• Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Družba

    »Nič ograj, nič vstopnin, vse bo brezplačno«

    "Da, gradimo tovarno, ki bo najprijaznejša do okolja, zakaj ne bi ljudem potem omogočili, da uporabljajo našo streho 24 ur na dan? To bomo naredili! Nič ograj, nič vstopnin, vse bo brezplačno. Na strehi pa je lahko 600 ljudi hkrati. Če želijo koncert, ga imajo lahko brezplačno, tako se mi zdi, da lahko nekaj vrneš družbi. Več industrij in tovarn bi moralo biti bolj odprtih do okolja in nehati graditi do okolja sovražne objekte. Ljudem je treba odprti vrata. Veste, pomembna je tudi transparentnost, da ljudem pokažete, kako delate do okolja prijazne izdelke. Tega ne želimo skrivati. Nekateri pravijo, da smo naivni, saj vse svoje skrivnosti razkrijemo tekmecem. Zakaj ne, če si prizadevamo za zaščito okolja, je v našem interesu, da vse več podjetij posluje tako. Sharing is caring, deljenje pomeni skrbeti."

  • STA

    14. 9. 2021  |  Svet

    Za misijo v Afganistanu več kot za most na Pelješac

    Sodelovanje hrvaške vojske v misijah zveze Nato v Afganistanu od februarja 2003 do septembra 2020 je državo stal več kot 2,3 milijarde kun (306 milijonov evrov), kar je več, kot je bila investicija v most na polotok Pelješac, poročajo danes hrvaški mediji. Hrvaška je v 17 letih v 35 kontingentih poslala v Afganistan 5722 svojih vojakov.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Svet

    »Istospolne zakonske zveze in partnerske skupnosti bi morale biti priznane po vsej EU«

    Evropski parlament je v resoluciji o pravicah LGBTIQ+ oseb v EU (sprejeti s 387 glasovi za, 161 proti ter 123 vzdržanimi glasovi) poudaril, da bi morali imeti ti državljani možnost, da uveljavljajo vse svoje pravice, vključno s pravico do prostega gibanja, in to kjer koli v Evropski uniji. Od slovenskih evroposlancev so za resolucijo glasovali Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Proti sta glasovala Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS). Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Franc Bogovič (EPP/SLS) pa sta se glasovanja vzdržala.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Po Franu še Franček

    V Atriju ZRC so predstavili slovarski spletni portal za mlade Franček, ki je od danes na voljo šolarjem, učiteljem in vsem, ki se učijo slovenščine. Franček je nastal po vzoru portala Fran (beleži že več kot 200 milijonov iskanj) in ponuja slovarske vsebine v treh težavnostnih stopnjah: od 1. do 5. razreda, od 6. do 9. in srednja šola.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Politika

    »Slovenija bo svobodna, demokratična in antifašistična!«

    V Parku Zvezda v Ljubljani ob Sidru bodo danes ob 17. uri Socialni demokrati skupaj z občankami in občani tradicionalno počastili državni praznik - Dan vrnitve Primorske k matični domovini. Ob podpori Partizanskega pevskega zbora bodo zapeli primorsko himno - Vstala Primorska in tako čestitali vsem državljankam in državljanom Slovenije ob državnem prazniku.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Družba

    »Stiske otrok ostajajo prezrte in neslišane«

    Pomanjkanje medosebnih odnosov je še bolj razkrilo in poglobilo stiske otrok in mladih v Sloveniji. Mnogi med njimi se po podatkih raziskave UNICEF Slovenija o svojih težavah ne pogovarjajo z odraslimi, temveč jih skušajo reševati sami. Porast stisk med otroki potrjujejo tudi Unicefove varne točke.

  • DK, STA

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Na Dunaju razstava o Almi M. Karlin

    Na Dunaju bodo v sredo odprli razstavo o svetovni popotnici Almi M. Karlin. Postavitev v Weltmuseum Wien je konceptualno zasnovana kot monografija Neskončno potovanje Alme M. Karlin avtorice Barbare Trnovec. Dolgoletna preučevalka Alme Karlin je tudi sokustosinja razstave Sama okoli sveta, ki za slovensko muzealstvo predstavlja velik uspeh.

