• Danes je nov dan

    21. 1. 2021  |  Družba

    Pandemija lakote

    Deloma zaradi pandemije, mnogo bolj pa zaradi političnih odločitev in konfliktov, na svetu narašča število ljudi, ki nimajo dostopa do hrane. Najhuje je v Jemnu, kjer lakota uradno še ni razglašena, čeprav se situacija tam slabša že leta; po poročanjih gre za najhujše pomanjkanje hrane v zadnjih desetletjih. 

  • DK, STA

    21. 1. 2021  |  Svet

    Indija bo cepivo brezplačno delila drugim državam

    Indija bo cepivo proti covidu-19, ki ga proizvajajo v državi, brezplačno delila drugim državam. Sprva ga bo dostavila sosednjim državam - Butan, Maldivi, Bangladeš, Nepal, Mjanmar in Sejšeli, so sporočili iz indijskega zunanjega ministrstva. 

  • Uredništvo

    21. 1. 2021  |  Družba

    Cepljenje in covid-19: med (ne)zaupanjem in solidarnostjo

    Na Facebooku bo danes ob 20.00 potekal tretji spletni glasbeno-pogovorni dogodek s civilno družbo iz cikla STRE(A)MENJA, ki ga soorganizirata Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji in Pritličje. Tokratni pogovor nosi naslov Cepljenje in covid-19: med (ne)zaupanjem in solidarnostjo.

  • IK, STA

    20. 1. 2021  |  Svet

    VIDEO: Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA

    Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je Biden poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

  • Uredništvo

    21. 1. 2021  |  Kultura

    Pozicija umetnika kot delavca v času

    Danes ob 20.00 bo na spletni strani tretji oder live stream premiera mednarodnega plesnega projekta Tri sestre v režiji in koreografiji Gregorja Luštka ter koprodukciji APT Novo mesto in Plesnega Teatra Ljubljana. Avtorski plesni in raziskovalni projekt v izhodišču izhaja iz premišljevanja o poziciji umetnika kot delavca v času, ko posameznikovo identiteto, morda bolj kot kadarkoli, definira njegova produkcijska in proizvodna vrednost. 

  • IK, STA

    20. 1. 2021  |  Politika

    Interpelacija še enega ministra Janševe vlade: »Cigler Kralj mora oditi«

    Po neuradnih informacijah se bo moral minister za delo Janez Cigler Kralj zaradi dodelitve sredstev Zavodu Iskreni zagovarjati tudi na interpelaciji. Spisali naj bi jo v LMŠ in jo že poslali v usklajevanje več opozicijskim strankam. Prvak stranke Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da gre za "kapljo čez rob", opozicija pa je dolžna ukrepati. To bo že četrta interpelacija v mandatu tretje Janševe vlade.

  • Gospod Janković, ne morem vas več nasloviti s formalnim izrazom »spoštovani«

    Gospod župan Zoran Janković, če hočem ostati iskren, vas po včerajšnjem (19. januar) dogodku ne morem več nasloviti s formalnim izrazom »spoštovani«. Pri izvrševanju svoje politike ste namreč posegli po prav isti fizični sili oklepljene policije, ki jo nad vaše meščane – kadar si še drznejo protestirati proti ukinjanju demokracije in vladavini arbitrarnih absolutističnih odlokov – pošiljajo vaši dozdevni idejni nasprotniki s sedežev vlade in notranjega ministrstva. Ko gre za interese dejanskih in potencialnih investitorjev, padejo slovenske kulturnobojne maske »rdečih« in »belih«: oboji proti politiki, razumljeni v Rancièrovem pomenu progresivnega ustvarjanja novih, raziskujočih načinov razreševanja družbenih protislovij, usmerijo politiko kot policijo, s katero oblast disciplinira mase in vse, kar štrli iz povprečja, podredi monolitnosti obvladanega.

