• Roger Dodger

    Roger ( Campbell Scott ) je prenapeti, arogantni, mizantropski marketingar, ki je vso filozofijo pobral z reklamnih panojev. Poln je klišejev, s katerimi bombardira druge - govori v sloganih, misli le na efekt, nenehno zapeljuje. Ženska, ki fuka z njim, ima verjetno občutek, da je bila posiljena. Utilitarist, ki je seks zreduciral na igro moči. Darwin, ki verjame, da bodo moški izumrli.

  • Slo-vidvd-borza

    Velikan : Teksas, nafta in upornik brez razloga. Epska saga via George Stevens. Letnik '56. Posebna edicija, dva diska, bajni bonus. Bomba! James Dean, Elizabeth Taylor & Rock Hudson.

  • Fantom

    Slovenski Fantom je remix videoarta, inštalacije in performansa, ki se oklepa filma. Dialogov, zgodbe in linearnosti ni - obstajajo le prizori. Da pa v njih ne bi videli le igre asociacij, potrebujete orientir.

  • Čudež v Bernu

    Leta 1954 Sovjeti spustijo še zadnje nemške vojne ujetnike, tako da se domov vrne tudi Richard Lubanski ( Peter Lohmeyer ), ki ga je njegova družina že pokopala. Lubanski, bolj ali manj zombi, ima hude težave s povojno prilagoditvijo. Kriza identitete. A po drugi strani, tudi Nemčija ima hude težave s povojno prilagoditvijo. Nič manjših težav s prilagoditvijo pa nima njegov najmlajši sin, Matthias ( Louis Klamroth...

  • Hidalgo

    Hidalgo se začne na divjem zahodu, potemtakem tam, kjer so se rodili miti, ki še vedno poganjajo ameriški sen - in ameriško zunanjo politiko. In tam nekje je Frank Hopkins ( Viggo Mortensen ), napol Indijanec, ki ne more pozabiti pokola nad Indijanci pri Ranjenem kolenu, legendarni jezdec na dolge proge, nekdanji hitri kurir Pony Expressa in atrakcija "Wild West Showa", ki ga fura Buffalo Bill.

  • Lov na srečo

    Lov na srečo je eden izmed tistih filmov, ki se smilijo sami sebi. Vse v tem filmu je namreč hudo patetično - od atmosferskega jazzy soundtracka do Bernieja Lootza ( William H. Macy ), ki dahne: " Ljudje se postavijo zraven mene, pa se jim sreča obrne! " Jasno, na slabše. Lootz je največji luzer na svetu. Absolutni luzer.

  • Slo-vidvd-borza

    A Man Called Horse : Angleški lord obtiči med Indijanci. Brutalni, sadomazo vestern. Klasika! Letnik '70. Richard Harris.

  • Slo-vidvd-borza

    Gospodar in bojevnik : Britanska ladja lovi francoskega fantoma. Avanturistična poema Petra Weira. Posebna edicija, dva diska, oceanski bonus. Russell Crowe.

  • Maček v klobuku

    Grinch, posnet po zgodbi dr. Seussa , slovitega ameriškega "pravljičarja", je izgledal kot kos scenografije, na katero so spustili Jima Carreyja - Maček v klobuku, posnet po zgodbi dr. Seussa, izgleda kot kos scenografije, na katero so spustili Mikea Myersa. Razlika je le v tem, da je Maček v klobuku še bolj neznosen, še bolj statičen in še bolj negledljiv - če si to sploh lahko...

  • Količinski popust

    Količinski popust tistim, ki imajo enajst otrok, sporoča: hej, to ni še nič - nekateri jih imajo dvanajst! Jasno, ko bodo posneli nadaljevanje, bo otrok 24... in potem 48... in tako dalje. Ultimativna franšiza - in ultimativna banka družinskih vrednot. No, Steve Martin, nogometni trener iz vukojebine po imenu Midland, in njegova žena, večna mati Bonnie Hunt, jih imata zaenkrat dvanajst, tako da bi imel ...

  • Zbiralec življenj

    Kako pritegniti pozornost Angeline Jolie? Preprosto: postanite serijski morilec. Okej, naj vam pojasnim, zakaj. Vsi se zelo dobro zavedamo, kdo je Angelina Jolie. Njeno oprsje, njene ustnice, njen brezhibni glamur, njen geštel in njen seksapil so že davno postali industrija. In tudi medijsko ukvarjanje z njenimi pritiklinami je postalo industrija.

