• Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa imeli koristi od bogastva, ki se je stekalo v Evropo«

    "Begunci pa so posledica vojne in trpljenja. Zavedati se moramo, da smo del tega sistema, da nam ni situacija padla na glavo iz ljubega miru. Kot Evropejci smo del svetovne elite in včasih prelahko pozabimo na to, da je vse bogastvo, ki je tukaj nakopičeno, posledica kolonializma. Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa prav gotovo imeli koristi od dominantnega položaja celine v svetu in od bogastva, ki se je stekalo v Evropo. Kot umetnik se na neki način počutim obvezanega spregovoriti: umetnost, še posebej književnost, bi morala po mojem mnenju vedno stati na strani šibkih in zatiranih. Nisem politični pisec, gre za moje osebno prepričanje – če ne bi naredil ničesar, ne bi mogel mirno spati."

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    Peta obletnica galerije DobraVaga

    Galerijski, razstavni in projektni prostor DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami poleg glavne ljubljanske tržnice se je odprl 25. maja 2016. Osredotoča se na nove, angažirane in inovativne formate, s katerimi aktivno podpira, spodbuja in promovira sveže izdaje likovnih zgodb ter izvirnih umetniških praks. Danes ob 18. uri bodo ob 5. obletnici delovanja odprli skupinsko razstavo Sosedje. Urbane prigode prijateljev in diplomatov, ki tematsko zajema tudi skupinsko zin razstavo, samostojno razstavo v sklopu programa Umetnica na mesec in spremljevalne dogodke. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    Prejemniki Župančičevih nagrad 2021

    Znani so prejemniki Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti. Nagrado za življenjsko delo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, nagrade za dveletno ustvarjanje pa koreografka in pedagoginja Andreja Podrzavnik, intermedijska umetnica Maja Smrekar in gledališki režiser Žiga Divjak. Slovesna podelitev nagrad bo 10. junija.

  • JAVNO PISMO

    26. 5. 2021  |  Politika

    Zahtevamo, da policija preneha s preganjanjem in fizičnim nadlegovanjem

    Izražamo absolutno podporo pravici do izražanja mnenja v obliki protesta, naj bo s strani posameznika ali skupine, dokler je to izražanje miroljubno in varno. Specifično v tem primeru podpiramo pravico do protesta palestinske skupnosti v Sloveniji, saj jim je bila v petek, 21. 5. 2021, grobo kršena. Šokirani smo nad dejstvom, da v demokratični republiki Sloveniji, kjer so našli nov dom, izražanje občutij kot so žalovanje, jeza in frustracije ob dogajanju v domovini, tukajšnji organi pregona kaznujejo. Po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice je "pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi in je, tako kot svoboda izražanja, eden od temeljev take družbe". Namesto upoštevanja te pravice je slovenska policija v petek miroljubne protestnike poskušala grobo fizično odstraniti iz Trga Republike in jim napisala množico visokih denarnih kazni. To so naredili ljudem z najrazličnejšimi travmatičnimi ali tragičnimi zgodbami, zgodbami dolge poti do varnosti, zgodbami poškodovanih in umrlih sorodnikov, prijateljev, znancev, zgodbami uničenih domov. Ljudem, ki so v svojih življenjih že izkušali kršenje človekovih pravic in se jim to dogaja spet, v tako imenovani varni in demokratični državi.

  • IK, STA

    25. 5. 2021  |  Politika

    Vlada se že zdaj boji referenduma

    Koalicijske SDS, NSi in SMC predlagajo, da bi referendum o noveli zakona o vodah izvedli 11. julija, torej teden dni pozneje od prvotnega predloga. Vladne stranke želijo tako datum čim bolj zamaknili v čas dopustov oziroma poletnih počitnic. "Očitno se že danes bojite, da bi bilo 4. julija prisotnih preveč ljudi," je strankam na izredni seji, na kateri poslanci odločajo o odloku za razpis referenduma, očitala Alenka Bratušek (SAB).

