• STA

    1. 7. 2021  |  Svet

    Vstop na Hrvaško brez dokazil ni več mogoč

    Na Hrvaškem je od polnoči omogočen vstop v državo brez dodatnih epidemioloških pogojev vsem imetnikom evropskih digitalnih covidnih potrdil, kar je v skladu z odločitvami Bruslja o uveljavitvi covidnih potrdil na ravni Evropske unije. Imetniki potrdil se bodo na Hrvaškem lahko udeležili tudi prireditev z neomejenim številom udeležencev.

  • Uredništvo

    1. 7. 2021  |  Družba

    Keber: »Vedno težje bo doseči spoštovanje smiselnih navodil«

    "Kakšen je verjeten scenarij za prihodnjo polovico leta v Sloveniji? Sproščanje ukrepov zaradi napačne predpostavke, da je cepljenje učinkovito celo ob majhnem številu cepljenih, bo prispevalo k še bolj ležernemu in parazitskemu odnosu do cepljenja. Vedno težje bo doseči spoštovanje smiselnih navodil, kot so primerna maska in vzdrževanje razdalje do oseb, ki ne spadajo v naš 'mehurček'. Tako kot lani bodo stotisoči odšli na počitnice, kjer se bodo srečevali z neprepoznanimi nosilci okužbe z vsega sveta. In tako kot lani se bo do konca avgusta virus kot delta ali kaka druga varianta razširil med necepljenimi prebivalci. Zaradi bolj tveganega obnašanja bo okužba najprej prizadela mlade, vendar bo zaradi opustitve ukrepov imela veliko možnosti, da se prenese na necepljene, ki morda sploh ne bodo odšli na dopust. Med najstarejšimi bo prišlo do novega vala smrti in težkih posledic. "

  • STA

    1. 7. 2021  |  Svet

    Množično grobišče otrok ob še enem nekdanjem katoliškem internatu 

    Na jugu Kanade so v sredo odkrili množično grobišče ob še enem nekdanjem katoliškem internatu za staroselce. Strokovnjaki ocenjujejo, da so našli še 182 neoznačenih grobov otrok, starih od sedem do 15 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    30. 6. 2021  |  Politika

    Strupen odnos Janševe vlade vodi v porast medijske samocenzure

    Slovenska vlada vse bolj sistematično spodkopava kritične medije v Sloveniji, so ugotovili partnerji pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev MFRR, ki so konec maja in v začetku junija izvedli virtualno misijo v Sloveniji. V poročilu, ki so ga objavili dan pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU, so opozorili na pritiske na STA.

  • STA

    1. 7. 2021  |  Svet

    Bodo olimpijske igre letos brez gledalcev?

    Poletne olimpijske igre se bodo predvidoma v Tokiu začele že čez slabe štiri tedne. A športni projekt je še naprej tarča kritik tistih, ki menijo, da je organizacija množičnih iger zaradi trenutne situacije neodgovorna, še posebej, ker v zadnjih dneh koronske okužbe na japonskem spet naraščajo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    1. 7. 2021  |  Svet

    Kateri ameriški predsednik je bil najboljši po mnenju zgodovinarjev?

    Predsednik ZDA v času državljanske vojne Abraham Lincoln je po oceni zgodovinarjev še vedno najboljši med vsemi 44 bivšimi predsedniki ZDA. Ameriška javna kongresna televizija C-SPAN je anketo opravila med 142 zgodovinarji in političnimi opazovalci. Med drugim so ugotovili, da je Donald Trump zasedel neslavno 41. mesto.

  • Lovro Matič

    1. 7. 2021  |  Politika

    A smo se za to borili?

    Dan državnosti slavimo.

  • Izak Košir

    30. 6. 2021  |  Politika

    Na današnji dan lani je »nepreklicno« odstopil Aleš Hojs ...