  • Uredništvo

    20. 1. 2021  |  Družba

    »Pravica do svobode izražanja ni absolutna«

    "Nič novega ni, da podjetja blokirajo ali brišejo račune uporabnikom, ki kršijo pravila. Gre za pogodbeni odnos med omrežjem in menoj, vsi ti velikani so postavili svoja pravila. Številnim, ki so šli prek meja družbeno sprejemljivega govora, so račune blokirali. Pravica do svobode izražanja je seveda izjemno pomembna temeljna človekova pravica, osnova vsake demokracije. Ampak ni absolutna. To ne pomeni, da me morajo vsi drugi poslušati, prav tako to ne pomeni, da imam jaz pravico zahtevati, da mi mora nekdo dati prostor, da bom izražala svoje mnenje."

  • Uredništvo

    20. 1. 2021  |  Družba

    Prihodnost so podjetja, ki enakovredno obravnavajo zaposlene, kupce, okolje in dobiček

    Družinsko podjetje Lumar, vodilni slovenski proizvajalec trajnostnih montažnih objektov, je včeraj prejelo Nagrado nemškega gospodarstva 2020- Podeljuje jo Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK) v sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji in Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih, katerega je IEDC – Poslovna šola Bled ustanovila skupaj s štirimi mednarodno priznanimi poslovnimi šolami, med drugim tudi s kölnsko poslovno šolo Cologne Business School. Med finalisti za nagrado sta bili še podjetji BSH Hišni aparati in Steklarna Hrastnik.

  • Uredništvo

    20. 1. 2021  |  Politika

    »Oblast najbolje deluje, če so ljudje zaprti in depresivni«

    "Oblast najbolje deluje, če so ljudje zaprti. In depresivni. Depresivni stari ljudje, depresivni otroci, depresivni tisti brez dela in oni, ki delajo dvakrat toliko kot prej. Kdor se spominja Poljske in Madžarske iz 70. let, ve, o čem govorim: kamor si se ozrl, ljudje, disciplinirani v prepovedi, neodzivnost, v odmik, molk, mešanico strahu pred prekrškom in sumničavosti do vsakogar. To je zaželeno obnašanje pod vsako vlado, ki je okužena z avtoritarnim virusom."

  • IK, STA

    19. 1. 2021  |  Politika

    Janša dejal, da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov

    Če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane, lahko že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal premier Janez Janša. Glede trenutne epidemiološke slike je dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov.

  • IK, STA

    19. 1. 2021  |  Politika

    Svet DeSUS podprl predlog, da se stranka pridruži KUL

    Svet DeSUS je na dopisni seji podprl predlog izvršnega odbora, da stranka postane članica Koalicije ustavnega loka (KUL). Prav tako svet stranke na predlog izvršnega odbora priporoča poslancem DeSUS, da podprejo konstruktivno nezaupnico, so za STA pojasnili v stranki. Postopek predloga nezaupnice, ki je bil vložen v petek, je sicer končan.

  • IK, STA

    20. 1. 2021  |  Svet

    Biden na položaj pomočnice ministra za zdravje imenoval prvo transspolno osebo

    Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na položaj pomočnice ministra za zdravje imenoval ministrico za zdravje ameriške zvezne države Pensilvanija Rachel Levine, ki bo v primeru potrditve v zveznem senatu prva transspolna oseba na tako visokem položaju v ameriški vladi.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Družba

    »Cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novim sevom«

    V Sloveniji so včeraj v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, se povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma. Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) navajajo, da je oblika virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka, kar pomeni, da je cepivo učinkovito tudi proti novemu sevu.

  • Danes je nov dan

    20. 1. 2021  |  Družba

    Ločitev je vedno težka

    S 1. januarjem je Združeno kraljestvo dokončno izstopilo iz Evropske unije, v veljavo pa je stopil sporazum z EU, ki ureja prihodnje odnose in prinaša številne spremembe za ljudi in gospodarstvo

  • Uredništvo

    21. 1. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina! 

