima sicer v javnosti nizko podporo, njihovi kandidati pa so bili do sedaj na vseh volitvah (tako predsedniških kot parlamentarnih) neuspešni.

  • FOTO + VIDEO: Predsedniški kandidati na javnem soočenju na Trgu republike

    Kandidati za predsednika republike Milan Brglez, Vladimir Prebilič, Miha Kordiš in Nataša Pirc Musar, ki so se udeležili današnjega predvolilnega soočenja v organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva, so poudarili pomen pravne države in zelenega prehoda, stavko novinarjev na RTV Slovenija pa podpirajo.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    Finska za ograjo na meji z Rusijo

    Politične stranke na Finskem so naklonjene izgradnji ograje na delih meje z Rusijo. Strinjanje s predlogom finske mejne straže so v torek zvečer na srečanju, ki ga je sklicala premierka Sanna Marin, izrazili predsedniki parlamentarnih strank.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Politika

    Referendumski trojček bo 27. novembra

    Referendumski trojček bo 27. novembra, so brez glasu proti odločili poslanci Državnega zbora (DZ). Volivci bodo torej na isti dan odločali o spremembah zakonu o vladi in o dolgotrajni oskrbi ter noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zahtevo za vse tri referendume je dala SDS.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    Ruske sile napovedale evakuacijo približno 50.000 ljudi

    Ukrajinska vojska je po trditvah ruskih oblasti v regiji Herson zbrala več deset tisoč vojakov za osvoboditev mesta Herson na jugu države. Vodja teh oblasti, guverner Vladimir Saldo je zato napovedal evakuacijo približno 50.000 ljudi z desnega brega reke Dneper na levega, ki naj bi se medtem že začela.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Politika

    »Več je treba storiti za odpravo skokovitega naraščanja cen in ruskih tržnih manipulacij«

    "Najboljši odgovor na izsiljevanje ruskega predsednika Vladimirja Putina s plinom sta evropska enotnost in solidarnost in v tem duhu je Evropska komisija v torek predstavila močan zakonodajni okvir za naslovitev energetske krize," je danes v Evropskem parlamentu poudarila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

  • Danes je nov dan

    19. 10. 2022  |  Družba

    Komu pripada Logar: SDS ali ljudstvu?

    Vstopili smo v teden, ki se bo zaključil s predsedniškimi volitvami. Predčasno lahko glasujemo še danes in jutri.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Politika

    Biden za zakon o zaščiti pravice do splava

    Ameriški predsednik Joe Biden je med govorom v gledališču Howard v Washingtonu v torek dejal, da bo prva stvar, ki jo bo poslal v kongres prihodnje leto, predlog zakona o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni. Vendar pa je ob tem priznal, da morajo demokrati novembra povečati večino v senatu in jo vsaj ohraniti v predstavniškem domu.

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Politika

    »V NSi bi morali zbrati pogum in reči, da Janša ne bo nikoli več predsednik vlade«

    "Janša s svojo napadalnostjo in hojo čez rob hrani svoje radikalne volivce, ki ga zato še bolj podpirajo, ampak tega volilnega telesa je od 22 do 25 odstotkov. Po drugi strani pa zmerni, sredinski, tudi krščanski ljudje že vsa leta zaradi tega bežijo na levo, bežali so že k Drnovšku, pa k Jankoviću, Cerarju, Šarcu in zdaj h Golobu, nočejo pa voliti NSi, ker vedo, da nima druge izbire, kot da gre v vlado z Janšo. Nočejo tvegati, da bi bil Janša z njihovim glasom spet postal predsednik vlade. Zato bi v NSi morali zbrati pogum in reči: Ne, Janša z našimi glasovi ne bo nikoli več predsednik vlade!"

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    »To orodje sem uporabil le zato, ker sem dobil navodilo od Kurza«

    Nekdanji tesen sodelavec bivšega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je tega močno obremenil v preiskavi korupcije, ki poteka proti njemu in več drugim osumljencem. Glede na zapiske zaslišanja je nekdanji vodja kabineta na finančnem ministrstvu Thomas Schmid zatrdil, da mu je Kurz naročil, naj spravi v obtok prirejene javnomnenjske raziskave.

