• IK, STA

    18. 2. 2020  |  Svet

    Grenlandija želi prodajati vodo, ki nastaja pri taljenju ledu

    Grenlandija se je odločila, da bo vodo, ki nastaja pri taljenju ledu, začela izvažati, je povedal grenlandski minister za energetiko Jess Svane. Prodajati jo želi podjetjem.

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Politika

    »Izrael nas ne ubija, ker protestiramo. Ubija nas, ker nas lahko«

    "Izrael čuti, da lahko naredi karkoli želi, pa ne bo občutil posledic, ne bo kaznovan. Čuti, da je nad zakoni in mednarodnim pravom, zato nadaljuje s politikami okupacije, izgonov in apartheida. Prav tu tiči odgovornost vlad drugih držav – morale bi prenehati podpirati izraelski apartheid. Sedaj podpirajo izraelske kršitve mednarodnega prava, ki nasprotujejo tudi evropskim vrednotam in načelom. Palestinci in Palestinke smo seveda žalostni, ker nas ubijajo – a Izrael nas ne ubija, ker protestiramo. Ubija nas, ker nas lahko. In tako je bilo že na samem začetku, ko je nas in naše prednike pregnal z domov, izvršil pokole, vzpostavil okupacijo, nas pregnal na vse manjša in manjša območja."

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Kultura

    Iztok Mlakar: »Slovenci smo narod s posebnimi potrebami. Moti nas vse.«

    "Ni zanesljivo, da je te kosmate verze res napisal Prešeren, lahko da so jih drugi, to se je dogajalo. Ampak zanimivo je, da so v 19. stoletju to imeli za kvante, ki so jih nekateri mirno pustili skozi, v 21. stoletju pa okrog istih verzov toliko prahu. Moti nas vse. Slovenci smo narod s posebnimi potrebami."

  • IK, STA

    18. 2. 2020  |  Svet

    Doslej najstarejša misica razbija predsodke 

    Nemčija je konec tedna dobila najstarejšo zmagovalko lepotnega tekmovanja v državi doslej. Mis Nemčije je postala 35-letna Leonie Charlotte von Hase, ki je tudi prva mati, ki je zmagala na tem tekmovanju.

  • Uredništvo

    18. 2. 2020  |  Kultura

    Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije

    Ali je oblikovalska razstava lahko intimno doživetje in razmislek posameznika? Ali virtualni pogled posamezniku lahko nadomesti socialna in fizična razmerja med ljudmi in njih do morebitnih različnih predmetov in ustvarjalnega sveta? Ta vprašanja in razmerja so izziv, ki ga z bienalno razstavo želijo izpostaviti v Društvu oblikovalcev Slovenije, ki se pod tokratnim naslovom MMXX sooča z razmerji med virtualnim in realnim. Oblikovalska razstava se spremeni v oder, ki jasno (ra)zmeji zunanji svet od notranjega, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh svojih manifestacijah; od intimnega sveta do prisotnosti končnega v realnosti uporabnikov.

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Znanstveniki in akademiki: »Janša je nevaren za slovensko demokracijo« 

    Ddr. Rudi Rizman in 75 uglednih imen iz znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem nekdanjih rektoric in rektorjev, je danes podpisalo javno pismo, v katerem izražajo veliko državljansko zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji. Javno pismo, ki ga v celoti objavljamo spodaj (kot tudi celoten seznam podpisnic in podpisnikov) so naslovili »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!«.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Dva leva

    AfSDS

    »Prva naloga političnih strank – in ne posameznikov znotraj njih – bi zdaj morala biti iskanje rešitev, ki bodo zagotavljale čim bolj nemoteno vsakodnevno delovanje in stabilnost države. To lahko poteka le skozi odprt in iskren, pa čeprav velikokrat boleč dialog znotraj strank in med strankami. ... Pometanje pred tujim pragom, vihanje nosu, ustrahovanja in užaljenost niso obrazi politične zrelosti in državniške modrosti, ki jih potrebujemo v tem času.«
    — Enigmatično in pitijsko mnenje Simone Kustec pooseblja preteklo in sedanjo naravo stranke SMC (Delo, 11. 2. 2020)

