• Uredništvo

    23. 6. 2020  |  Družba

    »Prejemniki Michelenovih zvezdic delajo na razslojevanju in ljudstvo jih sovraži«

    "Za današnjo temo sem se odločil, ko sem pod novico o slovenskih prejemnikih Michelenovih zvezdic prebral kakih dvajset komentarjev. Že dolgo ne takega pljuvanja in besa. Kot je nekdo zapisal: če Jurman ni dobil te nagrade, potem ne morejo biti veliko vredne."

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Svet

    Nemci prepovedali še eno neonacistično skupino

    Nemško notranje ministrstvo je danes prepovedalo že tretjo neonacistično skupino letos. Gre za skupino Nordadler, ki je po navedbah ministrstva dejavna predvsem na medmrežju. V štirih zveznih deželah medtem potekajo preiskave proti članom skupine. "Desni ekstremizem in antisemitizem nimata mesta na internetu," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Steve Alter. 

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Družba

    Korona spremenila navade plačevanja

    Banka Slovenije je največjo rast povpraševanja po gotovini zabeležila ob razglasitvi epidemije koronavirusa. V času karantene se je bistveno povišala povprečna vrednost dviga na bankomatih, pogostost dvigov pa se je precej zmanjšala. Prebivalci so si zagotovili dodatno zalogo gotovine, povečal pa se je tudi delež nakupov prek spleta.

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Politika

    Podaljšanje prepovedi vizumov za tuje delavce

    Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil prepoved izdajanja delovnih vizumov in dovoljenj za delo in bivanje v ZDA oziroma zelenih kart podaljšati do konca letošnjega leta. Prepoved je aprila zaradi pandemije novega koronavirusa uvedel za 60 dni, ob izteku roka pa jo sedaj širi tudi na začasne in sezonske tuje delavce z nekaj izjemami. Svojo odločitev je utemeljil z gospodarsko škodo, ki so jo utrpeli ameriški delavci zaradi pandemije.

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Svet

    Odstranjenih še več spornih spomenikov

    Konec tedna se je v ZDA nadaljevalo odstranjevanje zgodovinskih spomenikov, ki se je začelo med protesti proti policijskemu nasilju po smrti Georgea Floyda, ki ga je 25. maja v Minneapolisu zadušil policist. Na zahodni obali sedaj odstranjujejo spomenike španskih misijonarjev, na vzhodni pa še naprej spomenike uporni konfederaciji. V Los Angelesu so podrli kip španskega misijonarja Juniperja Serre, ki je v 18. stoletju ustanovil devet misijonov oziroma cerkva, kjer so zapirali domorodne Indijance in jih tudi na silo pokristjanjevali. V petek so kip Serre podrli tudi v San Franciscu.

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Družba

    Prodani kitari Cobaina in Princea

    Na dražbi Julien's Auctions, naslovljeni Glasbene ikone, so v soboto prodali kitari, ki sta bili nekoč v lasti frontmana Nirvane Kurta Cobaina in legendarnega Princea. Elektro-akustično kitaro, ki jo je Cobain igral na oddaji MTV Unplugged, so prodali za rekordnih šest milijonov dolarjev, Princeovo kitaro Blue Angel pa za dobrih 560.000 dolarjev. 

  • DK, STA

    23. 6. 2020  |  Kultura

    Globalni upor proti rasizmu

    Pariški Center Pompidou, ki ima največjo zbirko sodobne umetnosti v Evropi, bo svoja vrata ponovno odprl 1. julija z razpravami o rasni diskriminaciji ter razstavo z naslovom Global(e) Resistance, ki se bo osredotočila na dela, nastala v času velike negotovosti od dekolonizacije do padcu Berlinskega zidu leta 1989. V prihodnjih tednih bodo v Parizu vrata za obiskovalce ponovno odprli tudi v Grand palais, muzeju Louvre in muzeju d'Orsay.

