• Uredništvo

    2. 6. 2020  |  Politika

    Orban kupuje slovensko televizijo

    Le štiri mesece po imenovanju Janeza Janše za predsednika vlade so madžarski poslovneži iz kroga Viktorja Orbana v Sloveniji našli novo medijsko tarčo. Po informacijah spletnega portala Necenzurirano je ponudbo za nakup Planet TV oddala madžarska televizijska hiša TV2. Njen lastnik je József Vida, eden od ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. Med ponudniki za Planet TV, ki ga državni Telekom Slovenije prodaja od januarja, pa je tudi hrvaški podjetnik Ivan Čaleta, nekdanji lastnik slovenske postaje TV3, ki jo je v prejšnjem desetletju prodal Švedom.

  • Uredništvo

    2. 6. 2020  |  Politika

    Je Janša res kupoval ceneje od Šarca?

    Nekdanji namestnik direktorja državnih blagovnih rezerv Ivan Gale je včeraj na Facebooku opozoril na poročilo, v katerem je razvidno, da so bile »Šarčeve« cene v povprečju nižje od »Janševih«. Vlada je na 15. redni seji 5. maja letos sprejela poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme, ki je dostopno na tej spletni povezavi

  • Oštro.si

    2. 6. 2020  |  Politika

    Vprašljiva zakonitost razrešitve direktorja Sursa

    »Vsi predstojniki vladnih uradov, med katere spada tudi statistični urad, so lahko razrešeni v obdobju 12 mesecev od nastopa mandata vlade,« je predčasno razrešitev generalnega direktorja statističnega urada Bojana Nastava na Twitterju komentiral profesor politologije na fakulteti za družbene vede Miro Haček.

  • Danes je nov dan

    2. 6. 2020  |  Družba

    Kavboji lokalne demokracije

    Pred dvema tednoma so mestni svetniki Mestne občine Maribor (MOM) na predlog župana Saše Arsenoviča s seje mestnega sveta odstranili enega izmed svojih kolegov, Matica Matjašiča. Zataknilo se je pri obravnavi revizijskega poročila o investiciji v sortirnico odpadkov, ki jo je izvedlo javno podjetje Snaga. Svetniki so odločili, da to točko seje zaprejo za javnost, Matjašiča pa, ker ni hotel predati svojih elektronskih naprav, pošljejo domov.

  • Uredništvo

    2. 6. 2020  |  Svet

    »Največji zvezdniki ostajate tiho, medtem ko se godijo takšne krivice«

    "Vidim vas, ko ostajate tiho. Nekateri med vami ste največji zvezdniki, a vendarle ostajate tiho, medtem ko se godijo takšne krivice."

  • Uredništvo

    2. 6. 2020  |  Kultura

    »Če si zgolj poslušen del črede, ne gledaš v nebo«

    "Samo tam, kjer ohranjajo javno podporo gledališču – med drugim recimo v Nemčiji, Avstriji, Švici ali državah nekdanjega vzhodnega bloka – ima to še vedno umetniško težo. Vloga države je pri tem pomembna tudi v nekem drugem pogledu: potreba po umetnosti namreč ni nekaj, s čimer se kar že rodiš, treba jo je privzgojiti, enako kot sposobnost empatije. To je torej potreba, ki se jo oblikuje skozi kulturno usmeritev neke družbe, z zavestno odločitvijo za ohranjanje določene civilizacijske ravni. Kajti družba brez umetnosti je barbarska."

  • DK, STA

    2. 6. 2020  |  Svet

    »Rasizem do etničnih manjšin v ZDA je kronična bolezen ameriške družbe«

    Po mnenju kitajskih oblasti so protesti v ZDA, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega državljana med aretacijo v Minneapolisu, še dodatno podčrtali problem rasizma in policijskega nasilja. Po oceni Pekinga so izpostavili tudi dvojna merila Washingtona, ko gre za proteste doma in po svetu. "Rasizem do etničnih manjšin v ZDA je kronična bolezen ameriške družbe. Trenutne razmere še enkrat več odražajo resnost problema rasizma in policijskega nasilja v ZDA," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    29. 5. 2020  |  Mladina 22  |  Družba

    »Stranka na oblasti ceni domoljubje, ker so njeni vodilni ideologi nekdanji komunisti«

    Letos bo prvič podeljena Cankarjeva nagrada za »najboljše izvirno literarno delo« v slovenskem jeziku. Med štirimi nominiranci je tudi knjiga Ljudomrznež na tržnici pesnika, pisatelja, režiserja Vinka Möderndorferja, nekdanjega predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada, znanega po ognjevitih govorih, bodicah, ki jih je na odru Cankarjevega doma namenjal vladajoči eliti. V knjigi je med drugim zapisano, da je obstoj Slovencev odvisen zgolj od obstoja slovenske umetnosti, umetnost nas določa kot narod.