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Večina volivcev proti potencialni Janševi vladi 

    Krepka polovica vprašanih (57,9 %) v javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnika Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, meni, da bi bil v državnem interesu takojšen razpis predčasnih volitev. Manj, tretjina vprašanih pa je je prepričana, da bi morali oblikovati novo vladno koalicijo in vlado. Volivke in volici torej s precejšnjo nenaklonjenostjo gledajo proti strankam NSi, DeSUS in SMC, ki se pogajajo za vstop v novo vlado pod vodstvom Janeza Janše.

  • Uredništvo

    17. 2. 2020  |  Politika

    Marjan Šarec: »Še leta 2018 so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo v vlado«

    "Računal sem na besede iz 2018, ko so se vsi zaklinjali, da z Janezom Janšo ne gredo, in če se bodo tega držali, potem se nimajo kaj veliko pritoževati. Je pa res, da v tej vladi nisem želel biti kriv čisto za vse. Vsakemu sem pač poskušal ugoditi, kolikor se je pač maksimalno dalo. Spomnimo se zadeve SODO poleti, Alenka Bratušek, takrat sem jo podprl. Podprl sem Zdravka Počivalška pri turističnem holdingu. Podprl sem SD pri kulturnem evru. Podprl sem tudi DeSUS v nekaterih upokojenskih zadevah. Tako da sem skušal biti toliko širok in poskušal nekako to družino držati skupaj, naredil tudi kakšno napako, zagotovo – kdo je ne – ampak nazadnje so se številke pokazale takšne, kot so se. In zato menim, da so predčasne volitve najboljša možna izbira, glede na to, da je SDS tudi za te moje partnerje govoril, kako smo vsi skupaj najbolj nesposobni v zgodovini Slovenije. Tako da ne vem, kako si zdaj tako želi sodelovanja."

  • IK, STA

    17. 2. 2020  |  Politika

    Orban svojo vlado označil za najuspešnejšo v zadnjih 100 letih

    Madžarski premier Viktor Orban je včeraj v nagovoru narodu hvalil dosežke svoje vlade in napovedal novo nacionalno posvetovanje proti, kot je dejal, izroditvam madžarskega pravosodja. V svojem 22. nagovoru narodu je svojih deset let vlade označil kot "deset let najuspešnejših let madžarske zgodovine zadnjih sto let".

  • LP, Global

    17. 2. 2020  |  Svet

    Zakaj turške serije osvajajo svet

    Turške telenovele, ki so tudi pri nas po priljubljenosti že prehitele španske in latinoameriške, se v resnici ne imenujejo telenovele, pač pa diziji. To je žanr v razvoju, zaradi katerega Turčija po mednarodni prodaji in številu gledalcev po vsem svetu zaostaja samo za ZDA. Njena produkcija ima ogromno gledalcev v Rusiji, Kitajski, Koreji in Južni Ameriki. Ta hip največ dizijev kupi Čile, največ pa zanje odšteje Mehika in za njo Argentina.

  • DK, STA

    17. 2. 2020  |  Kultura

    Wes Anderson posnel ljubezensko pismo novinarjem

    Ameriški režiser Wes Anderson je objavil napovednik svojega novega filma The French Dispatch. V komediji bodo nastopila zvezdniška imena, kot so Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Benicio del Toro, Adrien Brody, Lea Seydoux in Timothee Chalamet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    17. 2. 2020  |  Kultura

    Dokumentarec o preminulem pevcu skupine KUD Idijoti

    V Slovenski kinoteki bo danes, 17. februarja ob 19.00 premiera glasbenega dokumentarca Tusta v režiji Andreja Korovljeva. Gre za čustven in angažiran biografski film o leta 2012 preminulemu Branku Črnacu - Tusti, znamenitemu pevcu puljske punk skupine KUD Idijoti. Na premieri bodo tudi režiser Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski, člani skupine Diego Bosusco Ptica in Nenad Marjanović Fric, Zoran Predin in Igor Vidmar, ki je organiziral nastop skupine Ramones, kjer so kot predskupina nastopili KUD Idijoti.