    Na današnji dan (30. junija) lani je "nepreklicno" odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 

  • IK, STA

    30. 6. 2021  |  Politika

    Leljak Titovo cesto znova preimenoval v Cesto osamosvojitve

    Potem ko je ustavno sodišče odpravilo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije, je občinski svet na torkovi seji preimenovanje znova podprl. Odlok bo začel veljati 15. dan po objavi v Uradnem listu, s čimer bodo po besedah župana Romana Leljaka v celoti spoštovali odločitev ustavnega sodišča, poroča Vestnik.

  • Uredništvo

    30. 6. 2021  |  Družba

    Jerala: »Kdor se ne bo cepil, se bo zelo verjetno okužil z delta različico«

    Roman Jerala s Kemijskega instituta je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da so študije preteklih let pokazale, da načeloma cepiva različnih mehanizmov skupaj delujejo bolje. "Imunologi svežo študijo označujejo za zanesljivo," je dejal in poudaril, da je kombinacija cepiv AstraZenece in Pfizerja "zagotovo boljša kot dvojni odmerek AstraZenece". Omenil je tudi ameriško študijo, ki pravi, da cepivo Pfizerja in Moderne najbrž zagotavlja dolgoletno zaščito. "Tega sicer ne vemo zanesljivo, saj časa še ni preteklo dovolj, a indici v tej smeri so dobri," je dejal Jerala. Po njegovem mnenju jeseni za večino ljudi najbrž ne bodo potrebni poživitveni odmerki, bodo pa morda koristni pri stanovalcih domov za ostarele in tam zaposlenih.

  • IK, STA

    30. 6. 2021  |  Politika

    »Če so vladni ukrepi potrebni, jih je treba zakonsko tudi pravilno opredeliti«

    Poročilo varuha človekovih pravic za lani, ki ga je varuh Peter Svetina danes predal predsedniku DZ Igorju Zorčiču, je precej zaznamovala epidemija covida-19, število prejetih pobud pa se je povečalo kar za dobro tretjino. Oba ocenjujeta, da bi bilo pred sprejemanjem vladnih ukrepov, ki omejujejo človekove pravice, smiselno doseči širši konsenz.

  • Hojsove perle so »dokazano neonacistične skupine«

    Domoljubje ima od včeraj naprej v Sloveniji novo mero in nenadkriljiv zgled, po katerem se državljanom splača ravnati, vsaj tako jim svetuje oblast: to so z biseri primerjani neonacistični rumeni jopiči. Avtor nove domislice je po tistem, ko je moral javnosti pojasnjevati, koga ima za bisere in koga za svinje, pričakovano notranji minister Aleš Hojs. In čeprav načeloma ni nova, še nikoli ni bila izražena s tolikšno vehemenco neskritega občudovanja tistih, ki jim je namenjena.

  • Uredništvo

    30. 6. 2021  |  Politika

    Krščanski demokrat, ki je po naključju postal predsednik osamosvojitvene vlade

    "V slovensko zgodovino se je zapisal kot predsednik prve, osamosvojitvene vlade, saj je njegova tedanja stranka Slovenski krščanski demokrati na aprilskih volitvah leta 1990 prehitela vse druge Demosove stranke. V resnici je bila njegova SKD na volitvah šele tretja najuspešnejša politična stranka (prehiteli sta jo naslednica Zveze komunistov Stranka demokratične prenove in Zveza socialistične mladine Slovenije), a stranke koalicije Demos so imele večino v tedanji skupščini, Peterletova pa je bila med njimi najuspešnejša," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal Jure Trampuš.

  • IK, STA

    29. 6. 2021  |  Politika

    Beović: »Pametno je, da se pripravimo na naslednji val«

    "Pametno je, da se pripravimo na naslednji epidemični val," je dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Kot je dodala, ne gre za "nobeno strašenje", pač pa za to, da je bolj kužna delta varianta novega koronavirusa v bližini. Pri tem je poudarila pomembnost cepljenja, nanj pa je opozorila tudi infektologinja Tatjana Lejko Zupanc.

