• STA

    9. 6. 2022  |  Politika

    Ministrica Bobnar: »Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki«

    Resorni ministrstvi in služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Vlada je danes tudi preklicala sklepe prejšnje vlade o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Svet

    »To je jasen dokaz, da Izrael nima namena končati okupacije«

    Izraelska okupacija in diskriminacija Palestincev sta glavna razloga za cikle nasilje v desetletja trajajočem konfliktu, v poročilu ugotavljajo Združeni narodi. Ugotovitve so naletele na kritičen odziv med Izraelci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    9. 6. 2022  |  Svet

    ZN: »Vojna v Ukrajini je povzročila eno največjih kriz na svetu«

    Od začetka ruske invazije na Ukrajino konec februarja je bilo v Evropi kot beguncev registriranih 4,8 milijona Ukrajincev, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili Združeni narodi.

  • Danes je nov dan

    8. 6. 2022  |  Družba

    Kaj nas lahko avtisti naučijo o konceptu privolitve?

    Love on the spectrum je avstralska resničnostna serija, na voljo na Netflixu, kjer ima tudi že ameriški spin-off. Serija prikazuje ljudi z avtizmom, ki iščejo romantične partnerje. Seveda ob tem zagreši marsikateri faux-pas; od infantilizacije in stereotipizacije avtističnih posameznikov, preko prikazovanja avtizma kot nezmožnosti oz. invalidnosti, pa vse do nekakšne getoizacije protagonistov, ki jih nikoli ne pošljejo na zmenek z nevrotipičnimi osebami. 

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Golob slabši od svojega predhodnika ne more biti«

    "Slovenija je zamenjala predsednika vlade, ali bo tudi kulturo politike, še ni jasno. Sprememba politične kulture je bila eden glavnih poudarkov Roberta Goloba na njegovi poti na vrh izvršne veje oblasti. Po tem ga bo javnost tudi ocenjevala. Slabši od svojega predhodnika na Gregorčičevi ulici ne more biti. A zgolj odsotnost sovražnega govora na twitterju ne bo dovolj. Štela bo korenita sprememba upravljanja z državo. Pričakovanja do Goloba so na tem področju visoka, uspeh bo soodločal o njegovi politični karieri."

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Na to, da utihne orožje, vpliva več dejavnikov«

    "Na to, da utihne orožje, vpliva več dejavnikov: od mednarodnega pritiska do stanja na bojišču. Ker ZDA, Evropski uniji in Veliki Britaniji v dobrih treh mesecih z gospodarsko-političnimi sankcijami in politično-orožarsko podporo Ukrajini ni uspelo doseči ciljev, se je napadena država znašla na še eni točki preloma. Ena izmed temeljnih težav mednarodne skupnosti je, da cilj sankcij ostaja nejasen. Ciljale so na zaustavitev bojev, pa se to ni zgodilo. S svojo silovitostjo so merile tudi na slabitev Putinovega režima, pa tudi ta javno zelo redko izrečeni, nikjer pa zapisani cilj ni bil dosežen, in to navkljub krčenju tamkajšnjega gospodarstva ter vse težjih življenjskih razmerah za prebivalstvo. Vprašanje je, ali bo vse obljubljeno dodatno orožje v državo prispelo pravočasno, da se napredovanje ruskih sil zaustavi in v najboljšem primeru tok vojne tudi obrne. Neznank je veliko, negotovost pa tolikšna, da se napoved dolžine vojne brez omembe njenega razpleta – razen tistega želenega – nenehno podaljšuje: od avgusta na konec poletja in še naprej. Sedaj se že predvideva, da bi vojna utegnila trajati celo do konca leta."

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Svet

    »Novi ekstremizmi so samo dodaten strup, ne zdravilo«

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju, od napada na Svetovno trgovinsko središče (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini, ki še vedno traja. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja?

  • STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Če bi bile to originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov«

    V Narodnem muzeju Slovenije je bilo za danes napovedano odprtje razstave Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, a so v muzeju odprtje razstave tik pred zdajci odpovedali. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da se je direktor muzeja Pavel Car po sestanku na ministrstvu odločil, da odprtje razstave za danes zadrži.

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Kultura

    Poletni filmski večeri na prostem

    Tudi letos bodo v Kinodvoru sezono filmov na prostem pričeli s Kinodvoriščem, letnim kinom v atriju Slovenskih železnic, s katerim bodo poskrbeli za poletno vzdušje od 9. junija do 10. julija s projekcijami vsak večer ob 21.30. Kinodvorišče bodo odprli 9. junija, s premiero filma Luzzu (r. Alex Camilleri), ki jo pripravljajo v sodelovanju s festivalom Kino Otok. Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahteve sedanjosti.

  • Zakaj je minister Maljevac za opozicijo nevaren?

