• Uredništvo

    23. 9. 2021  |  Družba

    »Obvezno bi morali cepiti vse, ki so zaposleni v zdravstvu in šolstvu«

    "To je problematičen ukrep, ga pa je mogoče upravičiti, kadar lahko strokovno zanesljivo sklepamo, da bi necepljenost teh ljudi ogrozila druge ljudi. Se pa hkrati zelo čudim, da sta iz obveznega cepljenja izvzeti dve skupini, ki bi morali biti na prvem mestu: to sta zdravstvo in šolstvo. Ta izjema je s strokovnega vidika popolnoma nesprejemljiva in zelo se čudim, da so jo sprejeli. Po mojem prepričanju samo iz strahu pred močnimi sindikati zdravstva in šolstva. Tu pa stvar pade. Če koga, bi morali obvezno cepiti vse, ki so zaposleni v zdravstvu in šolstvu."

  • STA

    23. 9. 2021  |  Svet

    VIDEO: Johnson citiral žabca Kermita

    Britanski premier Boris Johnson je v svojem nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov pozval k okrepitvi prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam. Imamo moč, da spreminjamo stvari in se rešimo, je dejal. Pri tem pa je uporabil tudi citat žabca Kermita (Kermit the Frog) iz priljubljenega Muppet showa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    23. 9. 2021  |  Svet

    Ameriška FDA odobrila poživitveni odmerek cepiva Pfizer za starejše od 65 let

    Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v sredo v skladu s pričakovanji po priporočilu panela neodvisnih strokovnjakov odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za osebe, starejše od 65 let in za tiste z visokim tveganjem covida-19.

  • IK, STA

    23. 9. 2021  |  Svet

    »Milijoni potomcev Afričanov, ki so jih prodali v suženjstvo, so ujeti v diskriminacijo in revščino«

    Vrh svetovnih voditeljev ob 20. obletnici konference Združenih narodov proti rasizmu v južnoafriškem Durbanu je v sredo potrdil zaveze in pozval k okrepitvi boja proti rasizmu, vendar pa so ga tudi tokrat zaznamovale delitve. Nadaljevala se je tudi splošna razprava svetovnih voditeljev na začetku 76. Generalne skupščine ZN.

  • STA

    22. 9. 2021  |  Politika

    Poslanke in poslanci niso podprli uvedbe glob za »verbalni delikt«

    Državni zbor (DZ) ni sprejel novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je med drugim predvidela tudi "verbalni delikt" oziroma nove globe za nedostojno vedenje, če ga zazna policist. Za predlog je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44.

  • STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    Trump toži novinarje

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je vložil odškodninsko tožbo proti nečakinji Mary Trump in trem raziskovalnim novinarjem časopisa New York Times zaradi zgodbe o družinskem premoženju in davčnih praksah iz leta 2018.

  • Hojsov biser je moral v zapor

    Rumenojopični Urban Purgar, zaslovel je po čaščenju Adolfa Hitlerja in svoji zvesti obrambi vlade Janeza Janše, je moral oditi v zapor. Glavni in odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije, prvega fašistnega medija v državi, kot se je izrazil njegov ustanovitelj Aleš Ernecl, je na svojem tviterju računu ob slovesu objavil romantičen pozdrav »Rad vas mam« in k temu dodal slovensko zastavo.

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    Proti postavitvi spomenika namestniku Leona Rupnika

    Mariborska izpostava Levice že nekaj časa poziva, da se v štajerski prestolnici zaustavi načrtovana postavitev doprsnega kipa Stanku Majcnu. Poudarjajo, da to ni primerno, predvsem zaradi njegovega delovanja v času druge svetovne vojne, ko je bil pomočnik predsednika Ljubljanske pokrajine Leona Rupnika, kasneje pa tudi njegov namestnik.

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Družba

    »Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi«

    Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za MMC RTV Slovenija pojasnila, da se lahko ob znakih okužbe ali sumu na okužbo, npr. zaradi tveganega stika, cepljeni na PCR-testiranje naročijo pri osebnem zdravniku. Polno cepljenim svetuje, da se ne testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ker pri njih niso dovolj zanesljivi, sploh v začetku bolezni.

  • IK, STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    »Omejitev izhoda iz države za zajezitev epidemije je bila diskriminatorna«

    Del vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki je veljal med 29. marcem in 8. aprilom 2021, je bil do nekaterih prebivalcev diksriminatoren, je danes sporočil zagovornik načela enakosti.

  • STA

    22. 9. 2021  |  Politika

    VIDEO: Srečanje Pahorja in Erdogana

    Predsednik Borut Pahor, ki vodi slovensko delegacijo na 76. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, se je v torek srečal s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom.

  • STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    Beović: »Cepiva zelo dobro ščitijo pred hospitalizacijo, ne pa v taki meri pred okužbo«

    Vodja svetovalne skupine za cepljenje in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je v izjavi za medije glede veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o pogoju cepljenosti povedala, da se ji zdi smiselno, da ne omejujemo veljavnosti trajanja, tako kot to omejujemo pri prebolevnosti. Veljavnost pa se lahko spremeni glede na nove ugotovitve.

  • IK, STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    Študenti zahtevajo podaljšanje študentskega statusa za vse

    V Društvu Iskra in samoorganiziranem kolektivu Študentska fronta so na današnji skupščini pristojne pozvali k takojšnjemu podaljšanju študentskega statusa za vse in omilitvi bančne garancije za tuje študente in študentke. Sestali so se tik pred začetkom novega študijskega leta "v opomnik, kaj naslednje leto nikakor ne sme iti narobe".

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Politika

    »Odloki vlade ne smejo biti nad zakoni, kaj šele nad ustavo«

    Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je pozval Premogovnik Velenje in hčerinsko podjetje HTZ, naj se vzdržita pritiskov na delavce glede izpolnjevanja pogoja PCT. Obenem je pozdravil odločitev Sindikata policistov Slovenije (SPS), ki je zahteval ustavno presojo vladnega odloka o pogoju PC.

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    »Gospod Janša, teh naključij je bilo malo preveč«

    "Gospod Janša, teh naključij je bilo malo preveč. Naključje na Novi Zelandiji, naključje na Mavriciusu, naključje pri vas na vikendu, pa naključje na jahti, kjer vam je očitno že v testnem krogu postalo tako dolgčas, da ste se usedli na kavč in prižgali teletekst."

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Politika

    »Nič nimam proti, da Stres in Janša dnevno klečita v cerkvi in izpovedujeta svoje pregrehe«

    "Jaz nimam absolutno nič proti, da Stres in Janša dnevno klečita v cerkvi in izpovedujeta svoje pregrehe. Gotovo jih imata v izobilju. (In naj vrže kamen, kdor je brez greha.) Za to imata onadva in vsi drugi verniki in njihovi otroci prav vse možnosti, cerkve imamo na vsakem gričku, verouk tudi. Da pa bi morali vsi otroci, tudi tisti iz ateističnih, agnostičnih, protestantskih, islamskih in judovskih družin v laičnih šolah imeti katoliško vzgojo, je v 21. stoletju, stoletju skrajnih medverskih napetosti blaznost. Principa verske vzgoje v javnih šolah, ki se je resda skozi stoletja ohranil v številnih državah kot tradicija, danes nikjer ni mogoče uvesti brez prisile. In prav to se je zgodilo na Poljskem, Hrvaškem in drugod, kjer je prejšnje sekularne totalitarne režime nadomestila nova palica z dvema koncema: avtoritarna oblast in stara totalitarna Cerkev. Cerkev, ki je bila zgodovinsko vedno povezana z zatiranjem vsega naprednega: protestantizma, razsvetljenstva, socialističnih idej. Ki je kolaborirala z nacizmom in danes z ekstremno desnico. Ko torej upokojeni nadškof (taktično, namesto onega na položaju) govori o polovični demokraciji zaradi odsotnosti verskega pouka v javnih šolah, in to v času, ko njegov maziljenec demontira demokracijo tako rekoč po urnih postavkah, na kar že leto in pol opozarjamo državljani, sodna veja oblasti, ustavno sodišče, nadzorne ustanove, evropska komisija, evropska sodišča in mednarodna strokovna združenja, ko so zaradi tega ogrožena evropska sredstva za okrevanje, se človek še enkrat, milijontič ne more načuditi, kako daleč, kako v same korenine seže cerkvena dvoličnost."

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    Most poimenovali po z vojnim zločinom omadeževani vojaški enoti

    Mestni svet Karlovca je odločil, da bodo most čez reko Korano poimenovali po enoti posebne enote hrvaške policije Grom. A prav pripadnik te enote je pred 30 leti na tem mostu umoril 13 vojaških ujetnikov, dva pa ranil. Vladajoča v mestnem svetu HDZ zanika povezave med poimenovanjem mostu in vojnim zločinom, opozicija pa trdi, da je povezava očitna.

  • STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    Svetovalec ukrajinskega predsednika tarča atentata

    Glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Sergej Šefir je bil danes zjutraj tarča poskusa atentata, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V njegov avtomobil je bilo izstreljenih najmanj deset nabojev, ki so resno ranili voznika, je sporočil ukrajinski notranji minister Anton Gerašenko.

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Politika

    Evropsko sodišče za človekove pravice: »Rusija je odgovorna za umor nekdanjega tajnega agenta«

    Evropsko sodišče za človekove pravice je objavilo razsodbo, da je Rusija odgovorna za umor oporečnika, sicer nekdanjega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, ki je bil leta 2006 zastrupljen z radioaktivnim polonijem. Sodišče je v tožbi Litvinenkove vdove ugotovilo, da sta likvidacijo izvedla ruska državljana, najverjetneje po naročilu Rusije.

