• Uredništvo

    27. 1. 2021  |  Kultura

    Svetovna premiera slovenskega kratkega filma v Clermont Ferrandu

    Od 29. januarja do 6. februarja bo potekal 43. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu, letos prvič izključno na daljavo. V tekmovalni program se je uvrstil kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki bo na festivalu doživel tudi svetovno premiero. Letos so selektorji izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi – v končni nabor so jih uvrstili 78.

  • Janša Kordišu: »Vi potrebujete psihiatrično pomoč«

    Včerajšna seja v Državnem zboru je minila v znamenju notoričnih žalitev, bržkone ene hujših v zadnjih letih, ki jih je premier usmeril v poslanca Levice Miho Kordiša in kasneje še v Luko Mesca.

  • IK, STA

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Testiranje nam daje visoko dodatno zaupanje v to, da je šolski prostor varen za otroke in zaposlene«

    V devetih slovenskih regijah se je danes v šole vrnilo 53.306 učencev prvega triletja osnovnih šol, v vrtce pa 74.630 otrok, je povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ponoven odhod v šolo in vrtce so po njenih besedah nestrpno pričakovali tako zaposleni kot učenci. Upa, da gre "za prvi znak vračanja v normalnost".

  • IK, STA

    25. 1. 2021  |  Politika

    Pahor hvali Logarja in išče izgovore, zakaj je Janševi vladi padla podpora 

    "Tudi po mnenju strokovnjakov, ki upoštevajo pojav novih sevov koronavirusa, ni razlogov, da bi opustili upanje, da se bo kriza do poletja iztekla," je za Televizijo Slovenija (TVS) navedel predsednik republike Borut Pahor, ki si želi, da bi 30. obletnico osamosvojitve praznovali "zunaj, skupaj, veseli konca epidemije in ponosni" ob jubileju. Ob tem ne podcenjuje razmer in opozarja na stiske, ki jih ljudje doživljajo, obenem pa je znova posvaril pred težavami, ki bodo sledile koncu epidemije, med drugim na povečan obseg duševnih in socialnih stisk.

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Politika

    Sodišče ustavilo postopek izbire novega direktorja

    Višje delovno sodišče je potrdilo začasno odredbo, s katero je ljubljansko delovno sodišče ustavilo postopek izbire novega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poroča današnji Dnevnik. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj v Državnem zboru (DZ) izrazil upanje, da bo vrhovno sodišče dopustilo revizijo, ki so jo vložili na ta primer.

  • IK, STA

    25. 1. 2021  |  Politika

    Kadunc ne bo več generalni direktor RTV Slovenija 

    Programski svet RTV Slovenija je danes za novega generalnega direktorja javnega zavoda imenoval trenutnega predsednika nadzornega sveta Andreja Graha Whatmougha. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak je prejela devet glasov.

  • STA

    25. 1. 2021  |  Družba

    V domovih za starejše trenutno prostih okoli 2600 postelj

    V domovih za starejše po Sloveniji je zaradi okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19, trenutno nezasedenih okoli 2600 postelj, sicer pa so lani sprejeli nekaj več kot 3000 novih stanovalcev. Epidemija je močno posegla v lansko poslovanje domov za starejše, ki jim je sicer pri tem na pomoč priskočila država. Ostaja pa še nekaj odprtih vprašanj.

  • Uredništvo

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Pospešek okužb bi najbrž lahko ustavili samo s popolnim zaprtjem«

    "Ocene o večji kužnosti tega seva so bile za zdaj dobljene samo na podlagi epidemioloških podatkov, kar bi bilo lahko tudi posledice večjega širjenja zaradi večjega števila stikov ali zaradi več superraznašalcev. Zadnje ocene na podlagi analize velikega števila pacientov kažejo, da naj bi se ta sev širil, denimo, 35 odstotkov hitreje, kar morda zveni malo, a lahko pomeni bistveno razliko med umirjanjem epidemije in velikim porastom. Posebej za okolja, kot je slovensko, ko že dlje časa stagniramo na visokem nivoju okužb oziroma se le-te v zadnjem času zelo počasi znižujejo, bi pospešek okužb eksponentno povečal širjenje in bi ga najbrž lahko ustavili samo s popolnim zaprtjem, kot so ukrepali v Veliki Britaniji ter na Irskem, kjer se je število okužbi hitro zmanjšalo."

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Kronični bolniki med ranljivejšimi, cepljenje zanje priporočljivo«

    Tveganje za težji potek prebolevanja covida-19 je pri kroničnih bolnikih večje, zato stroka priporoča tem skupinam ljudi, naj se cepijo. Klinična preizkušanja cepiv proti covidu-19, ki so bila doslej odobrena v EU, kažejo, da so cepiva za kronične bolnike varna in učinkovita.

