• DK, STA

    24. 11. 2020  |  Politika

    Biden vzpostavlja sodelovalno zunanjo politiko

    Zmagovalec ameriških predsedniških volitev, demokrat Joe Biden, je predstavil člane svoje vladne ekipe. Nekdanji ameriški zunanji minister John Kerry bo postal Bidnov odposlanec za podnebje, zunanje ministrstvo pa bo vodil Antony Blinken. Ta imenovanja kažejo na preobrat v ameriški zunanji politiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    »Kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'?«

    "Veliko resnih vprašanj se vsiljuje zaradi te odločitve slovenske vlade in obrazložitve ministra Hojsa. Prvo, kar mi pride na misel, je: kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'? Kaj se je namreč – to sem pravzaprav hotel vprašati – zgodilo s Slovenkami? Slovenske babice so nekako mojih let, moja generacija, in danes imajo od petdeset do šestdeset let. Ko smo bili v najboljših letih za razmnoževanje, tam konec osemdesetih – ko so bile torej današnje babice mlade – pa ni bilo bolj naprednih žensk, kot so bile Slovenke, tihe bolečine smrkavih Dalmatincev, ki so sanjali, da bodo poleti na plaži ali v diskoteki naleteli na Bernardo Marovt ali Savino Geršak ali Anjo Rupel ali dobro staro Ditko Haberl, pravzaprav katerokoli Slovenko med osemnajstim in oseminštiridesetim letom. 'Tako mlada, pa že Slovenka,' se je takrat govorilo o naprednem in svobodomiselnem dekletu. Saj so bile Slovenke, jugoslovanske Švedinje, svetlobna leta pred nami in našimi dekleti, odprte za vse oblike sodelovanja. Pol moje generacije je osnovno šolo ljubezni končalo z mladimi samoupravljalkami iz slovenskih počitniških domov in s slovenskimi študentkami iz poletnih diskotek."

  • Danes je nov dan

    24. 11. 2020  |  Družba

    Danes na meniju: plastika na žlico

    Bi pojedli plastičen pokrovček? Znanstveniki so namreč izračunali, da toliko mikroplastike v povprečju zaužijemo v enem tednu. Nedavna raziskava, ki je preverjala količino mikroplastičnih delcev v prehrani, je analizirala le 15 % dnevnega kaloričnega vnosa. To pomeni, da so dejanske količine mikroplastike v naših prebavnih sistemih najbrž mnogo višje.

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    Kako se na cepljenje pripravljajo posamezne države

    Ob spodbudnih novicah o cepivih proti covidu-19 se države po Evropi in drugod po svetu pospešeno pripravljajo na cepljenje. Evropska unija in tudi druge države so že naročile po več sto milijonov odmerkov cepiva, prve bi lahko prejele že do konca leta. Pripravljajo tudi že strategije cepljenja. Najprej bodo večinoma cepili ranljive skupine.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    »Učna uspešnost bo padla in otroci bodo manj produktivni«

    "Mladostniki so življenjski slog spremenili ne da bi se tega zavedali; ko se konča pouk preko spleta, ne vstanejo in gredo na zrak - še kar sedijo pred zasloni in se 'zasedijo'. To je največja kriza, ki jo bomo izkusili v naslednjih letih, šolajoče generacije bodo namreč na subtilni način spremenile način preživljanja prostega časa, za povrh pa se tega ne bodo zavedale. Telesna zmogljivost in dejavnost sta na drugi strani zelo povezani s kognitivnim delovanjem, to pomeni, da ti otroci ne bodo imeli takšnih učnih zmožnosti kot generacije pred njimi, učna uspešnost bo padla in manj produktivni bodo. To sta samo zdravstvena in učna dimenzija posledic, sledi pa jima še vrsta drugih implikacij; na primer sociološka, ker zaradi izolacije ne bodo imeli toliko stikov kot sicer, namesto vrstniške družbe pa bodo absorbirali družbena omrežja. Dejansko lahko govorimo o 'koronageneraciji'."

