• JAVNO PISMO

    5. 5. 2021  |  Politika

    Pričakujemo sorazmerne in smiselne ukrepe, ki bodo utemeljeni na znanstvenih dognanjih

    V zadnjem letu se je oblikovalo več iniciativ in skupin, ki problematizirajo situacijo v slovenskem šolskem prostoru in opozarjajo na posledice ukrepov, ki so bili sprejeti v času epidemije Covid-19. Tem se je pridružila skupina učiteljev iz OŠ Pod goro, ki v svojem odprtem pismu izraža skrb in opozarja na aktualno situacijo. Predlaga in želi, da začnemo iskati rešitve skozi dialog, da se pretehtajo in utemeljijo nekateri ukrepi in da skupaj pripomoremo k dvigu kakovosti izobraževanja v trenutnih razmerah.

  • Urbanija se je zavzel za vladavino laži in manipulacij

    Oblastniki so že dolgo nazaj izgubili občutek za dostojnost, resnico, a tudi za razumnost in smisel lastnih besed. Kakor da jim je vseeno, kaj bodo izustili, da bodo le umazali in diskreditirali nasprotnika – teh pa imajo res veliko. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je nedavno eno od svojih dnevnih tarč našel v evroposlanki Ireni Jovevi, a je svojo misel zapeljal tako nerodno, da se je njegova poanta usmerila proti njemu: "Ne morem verjeti, da evropska poslanka @IJoveva poziva k uvedbi diktature v Sloveniji … povsod po svetu se oblast menja, samo pri nas bi po njenem morali biti na oblasti eni sami. #stopfašizmu"

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    Slovenski državljani so v EU najmanj zadovoljni z demokracijo v svoji državi

    Slovenski državljani so med vsemi državljani EU najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v svoji državi, kaže danes objavljena raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer. Zadovoljna jih je zgolj četrtina. Manj državljanov Slovenije od povprečja v EU je tudi zadovoljnih z ukrepi, ki jih je za preprečevanje pandemije covida-19 sprejela Janševa vlada.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Družba

    »Ne moremo računati na aktualno vlado, da bo zagotovila naš obstanek«

    Zaposleni na STA so v novem pismu Evropski komisiji opozorili, da Janševa vlada kljub zeleni luči iz Bruslja glede državne pomoči še vedno ni izpolnila svojih zakonskih obveznosti. Pozvali so k dodatni pomoči Evropske komisije, morda tudi z neposredno finančno podporo STA iz sredstev, o dodelitvi katerih odloča komisija sama.

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Družba

    Podporo STA izrazili tudi policisti

    Solidarnost in podporo Sindikatu novinarjev Slovenije in zaposlenim na STA pri njihovih prizadevanjih za rešitev socialnih in eksistenčnih pravic so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Kot so zapisali v pismu podpore, ne želijo soditi o krivdi za nastalo situacijo, vendar posledic ne smejo nositi zaposleni in njihove družine.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Politika

    »Del političnih voditeljev odkrito zagovarja razdelitev države«

    Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko je v Varnostnem svetu Združenih narodov v torek opozoril, da vodstvo bosanskih Srbov na čelu z Miloradom Dodikom aktivno razbija državo. Inzko je VS ZN pozval, naj se odločno zoperstavi takšnim dejavnostim.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Politika

    Biden upa na srečanje s Putinom

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši izrazil upanje, da se bo prihodnji mesec med turnejo po Evropi sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki ga je predsednik ZDA v enem od intervjujev po prevzemu oblasti označil za morilca.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Politika

    Svarilo pred odpravo pravic žensk v Afganistanu

    Ameriške obveščevalne agencije so v svojem zadnjem poročilu o Afganistanu ocenile, da bodo talibani po umiku ameriških enot ogrozili ves napredek, ki je bil dosežen v deželi pod Hindukušem pri pravicah žensk v zadnjih letih.