  • Uredništvo

    14. 9. 2021  |  Kultura

    Projektni prostor za najmlajše generacije ustvarjalk in ustvarjalcev

    Na Gosposki ulici 16 v Ljubljani bodo 15. sepembra ob 12. uri odprli projektni prostor R Space. Nova umetniška iniciativa Ravnikar Gallery Space je nastala v sodelovanju z ZRC SAZU in je namenjena najmlajši generaciji ustvarjalk in ustvarjalcev, ki se bodo predstavljali pretežno v medijih slikarstva, risbe in kiparstva.

  • Uredništvo

    13. 9. 2021  |  Politika

    Vlada vnovič skrajšala pogoj prebolelosti 

    "Pogoj PCT se izpolnjuje tako, kot do zdaj," je na današnji vladni tiskovni konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Sprememba je edino pri prebolevnikih, ki pogoj izpolnjujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni. Vlada je torej pogoj prebolelosti vnovič skrajšala z 8 na 6 mesecev. "S to spremembo pogoj izenačujemo z večino držav EU," je dodal Vindišar. 

  • STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Nekdanji predsednikov varnostnik zaradi nasilja nad protestniki stopil pred sodnika

    Nekdanji varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla je moral danes stopiti pred sodnika zaradi napada na dva protestnika maja leta 2018. Obtožen je nasilja in nepooblaščenega vmešavanja v delo policije.

  • STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Na Hrvaškem s 1. oktobrom zdravstveni delavci na delovno mesto zgolj cepljeni, preboleli in testirani

    Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v odprtem pismu zaposlenim v zdravstvu napovedal, da bodo s 1. oktobrom lahko prišli na svoje delovno mesto samo, če so cepljeni proti covidu-19, so prebolevniki ali imajo negativen test na novi koronavirus. Med drugim je zapisali, da ljudje hodijo v bolnišnice, da bi se pozdravili, in ne zboleli.

  • IK, STA

    12. 9. 2021  |  Politika

    VIDEO: Tonin prepričan, da brez njegove NSi ne bo stabilne vlade 

    Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je na taboru stranke dejal, da so "ključni dosežki te vlade prav ključni dosežki ministrov NSi". Stabilne vlade pa po njegovem mnenju "ne bo možno zgraditi brez sodelovanja preko sredine" in tudi "ne brez NSi".

  • Tomaž Lavrič

    13. 9. 2021  |  Politika

    »Ko vidimo drek, stopimo vanj in si ne moremo pomagati«

  • Tomaž Lavrič

    13. 9. 2021  |  Politika

    Ne vemo več, kako prepričati Slovence, da bi se cepili ... 

  • IK, STA

    12. 9. 2021  |  Politika

    »Ne podpiramo ukrepov, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko«

    Na vladno zaostrovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so se odzvali v Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS). Zapisali so, da podpirajo ukrepe, a ne takšnih, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko. Janševo vlado so pozvali k razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT).

  • STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Talibanska vlada polna zvestih kadrov in brez žensk

    Visoka komisarka ZN za človekove pravice je bila danes kritična do nove vlade, ki so jo v Afganistanu sestavili talibani in vključuje le zveste kadre, poleg tega pa nobene ženske. Ob začetku 48. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice je tudi menila, da bodo okoljske grožnje kmalu predstavljale največji izziv človekovim pravicam.

