• Uredništvo

    11. 2. 2020  |  Politika

    SDS Šarcu grozi s tožbo

    Skrajno desna stranka SDS je predsedniku vlade v odstopu prek svojih odvetnikov poslala dopis z zahtevo o preklicu izjav. Če Marjan Šarec tega ne bo storil, so v Janševi stranki zagrozili s tožbo.

  • Oštro.si

    11. 2. 2020  |  Politika

    Zavarovalniški lobisti konec leta okrepili obiske pri poslancih

    Predlog novele zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki ga je v parlamentarno obravnavo konec septembra vložila Levica, je predvideval ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obveznega.

  • Uredništvo

    11. 2. 2020  |  Kultura

    Skupina z majice poslanca Levice, ki je užalila slovensko desnico, prihaja v Slovenijo

    Legendarna punk rock zasedba Bad Religion letos praznuje 40 let delovanja na glasbeni sceni. Skupina, ki je po svetu prodala več milijonov albumov in velja za eno od najuspešnejših punk rock skupin v zgodovini, je lani izdala svoj že sedemnajsti studijski album. Pred kratkim pa je slovensko politično desnico zmotil njihov logotip, ki ga je na majici v Državnem zboru nosil poslanec Levice Primož Siter.

  • IK, STA

    11. 2. 2020  |  Družba

    Ostanki dinozavrov tudi pri nas

    Iz sveta pogosto prihajajo novice o vedno novih najdbah ostankov dinozavrov, kopenskih plazilcev, ki so na Zemlji živeli več kot 100 milijonov let in izumrli pred približno 66 milijoni let. Njihove ostanke pa so našli tudi na Slovenskem, nekaj jih hranijo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

  • Uredništvo

    11. 2. 2020  |  Kultura

    Manca G. Renko: »Materinstvo je kompromis, in to velik«

    "Ko sem bila mlajša, sem mislila, da je želja po otroku nekaj, kar se ti zgodi naravno, da pri določenih letih začutiš nek klic, željo, ki ji potem slediš. Pričakovala sem, da se mi bo okoli tridesetega zgodil premik v glavi; ali pa v telesu, zaradi katerega mi o materinstvu ne bo treba razmišljati, samo zgodilo se bo.

  • Danes je nov dan

    11. 2. 2020  |  Družba

    Nearabski del »arabske pomladi«

    Protesti, ki so se v začetku prejšnjega desetletja razširili po “arabskem svetu”, so ojačali glas mnogih političnih in kulturnih gibanj, ki v avtokratskih režimih v regiji prej niso bila slišana. Eno izmed njih je gibanje za pravice Amazigh ljudi, v Zahodu bolj poznanih pod imenom Berberi, oznaki za necivilizirane iz rimskih časov. 

  • Damjana Kolar

    11. 2. 2020  |  Kultura

    V Ljubljani razstava enega najbolj vplivnih fotografov našega časa

    V Galeriji Fotografija v Ljubljani bodo 11. februarja ob 19.00 odprli razstavo Akti in pokrajine, enega najbolj vplivnih fotografov današnjega časa Michaela Kenne, ki se prvič predstavlja pri nas. Znan je predvsem po atmosferični in lirični naravi svojih črno-belih fotografij,  tokrat pa sta v kombinaciji predstavljena dva navidez nepovezana motiva - akti in pokrajine. Predstavljene fotografije druži več kot le vizualna enotnost, ki jo avtor dosega s poenotenimi formati in dosledno uporabo črno-bele, analogne tehnike. Akti in pokrajine so združeni v skupno zgodbo Kenninega subjektivnega, poetičnega in poduhovljenega pogleda na svet, ki enako lepoto išče tako v vejevju dreves, kot krivinah golih teles. Razstava je nastala v sodelovanju z Galerie Susanne Albrecht iz Berlina.