  • Uredništvo

    23. 6. 2020  |  Kultura

    LGBT+ literarni večer v Mariboru

    V MMC Kibla Maribor bo 24. junija ob 19.00 potekal literani dogodek, na katerem se bodo predstavili avtorji_ice, katerih ustvarjalna dela oblikujejo tudi LGBT+ teme. Svoja dela bodo brali: Alenka Spacal, Vesna Liponik, Milan Šelj, Špela Setničar in Tom Veber. Sledil bo pogovor s pisateljico, prevajalko in sociologinjo Suzano Tratnik, ki bo brala odlomke iz svojih proznih del. 

  • Uredništvo

    22. 6. 2020  |  Družba

    VIDEO: Policija po ljubljanskih ulicah lovi domnevne protestnike

    Posebne enote policije so na Trubarjevi ulici v Ljubljani, torej zunaj območja protestov, v petek, 19. junija, brez pojasnil ustavljale in zadrževale osebe, za katere so policisti predvidevali, da se bodo udeležile protestov, čeprav za to niso imeli nikakršnih dokazov. A tudi, če bi šlo za ljudi, ki so bili namenjeni na proteste, gre zgolj za z ustavo zagotovljeno pravico do združevanja in svobodnega izražanja mnenj. Tovrstno zadrževanje državljank in državljanov je v nasprotju s slovensko zakonodajo.

  • Izak Košir

    22. 6. 2020  |  Družba

    Po zakonu o nalezljivih boleznih ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi

    Skupnost socialnih zavodov Slovenije nasprotuje nedavni napovedi ministra za zdravje dr. Tomaža Gantarja, da se bo stanovalce domov za starejše tudi v primeru morebitnega drugega vala okužb s koronavirusom osamilo v domovih, saj ti za to nimajo prostorskih, kadrovskih, tehničnih in drugih zmožnosti. Skupnost ponovno opozarja, da je tovrstna osamitev znotraj domov v nasprotju tako z veljavno zakonodajo kot tudi izkušnjami s preprečevanjem in z zajezitvijo okužb, pridobljenimi v prvem valu. "Prav tako bi tovrstno ravnanje ponovno ogrozilo zdravje in kršilo pravice zdravih stanovalcev, saj ima po veljavni zakonodaji vsakdo – tudi stanovalke in stanovalci domov za starejše – pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi," so zapisali v javnem pismu.

  • IK, STA

    22. 6. 2020  |  Politika

    Načelnik Slovenske vojske: »Vojska ne potrebuje aktivacije 37.a člena«

    Ljubljana, 21. junija - Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Robert Glavaš je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija dejal, da vojska ne potrebuje aktivacije 37.a člena. Po njegovi oceni daje 37. člen vojski dovolj pooblastil, če želijo pomagati civilni policiji na meji. Obenem je izpostavil drugačno usposobljenost in doktrino vojske od policije.

  • Danes je nov dan

    22. 6. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: nova desnica

    Konzervativci opozarjajo, da na univerzah cenzurirajo desne govorce, da so mainstream mediji pristransko liberalni in da se utapljamo v politični korektnosti. Pritoževanje glede omejevanja konzervativnega govora, zanimivo, sovpada s porastom družbenih medijev, podcastov, blogov in ostalih spletnih formatov, ki nam omogočajo, da lažje kot kadarkoli prej dosežemo milijone.

  • IK, STA

    22. 6. 2020  |  Svet

    Postavljenih že okoli 12.000 anten za 5G

    Nemški telekomunikacijski operater Deutsche Telekom je ta teden začel ponujati nadgrajeno mobilno omrežje pete generacije (5G), ki ga lahko zdaj uporablja več kot 16 milijonov prebivalcev v več kot 1000 krajih. V družbi napovedujejo, da bodo omrežje 5G do sredine julija zagotovili 40 milijonom prebivalcem, kar je skoraj polovica vseh.

  • IK, STA

    22. 6. 2020  |  Družba

    Po epidemiji se bo položaj žensk v Sloveniji še poslabšal

    Inštitut za proučevanje enakosti spolov je opravil raziskavo Vzdušje v intimno-partnerskih odnosih in družinah v času karantene in negotovosti. Analiza je potekala v obliki spletne anonimne ankete, njene rezultate pa je treba razumeti kot opozorilo, da se bo po epidemiji neenakost in položaj žensk še poslabšal, so sporočili z inštituta.