  • DK, STA

    2. 6. 2020  |  Politika

    Trgovinska zbornica vlado poziva, naj prekliče zaprtje trgovin ob nedeljah

    Prvega junija se je sprostilo več ukrepov, ki so veljali v času epidemije, zato Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) poziva vlado k preklicu odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja zaprte trgovine ob nedeljah in praznikih.  Pri TZS namreč trdijo, da trenutno za omejitev ne obstajajo nobeni utemeljeni razlogi. Ob tem dodajajo, da je v trenutnih razmerah zaradi zastoja, ki je zaradi epidemije v gospodarstvu nastal v zadnjih tednih, posebej pomembno ustrezno ukrepanje, da si gospodarstvo čim prej opomore.

  • Ivan J. Trump

    Janez Janša je nedavno tvitnil: »Spar Slovenija ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši ustavo RS, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce iz svojih trgovin.« Še celo njegovi so se prijeli za glavo. Kaj šele drugi. Mar ni dovolj že Donald Trump, so si verjetno rekli. In dodali: ali res – zdaj in tu, v Sloveniji – potrebujemo še njegovega impersonatorja? Na tem tvitu namreč ni pisalo Viktor Orbán, temveč Donald Trump. Ali bolje rečeno: ta tvit zveni tako, kot da bi ga poslal Trump – kot Trumpov tvit, preveden v slovenščino. In da ne bo kakega nesporazuma: to je v vseh smislih Trumpov tvit.

  • DK, STA

    2. 6. 2020  |  Svet

    Ugledni italijanski zdravnik trdi, da novi koronavirus ne obstaja več

    Italijo so močno razburile trditve uglednega zdravnika za televizijo RAI, da v državi virus klinično ne obstaja več. Vodja milanske bolnišnice San Raffaele Alberto Zangrillo. je pojasnil, da brisi, opravljeni v zadnjih desetih dneh, vsebujejo zanemarljivo majhno količino virusa, zato mora nekdo prevzeti odgovornost za teroriziranje države. Vlada poziva k previdnosti in poudarja, da je Italija trenutno v eni najnevarnejših faz pandemije novega koronavirusa, ki je zahteval že 33.500 življenj.

  • DK, STA

    2. 6. 2020  |  Kultura

    Največji knjižni sejem bo oktobra

    Nadzorni svet sejma je 27. maja odločil, da bo letošnji knjižni sejem v Frankfurtu klub pandemiji novega koronavirusa potekal od 14. do 18. oktobra. Na največjem knjižnem sejmu na svetu bodo potekali dogodki na sejmišču in po mestu, ponudili pa bodo tudi virtualne dogodke na spletu. V Nemčiji so bile zaradi pandemije odpovedane ali prestavljene na splet številne prireditve, med njimi knjižni sejem v Leipzigu in mednarodni literarni festival v Kölnu.

  • IK, STA

    1. 6. 2020  |  Politika

    Umrl je Janez Kocijančič

    Umrl je dolgoletni športni funkcionar ter nekdanji politik in gospodarstvenik Janez Kocijančič, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kocijančič je bil predsednik OKS med letoma 1991 do 2014, od leta 2017 pa tudi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja. Star je bil 78 let.

  • IK, STA

    1. 6. 2020  |  Politika

    FOTO + VIDEO: Nad Slovenijo letela ameriška vojaška letala

    Slovenski in ameriški vojaški piloti bodo danes v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti epidemiji novemu koronavirusu z lovci preleteli slovenske kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala, tudi kliniko na Golniku, Šmarje pri Jelšah in Metliko. Policijske patrulje pa bodo v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

  • IK, DK, STA

    1. 6. 2020  |  Svet

    Nasilje nad protestniki: k solidarnosti s temnopolto skupnostjo pozvali tudi Dončić, Dragić in Kopitar

    V nedeljo, 31. maja so v Washingtonu in nekaterih drugih ameriških mestih uvedli policijsko uro zaradi protestov, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda v Minneapolisu pred tednom dni. Zvečer so policisti proti sicer mirnim protestnikom pred Belo hišo uporabili tudi solzivec.