  • Uredništvo

    11. 2. 2020  |  Kultura

    Festival v dnevnih sobah, kuhinjah in spalnicah

    Od 11. do 16. februarja bo v Ljubljani in drugod po Sloveniji potekal mednarodni festival sobnih dogodkov Kavč Festival, na katerem bo na 138 dogodkih nastopilo 90 glasbenih in gledaliških skupin. Letos se program iz prestolnice seli tudi v Maribor, Celje, Novo Gorico, Istro, Trst, Kamnik, na Ptuj in še kam. Kljub temu bo velika večina dogodkov potekala v Ljubljani, kjer se bodo vsak večer vrstili nastopi in jam sessioni, odprti za javnost. Koncept promovira tudi posebne prostore, kot so bolnišnice, uradi, manjši lokali, študentski domovi ali domovanja brezdomcev, zato ne bodite presenečeni, če se boste namesto v stanovanju znašli pod mostom, zaporniški celici ali v predsedniški palači.

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Politika

    Počivalšek obsežno odgovoril Kseniji Klampfer, Cerarju pa namenil zgolj dva stavka

    Predsednik SMC Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev Ksenije Klampfer, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v odstopu, da izstopi iz stranke, je zapisal v javnem pismu. Ta odločitev, pravi, ga preseneča, zlasti v luči tega, da je Klampfer pred tremi meseci postala podpredsednica stranke. "Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države," je poudaril. Kseniji Klampfer, ki sicer še vedno opravlja tudi tekoče posle ministrice za delo, družino in socialne zadeve, je Počivalšek namenil večino besed v javnem pismu, svojemu predhodniku na mestu predsednika SMC Miru Cerarju pa zgolj dva stavka. Ob tem je smiselno poudariti, da je Ksenija Klampfer stranko SMC zapustila, Cerar pa v njej, kljub temu, da je dejal, da z Janševo SDS ne bi sklepal koalicije, ostaja.

  • IK, STA

    10. 2. 2020  |  Svet

    Neofašisti žaljivo nad partizane 

    Italijansko neofašistično gibanje CasaPound je ponoči ob dnevu spomina na žrtve fojb v več sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesilo transparente z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci". Na ministrstvu za zunanje zadeve so to označili za mazaško akcijo in zahtevali ukrepanje italijanskih oblasti.

  • Pia Nikolič

    10. 2. 2020  |  Kultura

    Sodišče: Natalija Polenec se vrača na direktorsko mesto 

    Ministrstvo za kulturo je prejšnjo jesen ob izteku njenega mandata javno objavilo razpis za novega direktorja, vendar se o rezultatih ni izjasnilo do konca januarja. Polenec je ves ta čas ostajala na mestu vršilke dolžnosti, podala pa se je tudi v borbo za podaljšanje mandata. Svet zavoda je na podlagi dokumentacije štirih prijavljenih kandidatov in na podlagi presoje izpolnjevanja pogojev za zasedbo mesta, ter vizije nadaljnjega razvoja muzeja, ministru kot najbolj primerno kandidatko v imenovanje predlagal Natalijo Polenec. Minister pa se je vseeno odločil, da na mesto direktorice raje postavi Barbaro Juršič.

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Politika

    Razkol v SMC: Cerar ne želi v koalicijo z Janšo

    Po današnjem izstopu ministrice Ksenije Klampfer iz SMC, se razkol v stranki nadaljuje, saj je tudi nekdanji predsednik SMC Miro Cerar v pismu vodstvu stranke poudaril, da v vladi s predsednikom SDS Janezom Janšo ne bo sodeloval. Za pogovore s skrajno desnico in morebitno koalicijo s stranko SDS je namreč odprt aktualni predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Politika

    Ministrica Ksenija Klampfer odstopila z mesta podpredsednice SMC in izstopila iz stranke

    Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer, ki kljub padcu vlade še vedno opravlja tekoče posle, je odstopila z mesta podpredsednice stranke SMC in izstopila iz stranke. Izstop iz stranke se je zgodil ob robu pogovorov o sestavi morebitne nove vlade, v katerih sodeluje tudi stranka SMC, ki jo vodi Zdravko Počivalšek.

  • IK, STA

    10. 2. 2020  |  Družba

    Pridržali pet slovenskih policistov, osumljenih jemanja podkupnin 

    Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi suma korupcije pridržal pet policistov z mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč, ki so v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav v potnih listih lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju, so sporočili s policije. 