  • Danes je nov dan

    17. 2. 2020  |  Družba

    Salonit, dovolj je!

    V Solkanu so pričeli z gradnjo brvi čez Sočo, ki bo kolesarjem olajšala dostop do steze Solkan-Plave, ki je zaradi prečudovite narave ena najlepših v Sloveniji, a žal tudi ena najbolj onesnaženih.

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Politika

    Janez Janša: »Osla lahko našemite v konja, ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati«

    "V Sloveniji smo šli trikrat zapored na predčasne volitve, tudi četrte so blizu, po vsej verjetnosti, grem stavit s komerkoli, da bomo spet priča poizkusu podobnega vzorca … kljub arabskemu pregovoru, ki pravi, vi lahko osla našemite v konja, če to naredite dobro lahko to stvar celo prodate na sejmu, ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati. Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati in poberejo stave, zatem pa mora miniti nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi."

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #4

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Uredništvo

    16. 2. 2020  |  Družba

    »Črni ponedeljek je bil, ko so vsi trije glavni dnevni časopisi na naslovnicah objavili isti oglas«

    "Veš, da je nekaj narobe. A si rečeš, dobro, se zgodi. A čez čas se to ponovi, naslovnica spet nima novic, nima fotografij, ampak je zgolj oglas. Tedaj sem spoznal, da to ni enkratni dogodek, ampak postaja pravilo. In da kapital prevzema mesto novice. Prevzema mesto udarne naslovnice. Črni ponedeljek je bil, ko so vsi trije glavni dnevni časopisi na naslovnicah objavili črno-bel oglas trgovinske verige. Povozili, degradirali, zanemarili, ubili so dostojanstvo branže, novinarjev, fotografov, kolegov."

  • DK, STA

    16. 2. 2020  |  Kultura

    Množični obisk snemalnih lokacij filma Parazit

    Po veliki zmagi južnokorejske satirične srhljivke Parazit režiserja Boonga Joon-hoja na letošnjih oskarjih so na lokacijah, kjer so film snemali, zaznali izjemen porast obiska. Iz prodajalne pizz so celo sporočili, da so po nedeljski razglasitvi oskarjev podvojili zaslužek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Vasja Jager

    15. 2. 2020  |  Družba

    Izdal vas bo obraz

    Clearview AI – zapomnite si ime. Pa četudi se bo po vsej verjetnosti še nekajkrat spremenilo. A to je ime, pod katerim je skrivnostno in sumljivo podjetje, ki naj bi ga vodil avstralski heker vietnamskega rodu, za zmeraj naredilo konec zasebnosti. In to ne le na spletu, temveč na vseh ravneh vsakdanjega življenja. Dobrodošli v prihodnosti – kjer bo vaš obraz oblastem, pa tudi vsem drugim izdal vsako podrobnost o vas, vašem delu, zaslužku, družbi in prostem času.

  • Uredništvo

    15. 2. 2020  |  Politika

    »Tito je umrl prepozno«

    "Tito je umrl prepozno. Če bi umrl prej, okoli leta 1970, bi morda obstajala možnost, da država preživi, saj so bile na oblasti bolj razsvetljene elite, ki so med seboj še govorile in ki ne bi dovolile vojne, kakršna se je zgodila. Toda, ker Tito ni umrl, je pa tiste elite odstavil, so se na Hrvaškem, v Srbiji in tudi v Sloveniji razvile velike frustracije oziroma prikrit nacionalizem."