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    »Vodilna farmacevtska podjetja spodbujajo krizo človekovih pravic brez primere«

    Vodilna farmacevtska podjetja, ki so na čelu cepljenja proti covidu-19, spodbujajo krizo človekovih pravic brez primere, v danes objavljenem poročilu opozarja Amnesty International (AI). Krizo spodbujajo z zavračanjem tega, da bi se odpovedala pravicam intelektualne lastnine. Poleg tega večina ne daje prednosti dobavi cepiv revnejšim državam.

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    »Število okužb in smrtnih žrtev covida-19 po svetu še naprej upada«

    Upadanje števila novih primerov okužb in smrti zaradi covida-19 na globalni ravni se je v zadnjem tednu nadaljevalo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zabeležili so okoli 3,67 milijona novih okužb in nekaj manj kot 60.000 smrtnih žrtev, kaže tedensko poročilo WHO, objavljeno v torek.

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Svet

    Mlade afganistanske nogometašice dobile azil

    Šestindvajset nogometašic afganistanske mladinske reprezentance in članov njihovih družin je na Portugalskem dobilo azil na begu pred talibani. Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, ki se sklicuje na kapetanko članske reprezentance Farhundo Muhtaj, skupina šteje 80 ljudi.

  • Uredništvo

    22. 9. 2021  |  Kultura

    Strip v Sloveniji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale

    Znani so letošnji nominiranci za stripovsko nagrado zlatirepec, ki jo že tretje leto podarja Zavod Stripolis, Namen nagrade je izpostaviti in nagraditi najboljše stripe izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. "Z nagrado želimo dodati vrednost stripovskemu mediju, ki v Sloveniji kljub kakovostni produkciji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale. Spisek nominirancev pa lahko služi tudi kot bralni seznam priporočenega čtiva," so zapisali organizatorji.

  • DK, STA

    22. 9. 2021  |  Kultura

    Tragičnost likov, ki so žrtve drug drugega, sebe in sistema

    V Slovenskem mladinskem gledališču bodo 23. septembra ob 20.uri premierno uprizorili tragikomedijo Joeja Ortona Kaj je videl butler, ki so ji dali naslov Norišnica, d. o. o. Po besedah režiserja Vita Tauferja so želeli z večžanrsko predstavo skozi lahkotnost razkriti tragičnost likov, ki so žrtve drug drugega, sebe in sistema.

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Družba

    Urban Purgar je v zaporu

    Časnik Večer poroča, da je eden vidnejših predstavnikov slovenskega skrajno desnega gibanja rumeni jopiči Urban Purgar v zaporu. Včeraj popoldne se je moral zglasiti na prestajanju kazni na Povšetovi ulici v Ljubljani. To so potrdili tudi na spletnem blogu NTA, ki mu je Purgar še pred kratkim urednikoval, nato pa je odstopil. 

  • STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    »Prišli smo do točke, ko se veliko ljudi med seboj iskreno sovraži«

    Varuh človekovih pravic Peter Svetina je za STA poudaril, da moramo trend žaljivega komuniciranja in spodbujanja nestrpnosti ustaviti. "Prišli smo do točke, ko se veliko ljudi med seboj iskreno sovraži," je opozoril. Meni, da smo za dvig kulture dialoga odgovorni vsi, predvsem pa posamezniki na javnih funkcijah, ki jih poziva k strpni komunikaciji.

  • STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    Povolilno sodelovanje opozicijskih strank

    Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so uskladile besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju. Predsedniki strank so besedilo danes parafirali. Organi LMŠ, SD in Levice ga bodo obravnavali v soboto, svet SAB pa danes. Tako bodo voditelji opozicijskih strank sporazum podpisali v prihodnjem tednu, so sporočili po današnjem srečanju.

  • Uredništvo

    21. 9. 2021  |  Politika

    Ministrstvo: »Pogoj PCT tudi za delo na domu«

    Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT pogoja za delo pri delodajalcu se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom, so dodali, čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, obenem pa je "čas opravljanja samostestiranja možno šteti v delovni čas".

  • Uredništvo

    20. 9. 2021  |  Politika

    Poslanca SD bosta tožila Hojsa, ta pa Kučana

    "Poteklo je 48 ur za opravičilo Aleša Hojsa, ki pa pričakovano ne premore poguma, da bi priznal svojo napako," je na Twitterju zapisal poslanec SD Matjaž Nemec in napovedal, da bosta s poslanskim kolegom Markom Koprivcem zato vložila tožbo. "Verjameva, da resnica in pravica vedno zmagata," je še dodal.

  • IK, STA

    21. 9. 2021  |  Politika

    Sodni svet: »Pogoj PCT ne sme omejevati dostopa do sodišč«

    Z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT glede na sprejeto stališče Sodnega sveta ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.