• Kino Otok

    Pirati s Karibov so prišli do tretjega dela, Kino Otok pa do četrtega. Pirati s Karibov so privilegirani film, Kino Otok, mednarodni filmski festival, ki se bo odvrtel v Izoli (31. 5. - 4. 6.) in potem še v ljubljanskem Kinodvoru (6. 6. - 10.6), pa že tradicionalno vrti le deprivilegirane filme. Filme, ki bi se izgubili, če ne bi bilo filmskih festivalov.

  • Ponudba

    Ponudba, ki jo dobi Charlie ( Guy Pearce ), je tako srhljiva, tako morbidna, tako absurdna in tako nečloveška kot nacistična ponudba, ki jo v Sophiejini odločitvi dobi Meryl Streep: sama se odloči, kateri tvoj otrok bo živel in kateri umrl - v nasprotnem primeru bosta umrla oba. Zaprtemu Charlieju britanski kapetan Stanley ( Ray Winstone ), ki ob koncu 19.

  • Favnov labirint

    Mala Ofelija ( Ivana Baquero ), glavna junakinja Favnovega labirinta, bi lahko ugotovila to, kar leta 1939 v Čarovniku iz Oza ugotovi mala Dorothy: “ Nismo več v Kansasu.” Definitivno: Oz, v katerega vrže Dorothy, ni Kansas. Niti ne izgleda kot Kansas. Ali bolje rečeno, Oz izgleda kot Kansas skozi oči shizofrenika, ki bujno halucinira.

  • Slo-vidvd-borza

    Evo, tu je nadaljevanje, ki ne bo razočaralo fanov originala - niti moralne policije. Chamber of Torture is back! In to avtentična ameriška Chamber of Torture! Made in U.S.A.! Johnny Knoxville in samomorilski, avtodestruktivni, sadomazohistični, karnevalski junaki njegovega letečega freakshowa - Steve-O, Jason "Wee Man" Acuna, Bam Margera, Ryan Dunn in Chris Pontius - namreč spet počnejo to,...

  • Številka 23

    Če še niste slišali za zarotniško, magično, misteriozno naturo števila 23, potem ste mrtvi. Recimo: potonili ste s Titanikom. Čakajte, kdaj je že potonil Titanik? Točno: 15. aprila 1912. No, zdaj pa to seštejte: 1 + 5 + 4 + 1 + 9 + 1 + 2. Kaj dobite? Hja, 23. Če pa vas ni potopil Titanik, potem sta vas dol potegnila dvojčka Svetovnega trgovinskega centra: 11 + 9 + 2 + 1 = 23.

  • Drkajva skupaj

    Drkajva skupaj je komedija, v kateri na led stopi prvi moški par. Chazz Michael Michaels ( Will Ferrell ) in Jimmy MacElroy ( Jon Heder ) sta namreč nekdanja prvaka v umetnostnem drsanju, ki se v izogib koncu kariere sparita. Hej, ker bosta moški par, bosta lahko na ledu počela reči, ki jih mešani pari niso mogli! To bo revolucija! Hja, predvsem revolucija v seksualni politiki.

  • Goyeve prikazni

    Miloš Forman ima vse - sebe, kar ni mala stvar, francoskega scenarista Jean-Paula Carriera, ki je napisal mnoge Bunuelove klasike ( Lepotica dneva, Diskretni šarm buržoazije, Fantom svobode itd.), prestižne igralce ( Natalie Portman, Javier Bardem, Stellan Skarsgaard ), zgodbo o geniju (Francisco Goya) in špansko inkvizicijo, toda Goyeve prikazni izgledajo kot prikazen, ki bi jo lahko ljubile le prikazni.

  • Slo-vidvd-borza

    Idiote prihodnosti je studio Fox poslal le v sedem ameriških dvoran, ali bolje rečeno - le malce jih je namočil in potem takoj potegnil ven. Niti predfilma niso vrteli. Kot da bi se Fox filma sramoval... ee, kot da bi ga hotel namočiti, če razumete, kaj hočem reči. In slutim, da razumete. Ne, brez panike: film ni tako slab, da bi ga bilo treba ubiti.

  • Slo-vidvd-borza

    Joe Dante, vedno nostalgični, satirični, subverzivni fan matinejskih gremlinov popkulture, Elmerja Fudda, Bugsa Bunnyja, Daffyja Ducka in druge lunije sicer "interaktivno" sooči z živimi igralci a la Brendan Fraser, Jenna Elfman, Steve Martin in Heather Locklear (šving!), toda ob tem jih tako spre, da se začne lunatični, frenetični, anarhični non-stop pregon v svetu, v katerem so naravni...

  • Po poroki

    Jacob ( Mads Mikkelsen ) je danski mučenik-cum-svetnik. Pred dvajsetimi leti je prisegel, da se ne bo več nikoli vrnil na Dansko. Kar je tako, kot da bi rekel, da se ne bo več nikoli igral z lego kockami - ali da ne bo več nikoli gledal danskih porničev. In zakaj je to storil? Zaradi punce. Točno, bejba ga je morala res apokaliptično zjebati. Ne vemo, kaj mu je naredila, toda očitno je zrela za Haag.