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Politika

    Petkovi vseslovenski vstaji se bodo pridružili tudi sindikati

    Pet sindikalnih central (Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost) je svoje člane obvestilo, da podpirajo vseslovensko vstajo, ki se bo zgodila v petek, 28. maja, s pričetkom ob 18. uri na Prešernovem trgu.

  • Tomaž Lavrič

    26. 5. 2021  |  Politika

    Država se vrača v »normalo«

  • IK, STA

    26. 5. 2021  |  Politika

    »V posmeh demokraciji in norčevanje iz lastne države ter ljudi«

    Državni zbor (DZ) je začel obravnavo ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, v kateri mu poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB očitajo, da dopušča oz. diktira kršitev pravnih aktov oz. preprečuje njihovo izvajanje. "Samovoljno, avtoritarno. Škodljivo in nevarno. V posmeh demokraciji in kot norčevanje iz lastne države in ljudi," je poudaril Jani Möderndorfer (LMŠ).

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Ustavite pacienta! Odgovornost je vaša!«

    Transparent na Trgu republike pred parlamentom v Ljubljani, 26. maja 2021.

  • IK, STA

    25. 5. 2021  |  Politika

    Ministrstvo za kulturo naj razkrije podatke glede medijskega razpisa

    Osem opozicijskih poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so člani parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, je v skladu s poslovnikom državnega zbora na ministrstvo za kulturo naslovilo zahtevo, da jim najpozneje v sedmih dneh predloži podatke glede javnega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2021.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Politika

    »Če bi Janšo res skrbelo, bi opustil strategijo razdiralne politike«

    "Po zadnjem protestu z nesorazmerno intervencijo policije, incidentom na Križevniški ulici, z napovedjo petkove vstaje, ostrenjem sindikalne fronte je jasno, da v teh krajih vre. Če bi Janšo kar koli res skrbelo, bi opustil ali vsaj zrahljal trumpistično strategijo razdiralne politike. Opoziciji se jahanje na napetostih brez obsežne vsebinske in kadrovske konsolidacije dolgoročno ne bi izšlo; tudi njihova je odgovornost, da se politični in družbeni konflikti rešujejo v demokratičnih okvirih."

  • IK, STA

    25. 5. 2021  |  Politika

    Grims: »Kdor se s tem strinja, pelje Slovenijo v državljansko vojno«

    "Če boste Levici dali prosto pot, da uresniči tisto, da bo z bajoneti nagnala podjetnike v morje, potem je odgovor, ki si ga lahko napišete sami. Kdor se s tem strinja in to tolerira, tisti pelje Slovenijo v državljansko vojno," je v današnji izjavi dejal poslanec SDS Branko Grims. Dodal je, da želijo v SDS "ohraniti ustavni red, demokratično in varno Slovenijo, želijo dosledno spoštovanje ustave". To je po njegovih trditvah tudi edino jasno sporočilo kongresne resolucije z naslovom Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države, ki je sicer v opozicijskih vrstah, medijih in javnosti zaradi svoje sporne vsebine sprožila ostre odzive.

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Družba

    Odločevalci otrokom in mladostnikom: »Zdržite še malo«

    Strokovna skupina Slovenske krovne zveze za psihoterapijo je opozorila na večanje deleža otrok in mladostnikov, ki zadnje leto v času epidemije covida-19 doživljajo duševne stiske ter izrazila zaskrbljenost nad tem, da bodo takšne stiske pustile trajne posledice. V ta namen je izdala tudi nekaj priporočil za udeležence v šolskem procesu.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Po zaslugi sedanje vlade smo del balkanske mentalitete«

    "Ker je ena spravna pobuda povezana s cerkvijo, druga pa je prisotna v tradiciji NOB, ki od tega boja in pravičnosti ne odstopa. Aktualna oblast je izrazito nestrpna, vodi k ponovnemu enoumju, ki ne prenese demokratične institucije, ne pluralizma, ne razmišljanja. Zato preganjajo svobodo tiska, ukinjajo človekove pravice, demokracijo zahodnoevropskega tipa. In hočejo pri nas uveljaviti nov balkanizem, ki izvira iz madžarskega, poljskega režima."