  • Izak Košir

    10. 2. 2020  |  Družba

    »Razkrite seksistične skupine niso nastale zaradi redkih posameznikov«

    Po spletnih družabnih omrežjih so prejšnji teden zaokrožili zapisi sporne skupine na Facebooku, imenovane "Kira dela na smeni?". Njen osrednji namen je bil ocenjevanje natakaric. Sicer zaprta skupina je štela več kot 4000 članov, zaradi očitnega seksizma in poniževanja žensk pa je naletela na številne negativne odzive. Administrator se je sicer kasneje opravičil in zatrdil, da namen ustanovitve skupine ni bil zlonameren. Po zaprtju skupine "Kira dela na smeni?" so se na Facebooku že pojavile nove s podobno seksistično vsebino. 

  • Skromen gizdalin

    O Francetu Prešernu kanim tokrat spregovoriti, seveda, če bo le šlo, z najglobljim spoštovanjem in neizmernim občudovanjem, vendar je bil to, roko na srce, precej čuden ptič in o njegovem življenju kroži premarsikatera okrogla, tako da bo v imenu kolikor toliko objektivne resnice jako težko vztrajati pri tisti iz najcenejšega osladnega marcipana izmodelirani lutki, ki so jo v svoji dobrohotni topoglavosti, sicer z...

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Kultura

    »Največje probleme na svetu proizvajajo religiozni koncepti«

    "Ateisti se ne sprašujemo o zadnjem vprašanju: ali je ali ni? Avantgarda izhaja iz romantike. Največje probleme na svetu proizvajajo religiozni koncepti. Ker so tako različni, da pride do nekompatibilnosti teh konceptov. Svet se ne more združiti."

  • DK, STA

    10. 2. 2020  |  Kultura

    Oskarja za najboljši film osvojil južnokorejski Parazit

    Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je na 92. podelitvi nagrad oskar poskrbela za presenečenje in za najboljši film prvič v zgodovini razglasila tujejezični film Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja, ki je prejel kar štiri oskarje. Bong Joon-ho je prejel še oskarja za režijo, film Parazit pa oskarja za najboljši izvirni scenarij (Bong Joon-ho, Han Jin-won) ter za najboljši mednarodni film.

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Svet

    Jordan Peterson na zdravljenju zaradi odvisnosti 

    Uspešen kanadski avtor in klinični psiholog Jordan B. Peterson je v Rusiji na zdravljenju zaradi odvisnosti od pomirjeval. Njegova družina je javnost seznanila s podrobnostmi njegovega zdravstvenega stanja. Peterson je postal vodilni glas globalne liberalno-konservativne »tihe večine«, lani pa se je v odmevnem debatnem dvoboju v Torontu pomeril tudi s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom.

  • Uredništvo

    10. 2. 2020  |  Družba

    Nina Maurovič, LMŠ: »Ko so nam pojasnili, kako se bo po novem delalo, sem takoj dala odpoved«

    "Petnajst let nazaj je časopis, kjer sem bila novinarka, menjal lastništvo. Na uredniškem sestanku so nam zelo neposredno pojasnili, kako se bo po novem delalo. Jaz sem takoj dala odpoved, kolegi pa so na kavi pokomentirali "bomo pač obrnili plašče" ... "

  • IK, STA

    9. 2. 2020  |  Svet

    Hrvaško ustavno sodišče potrdilo pravico istospolnih parov do rejništva

    Predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je konec tedna povedal, da je ustavno sodišče naložilo sodiščem in drugim pristojnim telesom, da pri izvajanju zakona o rejništvu otrok ne diskriminirajo istospolnih partnerjev, ki izpolnjujejo pogoje za rejništvo. Odločitev ustavnega sodišča je že razdelila hrvaško javnost.

