• Uredništvo

    28. 4. 2021  |  Kultura

    Po koncertu s 5000 obiskovalci potrdili zgolj 6 okužb

    V Barceloni so konec marca organizirali "testni" koncert indie pop skupine Love of Lesbian, ki se ga je udeležilo okoli 5.000 obiskovalcev. S koncertom so želeli preveriti, kakšne so možnosti za varno izvedbo tovrstnih dogodkov z več tisoč ljudmi. Koncert je potekal na prizorišču, ki lahko sprejme več kot 20.000 ljudi.

  • DK, STA

    27. 4. 2021  |  Družba

    V Šiški bodo gradili najvišji stolpnici v Sloveniji

    Spektra Invest, ki je v lasti poslovneža Izeta Rastoderja in črnogorska družba Zetagradnje nameravata v Šiški ob soseski Celovški dvori do konca maja začeti gradnjo dveh 21-nadstropnih stanovanjskih stolpnic z 208 stanovanji. 85-metrska objekta, ki naj bi bila dokončana do poletja 2023, bosta najvišji stanovanjski stavbi v državi.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2021  |  Kultura

    Ko gesta postane povezovalna sila med ljudmi

    Od 30. aprila do 20. junija bo v ljubljanski Mestni galeriji na ogled skupinska razstava Ko gesta postane dogodek, na kateri se bodo predstavile slovenske in avstrijske umetnice, ki pri svojih delih uporabljajo strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s pomočjo katerih je mogoče na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj. Razstava je nastala v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana in galerije Künstlerhaus na Dunaju, v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, in bila decembra 2020 premierno predstavljena na Dunaju. Kustosinji razstave: Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein.

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Politika

    Janševa vlada na Dan upora proti okupatorju s poezijo domobranskih pesnikov

    Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je v izjavi za medije sporočil, da bo torkova državna proslava ob Dnevu upora proti okupatorju potekala na Mali gori nad Ribnico. Tam je namreč 13. maja leta 1941 prišlo do spopada med tremi pripadniki organizacije TIGR in italijansko karabinjersko patruljo iz Ribnice, ki so jim pomagali tudi trije domači orožniki. Boj na Mali gori velja prvi oborožen spopad z okupatorjem v Sloveniji, ribniške kraje pa je sicer bolj kot partizanstvo zaznamovalo domobranstvo.

  • Vsi so isti: Janševa vlada onečastila Dan upora proti okupatorju

    Niti najmanjšega dvoma ni, s svojim zgodovinskim revizionizmom se je Vlada Republike Slovenije spravila še nad današnji Dan upora proti okupatorju – namesto čestitke s posrednim pljunkom.

  • IK, STA

    27. 4. 2021  |  Politika

    »Sprava ne more biti napisana tako, da izenačujemo domobrance in partizane«

    Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem nagovoru državljanom ob državnem prazniku, dnevu upora proti okupatorju pozval k sožitju in medsebojnemu spoštovanju. Več nas namreč združuje kot ločuje, je dejal. Pahor ocenjuje, da je mogoče v sožitju živeti tudi z različnimi pogledi glede polpretekle zgodovine.

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    »To so dijaki, ki se jih oblast bolj boji kot oni nje«

    "Je to morda strah pred Greto, gretami mnogih krajev, ki spoznavajo nas odrasle, kako smo jim ukradli prihodnost v imenu zgolj današnjega in nikakor več jutrišnjega dobička? Je to strah pred dvanajstletniki, ki dobro vedo, kaj je goljufija, korupcija in uničevanje okolja? Je to strah pred mladino, ki nam bo izstavila račun, a ga nihče ne bo zmogel poravnati? Je to trenutek oddiha, kakor si je oddahnil komentator na Radiu Ognjišče, ko je rekel, da je vesel, ker Greta ni dobila Nobelove nagrade, zlasti zato, ker je otrok in še ženska povrhu?"

  • DK, STA

    27. 4. 2021  |  Svet

    Evropa odvzela imuniteto neonacističnemu poslancu

    Evropski parlament je odvzel imuniteto poslancu iz Grčije Ioanisu Lagosu, nekdanjemu voditelju grške neonacistične stranke Zlata zora, ki je bil v domovini obsojen na zaporno kazen. Odvzem poslanske imunitete je na tajnem glasovanju podprla velika večina evroposlancev - 658. Le 25 jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    27. 4. 2021  |  Politika

    Zorčič: »Slovenci smo se nedvomno postavili na pravo stran zgodovine«

    Predsednik DZ Igor Zorčič je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju zapisal, da se danes soočamo z drugačnimi izzivi kot pred 80 leti, pri tem pa je za pravilnost odločitev pomembno zavedanje o naši brezpogojni zavezanosti temeljnim vrednotam demokratične družbe. Dan upora proti okupatorju je priložnost, da se na to znova spomnimo, je zapisal.