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Politika

    Prvo srečanje Putina in Bidna

    Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin se bosta prvič sestala 16. junija v švicarski Ženevi, so včeraj istočasno sporočili iz Bele hiše in Kremlja.

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Kultura krvavi

    Včeraj se je skupina kulturnic in kulturnikov zbrala pred stavbo ministrstva za kulturo ter uprizorila protestni performans z naslovom Krvodajalska akcija za kulturo.

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Svet

    »EU s svojo migrantsko politiko dopušča kršenje človekovih pravic«

    Urad visoke komisarke za človekove pravice je v novem poročilu očital Evropski uniji, da s svojo migrantsko politiko dopušča kršenje človekovih pravic. Da ljudje na poti čez Sredozemsko morje niso zaščiteni, ni tragični posamezni dogodek, ampak posledica odločitev in politik EU in libijskih oblasti, piše v danes objavljenem poročilu.

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Svet

    Policija izdala nalog za aretacijo Marilyna Mansona

    V ameriški zvezni državi New Hampshire je policija v povezavi z obtožbami za domnevni napad izdala nalog za aretacijo pevca Marilyna Mansona. Obtožba ga bremeni, da je ogrožal ali povzročil telesno škodo med koncertom leta 2019 v Gilfordu, v katerem je bil vključen snemalec.

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Družba

    Spolne zlorabe v športu

    Na okrogli mizi o nadlegovanju in zlorabah v športu, ki jo je pripravila Evropska univerzitetna športna zveza (Eusa), je bil enoten zaključek, da je o nepravilnostih treba spregovoriti in jih tudi prijaviti, saj so že na voljo mehanizmi za sankcioniranje in njihovo odpravljanje. Pri nas in tudi na evropski ravni je vzpostavljena Žvižgalka.

  • DK, STA

    26. 5. 2021  |  Svet

    Japonski časnik poziva k odpovedi olimpijskih iger

    Japonski časnik Asahi Shimbun, uradni pokrovitelj olimpijskih iger v Tokiu, je danes v uvodniku pozval odgovorne, naj odpovedo OI in jih opisal kot "grožnjo zdravju". Dnevnik v zapisu poziva japonskega predsednika vlade Yoshihideja Sugo in druge odgovorne, naj sprejmejo "mirno, objektivno oceno položaja in se odločijo za odpoved poletnih OI".

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Kultura

    Prva nagrada za slovensko ilustratorko na ugledni mednarodni razstavi 

    Na ugledni mednarodni razstavi otroške knjižne ilustracije v Šardži (Sharjah Children's Book Illustration Exhibition) je prvo nagrado osvojila slovenska slikarka in ilustratorka Andreja Peklar za ilustracije iz avtorske slikanice Luna in jaz. Slikanica o prijateljstvu med deklico in luno je izšla leta 2019 pri založbi Sodobnost in istega leta prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Veliko zanimanje je vzbudila tudi pri tujih založnikih in bila doslej prodana na sedem tujih knjižnih trgov.

  • IK, STA

    25. 5. 2021  |  Politika

    Bo Pahor sprejel predlog in STA podelil državno odlikovanje? 

    Društvo novinarjev Slovenije (DNS) bo predsedniku republike Borutu Pahorju podalo predlog za državno odlikovanje STA ob 30-letnici agencije, je danes napovedala predsednica društva Petra Lesjak Tušek. STA bo svoj 30. jubilej sicer dočakala tudi s pomočjo zbranih donacij javnosti, doslej se je v kampanji Za obSTAnek zbralo 246.300 evrov.

  • IK, STA

    24. 5. 2021  |  Politika

    Vzporedni svet stranke SDS

    Janševa stranka SDS je pred kongresom, ki bo predvidoma 19. junija, občinskim in mestnim odborom poslala osnutek petih resolucij, med katerimi je tudi resolucija Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države. SDS v njej med drugim opozarja na nevarnost Levice, ekstremistov, levičarjev, zaostrovanjem razmer ter izpostavlja napad na slovensko demokracijo.