    Strankarski medijski aparat desnice in še zlasti Janeza Janše je na nogah, v koalicijskem sporazumu nove Golobove vlade vidi nevarnost krepitve »levičarskega pranja možganov«. Pa tako dobro je kazalo! Janša, Tonin in Počivalšek so bili čvrst branik pred škodljivimi pastmi, toda zdaj v tedniku Demokracija zaskrbljeno ugotavljajo, da se bliža ogromna nevarnost. Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica bodo v imenu »aktivnega državljanstva v obveznem izobraževanju in ob širitvi kurikuluma ter pod pretvezo nestrpnosti do drugačnosti vpeljali indoktrinacijo LGBT v šolske klopi«.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega njenega ozemlja«

    "Zmaga za Ukrajino pomeni ponovno pridobitev celotnega ukrajinskega ozemlja, tudi tistega, ki so ga pred začetkom invazije nadzirale ruske oblasti," je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal za časnik Financial Times. Zahod je ob tem pozval, naj se zaveže k dolgotrajnejši dobavi orožja, da bi tako pomagal končati vojno.

  • STA

    8. 6. 2022  |  Svet

    Boris Johnson v Ukrajini vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin

    Britanski premier Boris Johnson v domovini trenutno ni najbolj priljubljen in se otepa pozivov k odstopu zaradi spornih zabav na Downing Streetu 10 v času pandemije covida-19, ko so bile te za "navadne" Britance prepovedane. Je pa Johnson toliko bolj priljubljen v Ukrajini, kjer je po novem celo vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Prenova sistema obrambe Slovenije«

    Civilno družbene skupine, združene v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo, so s posebno izjavo podprle novo vlado in ministra za obrambo Marjana Šarca, da izvedejo vse potrebno za preklic nabave 45 oklepnikov boxer 8x8. Ob tem se sprašujejo, ali majhna država, kot je Slovenija, potrebuje tako velike tarče, kot so omenjeni oklepniki.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    »Osredotočenost na Ukrajino ne more voditi v zanemarjanje drugih kriz«

    Če svet ne bo razširil svojega pogleda od vojne v Ukrajini tudi na krizo v Afriškem rogu in ukrepal takoj, tej regiji grozi eksplozija smrti med otroki zaradi podhranjenosti, je danes v Ženevi opozorila namestnica regionalnega direktorja za vzhodno in južno Afriko pri Unicefu Rania Dagash.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    Stranka LMŠ bo danes odločala o pripojitvi h Gibanju Svoboda

    Zbor članstva LMŠ bo danes kot najvišji organ stranke na daljavo odločal o združitvi s stranko Gibanje Svoboda. Če bodo člani stranke pod vodstvom Marjana Šarca prižgali zeleno luč takšni odločitvi, bo s pripojitvijo h Gibanju Svoboda LMŠ prenehala obstajati, Gibanje Svoboda pa bo postalo pravni naslednik LMŠ.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Politika

    Merkel: »Ne očitam si, da nisem naredila dovolj«

    Dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel je v torek zvečer v prvem velikem intervjuju, potem ko je kanclerski položaj pred pol leta prepustila Olafu Scholzu, branila svojo politiko do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot je zatrdila, za vojno v Ukrajini ne krivi same sebe in se tudi nima za kaj opravičevati.

  • Uredništvo

    8. 6. 2022  |  Politika

    »Z zmago stranke Roberta Goloba so se v Sloveniji končali neliberalni trendi«

    "Podobno kot je do zdaj veljalo za slovenske liberalne sile, da so politično razdrobljene, velja tudi za liberalce na evropski ravni. V domači politični areni se bosta še ta mesec Gibanju Svoboda pripojili iz državnega zbora izpadli stranki LMŠ in SAB, na evropski ravni pa se pred evropskimi volitvami leta 2024 išče platforma za združitev stranke evropskih liberalcev Alde in politične skupine Renew Europe v evropskem parlamentu."

  • Uredništvo

    7. 6. 2022  |  Politika

    »Le Tatjana Bobnar je bobu rekla bob«

    "Primopredaje poslov med ministri so običajno formalnost, ki se je tokrat spremenila v osladen šov. Nenadoma smo od novih ministrov izvedeli, da so prejšnji dobro delali. Izjema je bila le Tatjana Bobnar, ki je bobu rekla bob. Volilci smo tako izpadli precejšnji bedaki, očitno nismo dve leti živeli v zatiranju, ampak smo se rešili čisto spodobne ekipe, vsi prejšnji in vsi zdajšnji so lepo vzgojeni, pametni in pošteni. Tako smo torej dobili briljantno predstavo tega, kako globoko je slovenska družba podvržena licemernemu malomeščanskemu kiču. Med besnim zmerjanjem na eni in puhlicami na drugi strani manjka tisto bistveno za zdrave odnose: odmerjena spoštljivost, ki ne izključuje drugačnega mnenja in kritičnosti. Le upamo lahko, da ves ta cuker ni bil tudi napoved kompromisarstva in relativizacije zlorab te odhajajoče sanjske ekipe. Odpoved doslednosti."