  • Slo-vidvd-borza

    Once Upon a Time in the West : Četrti Leonejev vestern, ki je izšel na dveh razkošnih, urgentnih diskih, je elegična opera o brezimnem maščevalcu (Charles Bronson), romantičnem banditu (Jason Robards), magnatu (Gabriele Ferzetti), sadističnem revolverašu (Henry Fonda) in poročeni cipi (Claudia Cardinale). Leone je pokončal tradicionalni vestern in vestern, ki ga je sam izumil - in na to likvidacijo žanra, je...

  • Šola rocka

    Jack Black je Dewey Finn, lunatični rocker, ki komaj čaka, da skoči med publiko. Pokazal bi tiča, če bi bila tale komedija namenjena rockerjem. Ali pa če bi ga v bendu tolerirali toliko časa. Ni šans - vržejo ga celo iz benda, ki ga je sam ustanovil. Ni tako nadarjen, da bi ga pogrešali - in ni tako nenadarjen, da bi se spremenil. Finn je pač stari rocker, ki misli, da so Rollingi dokaz, da si lahko rocker celo...

  • Hiša peska in megle

    Kathy Nicolo ( Jennifer Connelly ) je kalifornijska bejba, ki se ji ameriški sen sesuje - najprej jo zapusti mož, potem pa izgubi še dom. Ker ni plačala davkov, ji država zapleni hišo. Na dražbi jo za četrtino cene kupi Massoud Amir Behrani ( Ben Kingsley ), imigrant, nekdanji iranski polkovnik, ki je po padcu šahovega režima pristal med ameriškimi deklasiranci in ki skuša zdaj ujeti ameriški sen - hišo kani dobro...

  • Kako sem ubil svojega očeta

    Ko skuša Charles Berling, bogati gerontolog iz Versaillesa, razložiti, zakaj je tako uspešen, dahne le: " Evropa je stara." Točno, Berling - napol zombi, napol parazit, ki ima ženo le za okras, svojega brata, propadlega komika, pa za šoferja - skrbi za umetno mladost te Evrope, bolje rečeno, s hormonskimi fiksi ustavlja staranje svojih petičnih, aristokratskih pacientov, luksuznih buržujev,...

  • Skrivnostno okno

    Johnny Depp igra pisatelja, ki mu je ime Mort. Njegovega življenja - oh, njegove "zgodbe" - je očitno po malem konec. Videti je kot mazohistični shizo, ki pulzira med dvema romanoma Stephena Kinga - med Šajnanjem in Misery. Mort je blokiran - ko je ženo zasačil z drugim, se je terapevtsko zatekel v idilično gozdno kočo.

  • Scooby-Doo 2: Pošasti na prostosti

    Filmske akcijske serije so postale muzeji sodobne popkulture, v katerih lahko vidite na lepem propadle h'woodske veličine - v tretjih Malih vohunih se je pretegoval Sly Stallone, v drugih Charliejevih angelčkih se je napihovala Demi Moore, v drugem Scooby-Dooju pa v vlogi courteney-foxovske TV reporterke najeda Alicia Silverstone. Da je le karikatura, se razume samo po sebi.

  • Pošast

    " Vedno sem hotela biti v filmih, " pravi Aileen Wuornos ( Charlie Theron ), ameriška frklja s težko, disfunkcionalno mladostjo, ki hoče le eno - da bi jo kdo odkril in odpeljal v boljši svet. Da bi postala velika zvezda - ali pa vsaj lepotica. Da bi postala bogata - kot ženske na TV. Sanja in fantazira. In čaka na poštenega odkritelja.

  • Zbogom, Lenin

    Leta 1978 so hoteli vsi vzhodnonemški otroci postati kozmonavti, tudi mali Alex Kerner ( Daniel Bruehl ), glavni junak filma Zbogom, Lenin - s Sojuzom 31 je namreč v vesolje poletel Sigmund Jahn, prvi nemški kozmonavt. Alexov oče prebegne na Zahod, njegova mati ( Katrin Sass ) pa po hudi depresiji vso energijo vrže v patriotizem - v glorificiranje socializma, kolektivizma, trabantizma in malega človeka.

  • Slo-vidvd-borza

    Matrica revolucija : Klimaks virtualne trilogije - vojna proti čipom. Oh, antiklimaks. Keanu Reeves. Epski bonus.