  • IK, STA

    22. 6. 2020  |  Družba

    »Umirjanje otrok z elektronskimi napravami je na dolgi rok škodljivo«

    Ob epidemiji covida-19 se je pokazal tudi vpliv elektronskih naprav v življenju otrok, delno zaradi šole, a se otroci v virtualni svet zatečejo tudi zaradi dolgčasa. Splet nudi priložnost druženja in zabave, kar lahko vodi v zasvojenost. V društvu za zdravje srca in ožilja staršem med drugim svetujejo, naj postavijo jasna pravila in se jih držijo.

  • Uredništvo

    22. 6. 2020  |  Politika

    Milan Kučan: »Demokratična oblast se izogiba vsakršni vojni, tudi z mediji«

    "Posledice sprememb za Slovenijo bomo šele videli. Zaznati pa je že njihovo smer. Ni šlo le za soočenje z epidemijo. Mnogi ukrepi so pod videzom tega boja segli na področja, ki z epidemijo nimajo prav nobene zveze. Na primer kadrovski posegi v policiji, medijih, kulturi, statistiki. Imajo pa ti ukrepi skupno značilnost: obvladovati vzvode oblasti tudi mimo zakonitih procedur. Pri oblikovanju posameznih politik se vlada zanaša tudi na zunanje izvajalce, ki jih ni v strukturi oblasti in ne nosijo nobene odgovornosti. Zaskrbela me je tudi napoved: »Nič več ne bo tako, kot je bilo.« Vprašanje je, česa več ne bo, a je bilo. Kot kaže zdaj, gre ravno za vrednote demokratične ureditve in so zato posegi vanje nedopustni."

  • Uredništvo

    22. 6. 2020  |  Družba

    »Težko je biti temnopolta ženska v Sloveniji«

    "Težko je biti temnopolta ženska, saj te v Sloveniji ljudje gledajo (še posebej, če si tujka), kot da ti to ne pripada. Da ti ne bi smela imeti možnosti uveljavitve v podjetništvu. Da nisi sposobna, da si manj vredna, ker si drugačne barve polti. Ne zato, ker sem ženska, ampak zato, ker sem temne polti. Zaradi tega imam tudi probleme s sosedi - ves čas poskušajo nagajati."

  • BORIS A. NOVAK

    22. 6. 2020  |  Kultura

    Boris A. Novak: Policaj je palicaj

    Aktualna pesnitev Borisa A. Novaka ...

  • DK, STA

    22. 6. 2020  |  Družba

    Kaj se zgodi, če kot turist na Hrvaškem zbolite za koronavirusom

    Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je 20. junija objavil navodila v primeru okužbe turistov z novim koronavirisom. Med drugim, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo obolelih oseb. Če bodo turistom iz drugih držav ugotovili hujšo obliko bolezni, jih bodo namestili v hrvaške zdravstvene ustanove.

  • DK, STA

    22. 6. 2020  |  Družba

    Slovenska javnost naklonjena reševanju populacije risa

    Javnomnenjska raziskava Biotehniške fakulteta je pokazala, da so prebivalci Slovenije v povprečju naklonjeni risu, želijo si njegove ohranitve in v njem vidijo simbol neokrnjene narave. Risu so lovci in splošna javnost naklonjeni bolj kot rejci, ki večinoma tudi nasprotujejo povečanju števila risov. Podpora ohranitvi risa je sicer v dinarskem delu države nekoliko višja kot v alpskem delu, kar gre po oceni raziskovalcev pripisati pogostejši prisotnosti risa v Dinaridih. V dinarskem delu države je podpora 82-odstotna, v alpskem pa 76,3-odstotna. Raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v primerjavi z odnosom ljudi leta 2007, ko je bila podobna raziskava izvedena v sklopu projekta INTERREG DinaRis, opažajo bolj naklonjena stališča do risa in upravljanja z njim, sploh med lovci.

  • Damjana Kolar

    22. 6. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo razstavo Vlaste Delimar, ene najpomembnejših hrvaških performativnih umetnic, ki praznuje 40-letnico delovanja, razstavo Tine Kolenik z naslovom Neukrotljivost narave, cikel selfijev, razstavo desete generacije diplomantov Akademije za vizualne umetnosti in pregledno razstavo z naslovom AVA012, premiero gledališke predstave Svet' večer avtorja Daniela Kehlmanna, premiero drame Koščki svetlobe mladega avtorja Simona Longmana.