  • STA

    24. 11. 2020  |  Družba

    Prehrana za krepitev imunskega sistema

    Nobena študija še ni pokazala, da bi kakšna hrana ali mikrohranilo neposredno ščitilo pred okužbo z novim koronavirusom, je pa zdrava prehrana zelo pomembna pri podpori imunskemu sistemu. Strokovnjaki svetujejo uravnoteženo prehranjevanje z lokalno in svežo hrano. V zimskih mesecih se zlasti ranljivim skupinam svetuje nadomeščanje vitamina D.

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    Dokumentarni film o škandalih zagrebškega župana

    V zagrebškem kinu Študentskega centra je bila v nedeljo premiera dokumentarnega filma Kumek v režiji Daria Juričana, ki je kritičen do zagrebškega župana Milana Bandića in njegovega vodenja hrvaške prestolnice. Na premieri se je za kratek čas pojavil tudi Bandić, ki je nagovoril novinarje, na projekciji filma pa ni ostal. 

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    Ogroženih 12 milijonov otrok v Jemnu

    Medtem ko Jemnu grozi najhujša lakota v zadnjih desetletjih, so življenja otrok ogrožena bolj kot kdaj koli prej, je včeraj opozorila izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Henrietta Fore in izpostavila, da več kot 12 milijonov otrok v Jemnu potrebuje nujno humanitarno pomoč.

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    V Avstriji začetek cepljenja proti covidu-19 predvidoma januarja

    V Avstriji se bo cepljenje proti covidu-19 začelo predvidoma januarja prihodnje leto, je danes na novinarski konferenci napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. Najprej bodo cepili starejše od 65 let ter osebje v domovih za starejše in oskrbovalnih domovih.

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Kultura

    Narodna galerija išče dela Hinka Smrekarja

    Narodna galerija maja 2021 pripravlja pregledno razstavo vsestranskega umetnika Hinka Smrekarja (1883‒1942), čigar delo je neprecenljiv kulturnozgodovinski dokument prvih desetletij 20. stoletja. Ustvaril je dela z narodopisnimi, pravljičnimi in fantazijskimi motivi ter ilustriral mnogo knjig za otroke, mladino in odrasle.

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    Koliko Hrvatov ne verjame v obstoj novega koronavirusa?

    Raziskava zagrebškega inštituta za družbene raziskave je pokazala, da v hrvaških regijah maske kot sredstvo za zajezitev širjenja novega koronavirusa zavrača med 8 in 15 odstotkov prebivalcev. Največ jih je na zahodu države, najmanj pa v Dalmaciji. Da novi koronavirus sploh obstaja, pa ne verjame 2,7 odstotka Hrvatov, je ugotovila raziskava.

  • Zakaj so zgodovinarji zamolčali istospolno usmerjenost generala Borojevića?

    Vojnozgodovinski zbornik je bil prvi, ki je Slovencem obširno opisal življenje generala Svetozarja Borojevića. Potem je v okviru spominjanja na 1. svetovno vojno prišlo do vedno novih obujanj na tega znamenitega avstro-ogrskega vojskovodjo. Dobil je svojo knjigo, o njem je bil posnet celo zelo dober televizijski dokumentarni film. Ob tem pa je nenavadno, da je bilo zamolčano nekaj, kar je bilo v življenjepisu v Vojnozgodovinskem zborniku zelo jasno napisano in tudi utemeljeno. General Borojević je bil najverjetneje usmerjen istospolno …

  • Uredništvo

    24. 11. 2020  |  Družba

    LGBTIQ+ skupnost v času odmika od temeljnih evropskih vrednot

    V četrtek, 26. novembra ob 20.00 bo na Facebooku potekal prvi pogovor iz cikla STREaMENJA. Prvič v zgodovini je EU pripravila Strategijo za enakost skupnosti LGBTIQ+, kar je nedvomno pomenljivo, saj se del Evrope odmika od temeljnih evropskih vrednot. Je strategija glede na okoliščine dovolj ambiciozna, kaj prinaša skupnosti v posameznih državah in kaj zahteva od nacionalnih oblasti?