  • Glasniki zla

    Očka ( Dylan McDermott ), ki ostane brez službe, sklene, da bo svojo družinico - ženko ( Penelope Ann Miller ), najstniško hčerko ( Kristen Stewart ) in nekajletnega sinka - iz Chicaga, da ne rečem Sick-aga, preselil v nestresno, protistresno, poststresno Severno Dakoto, v totalno vukojebino, na staro kmetijo, kjer kani obogateti s sončnicami.

  • Spider-Man 3

    Stripovski superjunaki so tipični Američani - v smislu kot je tipični Američan George Bush, ki stalno poudarja, da je “sočutni konzervativec”, toda kot vidite, ga je moč, ki jo ima kot ameriški predsednik, zapeljala in obsedla. Kot bi rekli v Vojni zvezd: prestopil je na temno stran Moči. Bush je tipični ameriški shizo. Zato ne čudi, da so tudi stripovski superjunaki shizofrenični.

  • Zajtrk na Plutonu

    Neil Jordan odkrije ljubke transvestite. Hej, mar jih ni odkril že v Igri solz? Ja, zato pričakujte nekaj eksplozij, za katere poskrbi IRA, in džuboks starih hitov, na katere je Jordan prilepil zgodbo o Patricku ( Cillian Murphy ), personifikaciji ljubkosti, igrivem, muckastem, obubožanem, sfantaziranem, pikaresknem irskem transvestitu, ki ga je biološka mati zavrgla, ki ga krušna mati ni razumela, ki ga je...

  • Slo-vidvd-borza

    Martin Scorsese velja za mačističnega režiserja, za režiserja moških, toda če boste le ošinili njegovo filmografijo, boste presenečeni, koliko žensk, ki so igrale v njegovih filmih, je bilo nominiranih za Oskarja - ali pa ga je celo dobilo. Ellen Burstyn ga je dobila za vlogo Alice Hyatt v filmu Alice ne živi več tukaj, ki je porodil dolgoživo, popularno TV serijo (Alice).

  • Faktotum

    Charles Bukowski je bil odvisen od alkohola, tobaka in seksa. Rešilo ga je to, da je bil odvisen tudi od pisanja. Če bi bil odvisen le od alkohola, tobaka in seksa, ne bi bil v Evropi nikoli večji zvezdnik kot v Ameriki. Da je v Evropi večji zvezdnik kot v Ameriki, veste po tem, da njegove romane in novele praviloma ekranizirajo evropski auteurji - pred leti Marco Ferreri, Barbet Schroeder, Dominique Deruddere,...

  • Artur in Minimojčki

    Bi gledali film, v katerem igrajo Robert De Niro, Harvey Keitel, Snoop Dogg, David Bowie in Madonna? Vsekakor, že to, da bi te igralce potegnili v isti film, bi bil dober koncept. To bi bil v resnici tako dober koncept, da celo morebitna prisotnost Mie Farrow ne bi bila moteča. Kaj šele, če bi film potem režiral Luc Besson - no, Luc Besson pred petimi ali pa desetimi ...

  • Moja slavna indijska nevesta

    Pazite: če zmiksaš Monsunsko svatbo, Mojo obilno grško poroko in Notting Hill, lahko še vedno hliniš, da si povedal nekaj novega. Kalifornijski pisatelj ( Jason Lewis ), ki ste ga nazadnje videli v TV seriji Seks v mestu, nabaše na bejbo ( Kashmera Shah ), ki je v resnici indijska filmska superzvezda, se z njo zaplete, toda še preden lahko dahne Notting Hill, bejba izgine.

  • Smo že končali?

    Če se velemestna družina - še zlasti “razširjena” družina - preseli v staro, starinsko, podeželsko hišo, potem je to vedno znak za alarm. Saj veste, v taki hiši ponavadi straši - streha se trese, stene pokajo, hodniki škripajo, podstrešje hrope, klet ječi. Vprašanje je le, komu se bo prej dokončno zmešalo - hiši ali družini. Družina ima res srečo, če je novi dom ne požre.

  • Ura religije

    Pozabite na Da Vincijevo šifro - vera v “sveto žensko” se ustavi tu! Marco Bellocchio, kontroverzni italijanski auteur, ki nam je v svojem zadnjem filmu, Režiserju porok, razložil, kako je izgubil vero v film in Italijo, nam v Uri religije - alias Nasmehu moje matere - še enkrat razloži, kako je izgubil vero v vero in cerkev. Nič posebnega - to je storil skoraj v vsakem svojem filmu.

  • Grozljiva žetev

    Čakajo nas bliski, gromi in potresi. Pa suša. Ljudi bo tako žgalo, da si bodo grizli jezike. Velika mesta bodo razpadla. Otoki se bodo razbežali, gora ne bo več mogoče najti. Z neba bo padala toča. V morju bo poginilo vse, kar je živega. Morje, reke in izviri se bodo spremenili v kri. Čakajo nas ogenj, dim in žveplo. Brezna se bodo odprla. Pomrla bo tretjina človeštva. Nadlogam ne bo ne konca ne kraja.