  • Danes je nov dan

    15. 2. 2020  |  Družba

    Grozeča prikazen

    Bernie Sanders je s torkovo zmago v New Hampshiru na dobri poti, da osvoji demokratsko nominacijo za letošnje ameriške predsedniške volitve. Ankete napovedujejo, da bo ob Bidenovem nadaljnjem propadu slavil tudi v večini preostalih držav. 

  • Uredništvo

    15. 2. 2020  |  Družba

    »Zdaj vem, da imajo ženske, ki nočejo imeti otrok, prav«

    "Pred nekaj leti sem si še mislila, da so mlade ženske, ki v ta svet nočejo roditi otrok, razvajene. A zdaj vem, da imajo prav. Če bi bila v teh časih mlada in bi se odločala za otroke, bi se najbrž počutila enako. Če bi se nenehno spraševala o tem, ali bodo čez deset let še imeli pitno vodo, o tem, ali bomo klimatski begunci, na katere bodo streljali pred švedsko mejo, o tem, ali nas bo zlom svetovnega bančništva pustil brez vsega, bi tudi jaz tako razmišljala. Je že res, da so imeli ljudje nekdaj otroke tudi med vojnami, kot je res tudi, da bi bilo morda dobro, da bi se človeštvo ohranilo. A le če ima v sebi še kaj dobrega. Če nima, ni nič narobe, da nas narava izloči. Ne, v teh časih imeti otroke res ni lahko."

  • Damjana Kolar

    15. 2. 2020  |  Kultura

    Upor proti izkoriščevalski lokalni zadrugi

    V Kinodvoru bo od 19. februarja dalje na ogled islandski film Mleko v režiji Grímurja Hákonarsona, ki se po filmu Ovna vrača s tiho himno ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost. Gre za navdihujočo zgodbo o preprosti kmečki ženski ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu. 

  • Uredništvo

    14. 2. 2020  |  Politika

    Šarec: »Mediji SDS se dokazano financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih niti ne govorim«

    Marjan Šarec, ki po odstopu s funkcije predsednika vlade še vedno opravlja tekoče posle, je na Facebooku objavil zapis, v katerem slovensko javnost sprašuje, ali želimo imeti Orbanovo ali suvereno Slovenijo. "Zanimiva je slovenska politika, težko jo je razumeti. Stranka SDS je začela sestavljati vlado in kaj hitro se je začelo govoriti o ponudbah. Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin. Drugi menijo drugače, kar je njihova pravica. Vendar se pravica enega konča tam, kjer se začne pravica drugega," je poudaril Šarec. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Uvodnik

    Vse maske so padle

    V tem trenutku so padle že vse maske, vsi obrazi so razkriti. Danes ni več mogoče razpravljati, kakšne politične in demokratične standarde kdo zagovarja – politične stranke so se v tem smislu že preštele. Stvari so jasne celo osnovnošolskim otrokom, ki skupaj s starši gledajo večerna poročila. Z demokratičnimi standardi SDS nimajo težav Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec. To so predsedniki političnih strank, ki jim je vseeno, če ta stranka širi nestrpnost, če njen propagandni stroj poziva k linču drugače mislečih, če grozi novinarjem in politikom, ki se z njo ne strinjajo, vseeno jim je, če je ta stranka povezana z lobiji in je zaveznica madžarske vlade in stranke Fidesz. In to je vse. Ne gre za vprašanje, ali bo vlada odpirala ideološke teme. SDS ima ideologijo že ves čas razgrnjeno, tudi zdaj uporablja vse metode, zaradi katerih spada med skrajno desne stranke.