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Politika

    »Nisi primeren za predsednika republike, če se davčno optimiziraš«

    "Ko Natašo Pirc Musar soočajo z mrežo podjetij, ki jih imata s soprogom, in jo sprašujejo o poslih v davčnih oazah, so njena pojasnila, da s tem ni nič narobe in da sta oba poštena davkoplačevalca, vedno prekratka. Po drugi strani pa ni voditelja soočenja in ni protikandidata, ki bi ljudstvu, ne Pirc-Musarjevi zmogel povedati, da je s tem narobe vse. Nisi primeren za predsednika republike, če se davčno optimiziraš! Nisi, kandidiraj raje za predsednika gospodarske zbornice! Javno šolstvo, zdravstvo, javna varnost, socialna pomoč, javna blaginja in družbeno dobro, vsi sistemi, ki jih za nas upravlja država, so bolj kot od zakonov in administrativne prisile odvisni od razumevanja in pripravljenosti nas, davčnih zavezancev, državljanov in podjetij, da državo financiramo zaradi načel vzajemnosti, solidarnosti in zagotavljanja skupnih potreb."

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    Ukrajina: Rusi še vedno zadržujejo približno 50 uslužbencev jedrske elektrarne 

    Rusi še vedno zadržujejo približno 50 uslužbencev jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine, je danes opozoril vodja ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom Petro Kotin. Od marca, ko so Rusi zasedli objekt, so zajeli več kot 150 uslužbencev, medtem so jih več izpustili, vendar usoda nekaterih še vedno ni znana, je dodal.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    Severna Koreja z nizom topniških izstrelkov

    Severna Koreja je danes že drugi dan zapored v vode ob meji z Južno Korejo izstrelila niz topniških izstrelkov. Obstreljevanje sta potrdila tako Seul Kot Pjongjang, kjer so navedli, da gre za odgovor na vojaške vaje, ki jih trenutno izvaja Južna Koreja.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    V primeru zmage republikancev težave s pomočjo ZDA Ukrajini?

    Vodja republikancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa Kevin McCarthy je v torek opozoril, da Ukrajini ne bodo več izdajali bianco menic, če republikanci po novembrskih volitvah znova prevzamejo večino v kongresu. Če jim to uspe, bo McCarthy najverjetneje postal predsednik predstavniškega doma.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Svet

    Kje na svetu je najbolje poskrbljeno za otrokove pravice?

    Za otrokove pravice je najbolje poskrbljeno na Islandiji, Švedskem in Finskem, Slovenija pa je na devetem mestu, kaže danes objavljeno poročilo mednarodne nevladne organizacije KidsRights. Poročilo med drugim poudarja, da se v zadnjem desetletju življenjski standard mladih ni izboljšal, na otroke pa je močno vplivala tudi pandemija covida-19.

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Družba

    Gorbačov je bil zadnji sovjetski voditelj, ki je hotel bolehno Sovjetsko zvezo posodobiti

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • STA

    19. 10. 2022  |  Kultura

    Kratki film Babičino seksualno življenje nominiran evropsko filmsko nagrado

    Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je nominiran med 5 kratkimi filmi za evropsko filmsko nagrado (EFA). Pred tem je bil kandidat za nominacijo med 29 filmi. Gre za drugo nominacijo slovenske režiserke v samostojni Republiki Sloveniji. Prva je bila režiserka Maja Weiss, leta 2002 s celovečernim igranim filmom Varuh meje, ki je bil nominiran v kategoriji filmskih prvencev., so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

  • DK

    19. 10. 2022  |  Kultura

    Dvoličnost človeške narave

    Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo 20. oktobra ob 20. uri premiera premiera brutalne komedije Bog masakra francoske dramatičarke Yasmine Reza in v prevodu Aleša Bergerja, ki neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave. Satiro, ki jo odlikujejo briljantni dialogi in izjemna prepričljivost likov, je režiral Diego de Brea, ki je bil tudi dramaturg in scenograf uprizoritve ter avtor glasbene opreme.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Politika