  • Zapri gobec

    Quentin ( Gerard Depardieu ) je najbolj idiotski bančni ropar na svetu, bolje rečeno - bančni ropar brez inteligenčnega kvocienta. Dumb & Dumber v eni osebi. Toda namesto da bi ga kaka banka, recimo NLB, vzela za svojo maskoto, no, za svojega sandwich-mana, ga butnejo v arest, kjer spozna Rubyja ( Jean Reno ), arhetipskega zločinca, utelešenje Zla, morilca, ki misli le na eno - mhm, na umor.

  • Gothika

    V Gothiki je nenehno noč. Dan tu ne pride niti po neprespani noči. In tudi namesto luči imajo očitno napravo, ki dela temo. Gotski svet pač - nič se ne vidi. Bolje rečeno - zdi se, kot da hoče film za vsako ceno skriti, kaj se v resnici dogaja. In da bi bil odgovor na vprašanje whodunit še težji, nenehno dežuje. In to povsod, no, predvsem kakopak tam, kjer se giblje dr.

  • Modri žamet

    Reprizo je dočakal tudi Modri žamet, mojstrovina Davida Lyncha, veliki ključ osemdesetih, bastard Reaganove revolucije in "lepote po ameriško", remix Čarovnika iz Oza v jeziku filma noir. Jeffreyja ( Kyle MacLachlan ) namreč - tako kot Dorothy - iz idiličnega, naivnega, kičastega, tulipanskega, rajskega vrta malomestne Americane, ki jo boža Bobby Vinton, na lepem vrže v mračni, senčni,...

  • Slo-vidvd-borza

    Italian Job : Roparji ropajo roparja. Energični rimejk klasike. Kul bonus. Mark Wahlberg & Edward Norton.

  • Bitka s časom

    Klasični filmi noir - spomnite se le Dvojnega zavarovanja ali pa Poštarja (ki vedno zvoni dvakrat) - so vedno ponudili fatalno žensko, neusmiljeno lepotico, ki moškega tako obsede, da mu življenje obvisi na nitki. Neonoir - spomnite se Telesne strasti - je to formulo le še našpikal in napihnil: ko se moški ujame v labirint, ki ga režira seks, lahko svoje življenje vrže aligatorjem.

  • Solino

    Solino je mestece na italijanskem jugu, kjer vsi otroci sanjajo o snegu. Tu in tam v lokalnem kinu ujamejo kak X-rated prizor, v glavnem pa so revni, iskreni, žalostni, nepokvarjeni in zvedavi - če bi jih videl Kusturica, bi jih takoj posvojil. Mala družinica - oče, ki bi ga lahko igral Miki Manojlović, mati, ki bi jo lahko igrala Mirjana Karanović, in sinova Gigi in Giancarlo, ki bi ju lahko igrala brata...

  • Pomlad, poletje, jesen, zima... in pomlad

    Ki-duk Kim, južnokorejski auteur, je leta 2000 šokiral s filmom Otok, v katerem bejba tipa, ki je umoril svojo bejbo, ujame na trnek - ja, na ribiški trnek, in to dobesedno. In ne le enkrat. Trnek postane njun sadomazo bondage - okej, njuna oblika transcendence. Preseči skušata svoje meso - svoje strahove, svoje tesnobe, svoje travme, svoje agonije. Počneta si to, kar ribiči počnejo ribam.

  • Peter Pan

    Zgodi se vse, kar se mora zgoditi: tu so Wendy ( Rachel Hurd-Wood ), ki se noče preseliti v internat, Peter Pan ( Jeremy Sumpter ), ki jo ob asistenci Zvončice ( Ludivine Sagnier ) odpelje v Neverland, brutalni kapitan Kljuka ( Jason Isaacs ), "izgubljeni fantje", viktorijanski London, letanje, pošasti, vojna (Peter vs. Kljuka) in slepe ulice odraščanja.

  • Predmestje

    Predmestje se začne s tragedijo - s sedmino. No, sedmina sama po sebi še ni tragična, toda tragična postane, ko zagledamo fotografijo Silve Čušin - ženske, ki je umrla. Silva Čušin je ena izmed najboljših slovenskih igralk, toda slovenski filmi se je niso niti dotaknili. Želimo si, da bi končno tudi kaj rekla, toda ne - ostane brez besed, nema.

  • Slo-vidvd-borza

    Sleparja : Goljufi goljufajo goljufe. Con art via Ridley Scott. Kul bonus! Nicolas Cage & Sam Rockwell.