  • JAVNO PISMO

    26. 1. 2021  |  Kultura

    Tudi tokrat kulturna politika privilegira nadzor notranjega in političnega vrednotenja umetnosti

    Razstavo Večje od mene, junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije organizira in v celoti financira Nacionalni muzej sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu, eden najpomembnejših svetovnih muzejev sodobne umetnosti. Gre za izjemen uspeh, saj so k oblikovanju razstave povabili slovensko strokovnjakinjo, mednarodno priznano, nagrajeno in uveljavljeno kustosinjo sodobne umetnosti Zdenko Badovinac. To je prvi primer, ko kustosinja iz Slovenije kurira tako veliko razstavo v centralni in najpomembnejši instituciji ene od zahodnoevropskih držav. Povabilo prestižne institucije slovenski kustosinji in sodelovanje 14 slovenskih umetnic in umetnikov na razstavi v muzeju MAXXI bi moralo za Republiko Slovenijo predstavljati izjemno diplomatsko priložnost.

  • Uredništvo

    26. 1. 2021  |  Družba

    »Kaj narediti, ko ti vzamejo prostor in ne veš kam drugam kot na ulico?«

    "A mestne oblasti so si s policisti in varnostniki privatnega podjetja nasilno vzeli našo avtonomno cono in jo spravili pod represivni nadzor. Naše stvari, orodje, knjige, slike, kipi, arhivi in dokumentacija delovanja ležijo na kupih po rogovskem dvorišču. Ob tem ne morem biti mirna. Vedno se trudim, da navzven delujem trdno, a če sem odkrita, vse to boli. Bolijo odrgnine in modrice, ki so jih pustili policisti, ampak hujše je to, kar boli znotraj, v telesu, v njem je vpisan Rog. Zelo sem jezna. Zelo zelo sem jezna. In sama ne vem, kaj bom s to jezo. Kaj narediti, ko ti vzamejo prostor in ne veš kam drugam kot na ulico? Na ulici pa te začnejo obhajati misli in se bojiš, da boš postal neprišteven. Ne morem pustiti, da sesipajo dolgoletna prizadevanja, ustvarjanje, delo in sanje v prah. To ni mogoče. Tolikšne moči in volje, inteligence, radoživosti in tovarištva ni mogoče zajeziti. To je sila, ki se ne bo podredila uničevanju."

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Politika

    Biden omilil sankcije Trumpove vlade proti upornikom v Jemnu

    Včeraj je vlada predsednika ZDA Joeja Bidna nekoliko omilila sankcije, ki jih je tik pred odhodom proti hutijskim upornikom v Jemnu uvedla vlada bivšega predsednika Donalda Trumpa. Združeni narodi (ZN) so sankcije kritizirali, ker bodo poslabšale že tako katastrofalen humanitarni položaj v Jemnu.

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Svet

    Biden bi cepil 1,5 milijona Američanov na dan, vendar ni cepiva

    Predsednik ZDA Joe Biden je včeraj omenil, da bi lahko v ZDA sčasoma cepili do 1,5 milijona ljudi na dan, vendar ni dovolj cepiva, zvezna vlada pa niti ne ve, koliko ga ima na voljo. Do ponedeljka se je v ZDA po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 25,2 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo že 421.000.

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Kultura

    Slovenske žrtve Auschwitza

    V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo od danes na ogled dokumentarna razstava Sinagoge Maribor "Tu se je smrt utrudila do smrti...": Slovenske žrtve Auschwitza. Od 12. ure dalje si bo mogoče na spletni strani muzeja ogledati posnet voden ogled razstave, po kateri bo vodil avtor razstave Boris Hajdinjak iz Sinagoge Maribor.

  • DK, STA

    26. 1. 2021  |  Svet

    V ZDA bi z bankovca za 20 dolarjev umaknili nekdanjega predsednika

    Ameriško finančno ministrstvo je po štirih letih obnovilo prizadevanja, da na 20-dolarskem bankovcu obraz nekdanjega predsednika Andrewa Jacksona in lastnika sužnjev nadomesti s podobo nekdanje sužnje ter borke proti suženjstvu temnopolte Harriet Tubman.

  • Uredništvo

    28. 1. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KORONSKI DODATKI

    Izšla je nova Mladina! Naslovnico sta ustvarila nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič (ilustracija) in Damjan Ilić (oblikovanje). V 4. letošnji številki lahko v naslovni temi (KORONSKI DODATKI) preberete o tem, zakaj so izbrani javni uslužbenci prejeli vsak po več tisoč evrov dodatkov zaradi epidemije. In še veliko zanimivega, poglobljenega in informativnega branja!

  • IK, STA

    25. 1. 2021  |  Politika

    »Zdaj smo bolj sprti, kot smo bili v komunizmu«

    Spomenka Hribar, ki je svoje življenje posvetila sociologiji in filozofiji ter imela eno vidnejših vlog v času osamosvajanja Slovenije, danes praznuje 80 let. Ob trenutni situaciji v Sloveniji in širše ni optimistična, ob letošnji obletnici države pa je tudi ocenila, da priložnosti za novi začetek medsebojnih odnosov nismo porabili.

  • Monika Weiss

    25. 1. 2021  |  Politika

    »Na okoljskem ministrstvu je napačen minister«

    V zasavskem društvu za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krogu vnovič opozarjajo na nesprejemljivost sprememb, ki jih v Zakonu o varstvu okolja (ZVO-2) predlaga ministrstvo za okolje pod vodstvom Andreja Vizjaka.