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Priskrbite si svoj izvod Mladine, ki je že voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. V tokratni številki preberite, zakaj je zaprtje šol trajalo predolgo, kako je Mestna občina Ljubljana nasilno izpraznila nekdanjo tovarno koles Rog, intervju z Rajkom Muršičem, etnologom, kulturnim antropologom in rokerjem, in kako slovenski veleposlanik v Rimu, pa tudi ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve nasprotujejo razstavi slovenskih umetnikov v muzeju MAXXI, enem izmed najvplivnejših evropskih središč sodobne umetnosti (objavljamo depešo). V tokratni številki lahko preberete tudi intervju z umetniškim direktorjem Nacionalnega muzeja sodobne umetnosti 21. stoletja – MAXXI, ki je med drugim dejal, da je Zdenka Badovinac ena od herojinj našega časa.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Politika

    Pobuda za čimprejšnje odprtje vrtcev

    Izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije je na torkovi seji obravnaval tudi problematiko naraščanja števila otrok v vrtcih zaradi nujnega varstva. V sindikatu podpirajo pobudo po čimprejšnjem odprtju in normalizaciji delovanja predšolske vzgoje za vse otroke, ne le za otroke staršev, ki vrtec nujno potrebujejo zaradi narave svojega dela, so sporočili iz Sviza.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Svet

    Britanski sev naj bi bil že tudi v Sloveniji

    Britanski sev novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od izvornega, so ugotovili v najmanj 60 državah, to je deset več kot pred tednom dni, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v tedenskem poročilu.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Politika

    VIDEO: Trump: »Gibanje, ki smo ga sprožili, se je šele začelo«

    Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump je včeraj zvečer objavil videoposnetek, v katerem hvali dosežke svojega štiriletnega mandata in želi srečo novi vladi, vendar svojega naslednika Josepha Bidna ne omenja. Trump, ki se ne bo udeležil Bidnove inavguracije, bo danes odpotoval na Florido.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Politika

    EU predlaga Bidnu nov temeljni dogovor z ZDA

    Evropska unija na prvi dan mandata novemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu predlaga, da "skupaj zgradimo nov ustanovni pakt med Evropo in ZDA za močnejšo Evropo, močnejšo Ameriko ter boljši svet," je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Bidna je tudi povabil na izredni vrh EU.

  • DK, STA

    20. 1. 2021  |  Politika

    Trump na zadnji dan pomilostil 73 ljudi, tudi svojega nekdanjega stratega Bannona

    Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump je danes, na svoj zadnji dan na položaju, pomilostil 73 ljudi, med njimi tudi svojega nekdanjega političnega stratega Steva Bannona, so sporočili iz Bele hiše. To je storil samo nekaj ur pred prisego novega predsednika ZDA Joeja Bidna. Ob tem je znižal tudi kazni 70 obsojencem.

  • Stanka Prodnik

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Kultura  |  TV

    Še dobro, da so Hrvati

    Seveda nismo hvaležni POP TV za njen resničnostni šov Ljubezen po domače. Pač, tisto, kar je v politiki ogabnost tviteraškega zmerjanja, je Ljubezen po domače na televiziji. Tako se bodo v oddaji 24ur novinarji zgražali nad ogabnim šovinizmom in seksizmom na Twitterju, takoj zatem pa nam bodo servirali enako v svojih resničnostnih šovih. Res kdo misli, da ta prostaškost in demonstracija najnižjih čustev na televiziji nimata enakega učinka kot ogabnosti na spletnih družbenih omrežjih?

  • Pia Nikolič

    19. 1. 2021  |  Družba

    Tovarna Rog: »Janković zlorablja epidemijo«

    Do 13. ure naj bi bilo na območju Tovarne Rog, kjer je danes zjutraj potekala evakuacija in se še zdaj izvaja rušenje stavb, aretiranih vsaj 11 ljudi. Devetim policijskim kombijem, trem policijskim osebnim vozilom, kombiju za fotografiranje množic, dvema avtoma mestnega redarstva in dvema avtomobiloma kriminalistične policije se je pridružilo novo število policistov, ki v Tovarno Rog spuščajo tovornjake Snage. Skupno je na mestu sedaj okoli 63 policistov in veliko število varnostnikov, ki so Tovarno Rog povsem obkolili. Poleg varnostnikov Valine je opaziti tudi varnostno službo SSO, ki Valini predaja ukaze. Dokazil o gradbenem dovoljenju z MOL zaenkrat še niso dostavili ali objavili.