  • Uredništvo

    31. 5. 2020  |  Družba

    »Na tej fasadi je demonkracija prebarvala svobodo izražanja«

    Nocoj so v mariborski Pekarni postavili spominsko obeležje, in sicer na mestu pod nedavno izbrisanim grafitom. Ob dogodku so organizatorju pripravili tudi kratek performans z ognjemetom. Pekarno je nato obiskala policija, ki je obeležje fotografirala in izmerila. Na obeležju je poustvarjen pred kratkim izbrisani grafit, na katerem je podoba osebe, ki spominja na predsednika vlade Janeza Janšo, ki ima iztegnjeno desnico, ob satirični karikaturi pa piše "Smrt narodu, svoboda fašizmu" ter "Na tej fasadi je demonkracija prebarvala svobodo izražanja". 

  • Ivan Mitrevski

    1. 6. 2020  |  Politika

    Kako se zahvaliti zdravstvenim delavcem

  • DK, STA

    1. 6. 2020  |  Družba

    Usoda edine smrtne žrtve gorečega Narodnega doma v Trstu

    Edina neposredna smrtna žrtev požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920, je bil lekarnar, planinec in borec za severno mejo Hugo Roblek, ki se je smrtno ponesrečil, ko je pred ognjenimi zublji skočil skozi okno. Med požarom Narodnega doma se je iz hotela Balkan, ki je bil del Narodnega doma, uspelo rešiti vsem gostom razen Robleka. Ker mu je ogenj zaprl pot v tretjem nadstropju, je skočil skozi okno. Kot je zapisano v knjigi Milice Kacin-Wohinz "Primorski Slovenci pod italijansko zasedbo 1918-1921," je zgrešil rešilno platno in obležal mrtev.

  • »Okoljevarstvenik« po meri SDS

    Vladna koalicija SDS, SMC, NSi in DeSUS je v zadnjih tednih z uzakonitvijo več blokad za naravovarstvene in okoljevarstvene organizacije v upravnih in sodnih postopkih kritično znižala standarde varovanja okolja, gradnje objektov in urejanja prostora. Vzporedno je v javnosti spodbudila prikaz naravo- in okoljevarstvenikov kot družbeno škodljivih, gostilniških druščin, ki izkoriščajo sistem, iz katerega se finančno oplajajo, in ki jim v resnici ne gre za naravo in okolje, ampak pod krinko javnega interesa varstva narave nagajajo družbeno koristnim gospodarstvenikom. Kakšen gradbeni »teksas« se posledično napoveduje, je mogoče slutiti iz podatka, da je bilo samo v zadnjih 5 letih zaradi nepravilnih in nezakonitih odločitev pri gradnji velikih objektov razveljavljenih 122 odločitev Agencije za okolje in Ministrstvo za okolje in prostor. In kdo bo take nezakonite projekte ustavljal v bodoče? Zagotovo jih ne bo ustavljal DEZ.

  • STA

    1. 6. 2020  |  Politika

    »Oblast nove države ni kazala interesa, da bi branila obstoj slovenske skupnosti«

    Raoul Pupo je zgodovinar, ki predava na Univerzi v Trstu ter član mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je pred leti pripravila poročilo o odnosih med narodoma od konca 19. stoletja do obdobja po 2. svetovni vojni.

  • IK, STA

    1. 6. 2020  |  Svet

    Boscarol prodaja letala ameriški vojski

    Ajdovsko podjetje Pipistrel specialni enoti ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je ena največjih referenc pri potencialnih kupcih, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je za STA dejal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol. Ta računa, da bodo z Američani sodelovali tudi v prihodnje.

  • Danes je nov dan

    1. 6. 2020  |  Družba

    Svoboda govora: bogastvo

    Leta 2011 je Obamova administracija uradno pokopala t.i. “fairness doctrine”, pravilo, da morajo mediji uravnoteženo in reprezentativno predstaviti različne perspektive kontroverznih tem. S tem so zakoličili stališče, da, tudi ko oblast ščiti pluralnost (in posledično svobodo) mnenj, gre za nedopusten poseg v svobodo govora. Če je svoboda govora v 19. stoletju ščitila abolicioniste, v 20. pa opolnomočila mnoge manjšine, jo danes torej zaznamuje predvsem svoboda pred intervencijo oblasti.  Tisti, ki "branijo" svobodo govora pred državo, jo izročajo trgu idej, kjer naj živi in – umre. 

  • IK, STA

    1. 6. 2020  |  Družba

    V Sloveniji od danes dovoljene prireditve z 200 ljudmi

    Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covida-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.

  • Vasja Jager

    29. 5. 2020  |  Mladina 22  |  Politika

    Velika Madžarska

    Kot opozarja zgodovinar Gabrič, so k tovrstnemu početju nagnjeni tudi »tisti Italijani, ki izkoriščajo žrtve fojb za svoje namene, pa si dejanske raziskave tega, kaj fojbe v resnici skrivajo, niti ne želijo«. Vendarle pa je historični revizionizem posebej značilen za nekdanje socialistične države vzhodne Evrope, ki se ne morejo sprijazniti s svojo preteklostjo. Pri italijanskem problematiziranju fojb gre predvsem za provokacije, desni populisti pa sedaj po vzhodni Evropi na veliko spreminjajo svoje povsem ideološke poglede na preteklost v uradno zgodovinopisje svojih držav.