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Politika

    Počivalšek v Združenih arabskih emiratih

    Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se mudi na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih, se je danes v Abu Dabiju predvidoma sestal z ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberom, s katerim sta spregovorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Družba

    Danes testiranja učiteljev

    Ker se jutri ponovno odpirajo vrtci in osnovne šole v regijah z boljšo epidemiološko sliko, bodo danes na okužbo z novim koronavirusom množično testirali zaposlene. Največ, 3000, jih bodo testirali v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Testiranje bodo koordinirali zdravstveni domovi.

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    »Zoran Janković je molčal deset mesecev«

    "Najbolje je molčati. Pogledati stran. In si misliti svoje. To je osnovna drža tega časa. Dokler ne bodo v vse nas montirali čipov, ki bodo brali naše misli, smo na varni strani zgodovine. Sicer so v zgodovini takšna molčanja pripeljala do tragedij, ki pa imajo vedno opravičilo. Saj nismo vedeli, da je tako hudo. Saj so si malo tudi zaslužili. So izzivali ali kako drugače nagajali."

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Svet

    Opozorila pred »drugo pandemijo«

    Glavni svetovalec francoske vlade v boju s covidom-19 Jean-Francois Delfraissy je v nedeljo opozoril, da bo morala Francija morda še tretjič uvesti popolno zaporo javnega življenja po vsej državi. Kljub podaljšanju policijske ure se širjenje okužb ne umirja, je dejal in opozoril, da Evropi z novimi sevi koronavirusa grozi "druga pandemija".

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Družba

    V Slovenijo danes pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva

    V Sloveniji danes pričakujejo pošiljko z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugemu odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    »Za perečim nasiljem nad ljudmi stoji glavni nasilnež – kapitalizem«

    "Umetnost je bila za humanizem – tudi socialistični – bistvena in da bi imela humanistični učinek, je morala biti svobodna. Danes mora argumentacija za kulturo obnavljati in prenavljati humanizem. Paradoks časa petdeset let po moji prvi zaposlitvi je v tem, da sodobna umetnost spravlja politično in ekonomsko moč v nelagodje, saj razgalja, da za perečim nasiljem nad ljudmi in prav tako perečim nasiljem nad planetom stoji glavni nasilnež – kapitalizem."

  • Uredništvo

    25. 1. 2021  |  Družba

    VIDEO: Pomoč dijakom, ki se soočajo z depresijo v času ukrepov za zajezitev epidemije

    Skupina dijakov Gimnazije Kranj je, zaradi slabega psihičnega zdravja gimnazijcev, organizirala projekt Dan ZaMe. Kot so navedli, želijo s tem priskočiti na pomoč vsem dijakom, ki se trenutno zaradi posledic ukrepov za zajezitev epidemije soočajo z depresijo, anksioznostjo in podobnimi težavami. Za dijake so ob tem posnetli tudi video vabilo, ki si ga lahko ogledate na tej spletni povezavi oziroma spodaj.

  • IK, STA

    25. 1. 2021  |  Družba

    Tudi malica v razredu

    Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo se v torek v devetih od 12 statističnih regij v šole znova vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci pa bodo začeli znova delati v polnem obsegu. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ob tem kot ključno izpostavlja spoštovanje ukrepov in vračanje le zdravih otrok.

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Svet

    TV drama o tem, kako se je država spopadla s koronavirusom

    Britanska televizija Sky je napovedala, da bo ustvarila televizijsko dramo z izvirnim naslovom This Sceptred Isle o tem, kako se je Velika Britanija spopadla z novim koronavirusom. V vlogi britanskega premiera Borisa Johnsona bo nastopil priznani, v Belfastu rojeni, igralec Kenneth Branagh, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    24. 1. 2021  |  Politika

    Janša napoveduje ponovne spremembe glede protikoronskih ukrepov

    Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo ta teden potreben ponovni premislek glede sproščanja ukrepov. "Stanje epidemije se ne umirja kot v zadnjem obdobju, v soboto pa je bila v Sloveniji odkrita tudi prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa," je dejal. 

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Politika

    Biden podaljšuje prepoved potovanj iz EU v ZDA

    Danes bo predsednik ZDA Joe Biden formalno podaljšal veljavnost prepovedi potovanj v ZDA tujcem iz 26 evropskih držav območja schengna, Velike Britanije, Irske in Brazilije, ki jo je marca lani uvedel Donald Trump. Biden na seznam dodaja še Južno Afriko, kjer so odkrili novi sev novega koronavirusa.

  • DK, STA

    25. 1. 2021  |  Družba

    Policisti poostreno nad uporabo telefonov med vožnjo

    Policisti od danes do 7. februarja izvajajo poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov ter drugih naprav, kot so tablice in prenosni računalniki, med vožnjo. Z akcijo želijo zmanjšati njihovo uporabo med vožnjo in s tem izboljšati varnost v prometu, pozorni pa bodo tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo prometno varnost.