  • Uredništvo

    13. 9. 2021  |  Politika

    »Slovenija je postala outsider tudi za svoje višegrajske zaveznice«

    "Kakorkoli že, popoln razpad vsakršne komunikacije med oblastjo in državljani je potrjen. Vse, kar ta oblast počne, je nadaljnje sramotenje, prava diktatorska provincializacija in popolna izguba vsakega državniškega vedenja. Mehurček žajfnice o predsedovanju EU je počil po samo dveh mesecih, Slovenija je postala outsider tudi za svoje višegrajske zaveznice. Vprašanje odstranitve te vlade ni več le vprašanje politike, ampak reševanja golih življenj med novim valom epidemije. Vem, da se ponavljam, toda druge možnosti ni več - čaka nas samo še veliko čiščenje, s tem, da metle morajo priti v prave roke. Vlada je dosegla stopnjo odpora, pri kateri je mogoče razmišljati samo o tehničnih rešitvah in vse, kar državljani potrebujejo, je tehnična opozicija, ki bi lahko morda pripeljala do uspešne tehnične vlade. Ne bom se spuščala v to, kaj natančno bi to lahko bilo, veliko bolj pomembna je dokazana operativnost in po možnosti zmanjšana deklarativnost."

  • Uredništvo

    13. 9. 2021  |  Družba

    »Ženska v javnem prostoru nikakor ne sme biti jezna«

    "Od ženske v javnem prostoru se zahteva, da ni pretirano čustvena, histerična. Nikakor ne sme biti jezna. Ne sme jeziti moških in ne sme jim 'predstavljati' ovire na njihovi poti, ker lahko v njih vzbudi potlačeno, nezavedno jezo na mater, ki jo odlično prenesejo in (končno) odreagirajo na vseh novih ženskah, ki jim pridejo na pot. Še posebej pa ne sme moškega prehiteti, premagati, konfrontirati, od njega kaj zahtevati, kajti s tem ga osramoti. Če česa ne prenesejo mamini sinki, pa ne prenesejo občutka osramočenosti. To ni tisti zdrav občutek sramu, ki ga čutimo, ko smo nekaj zares narobe naredili, spregledali, nekoga oškodovali. Ne, to je občutek, da so premagani, da niso na vrhu, niso najmočnejši. To je narcisistična osramočenost, ki sproži naval besa. Ta bes se je po Kredarici zlival desno in levo, to nas lahko precej skrbi."

  • DK, STA

    13. 9. 2021  |  Politika

    Slovenka imenovana na pomemben položaj pri Združenih narodih

    Predsednik 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov Abdula Šahid je na položaj svoje posebne svetovalke imenoval nekdanjo veleposlanico Slovenije pri ZN Darjo Bavdaž Kuret. Gre za drugi najvišji položaj slovenskega predstavnika pri ZN, potem ko je Danilo Türk od leta 2000 do 2005 zasedal položaj pomočnika Generalnega sekretarja za politične zadeve.

  • STA

    12. 9. 2021  |  Svet

    »Zelena« županja Pariza bo kandidirala za predsednico države

    Pariška županja Anne Hidalgo je danes oznanila, da se bo potegovala za kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji prihodnje leto. V predsedniški boj se je danes podala tudi voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen.

  • DK, STA

    13. 9. 2021  |  Politika

    Severna Koreja naj bi preizkusila »strateško orožje velikega pomena«

    Minuli konec tedna je Severna Koreja preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega, je poročala državna tiskovna agencija KCNA in dodala, da gre za "strateško orožje velikega pomena". Testne izstrelitve sopotekale minulo soboto in nedeljo. Rakete naj bi ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov.

  • DK, STA

    13. 9. 2021  |  Politika

    Meh: »Strošek testiranja zaposlenih ne bi smel biti breme delodajalcev«

    "Vlada je gotovo premislila, kako se bo izvajal novi odlok o izpolnjevanju pogoja PCT, sprejet v soboto," je za STA dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Poudarja pa, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel biti breme delodajalcev.

  • DK, STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    V bogatih državah do konca leta 1,2 milijarde odvečnih odmerkov cepiv

    V zahodnih državah je samo v tem tednu na voljo 500 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki jih te države ne potrebujejo in bi jih lahko donirale revnejšim državam, a jih večino, kar 360 milijonov, ne nameravajo. Do konca leta bo na voljo že 1,2 milijarde odmerkov, od tega jih države 1,06 milijarde zaenkrat ne nameravajo donirati.