  • IK, STA

    29. 6. 2021  |  Politika

    »DeSUS bo to, kar je nekoč že bila, preden je zapustila upokojence«

    Novi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je po srečanju s poslansko skupino izrazil zadovoljstvo, da so na sestanku izmenjali strankarska in poslanska stališča. DeSUS bo deloval kot konstruktivna opozicija, poslanci pa bodo še naprej glasovali po svoji vesti, pri tem pa bo transparentno, kaj je stališče stranke in kaj poslancev, je še napovedal Jasnič.

  • DK, STA

    30. 6. 2021  |  Svet

    Hrvaška policija prijela direktorja javne RTV

    Hrvaška policija je danes v Zagrebu prijela več oseb, med njimi tudi glavnega direktorja hrvaške radio-televizije (HRT) Kazimirja Bačića, poročajo hrvaški mediji. Neuradno naj bi šlo za preiskavo sumov kaznivih dejanj, povezanih s prejšnjo mestno upravo, ki jo je vodil pokojni župan Milan Bandić. 

  • Uredništvo

    30. 6. 2021  |  Politika

    Šarec: »Narod ni prav nič razklan«

    "Narod ni prav nič razklan. Na eni strani imamo Pahorja, Janšo in izgubljene sinove demokracije, ki podpirajo trenutni režim, na drugi strani pa 75 odstotkov ljudi, ki niso volili SDS. To, da predsednik države poziva narod, naj se obe strani, vsi skupaj torej, zavedamo tega ali onega, no, to je degutantno."

  • Uredništvo

    30. 6. 2021  |  Politika

    »Lepo je biti Janšev prijatelj«

    "Za državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu je bil imenovan dr. Anže Erbežnik, neuspeli favorit SDS za ustavnega sodnika in sodnika sodišča EU. Da je lepo biti Janšev prijatelj, pa je znova začutil tudi Zvjezdan Radonjić, sodnik, ki bi mu zaradi neprofesionalnega ravnanja z avgustom prenehala sodniška služba. Dobil je namreč zaposlitev – no, kje? Kje je najbolj uglajen prostor za odslužene, upokojene, nespodobne in podložne? Na ministrstvu za kulturo, vendar! Po Prodniku, Petku, Damjanoviću, Ruplu itn. je kultura potrebovala res le še tega tenkočutnega gospoda, ki se je že tolikokrat izkazal kot vrhunski strokovnjak za sodbo o umetniških delih. Je pa res, da je izpolnjeval vse najbolj stroge pogoje za to službo: moški spol, starost vsaj 60, dokazane nepravilnosti v pretekli službi, obvezno nepoznavanje kulturne politike in, seveda, partijska knjižica."

  • DK, STA

    30. 6. 2021  |  Družba

    Družinske in skupinske vikend vozovnice za avtobusni in železniški promet

    Ministrstvo za infrastrukturo želi z dodatnimi spodbudami oživiti javni potniški promet po epidemiji covida-19. Tako s 1. julijem pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim prometom in domačim železniškim prometom za eno leto uvaja vikend družinske in skupinske vozovnice, čez vikende pa bodo tudi enotne vozovnice občutno cenejše.

  • STA

    30. 6. 2021  |  Politika

    »Diskriminacije je v Sloveniji več, kot se je prijavi«

    Dozdajšnji zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki ga predsednik republike Borut Pahor predlaga DZ v imenovanje tudi v novem mandatu, želi v prihodnje "nadaljevati vključujoč dialog". Poleg tega meni, da morajo državljanke in državljani dobiti kakovostne storitve, do katerih so upravičeni, je dejal na javni predstavitvi pri predsedniku.

  • DK, STA

    30. 6. 2021  |  Kultura

    Vzporednica med pojavom virđin in transspolnostjo

    V Kinodvoru bo danes premierno v Sloveniji prikazan kratki film Katarine Rešek - Kukle Sestre, ki je med drugim prejel glavno mednarodno nagrado na festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu. V filmu so Sestre tri najboljše prijateljice, ki zaradi svojega življenjskega sloga pogosto prihajajo v konflikt z lokalnimi fanti.