  • Oštro.si

    24. 5. 2021  |  Politika

    Predsednikov parlamenta ne določa koalicija

    »Trditev, da imamo v Sloveniji prakso, da mesto predsednika DZ vedno pripada koaliciji, je netočna,« je predsednik državnega zbora Igor Zorčič v intervjuju za Dnevnik odgovoril na vprašanje novinarja, kaj meni o trditvi vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, da predsednik državnega zbora pripada vladajoči koaliciji.

  • Kretenski karantenski panter

    Na koncu protesta, ko se je po pohodu skozi središče Ljubljane del protestnikov spet ustavil na Trgu Republike, sem zbranim prebral malo francosko balado "KRETENSKI KARANTENSKI PANTER". Vzdušje je bilo mirno, prijazno in toplo, zbrani so se smejali in mi ploskali. Ko sem napovedal drugo pesem, "KRISTUSOV PRIHOD V LJUBLJANO NASLEDNJI PETEK ZVEČER", pa je policijski kordon nenadoma napadel protestnike. Napad je bil dobesedno ZAHRBTEN, ker so policaji v oklepih napadli protestnike v hrbet, medtem ko so spremljali moje branje. Kot odgovor smo skandirali moj verz "POLICAJ JE PALICAJ!". Policijski kordon nas je porinil globlje na ploščad, medtem pa so palicaji pretepali ljudi, ki so jim prišli pod roko. Situacija je bila kaotična. Slišal sem, da so palicaji napadli dve ženski, eno med njima je njen mož, starejši gospod, branil in je obležal na tleh pod udarci. Nekateri demonstranti so se branili, tako da je bilo videti kot množičen pretep. Nazadnje smo palicaje potisnili nazaj proti Parlamentu. Nekatere pretepene, med njimi pesnika Dejana Kobana, ki je obležal na tleh in sva potem spregovorila nekaj besed, so baje čez čas vtaknili v marico in odpeljali.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Politika

    Člani podmladka SDS z nacističnim pozdravom?

    Spletni portal 24ur poroča, da so se člani Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, v začetku meseca, natančneje 9. maja, ko praznujemo Dan Evrope in tudi Dan zmage na fašizmom in nacizmom, odpravili na pohod do doma na planini Kofce. Tam so ob druženju posneli tudi več fotografij, ki so jih objavili na družbenih omrežjih. Med njimi je še posebej izstopala tista, na kateri se zdi, da nekateri izmed članov salutirajo z iztegnjeno desnico. V SDM, kjer so fotografijo že umaknili, pa so za 24ur dejali, da je šlo za spontano mahanje fotografu.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov

    Petra Lesjak Tušek, predsednica DNS, je na današnji novinarski konferenci dejala, da so do včerajšnjega dne za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov, natančneje 246.300 evrov. Večina denarja, približno dve tretjini, je bila zbrana prek SMS-sporočil, preostali zneski pa so bili nakazani na račun DNS. 

  • STA

    24. 5. 2021  |  Politika

    NIJZ: »Cepiva je premalo«

    V tem tednu bodo vsi cepilni centri prejeli manj cepiva proti covidu-19, kot so ga naročili, saj razpoložljive količine cepiva niso dovolj velike, da bi izpolnili vse potrebe, so za STA navedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so pojasnili, so dobave proizvajalcev, z izjemo Pfizerja, namreč še vedno zelo nezanesljive.

  • STA

    25. 5. 2021  |  Politika

    Janša: »V ospredje smo postavili človekove pravice in politično svoboščino«

    Razprava o Belorusiji je pokazala, da EU trdno stoji za svojimi vrednotami. V svobodi beloruskega novinarja Romana Protaseviča je združen ves naš napor za to, da v Belorusiji pride do sprememb na bolje in da se "teroristični akti", kot je bila ugrabitev evropskega letala, v prihodnje ne bodo dogajali, je v Bruslju danes dejal premier Janez Janša.

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    »Pirkovič je še hujši od Možine«

    "Pisal sem že, kako nedotakljiv je s svojimi negledljivimi Pričevalci Možina samo zato, ker je desen in ker si mu zato nihče ne upa nič reči. Pirkovič pa je še hujši primer. On res ni za pred kamero. Njega še na Novo24TV ne bi vzeli, čeprav je na liniji."