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Shod za ukrajinske otroke

    "Edino, kar lahko konča vojno v Ukrajini in reši ukrajinske otroke, je dobava še več orožja ukrajinski vojski," so včeraj poudarjali udeleženci shoda za ukrajinske otroke pred Moderno galerijo v Ljubljani. Vrstili so se pozivi k bojkotu Rusije in opozarjanju na kršitve človekovih pravic otrok v Ukrajini v mednarodni skupnosti.

  • Danes je nov dan

    8. 6. 2022  |  Družba

    Pasti poražencev

    Zdaj že bivša Janševa vlada je v svojih zadnjih izdihljajih sprejela cel kup odločitev, ki bodo imele daljnosežne posledice za državo in močno obremenile proračun. Poleg tega je že v času pred volitvami v javnem sektorju zaposlila številne zaveznike, z vprašljivim kadrovanjem pa tudi po aprilskem porazu ni prenehala. Že zaradi tega Golobov pregled zaposlitev zadnjih dveh let ne bi smel presenetiti nikogar – prav to je bila namreč ena njegovih glavnih predvolilnih zavez.

  • Uredništvo

    7. 6. 2022  |  Svet

    Največja grožnja ZDA so ameriški desničarski skrajneži

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju, od napada na Svetovno trgovinsko središče (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini, ki še vedno traja. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja?

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Kultura

    Začenja se osmi festival Ment Ljubljana

    V prestolnici se bo začel osmi mednarodni glasbeni festival Ment Ljubljana. Festival odkriva izvajalce na lokalni, regionalni in evropski sceni ter je namenjen mreženju v vseh delih glasbenega posla. Letos je združil moči z avstrijskim festivalom Elevate in domačo Drugo godbo. Do 10. junija se bodo na 15 prizoriščih zvrstili koncerti in konference.

  • DK, STA

    8. 6. 2022  |  Kultura

    Na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu več kot 4000 razstavljavcev

    Na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo potekal od 19. do 23. oktobra, pričakujejo več kot 4000 razstavljavcev iz več kot 65 držav. Kot so sporočili organizatorji, kaže, da bodo poleg častne gostje Španije še posebej močno zastopane Velika Britanija, ZDA, Italija in Francija.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    »Izgubili smo velikega človeka, velikega Slovenca, Tržačana, Evropejca«

    Več sto ljudi se je opoldne na tržaškem pokopališču sv. Ane poslovilo od pisatelja in akademika Borisa Pahorja. Pahorju so se poklonili ministri slovenske vlade ter osebnosti in sveta kulture in politike, ki so poudarili pokončno držo in visoke etične standarde tržaškega pisatelja.

  • Možina: »Kaj je hudega storil Janez Janša?«

    Dr. Jože Možina je iz svoje gostje, saj zato jo je v studiu tudi imel, povlekel vse, kar je želel sam slišati. V nekakšni igri, v kateri se je zdelo, da išče potrditev za lastna prepričanja, je spet zgolj čakal, da sliši kaj slabega o levičarjih, še slabšega o protestnikih, kaj slabega o svojih kolegicah in kolegih na RTV Slovenija, ki protestirajo proti politizaciji hiše, pa seveda o dr. Slavoju Žižku in vseh, ki da so ugrabili slovensko lacanovsko gibanje. Pred sabo je pač hvaležno gostil novo ideologinjo desnice, ki jo sam medijsko ustvarja, dr. Nino Krajnik. V vsem mu je ustregla.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Družba

    Več kot polovica delavcev nima dovolj dela za preživetje

    Zadnji del raziskave o kulturno-kreativnem sektorju (KKS), ki ga je opravil kreativni center Poligon skupaj s Centrom za kreativnost, je pokazal, da je stanje trenutno slabše, kot je bilo pred enim letom. Več kot polovica delavcev nima dovolj dela za preživetje. Vsak drugi razmišlja o odhodu, skoraj desetina jih je sektor že zapustila.

  • DK, STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski prepričan, da bo Ukrajina sprejeta v EU

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da bo Ukrajina v naslednjih tednih dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Medtem ko so druge članice podprle status kandidatke, pa je nemška vlada še vedno zadržana. Zelenski je zato v Berlin poslal posebnega odposlanca, ki se bo z nemško vlado pogovarjal o možnostih članstva.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Politika

    Preživel glasovanje o nezaupnici in ostaja premier

    Britanski premier Boris Johnson je danes preživel glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki in tako ostaja premier. Johnson je bil tarča kritik v strankarskih vrstah zaradi zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida-19.

  • DK, STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    Predsednik Evropskega sveta: »Samo Rusija je odgovorna za to pretečo prehransko krizo«

    Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN v New Yorku Rusijo obtožil, da povzroča globalno krizo hrane s tem, ko blokira izvoz ukrajinskega žita, zaradi česar je potem ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija odkorakal iz dvorane.

  • STA

    7. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Zaloge blokiranega žita bi se lahko do jeseni potrojile«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile. Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer sedaj potekajo srditi spopadi z ruskimi silami, je označil za težke, vendar ukrajinske sile vztrajajo proti številčno močnejši ruski strani.