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Družba

    Bojana Beović o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli

    Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je ocenila, da bi bilo smiselno razmisliti o odprtju cepljenja proti covidu-19 za vse, ki bi to želeli. Obdržali pa bi tudi vzporeden pristop, po katerim bi aktivno klicali tiste, ki še niso bili cepljeni, pa sodijo v rizične skupine, je dejala v izjavi za medije.

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    »Od osamosvojitve razmere v Sloveniji še nikoli niso bile tako napete«

    "Sram me je, ko opazujem nekatere vaše ministre in najožje sodelavce, kako s pritlehnim obnašanjem in vašo potuho spodkopavajo verodostojnost politike. Pred natanko desetimi leti je France Bučar, pokojni starosta slovenske politike, v intervjuju za Žurnal24 dejal, da je zaupanje v državo izredno omajano, ker ta pač ne funkcionira. In kar je še bolj skrb vzbujajoče, poudaril je, da se sistem elit pri nas regenerira in pametnim ljudem preprečuje, da bi poskušali narediti preboj: 'Če bo šlo tako naprej, bo prej ali slej počilo!' Upam, da se Bučarjeve besede ne bodo izkazale za preroške, od osamosvojitve razmere v slovenski družbi nemara še nikoli niso bile tako napete kot prav v preteklem letu. Svoje je seveda naredila epidemija, a sami prav nikoli ne zamudite priložnosti, da teh napetosti ne bi še stopnjevali. Če ne drugega, je kost, ki jo imate vedno pri roki, polpretekla zgodovina."

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    »Morda bo na veselje vladajoče garniture stranki SDS uspelo onesposobiti STA«

    "In medtem ko se premier in njegov nepreklicno odstopljeni minister Hojs nedostojno rogata novinarskemu cehu, novinarji STA dokazujejo svojo načelnost in profesionalno držo tako, da še naprej vestno opravljajo javno službo, ki je vlada že 123 dni ne financira, čeprav jo k temu zavezuje zakon. To je seveda več kot le tragično, da se ob tako brutalnem teptanju demokratičnih postulatov, kot je svoboda medijev, in osamosvojitvenih dosežkov, kar državna tiskovna agencija brez dvoma je, predstavniki te vlade norčujejo in celo naslajajo ob opazovanju negotovosti novinarske skupnosti. Je sprevrženo in primitivno. Morda bo na veselje vladajoče garniture in na našo žalost stranki SDS ob asistenci tihih političnih sopotnikov uspelo onesposobiti STA in v nadaljevanju ohromiti tudi javno RTV, a zgodovina bo dokumentirala, kdo je bil leta 2021 na strani civilizacijskih dosežkov sodobne družbe in kdo je pehal demokratično Slovenijo v mračnjaške, že davno preživele čase."

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Politika

    Koalicija naj bi zbrala 47 poslanskih podpisov za razrešitev Zorčiča

    Koalicija naj bi z DeSUS, SNS in poslancema narodnih manjšin zbrala 47 poslanskih podpisov za ponoven poskus razrešitve predsednika Državnega zbora (DZ) Igorja Zorčiča. Neuradno naj bi mu dali še možnost, da odstopi, sicer bodo podpisnice v postopek DZ vložile predlog za njegovo razrešitev. Kandidat za novega predsednika naj bi bil vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Družba

    Sindikat bo za STA prispeval 1.000 evrov

    Članice in člani Izvršilnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so na dopisni seji soglasno odločili, da se sindikat pridruži akciji Društva slovenskih novinarjev #zaobSTAnek, v okviru katere poteka zbiranje sredstev za zaposlene pri Slovenski tiskovni agenciji (STA). SVIZ bo za ohranitev obstoja STA in v pomoč približno devetdesetim tam zaposlenim namenil tisoč evrov.

  • STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    Za cepljene in prebolevnike naj bi veljalo manj omejitev

    V Nemčiji za tiste, ki so se cepili z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 ali popolnoma okrevali po novi koronavirusni bolezni, po novih pravilih, ki naj bi jih sprejeli ta teden, ne bodo več veljale mnoge stroge koronavirusne omejitve. Vlada je namreč sprejela predlog zakona, ki naj bi ga do konca tedna potrdila oba domova parlamenta.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Svet

    Cepilna potrdila za potovanja in vstope v restavracije ter na javne dogodke

    Avstrijska vlada je v torek predstavila svoja pravila za digitalno zeleno potrdilo, ki bo med drugim olajšal potovanja. V Avstriji ga bodo uvajali v treh fazah, prva pa se bo začela 19. maja, ko bodo lahko potrošniki za vstop v restavracije ali na dogodke predložili preprosto potrdilo o testiranju, cepljenju ali preboleli bolezni.

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Svet

    100 milijonov evrov za ozelenjevanje, hlajenje in senčenje

    Mesto Dunaj bo v naslednjih petih letih svojim okrožjem namenilo 100 milijonov evrov za subvencioniranje različnih okoljskih projektov, kot so ozelenjevanje, hlajenje, senčenje ter urejanje vodnih in zelenih površin. S tem želi preprečiti toplotne otoke, do leta 2040 pa celo postati ogljično nevtralno.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Kultura

    Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji

    Pri zavodu Maska je izšla knjiga Učinki odtujitve: Performans in samoupravljanje v Jugoslaviji, 1945-1991, ki jo podpisuje profesor za dramo in uprizoritvene študije na Univerzi v Stanfordu Branislav Jakovljević. Na torkovi spletni predstavitvi so poleg sveže izdaje iz zbirke TRANSformacije predstavili še novo številko revije Maska o Jugofuturizmu.

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2021  |  Kultura

    Brezčutnost današnje družbe

    Iz Male drame Ljubljana bo 7. maja ob 20.00 potekal spletni prenos premiere drame Škorpijon francoske pisateljice, dramatičarke, scenaristke in igralke Véronique Olmi v režiji Nine Šorak, ki izpostavlja družbeno perečo problematiko ksenofobije, fašistoidne ozkoglednosti in nesprejemanja drugačnosti.

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Politika

    Ocena ustavnosti prepovedi shodov nad 10 oseb

    Potem ko je vlada ne glede na odločitev ustavnega sodišča, naj ustrezno uredi pravico do mirnega zbiranja in ne kar na sploh prepoveduje shodov nad 10 oseb, s svojim novim odlokom to gladko prezrla, so v Pravni mreži za varstvo demokracije včeraj v imenu dveh pobudnikov vložili dopolnitev marčne ustavne pobude. Pobudnika predlagata oceno ustavnosti prepovedi shodov nad 10 oseb. 

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    V Ljubljani vandali zažgali feministično umetniško delo

    Vandali so ponoči zažgali stvaritev avstrijske umetnice Katharine Cibulke, ki je bila na ogled na pročelju Cukrarne. Na umetniškem delu, ki nosi ime Solange, je pisalo: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Stvaritev je opozarjala na vprašanja feminizma ‒ od iskanja socialne pravičnosti do na spol vezanih družbenih neenakosti, obenem pa je izkazovala dvome o obstoječih strukturah moči in zahtevala krepitev vloge žensk.

  • IK, STA

    3. 5. 2021  |  Politika

    Jourova bi se sestala z Janšo in primerjala 'zapiske'

    Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je ob svetovnem dnevu svobode medijev napovedala obisk Slovenije. Izrazila je pričakovanje, da se bo sestala tudi s premierjem Janezom Janšo. Za september je napovedala objavo pobude za povečanje varnosti novinarjev v EU, o tem pa se želi pogovoriti tudi s slovenskim predsedstvom Svetu EU.

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    Protest taksistov

    Protest taksistov in sindikata Mladi plus pred Državnim zborom (DZ) v času sprejemanja »zakona za Uber«. 

  • IK, STA

    3. 5. 2021  |  Politika

    Kučan zanikal, da širi ideje o delitvi BiH

    Nekdanji poglavar islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini Mustafa Cerić je obtožil nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana, da je on tisti, ki je leta 2011 začel z idejami o delitvi te države, ki so se izrazile v zloglasnem non-paperju. Kučan mu je odgovoril, da se je vedno zavzemal za celovito in suvereno BiH.