  • IK, STA

    26. 4. 2021  |  Svet

    EU podpira ozemeljsko celovitost BiH

    EU nedvoumno podpira ozemeljsko celovitost in suverenost BiH ter drugih držav na Zahodnem Balkanu, je v Bruslju poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell v povezavi z domnevnim neuradnim dokumentom o spreminjanju meja v regiji. Omenjenega non-paperja ni videl, to po njegovih besedah ni nobena tema.

  • Oštro.si

    26. 4. 2021  |  Politika

    Kaj je ministrstvo za okolje zamolčalo pri noveli zakona o vodah 

    »Dejstvo je, da s spremembo in dopolnitvijo zakona o vodah pomembno ožimo možnosti posegov na priobalnih zemljiščih, ker je odpravljena možnost krčenja priobalnega pasu s 15 metrov na do nič metrov,« je v sporočilu za javnost trdilo ministrstvo za okolje in prostor.

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Politika

    Napovedan doslej največji protest: ob 17. uri na Prešernovem trgu

    Protestniško gibanje je za torek, 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju, ob 17. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani napovedalo letos največji protivladni protest. Kot pravijo protestnice in protestniki bo shod potekal ob vsakršnem vremenu, pričakujejo pa tako pešce kot tudi kolesarje. V primeru dežja naj bi bilo po njihovh ocenah več prvih, dodajajo pa, da se bodo protestniški množici prilagajali sproti. 

  • IK, STA

    25. 4. 2021  |  Družba

    »Ponovno je nastopil čas osvobodilne fronte«

    Dan boja proti okupatorju, ki ga bomo zaznamovali v torek, je namenjen spominu na slovensko odporništvo skozi zgodovino, posebej protifašističnemu boju. Državna proslava bo na Mali Gori nad Ribnico, v ponedeljek bodo v Vidmarjevi vili odkrili spominsko ploščo v počastitev 80. obletnice ustanovitve OF in njene vloge v uporu proti okupatorjem.

  • DK, STA

    27. 4. 2021  |  Svet

    WHO indijske različice za zdaj ni uvrstila med skrb zbujajoče

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove različice novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Indiji. WHO je za zdaj ni uvrstil med skrb zbujajoče. Tiskovna predstavnica WHO je sporočila, da v tem trenutku ni jasno, v kolikšni meri je ta različica prispevala k hitremu porastu okužb v Indiji v zadnjih mesecih.

  • DK, STA

    27. 4. 2021  |  Kultura

    Cirque du Soleil se vrača po več kot letu dni

    Minilo je skoraj 400 dni od zadnjega nastopa kanadske artistične skupine Cirque du Soleil, minuli teden pa so napovedali ponovne izvedbe štirih predstav. Akrobati bodo junija in julija nastopili v Las Vegasu v fantazijski Mystere in vodni predstavi O, predstavi Kooza in Luzia pa bosta gostovali v Dominikanski republiki in Veliki Britaniji.

  • Uredništvo

    27. 4. 2021  |  Družba

    Marcel Štefančič: »Akademija je na avtopilotu, kaj dosti ne razmišljajo«

    "Akademija je na avtopilotu, kaj dosti ne razmišljajo. Upajo, da letošnja gledanost ne bo odločilna in da bo naslednje leto spet tako, kot je bilo prej. A težava je v tem, da je podelitev oskarjev korporacija, ki upošteva samo na gledanost, nikoli ne uživa v tem, da za nagrade tekmujejo filmi, za katere ljudje še niso slišali. Radi imajo nominirance, ki jočejo, ko dobijo oskarja – ki se razjočejo tako, kot se Anthony Hopkins razjoče v Očetu. Letos pa tega ni bilo, niti solz niti smeha – zato, ker je bilo občinstvo zrežirano. Akademija je delala v nemogočih, evropskih razmerah, in dokazala, da v evropskih pogojih odpove. Podelitev je bila kot najslabši Soderberghov film, ki skuša imitirati Evropejce."

  • Monika Weiss

    26. 4. 2021  |  Politika

    Odtekanje informacij?