  • Strelec

    Rade Šerbedžija kot invalidni veleum

    Je ameriškega predsednika Kennedyja ustrelil Lee Harvey Oswald? Je njegovega brata Roberta ustrelil Sirhan Sirhan? Je Martina Lutherja Kinga ustrelil James Earl Ray? Ne, že desetletja zagotavljajo konspirologi - Oswald, Sirhan Sirhan in Ray so bili le žrtvena jagnja. V resnici so streljali ostrostrelci, profiji, plačanci tajnih vladnih kabal.

  • Življenje v rožnatem

    Življenje v rožnatem je džuboks pop mučeništva. Življenje Edith Piaf, ki jo - con gusto! - igra Marion Cotillard, je bilo antirožnato, kolekcija nesreč, ki ji film enciklopedično popiše: od bordelske revščine, v kateri se je rodila, prek njene velike ljubezni, francoskega boksarja, ki se je ubil v letalski nesreči, do njenih odvisnosti, ki so se množile kot njeni hiti, toda film obenem ne skriva, da je...

  • Divjaka

    Štirje zdolgočaseni, vsega naveličani prijatelji, Doug ( Tim Allen ), Woody ( John Travolta ), Bobby ( Martin Lawrence ) in Dudley ( William H. Macy ), zajezdijo motorje in krenejo na testosteronski road trip, tako da postanejo predmestna verzija Golih v sedlu. Da bi izgledali bolj resno, vsako menjavo prestave spremlja nova rockerska klasika, toda komedija Divjaka ne bo klasika niti v najbolj enoličnem in...

  • Slo-vidvd-borza

    Hiša na Telegraph Hillu je klasični film noir, ali bolje rečeno - klasični remix filma noir in gotskega trilerja. Še bolje rečeno, remix Rebecce, Plinske luči in Polžastih stopnic. Victoria Kowelska ( Valentina Cortese ) po II. svetovni vojni prevzame identiteto ženske, ki je umrla v nacističnem koncentracijskem taborišču, to pa zato, da bi lahko prišla v Ameriko.

  • Sončna svetloba

    V Armagedonu je proti Zemlji drvel meteor v velikosti Teksasa. Da bi ga ustavili, so nanj poslali eksperte za vrtanje nafte, ki so ga potem razstrelili, tako da je Zemlja ostala v enem kosu. V Jedru se je ustavilo jedro Zemlje, tako da se je Zemlja nehala vrteti. In Hilary Swank si je rekla: hej, če se je lahko Bruce Willis s svojo ekipo izkrcal na meteorju, se lahko tudi mi izkrcamo v središču Zemlje!...

  • Ohcet bo... in pika!

    Romantične komedije se naravnost panično držijo formule, ustaljenosti, klišejev. Še več, v klišejih uživajo. In ti klišeji so edini orgazmi, ki jih vidimo v romantičnih komedijah. Zakaj romantične komedije tako hrepenijo po predvidljivosti? Zakaj so z užitkom predvidljive? Iz preprostega razloga: predvidljivost, s katero mahajo romantične komedije, je le izraz tiste predvidljivosti, tiste klišejske...

  • Popolni tujec

    Popolni tujec je triler, ki temelji na igri - na igri mačke z mišjo. In miši z mačko. Mačka je raziskovalna novinarka Rowena ( Halle Berry ) - miš pa je jet-set magnat Harrison Hill ( Bruce Willis ), specialist za marketing. Jasno, situacija se tudi obrne, tako da se Rowena spremeni v miš, Hill pa v mačka. In še preden se dobro obrnete, že ni jasno, kdo je tu sploh miš in kdo mačka.

  • Skrivno življenje besed

    Skrivno življenje besed je emocionalno izsiljevanje, ki se obesi na vsak festivalski pogojni refleks. Hanna ( Sarah Polley ) je punca iz vzhodne Evrope, ki tezgari v britanski tovarni. Vau! Gluha je in enigmatična, pa tudi govoriti noče. Hu! In ko jo šef pošlje na prisilni dopust, krene na naftno ploščad, kjer postane negovalka Josefa ( Tim Robbins ), hudo ranjenega in ožganega in negibnega in slepega vrtalca.

  • 22. 4. 2007  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Film

    Slo-vidvd-borza

    Gotovo ste opazili, da se že kar nekaj let zelo dobro prodajajo biografije matematičnih genijev, karizmatičnih števil in enačb. Hollywood je na vse to odgovoril s Čudovitim umom. V Dokazu, posnetem po velikem gledališkem hitu Davida Auburna, čudoviti um ( Anthony Hopkins ), matematični genij, umre. Jasno, pred tem se mu zmeša. Njegova hči Catherine ( Gwyneth Paltrow ), ki je zadnja leta zanj skrbela in ki je...

  • Brutalna mularija

    Ker Brutalna mularija, ki sem jo že recenziral, zdaj tudi uradno štarta, naj le rezimiram: Hiperrealistično neorealistična verzija simfonije velemesta, sodobnega Berlina, kjer je Turek Nemcu Grk, oh, ali pa Srb Nemcu Hrvat, in kjer so Arijci le etnične manjšine.