  • Apel predsedniku republike: postanite kralj inSTAgrama

    Obsežna kampanja "Za obSTAnek", s katero Društvo novinarjev Slovenije ob pomoči drugih organizacij zbira sredstva za Slovensko tiskovno agencijo, računa na finančno podporo iz donacij državljank in državljanov, ki se zavedajo usodnega pomena neodvisnih medijev. Če želi biti dovolj uspešna, bo potrebna intenzivna podpora samih novinarjev, pa tudi politikov. Od slednjih bi smeli pričakovati, da se z apelom naslovijo na svoje volivke in volivce, državljanke in državljane. Sam se obračam na predsednika republike Boruta Pahorja: storite to dejanje, pomagajte preživeti drugemu najpomembnejšemu javnemu mediju pri nas!

  • STA

    3. 5. 2021  |  Družba

    Višje sodišče ustavilo postopek zoper oglobljenega zaradi neuporabe maske 

    Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na družbenih omrežjih.

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    Polovica bodočih maturantov na Hrvaškem ne vidi nič spornega pri javni uporabi ustaškega gesla 

    Na Hrvaškem je četrtina dijakov zadnjih letnikov srednjih šol funkcionalno in politično nepismena, izhaja iz danes predstavljene raziskave o politični pismenosti mladih. Skoraj 60 odstotkov dijakov zaključnih letnikov srednjih šol ne ve, kakšna je vloga ustave, vsaki šesti vprašani pa zavrača, da je bila NDH fašistična država.

  • DK, STA

    4. 5. 2021  |  Politika

    Nova priložnost za škotsko neodvisnost

    V Združenem kraljestvu potekajo zadnje priprave na supervolilni četrtek, ko bodo na Škotskem in v Walesu potekale volitve v regionalna parlamenta, v številnih mestih in krajih v Angliji, tudi v Londonu pa lokalne volitve. Največ pozornosti mednarodne javnosti je na volitvah na Škotskem, kjer je v ospredju znova vprašanje neodvisnosti.

  • DK, STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    Popolno odpiranje New Yorka

    Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je sporočil, da se bo 19. maja začel proces popolnega odpravljanja omejitev, ki so bile uvedene zaradi pandemije novega koronavirusa. V mestu New York bo od 17. maja podzemna železnica spet vozila 24 ur na dan.

  • DK, STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    V ZDA bodo odobrili cepivo za stare od 12 do 15 let

    Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) naj bi že do prihodnjega tedna odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva proti novemu koronavirusu tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane zvezne uradnike.

  • Uredništvo

    4. 5. 2021  |  Družba

    »STA je bil najpomembnejši medijski projekt prvega desetletja samostojne Slovenije«

    "STA je danes nuja in nekaj samoumevnega. Pozabili smo že, da jo je bilo treba zgraditi – iz nič oziroma iz male podružnice ministrstva za informiranje z nekaj faksi, priklopljenimi na poštne zveze. STA je bil najpomembnejši medijski projekt prvega desetletja samostojne Slovenije! Država, mediji in prebivalci smo potrebovali hitro, usposobljeno in verodostojno agencijo. Postaviti táko – z vsemi uredništvi, dopisniško mrežo in angleškim servisom, tehnološko sodobno, pogodbeno vpeto in dnevno vključeno v mrežo evropskih nacionalnih agencij in združenje … – je bil izjemen projekt po finančni, tehnični in kadrovski plati. Mojih želja po vrnitvi na radio je bilo konec proti koncu 1991, ko me je Jelko Kacin izzval in 'z dekretom' poslal na STA – formalno za glavnega in odgovornega urednika, tako rekoč pa za usklajevalca tega zahtevnega "gradbenega" načrta. Naj spomnim: takrat je v širši soseščini in BiH-u še divjala vojna in Jugoslavija je še razpadala. Mi smo imeli svoja dopisnika tako v Sarajevu kot v Beogradu – in bili smo ponosni, ko so nas citirale večje in vplivnejše agencije."