  • DK, STA

    30. 6. 2021  |  Kultura

    Ana Desetnica bo ponovno zavzela ljubljanske ulice

    Ljubljanske ulice, trge in nabrežja bo od 30. junija do 7. julija zavzel festival ulične umetnosti Ana Desetnica, ki bo v prestolnici ponudil vrsto predstav domačih in tujih umetnikov. Na Fabianijevem mostu bodo ustvarili ambient Dnevne sobe, v katerem bodo z založbo Sanje gostili knjigarno, podelili pa bodo tudi nagrado urbANA ljubljANA. Festival bo danes ob 18. uri v Ambroževem parku odprla predstava Gledališča Ane Monro Cirkus Korona, ki je mešanica komedije, drame absurda in freak showa.

  • STA

    30. 6. 2021  |  Svet

    Namerili rekordnih 49 stopinj Celzija

    V Kanadi, ki sicer velja za eno od držav z najhladnejšim vremenom, so v torek namerili rekordnih 49,5 stopinje Celzija. Zahod države duši vročinski val, ki je zahteval tudi že več smrtnih žrtev, zlasti med starejšimi.

  • Uredništvo

    30. 6. 2021  |  Kultura

    Poletni večeri v Tivoliju

    Že enajsto leto se park Tivoli, okolica Gradu Tivoli in Švicarije poleti spremenijo v največje zeleno in kulturno prizorišče v mestu. V okviru cikla Poletje v Tivoliju se obeta raznolik umetniški program z vseh koncev sveta (koncerti, filmske projekcije, lutkovne predstave, razstave in vodstva, ustvarjalne delavnice).

  • IK, STA

    29. 6. 2021  |  Svet

    Evropski poslanci pozivajo Bruselj k ukrepanju glede Slovenije

    Pet evropskih poslancev in nemška poslanka je danes v pismu pozvalo Evropsko komisijo in Evropski svet, naj ukrepata glede razmer v Sloveniji. Po njihovem bi morala Evropska komisija zaradi pritiskov na medije in pravosodje sprožiti mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

  • IK, STA

    29. 6. 2021  |  Politika

    Veselinovič pozdravlja konec blokade financiranja STA

    Direktor STA Bojan Veselinovič pozdravlja "napoved vlade, da naj bi končala ustavitev financiranja STA, ki ji ga sicer nalaga veljavna zakonodaja". Dodal je, da bi STA vse poslovne podatke in listine posredovala Ukomu že zdavnaj, če bi jih ta zahteval po zakoniti poti. Spomnil je, da je obstoj STA brez državnega financiranja javne službe ogrožen.

  • Kako si drznete citirati Sveto pismo, da bi z njim mlatili po roki, ki Vas hrani?

    Spoštovani gospod minister Aleš Hojs, vaše »sveto« in Vaši »biseri«, 

  • DK, STA

    29. 6. 2021  |  Svet

    Več sto novih prijav spolnih zlorab v RKC

    Katoliška cerkev na Poljskem je včeraj razkrila, da je od leta 2018 prejela več sto novih prijav o spolnih zlorabah mladoletnikov s strani duhovščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi prikrivanja obtožb o spolnih zlorabah mladoletnikov s strani duhovnikov pa je včeraj odstopil še en poljski škof.

  • Ormoške Termopile

    Znamenita bitka pri Termopilah, v kateri se je leta 480 pred našim štetjem maloštevilna špartanska vojska na čelu s kraljem Leonidasom junaško upirala premočnim Perzijcem, se prebija v politično govorico vladajočih.

  • DK, STA

    29. 6. 2021  |  Politika

    Novi predsednik DeSUS pričakuje začetek aktivnosti v smeri naslednjih volitev

    Novi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič se bo danes prvič po prevzemu vodenja stranke srečal s poslansko skupino. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pričakuje, da se bodo dogovorili o nadaljnjem delu in da bodo strnili vrste. Pričakuje tudi začetek aktivnosti v smeri naslednjih volitev, je dejal v izjavi za STA.