MLADINA

Darja Kocbek

14. 11. 2013  |  Mlada Evropa

Slovenija še brez načrta za porabo sredstev za zaposlovanje mladih

© Arhiv Evropskega parlamenta

Samo šest članic EU, med katerimi ni Slovenije, ima načrt, kako bodo na podlagi sheme za mlade, na podlagi katere bo v proračunu EU na voljo 6 milijard evrov, mladim od 16 do 24 let najkasneje štiri mesece od dneva, ko so postali brezposelni ali končali formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Pripravam na implementacijo shem držav članic je bil namenjen nedavni vrh o zaposlovanju mladih v Parizu.

Gostitelj francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da so voditelji članic, ki teh shem še nimajo pripravljenih, zagotovili, da bodo svojo nalogo izpolnili do konca leta, poroča spletni portal EU Observer. Predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy je zagotovil, da se bodo voditelji držav članic na vrhovih, namenjenih brezposelnosti mladih, sestajali toliko časa, kot bo to potrebno. Naslednji je predviden spomladi prihodnje leto v Italiji.

Evropska komisija je shemo za mlade predlagala na podlagi dobrih izkušenj s takšnimi shemami v Avstriji, na Švedskem in Finskem. Tam so imele ključno vlogo pri izvajanju agencije za zaposlovanje. Nekateri analitiki dvomijo, da bo ta shema enako uspešna na ravni EU, predvsem pa bi jo morale države članice kombinirati z različnimi dolgoročnimi ukrepi za boj proti brezposelnosti.

Mednarodna organizacija za delo (ILO) ocenjuje, da bo izvajanje shem za mlade države na leto stalo med 0,5 in 1,5 odstotka BDP. Evropska komisija ji odgovarja, da bodo stroški izvajanja te sheme nižji, kot če ne bi naredili nič za zmanjšanje brezposelnosti mladih, ki je v najbolj problematičnih državah, kot sta Španija in Grčija, že dosegla okrog 60 odstotkov.

Voditelji držav članic so jo potrdili in se dogovorili, da bo v večletnem proračunu EU za obdobje od leta 2014 do 2020 za shemo za mlade na voljo 6 milijard evrov, na vrhu junija letos. Ker je treba ukrepati hitro, saj je brezposelnost mladih vse bolj pereč problem, ta dogovor vsebuje tudi načrt, da bo ves predvideni denar na voljo že v prvih dveh letih proračunskega obdobja, torej v letih 2014 in 2015.

Uvedbo sheme za mlade podpira tudi Evropski parlament. Januarja letos so evropski poslanci potrdili resolucijo o shemi za mlade, septembra pa še resolucijo s predlogi ukrepov za boj proti brezposelnosti mladih. V slednji evropski poslanci predlagajo dvig starosti upravičencev z največ 25 na naj več 30 let. Opozarjajo tudi, da je treba izvajanje ukrepov na podlagi sheme dobro nadzirati, so pa države članice tiste, ki morajo zagotoviti, da bo ta shema zaživela in bodo mladi na njeni podlagi najkasneje v štirih mesecih dejansko dobili redno zaposlitev, pripravništvo, vajeništvo ali priložnost za nadaljevanje šolanja.

Predvideno je, da bodo do evropskih sredstev na podlagi sheme za mlade upravičene regije, kjer stopnja brezposelnosti mladih preseže 25 odstotkov. Ta sredstva si je zagotovila tudi Slovenija, čeprav njena stopnja brezposelnosti mladih ne presega 25 odstotkov. Računa lahko na okoli devet milijonov evrov za Vzhodno Slovenijo, ker je Slovenija lani med vsemi članicami EU beležila največjo rast brezposelnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."