    Državni zbor tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika

    Državni zbor (DZ) je po odložilnem vetu DS danes tudi v drugo potrdil spremembe družinskega zakonika. Za je glasovalo 51 poslancev, proti pa 24. Po spremembah je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa omogočajo posvojitev otroka. Za vnovično potrditev sprememb je bila potrebna večina glasov vseh poslancev.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Politika

    »Stanovanjska preskrba je po treh desetletjih ignorance s strani politike tik pred zlomom«

    Nevladne organizacije od vlade zahtevajo, da spremeni predlagani ukrep, ki predvideva prepis nepremičnin, ki jih ima Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), na Slovenski državni holding (SDH). Opozarjajo, da gre za kršenje koalicijske pogodbe, vlado pa pozivajo, da primerna zemljišča neodplačano prenese na Stanovanjski sklad RS.

  • STA

    17. 10. 2022  |  Politika

    Predsedniške volitve: Anže Logar vodi, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez skoraj izenačena

    Med kandidati za predsednika republike trenutno zaseda prvo mesto poslanec SDS Anže Logar, ki bi ga izbralo 31,7 odstotka anketiranih. Sledi odvetnica Nataša Pirc Musar z 19,8 odstotka glasov, za njo pa je evropski poslanec Milan Brglez z 18,6 odstotka glasov, kaže raziskava agencije Ninamedia za časnika Dnevnik in Večer.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Politika

    Svoj glas na predsedniških volitvah lahko od danes oddate na predčasnem glasovanju

    Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležili volitev predsednika republike, lahko svoj glas na predsedniških volitvah oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo na 96 voliščih po Sloveniji od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Družba

    Odstopil generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj

    Generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Matjaž Vodušek je v ponedeljek popoldne odstopil, poroča spletni portal Necenzurirano.si. Teš je od minulega petka izklopljen iz omrežja, potem ko je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odkopu premoga.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Okupatorji še naprej delajo to, kar znajo najbolje – terorizirajo in ubijajo civiliste«

    Ukrajinske oblasti so danes poročale o novih ruskih raketnih napadih v Kijevu ter regijah Harkov, Dnipropetrovsk in Mikolajiv, ki so bili večinoma usmerjeni v energetsko infrastrukturo. O žrtvah za zdaj poročajo le v Mikolajivu, kjer naj bi reševalci iz ruševin izvlekli truplo moškega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    17. 10. 2022  |  Politika

    Borrell: »Evropa je ogrožena. Vojna v Ukrajini kaže, kaj vse jo ogroža.«

    Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v zadnjih dneh razburil z nediplomatskimi pripombami o različnih temah, od evropske varnosti, ruske jedrske grožnje do diplomatov unije. Španec je danes poudaril, da je želel študente v Bruggeu, kjer je Evropo označil za vrt, preostali svet pa za džunglo, pozvati k solidarnosti.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Svet

    Umik priznanja zahodnega Jeruzalema za prestolnico Izraela

    Avstralija je danes sporočila, da umika priznanje zahodnega Jeruzalema za prestolnico Izraela, s čimer je spremenila sporno odločitev prejšnje konservativne vlade. Na objavo Canberre se je že odzval izraelski premier Jair Lapid, ki je potezo označil za prenagljen odziv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    18. 10. 2022  |  Politika

    »Opravičujem se za storjene napake. Šli smo predaleč in prehitro.«

    Britanska premierka Liz Truss se je v ponedeljek opravičila, ker je z davčnimi spremembami, ki so v Veliki Britaniji povzročile obsežne gospodarske pretrese in številne kritike, po lastnih besedah šla "prehitro in predaleč". Ob tem je zatrdila, da namerava kljub vsemu konservativce popeljati na naslednje parlamentarne volitve.

  • Uredništvo

    17. 10. 2022  |  Politika

    »Dejstvo je, da je Slovenija omejena pri ukrepanju«

    "Razmere so zelo negotove. V resnici je nemogoče napovedovati in to ni samo moje mnenje, temveč tudi mnenje vseh finančnih ministrov v Uniji. Imamo plan A, imamo plan B, lahko da bo potreben tudi plan C, ki ga danes še nimamo. Zato pravim, da se na tedenski ravni prilagajamo razmeram na trgu."