  • Uredništvo

    21. 6. 2020  |  Svet

    VIDEO: Kolesarski protesti tudi v New Yorku

    V slogu kolesarskih protivladnih protestov, ki smo jim ob petkih že več tednov priča po Sloveniji, so se na ulice podali tudi Američani. V New Yorku je namreč včeraj ponovno potekal kolesarski protest proti rasizmu in policijskemu nasilju. 

  • IK, STA

    21. 6. 2020  |  Družba

    V času epidemije več nujnih psihiatričnih obravnav otrok in mladostnikov

    V Združenju za otroško in mladostniško psihiatrijo so opozorili, da so otroški in mladostniški psihiatri v času epidemije beležili manj novih primerov, a so tisti, ki so prišli do njih, bili težji in so v veliko primerih tudi dlje časa trajali. V urgentni službi pa so otroški in mladostniški psihiatri zaznali porast obravnav.

  • IK, STA

    21. 6. 2020  |  Družba

    Prenos mobilnih podatkov v času karantene se je v Sloveniji povečal za 54 odstotkov

    Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa se je v prvem četrtletju, ko se je v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ustavilo javno življenje, z njim pa vzpostavilo delo in šolanje od doma, v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za več kot polovico. Prenesenih je bilo okoli 42 milijonov gigabajtov podatkov.

  • Uredništvo

    21. 6. 2020  |  Politika

    »Kaj bi bilo narobe, če bi bili po vsej Sloveniji vojaki?«

    "In kaj bi bilo narobe, če bi bili po vsej Sloveniji vojaki? Saj nimajo nobenih pooblastil. Ne vem, zakaj ste tako nastrojeni proti vojski."

  • Uredništvo

    21. 6. 2020  |  Družba

    »Zame je dr. Beovićeva slovenska Jodie Foster«

    "Zame je dr. Beovićeva slovenska Jodie Foster. Izjemen naravni talent za paranojo in občutek nelagodja. Po vsakih poročilih z njo se še več ur ne morem znebiti občutka, da me bo pokončala pandemija, pa tudi, da bom moral na letalu iskati svojo ugrabljeno hči, medtem ko bo name prežal kanibal."

  • BORIS A. NOVAK

    21. 6. 2020  |  Kultura

    Boris A. Novak: Kaj je državnost?

    Aktualna pesnitev Borisa A. Novaka ... 

  • DK, STA

    21. 6. 2020  |  Politika

    Trump želi izgnati tudi mladoletne priseljence 

    Ameriški predsednik Donald Trump je po ogorčenju nad odločitvijo vrhovnega sodišča ZDA o ohranitvi zaščite pred izgonom nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki, v tvitnil, da bo poskusil znova z odpravo zaščite pred izgonom. Izpostavil je, da je vrhovno sodišče ZDA odločilo le to, da papirji za odpravo zaščite niso bili vloženi pravilno. "Kmalu bomo ponovno vložili izboljšane papirje, da ustrezno izpolnimo odločitev in prošnjo vrhovnega sodišča," je tvitnil Trump.

  • Uredništvo

    21. 6. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #21

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Vinka Möderndorferja.

  • Staš Zgonik

    20. 6. 2020  |  Družba

    Dr. Bojana Beović: »Epidemiološka slika je danes slabša kot v prvi polovici marca«

    Število odkritih primerov koronavirusne bolezni je v zadnjih dveh tednih spet začelo naraščati. Med 3. in 19. junijem je bilo po podatkih NIJZ odkritih 42 primerov. Gre večinoma za uvožene primere, največ iz Bosne in Hercegovine, pa tudi za več sekundarnih okužb. Vlada je tako v četrtek razširila seznam držav, za potnike iz katerih je po vrnitvi v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena. Dodali so Bosno, Srbijo in Kosovo. Dr. Bojana Beović, glavna strokovna vladna svetovalka za covid, je že v torek za Večer dejala, da je situacija »kar kritična«. Po njenih besedah smo se znašli na prelomnici.