  • NR

    9. 2. 2020  |  Politika

    Slovenska varda na kulturni praznik marširala po prestolnici

    Ob kulturnem prazniku so v uradu predsednika republike Boruta Pahorja tradicionalno priredili dan odprtih vrat. Po uradnih podatkih predsednikovega urada je palačo v soboto obiskalo več kot 1000 ljudi. A dan odprtih vrat so izkoristili za svoj obisk predstavniki Slovenske varde, ki so se v maskirnih oblekah in s svojimi prepoznavnimi čepicami ter s slovenskimi zastavami zbrali pred predsedniško palačo ter tam izvedli svoje postroje in salutiranja. Kot izhaja iz njihovega poročila na Facebooku, je del skupine samooklicanih varuhov meje – podobne formacije se pojavljajo tudi v drugih vzhodnoevropskih državah, na zahodu države takih pojavov ne tolerirajo, temveč jih preganjajo – sicer ostal v nekakšni formaciji pred samo stavbo, okoli deset pa naj bi jih vstopilo, da bi predsedniku Pahorju izročili zahtevo po odstopu z mesta predsednika republike.

  • Damjana Kolar

    9. 2. 2020  |  Kultura

    Mladi ženski, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada

    V Kinodvoru bo 12. februarja ob 20.00 premiera ruskega filma Prekla v režiji Kantemirja Balagova, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled ter vodomca na Liffu. Intimna drama prikazuje tesno prijateljstvo med mladima ženskama, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.

  • Uredništvo

    9. 2. 2020  |  Politika

    »Slovenija je tabloidna dolina šentflorjanska«

    "Diagnoza je, da Slovenijo še naprej muči šentflorjanski sindrom. Mi smo še vedno dolina šentflorjanska, zdaj smo sicer nekoliko bolj potrošniška dolina šentflorjanska, smo tabloidna dolina šentflorjanska, postajamo digitalizirana dolina šentflorjanska. S seboj nosimo šentflorjanske travme, ki so vse posledica tega, da ne znamo razumeti samih sebe kot gospodarja svoje usode. Odkar imamo lastno državo, pa smo gospodarji svoje usode in tega se moramo navaditi."

  • Uredništvo

    9. 2. 2020  |  Svet

    Keith Richards: »Opustiti kajenje cigaret je težje kot opustiti heroin«

    "Opustiti heroin je pekel, vendar kratek pekel. Cigarete pa so enostavno vedno zraven in to počnem že od nekdaj. Vzameš jih v roke in jih prižgeš, ne da bi sploh razmišljal."

  • Uredništvo

    9. 2. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #3

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih.

  • Damjana Kolar

    5. 2. 2020  |  Kultura

    Kam brezplačno na slovenski kulturni praznik?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program prireditev za vse generacije. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Uredništvo

    8. 2. 2020  |  Kultura

    FOTO: Prešernovi nagrajenci 2020

    Prešernovo nagrado za leto 2020 sta prejela koreograf in plesalec Milko Šparemblek ter fotograf Stojan Kerbler. Nagrado Prešernovega sklada za leto 2020 so prejeli: prevajalka Suzana Koncut, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj.

  • Pia Nikolič

    8. 2. 2020  |  Kultura

    Kako povečati število tistih, ki si ogledajo slovenske filme?

    Slovenski filmski center sporoča, da gledanost slovenskih filmov narašča. Lani si jih je ogledalo približno 20 odstotkov gledalcev več kot leto poprej, to pa znese dobrih 160 tisoč obiskovalcev in je dobro znamenje za prihodnost. Slovenski filmski center v leto 2020 vstopa z novo strategijo za obdobje 2020–24; po njej naj bi bila v središču pozornosti »poudarjanje povečanja dostopnosti filmskih vsebin in razvoj občinstva«.

  • Uredništvo

    8. 2. 2020  |  Politika

    »Ljubljana je mesto heroj in tu spomenikov domobrancem ne bo«

    "Nikoli ne bomo dovolili postavljati spomenikov ali obeležij izdajalcem slovenskega naroda. Domobranci so sodelovali s fašisti in nacisti, ki so največje zlo 20. stoletja. Partizani na drugi strani so sodelovali z zavezniki in skupaj premagali to zlo. Ljubljana je mesto heroj in tu spomenikov domobrancem ne bo."