  • DK, STA

    13. 9. 2021  |  Svet

    Rekordno število ubitih okoljskih aktivistov

    Po letu 2019, ko je bilo ubitih najmanj 212 aktivistov, je lansko leto je postreglo z novim žalostnim rekordom. Po poročanju BBC je skoraj tretjina umorov povezana z izkoriščanjem naravnih virov, kot so gozdarstvo, rudarjenje, kmetijstvo velikega obsega in hidroelektrarne.

  • Uredništvo

    13. 9. 2021  |  Kultura

    Vprašanja o nastanku in produkciji umetniških del ter o njihovi vrednosti

    V GalerijiGallery v Ljubljani bodo 14. septembra ob 19. uri odprli razstavo Adrijana Praznika z naslovom Ponovitev. Gre za tretjo v nizu razstav, ki naslavljajo vprašanja o nastanku in produkciji umetniških del ter o vrednosti in o pozicioniranju le-teh znotraj umetnostnega sistema.

  • Upokojenci že iščejo novo stranko

    Stranka DeSUS se še dalje sesuva in razpada na prafaktorje, njen predsednik je čez noč izgubil 250 članov, ki so kolektivno prestopili k prezadovoljni gostiteljici Alenki Bratušek. Nepričakovano dogajanje, ne toliko po dejanjih, ampak po obsegu vpletenih, bi lahko šteli za manjši tektonski premik v strukturi članstva obeh strank, DeSUS in SAB, zelo verjetno pa bodo sledili še novi pobegi. Se pred nami že izrisuje nova strankarska konstelacija sil, odločilna za prihajajoče volitve? Bi lahko opisana fluktuacija članov že pomenila, da se upokojenski stranki še bolj oddaljuje vstop v parlament, Bratušek pa je lahko končno v pričakovanjih bolj pomirjena? In kako razumeti dogajanje v stranki upokojencev, kdo je zanj odgovoren?

  • STA

    11. 9. 2021  |  Politika

    Od srede PCT obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev

    Vlada je na današnji dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

  • IK, STA

    11. 9. 2021  |  Kultura

    »Tudi književnost koroških Slovencev, napisana v materinščini, je del avstrijske književnosti«

    V jami Vilenica so na predvečer sklepa 36. festivala Vilenica avstrijskemu pisatelju Josefu Winklerju podelili vilenico. Ob prejemu nagrade iz rok predsednika pisateljskega društva Dušana Merca je povedal, da do 17. leta ni vedel za slovensko manjšino, ker se o njej ni govorilo, da pa je pozneje cenil slovenske kolege in se za njih tudi zavzel.

  • IK, STA

    11. 9. 2021  |  Kultura

    Beneški zlati lev filmu o mladi ženski, ki tvega zapor, ko poskuša narediti splav

    Zlatega leva za najboljši film na 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je prejel francoski film L'evenement (Dogodek) v režiji Audrey Diwan. Srebrni lev, velika nagrada žirije, pa je na nocojšnji podelitvi pripadla italijanskemu filmu E' stata la mano di Dio v režiji Paola Sorrentina.

  • Uredništvo

    12. 9. 2021  |  Družba

    »Značilnost dolgega covida je cikličnost«

    "Trenutno živim radikalno drugače življenje, zaprta sem v svoje stanovanje, dvakrat sem cepljena, imam 132-krat več protiteles, kot je minimum, počutim sem kot teflonska. V tej izkušnji, ko sem se dvakrat okužila, kljub temu, da sem res skrbela za vse, je pustila močno psihološko sled na meni. Fizično ne morem biti aktivna, zdaj se jih tudi malo bojim. Pred pandemijo bi se dobila nekje zunaj in se pogovarjala, zdaj pa niti ne pomislim, da bi vas povabila v dom. Značilnost dolgega covida je cikličnost. En dan si lahko super, naslednji dan pa te položi in ne moreš v službo. Kako to razložiti delodajalcu? To pomeni reorganizacijo delovnega okolja. To me razburja. Ne v Veliki Britaniji, ne v Sloveniji se v tem ne pogovarjamo."