  • DK, STA

    24. 11. 2020  |  Svet

    Odkrili ostanke gospodarja in sužnja

    Arheologi so našli ostanke dveh moških, ki sta pred skoraj 2000 leti umrla zaradi izbruha vulkana Vezuv, ki je pod seboj pokopal Pompeje. Eden od njiju naj bi bil moški na visokem položaju in po predvidevanjih raziskovalcev lastnik drugega - sužnja. Za njuno smrt naj bi bil kriv termalni šok ob izbruhu, navaja britanski BBC.

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    Erjavec: »Naša ideologija so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo in javno šolstvo«

    Na TV Slovenija so pridobili pismo, ki ga je delegatom stranke poslal dolgoletni vodja DeSUS Karl Erjavec. Ta se vrača v politiko, potem ko se je po januarskem porazu proti Aleksandri Pivec umaknil iz javnosti. "Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra," je zapisal v pismu. 

  • IK; STA

    23. 11. 2020  |  Politika

    Evroposlanci danes o vmešavanju Madžarske v slovenske medije

    Evroposlanci bodo danes začeli plenarno zasedanje, na katerem bodo med drugim govorili o madžarsko-poljski blokadi sprejemanja svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 in tudi o medijski svobodi in domnevnem vmešavanju Madžarske v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Politika

    Tonin preusmerja pozornost

    Z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, sprejetim v petek, se po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina končuje njeno 10-letno zanemarjanje. Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost, je objavil na Twiitterju.

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade«

    "Dragi premier, kakor koli že, ostajate edinstveni. Vsakič, ko kaj poveste javnosti, kot na primer v četrtkovem intervjuju na TV Slovenija, so za vse težave, s covidom in sicer, tudi za neslaven primat prve evropske države z največjim številom umrlih na 100.000 prebivalcev, krivi drugi. Vi nikoli. No, čas je, da spakirate kufre in se poslovite od vodenja vlade. Slovenija vam bo hvaležna."

  • Danes je nov dan

    23. 11. 2020  |  Družba

    Bidnov zasuk

    Novoizvoljeni ameriški predsednik je v svojih predvolilnih obljubah napovedal, da bo zunanja politika temeljila na varnosti, prosperiteti in vrednotah ZDA. Z drugimi besedami, Biden obljublja obnovitev zunanje politike, ki je v preteklosti omogočila vzpod nacionalistične in rasistične pošasti, ki trenutno še vlada Beli hiši.

  • Uredništvo

    23. 11. 2020  |  Politika

    »Upam, da Janševo pismo ni stališče Slovenije, ker preprosto ni v redu«

    "Trenutna situacija je takšna, da imamo dve državi, ki blokirata, in pismo našega premierja, ki dejansko podpira stališče teh dveh držav. Jaz upam, da to ni stališče Republike Slovenije, ker preprosto stališče ni v redu. Kot je povedal predstavnik predsedujoče države Nemčije: danes imamo situacijo, da se pogovarjamo o novem odnosu med solidarnostjo in odgovornostjo. Ta finančni paket, o katerem so se dogovorili, dejansko predstavlja bistveno višjo stopnjo finančne solidarnosti med državami članicami Unije. Je pa logično, da mora biti višja stopnja finančne solidarnosti povezana tudi z višjo stopnjo odgovornosti na vseh straneh, to pomeni tudi na straneh držav, ki ta sredstva prejemajo. Osebno absolutno podpiram, da princip spoštovanja vladavine prava, ki že od lizbonske pogodbe ostaja v osnovah Evropske unije, ostane tudi naprej. Upam, da bo le prišlo do tega dogovora – ne bo pa do dogovora prišlo danes."

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Svet

    EU bi cepivo proti covidu-19 lahko odobrila že konec leta

    Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da bi lahko prvo cepivo proti covidu-19 odobrila konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, trenutno pa preverja tri kandidate za cepiva. Iz agencije so za AFP sporočili, da v tej fazi "težko napovejo časovnico odobritve cepiva, saj podatki še prihajajo, prav tako še potekajo tekoči pregledi".