  • Pia Nikolič

    19. 1. 2021  |  Družba

    FOTO: Aretiranih vsaj 11 ljudi, policija uporabila silo in solzivec

    Okoli 6. ure zjutraj so v zaradi epidemije začasno zaprto Tovarno Rog vdrli varnostniki službe Valina, v preteklosti znani tudi po nasilju nad enim od uporabnikov Roga ob prejšnjem poskusu rušenja leta 2016. Iz stavb so grobo izvlekli spečega uporabnika, ki ima v notranjosti še vedno zabarikadirane vse svoje stvari, vključno z osebnimi predmeti in računalnikom. Enako poročajo drugi uporabniki, ki so se ta čas v protest zbrali na Trubarjevi ulici oziroma pred območjem, kjer stoji nekdanja tovarna.

  • Uredništvo

    19. 1. 2021  |  Družba

    Rušenje Tovarne Rog

    Ljubljanski policisti so bili danes zjutraj obveščeni, da ima varnostna služba težave z nekaj osebami na območju nekdanje Tovarne Rog, kjer se izvajajo gradbena dela. Po poročanju očividcev in virov v nekaterih medijih, je tam potekala akcija, uporabnike prostorov pa so nasilno evakuirali. Dostop do območja je povsem blokiran. Uporabniki prostorov opozarjajo, da jim varnostna služba ni pokazala nobenih papirjev, ki bi pojasnjevali ta ukrep. Prizorišče je obkoljeno s policisti, na družabnih omrežjih pa se že vrstijo pozivi, naj se tam zberejo ljudje in zaščitijo nenapovedano zasedbo Tovarne Rog. 

  • Uredništvo

    19. 1. 2021  |  Politika

    Erjavec umaknil kandidaturo za predsednika vlade

    Predsednik DeSUS Karl Erjavec je umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. Za sredo predvidene izredne seje Državnega zbora (DZ), na kateri bi poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici, tako ne bo.

  • DK, STA

    19. 1. 2021  |  Politika

    Država bo duhovnikom mesečni dodatek plačevala vsaj še do marca

    Potem ko je vlada ukrep pomoči verskim uslužbencem v obliki mesečnega temeljnega dohodka podaljšala do konca marca, je mogoče vloge že vlagati prek Fursovega informacijskega sistema eDavki. Za vloge, ki bodo vložene do 31. januarja, bo nakazilo izvršeno 10. februarja. 

  • DK, STA

    19. 1. 2021  |  Svet

    VIDEO: Poslovilni video Melanie Trump

    Prva dama ZDA Melania Trump je v šestminutnem videu, ki ga je posnela ob slovesu od Bele hiše, pohvalila svojo pobudo za otroke Bodi najboljši in poudarila, da nasilje ni nikoli pravi odgovor. Američane je pozvala k poenotenju, svoje naslednice Jill Biden pa ni povabila na ogled v Belo hišo.

  • IK, STA

    19. 1. 2021  |  Svet

    »Ne smemo omejiti pravic in svoboščin tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti«

    V Evropski komisiji v povezavi z grško pobudo o potrdilu o cepljenju proti covidu-19, ki bi omogočilo potovanja, poudarjajo, da je najprej bistveno zagotoviti učinkovito uporabo podatkov o cepljenju v zdravstvene namene. Nato je treba premisliti o uporabi v druge namene, pri čemer pa je ključno preprečiti diskriminacijo. 

  • DK, STA

    19. 1. 2021  |  Družba

    »Imunski sistem si zapomni novi koronavirus najmanj šest mesecev«

    Pred ponovno okužbo z novim koronavirusom se ljudje lahko ubranijo še najmanj šest mesecev po preboleli bolezni, in sicer zaradi celic, ki si zapomnijo virus, je razvidno iz raziskave, ki so jo objavili včeraj. Čeprav protitelesa izginejo, pa v telesu ostanejo določene spominske celice, ki pomagajo pri spopadanju z boleznijo.