  • Uredništvo

    14. 2. 2020  |  Politika

    Janša bi se spet vmešaval v uredniško politiko neodvisnih časopisov

    V pogovoru z mediji je novinarka Dnevnika Meta Roglič Janezu Janši zastavila običajno novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na sobotni svet stranke SDS, kjer je predvidena slavnostna akademija ob 31. obletnici ustanovitve SDS. Janša sicer omenjeno novinarko (kot tudi številne druge, ki ne pišejo tako kot on narekuje) javno napada že več let. Leta 2017 je na Twitterju denimo zapisal sledeče: "Meta Roglič je ravno toliko profesionalna novinarka kot je Janez Zemljarič humanitarec." Včeraj pa je na spletu ponovno objavil njeno fotografijo ter pripisal: "Preveč piva?" ... 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/759837613&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Politika

    V Orbánovi lasti

    Dvajsetega septembra lani je Zdravko Počivalšek prevzel Stranko modernega centra. Ustanovitelj stranke Miro Cerar je po dobrih petih letih sprejel odločitev, da se umakne na mesto častnega predsednika SMC. Na strankarskem kongresu je imel novi predsednik inavguracijski govor. Delegati in delegatke, simpatizerji in simpatizerke so čakali, kaj bo povedal Počivalšek. Tistega septembra so lahko slišali marsikaj – da Počivalšek pred petimi leti sploh ni razmišljal o politiki, da so mu kot sredinskemu človeku blizu dialog, odprtost, sodelovanje. Potem je govoril o gospodarski stabilnosti, o predvidljivem poslovnem okolju, nič takšnega, česar od politikov, ki se imajo za gospodarstvenike, ne bi že slišali. Nekje proti koncu govora pa je Počivalšek razkril, da je po duši liberalec, da je človek, ki mu ni vseeno za človekove pravice in svobodo. »Liberalne stranke, kot je naša, so akterji v boju zoper neenakosti, izključevanja in druge oblike ekstremističnih pogledov. Stranke, kot je SMC, mobilizirajo ljudi, da najdejo zmerne rešitve in oblikujejo zmerna stališča. Le takšna – razumevajoča, odprta in strpna družba – je namreč lahko tudi napredna. Poleg tega pa tudi vprašanja sodobnega sveta od nas zahtevajo odprtega duha!«

  • Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Družba

    En Rom manj

    V romskem naselju Goriča vas pri Ribnici živi okoli 80 ljudi, staro in mlado, predvsem veliko slednjih. Številni izmed njih, tudi starejši, tam živijo že vse svoje življenje. Ko so se pred več kot tremi desetletji tam rodili ali se tja preselili, v naselju ni bilo ne vode in ne elektrike ali sanitarij. Danes dejansko ni nič drugače. In v teh razmerah je nekaj dni pred novim letom, v bivališču, ki bi ga težko označili za barako, zaradi nezdravljene pljučnice umrl dvomesečni romski otrok, ki ga je potem po telesu pogrizla podgana.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    14. 2. 2020  |  Mladina 7  |  Družba

    »Število zdravnikov lahko podvojimo, pa izzivov, ki jih pred nas postavlja demografija, ne bomo rešili«

    Za zdravje ne skrbijo le zdravniki, ampak še številni drugi zaposleni v zdravstvu; med njimi so to predvsem medicinske sestre, katerih predlogi in ideje pa so bili v zadnjih letih preslišani. Njihova glasnica v Sloveniji je dr. Brigita Skela Savič, goreča zagovornica uveljavitve zdravstvene nege kot samostojne stroke. Leta 2006 je bila med ustanovitelji Fakultete za zdravstvo, ki je bila nato na njeno pobudo poimenovana po prvi formalno izobraženi medicinski sestri pri nas, Angeli Boškin. Brigita Skela Savič je danes predstojnica Inštituta Angele Boškin za raziskave v zdravstvenih vedah, predstojnica katedre za zdravstvene vede na fakulteti, predvsem pa je strokovnjakinja s področja zdravstvenega menedžmenta, dolgožive družbe, promocije zdravja in profesionalizacije zdravstvene nege. Ima zanimiv predlog: težav z zdravstvom zdravniki, četudi se njihovo število podvoji, sami ne bodo zmogli rešiti. Če ne bodo na pomoč poklicali medicinskih sester.