  • Uredništvo

    1. 6. 2020  |  Družba

    »Osebnostna struktura Janeza Janše se z moderno demokratično državo ne more ujeti«

    "Njegovo ravnanje v ključnih trenutkih uravnava specifična osebnostna struktura. Osebno Janše ne poznam, gre torej za vtis in oceno njegovega ravnanja, za katero pa kar stojim, glede na moje 45-letne izkušnje kliničnega psihoterapevtskega dela z ljudmi. Ta vtis in ocena izhajata iz opazovanja njegovega vedenja, reagiranja v ključnih trenutkih, dojemanja svoje vloge in položaja. Janše nisem slišal, da bi kdaj rekel, da bo ali je premier vseh Slovencev, ne le svojih privržencev, zvestih volilcev, ki mu sledijo in gradijo pravi kult osebnosti. Je osebnost, ki hoče obvladovati situacijo in ne prenese nasprotovanja ali drugačnih pogledov od njegovih. V takih primerih postane nemiren, negotov in tudi sumničav, na njih se odzove z ironijo, posmehom, podcenjevanjem in še čim. To ga omejuje pri demokratičnem dialogu – ljudi sicer posluša, a jih ne sliši. Žal je tako tudi tokrat. Osebnostna struktura, kot jo vidim pri gospodu Janši, zelo dobro funkcionira v klasičnih hierarhičnih poklicih in institucijah, na primer v vojski, policiji, mogoče carini in še kje. Z moderno demokratično državo pa se ne more ujeti."

  • JAVNO PISMO

    1. 6. 2020  |  Politika

    Knjižnice zaslužijo vsaj 3-odstotno podporo v primerjavi s turizmom 

    Vladi Republike Slovenije in vodji delovne skupine za pripravo ukrepov za blaženje koronakrize dr. Mateju Lahovniku.

  • Uredništvo

    1. 6. 2020  |  Družba

    »Boljši časi nikakor niso samoumevni: če bo treba, si jih bomo morali izboriti«

    "Boljši časi nikakor niso samoumevni: za njih se bomo morali potruditi in jih, če bo treba, tudi izboriti," je v novi posebni številki Mladine ALTERNATIVE zapisala dr. Lučka Kajfež Bogataj, agrometeorologinja, profesorica na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani in članica medvladnega odbora za podnebne spremembe pri Združenih narodih. Opozorila je, da je ob omejenih – torej končnih in neobnovljivih – naravnih virih zaprtega sistema planeta dolgoročno nemogoča trajna rast materialne proizvodnje. "Po drugi svetovni vojni sta dobri dve milijardi ljudi želeli le mir in blaginjo, problem naših skoraj osmih milijard pa je preživetje civiliziranosti vrste," je dodala.

  • Uredništvo

    1. 6. 2020  |  Politika

    »Z Janšo tekmujeva in sodelujeva 30 let«

    "Z Janšo tekmujeva in sodelujeva trideset let. Sva različna tipa politika, z različnimi političnimi pogledi. V tridesetih letih sva dala skozi odnose od hudega nasprotovanja do sodelovanja. Mislim, da je med nama elementaren odnos spoštovanja."

  • DK, STA

    1. 6. 2020  |  Kultura

    Spletna dražba del iz zbirke Picassove vnukinje

    Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo med 8. in 18. junijem pripravila spletno dražbo del španskega umetnika Pabla Picassa(1881-1973) iz vseh obdobij njegovega ustvarjanja. Na dražbi bodo ponudili slike, risbe, keramiko, fotografije in slikarjevo paleto. Več kot 60 del, ki bodo naprodaj, je iz zasebne zbirke umetnikove vnukinje Marine Picasso, njihova vrednost pa se giblje od 400 do 400.000 funtov.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo koncert Ane Kravanja & Sama Kutina, ki bosta predstavila novi album Trosi kumulusa, film To morajo biti nebesa, komedijo zmešnjav, v kateri režiser Elia Suleiman potuje iz Palestine v Pariz in New York – a kamorkoli gre, povsod najde svojo domovino, razstavo Jureta Kastelica, ki živi in dela v Londonu z naslovom It's Okay, Until It's Not, razstavo Uršule Berlot z naslovom Telesni razlom, interaktivni spletni koncert Štream, na katerem bo nastopil N'toko.