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Politika

    Odobrili terapijo proti covidu-19, ki jo je prejel Trump

    V soboto je ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala izredno odobritev eksperimentalnega zdravljenja covida-19, ki ga je bil po okužbi deležen tudi ameriški predsednik Donald Trump. Gre za terapijo s koktajlom protiteles, ki jo je razvilo farmacevtsko podjetje Regeneron, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Svet

    Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti koronavirusu

    Italijanska vlada ne bo uvedla obveznega cepljenja proti novemu koronavirusu, potem ko bo enkrat cepivo na voljo. Precepljenost prebivalstva želijo doseči s prepričevanjem z znanstvenimi argumenti. Zelo pomembno je, da se čredne imunosti ne doseže z obveznostjo cepljenja, je v nedeljo zvečer izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Politika

    Biden že ima prva imena ministrov: »Škoda, ki jo Trump povzroča državi, je velika«

    Zmagovalec ameriških predsedniških volitev, demokrat Joe Biden, namerava jutri objaviti imena prvih ministrskih kandidatov svoje vlade, ki bo začela z delom 20. januarja prihodnje leto, po njegovi prisegi. Poraženec volitev, republikanec Donald Trump, še naprej vlaga tožbe in zavlačuje potrditev volilnih izidov po zveznih državah.

  • STA

    23. 11. 2020  |  Družba

    Razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno

    Marsikdo se sprašuje, ali lahko novi koronavirus domov prinese z izdelki iz trgovine. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, saj trenutno ni zanesljivih dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom lahko prenašala s hrano ali embalažo. Svetujejo pa, da si dosledno umivamo roke.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Svet

    Cepivo proti covidu-19 AstraZenece v povprečju 70-odstotno učinkovito

    Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je cepivo, ki ga proti covidu-19 razvijajo skupaj z Oxfordsko univerzo, na kliničnih preizkušanjih v povprečju 70-odstotno učinkovito. Gre za vmesne rezultate obsežnih kliničnih preizkušanj, ki jih izvajajo v Veliki Britaniji in Braziliji.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Svet

    Unicef bo najrevnejšim državam dostavil dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19

    Naslednje leto bo Sklad ZN za otroke (Unicef) državam v razvoju dostavil skoraj dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, so danes sporočili iz agencije ZN. Unicef sodeluje z več kot 350 logističnimi partnerji, med katerimi so največje letalske, ladjarske in logistične družbe, da bi revnim državam, kot so Burundi, Afganistan in Jemen, v okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdeljevanje cepiva dostavili cepivo proti covidu-19.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Politika

    Sodni proces zaradi podkupovanja proti nekdanjemu predsedniku

    Danes se bo v Franciji začel sodni proces proti bivšemu predsedniku države Nicolasu Sarkozyju, ki je obtožen podkupovanja. Soodni proces naj bi trajal do 10. decembra, a bi ga lahko po hitrem postopku prekinili. Prvič v zgodovine francoske pete republike se zaradi tovrstnih obtožb pred sodiščem zagovarja kak bivši predsednik države. 

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Družba

    Na splet se selijo tudi novinarji

    Društvo novinarjev Slovenije (DNS) danes začenja deveti medijski festival Naprej/Forward, ki je namenjen vsem ustvarjalcem kakovostnih medijskih vsebin. Štiridnevni festival bo zaradi epidemije covida-19 potekal v virtualni različici s poudarkom na pogovornih oddajah in intervjujih. Tako kot v preteklih letih festival prinaša izbrane primere iz globalne medijske prakse, najnovejše trende ter nova znanja, ki jih slovenski mediji potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine.

  • DK, STA

    23. 11. 2020  |  Družba

    Diskriminatorno znižanje božičnice

    Zagovornik načela enakosti je na podlagi prijave obravnaval primer podjetja, ki je višino božičnice vezalo na prisotnost delavcev na delovnem mestu. Ugotovil je, da je merilo posredno diskriminatorno, v slabši položaj med drugim postavlja noseče delavke, delavce, ki koristijo očetovski dopust, osebe s kroničnimi boleznimi in starejše.