    Ustavna sodnica dr. Katja Šugman Stubbs je bila ena od petih ustavnih sodnikov, ki so za en glas (5:4) izglasovali sklep, s katerim je Ustavno sodišče 15. aprila letos vladi naložilo sprejem nove ureditve protestov oziroma shodov. Ločeno mnenje, v katerem sodnica utemeljuje svoj glas »za«, pa odpira pomembno vprašanje.

  • Norma Brščič odstopa kot voditeljica

    Voditeljica Norma (Korošec) Brščič, ki je vodila oddajo Faktor na televizijski hiši TV 3, je odstopila kot voditeljica po tistem, ko je javnost spremljala njene pogoste politično nekorektne komentarje, nekatere opremljene z odkritim rasizmom. Ena od njenih izjav je opisala temnopolte kot »lene in neumne« ter nesposobne, da bi si uredili državo, ob čemer je omenjena širila še za antisemitizem značilne ideje o judovskih zarotah. Društvo novinarjev Slovenije je ob tem podalo kazensko ovadbo.

  • DK, STA

    26. 4. 2021  |  Politika

    Vučić kritičen do kosovskega premierja, ker je volil v Albaniji

    Kosovski premier Albin Kurti iz nacionalistične stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) je v nedeljo oddal svoj glas na parlamentarnih volitvah v Albaniji, kar je sprožilo oster odziv Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se mudi na obisku v Bruslju, je ocenil, da gre za nekonstruktiven pristop in jasno sporočilo, ki so ga razumeli.

  • IK, STA

    26. 4. 2021  |  Svet

    Sporna spletna platforma za cepljenje

    Pri uporabi hrvaške osrednje spletne platforme za cepljenje cijepise.hr se je pokazalo veliko pomanjkljivosti, kar je sprožilo plaz kritik, predvsem ministra za zdravje Vilija Beroša. Platforma cijepise.hr je bila mišljena kot enotna baza cepljenih oseb na Hrvaškem, ki naj bi pospešila postopek cepljenja posebej v tretji fazi, ko bodo začeli bolj množično cepljenje splošnega prebivalstva. Vendar pa se je pri uporabi pokazala vrsta pomanjkljivosti pri obveščanju državljanov za čas cepljenja in njihovem vrstnem redu.

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Družba

    »V letu dni smo pridobili nove navade, ki niso dobre za ljudi, so pa idealne za politiko«

    "To je čarovnija, veste. Vemo, da lahko kadarkoli stopimo čez črto, a dejansko si ne upamo prekoračiti uroka. Ne gre samo za zagroženo kazen. Ta je en element, vendar ni glaven. Tako ravnamo, ker vsi tako ravnajo. Pol leta je v državi veljala policijska ura. Ko je bila ukinjena, so bile po deseti uri mestne ulice še vedno prazne. Ljudje smo se ponotranjili in normalizirali stanje izrednih razmer. V letu dni smo pridobili nove navade. Te niso dobre za ljudi, so pa idealne za politiko. Večino časa prebijemo doma, za ekrani in smo pripravljeni sprejeti vse omejitve. Pripravljeni smo se jih držati, tudi takrat, ko ne verjamemo, da sploh delujejo. Na ta način dobite idealnega državljana, ki bo vedno ravnal tako, kot mu ukažete. Dobili ste idealnega delavca, šolarja, državljana in podanika."

  • IK, STA

    26. 4. 2021  |  Svet

    Vojaški izdatki narasli kljub pandemiji 

    Kljub globalni zdravstveni in gospodarski krizi so se vojaški izdatki po svetu lani povečali in dosegli raven iz leta 1988, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Stockholmski mednarodni raziskovalni mirovni inštitut (Sipri). Pri tem sta skoraj dve tretjini izdatkov prišli iz vsega petih držav.

  • Uredništvo

    26. 4. 2021  |  Družba

    »Danes se z zgodovino ukvarja vsakdo, ki se zato počuti samopoklicanega«

    "Danes se ne samo z zgodovino, ampak s celotno humanistiko ali družboslovjem rad ukvarja vsakdo, ki se zato počuti samopoklicanega. Ali ima zato primerno znanje in metode ali ne, je drugotnega pomena. Če k temu prištejemo še politično situacijo, ki se kaže v zgodovinskem revizionizmu, je položaj lahko ne samo skrb vzbujajoč, ampak tudi nevaren. Zgodovina ni več učiteljica ljudi, kot naj bi veljalo, ampak je postala orodje za njihovo podžiganje. Akademska sfera pa se žal vse bolj umika iz javnih diskurzov, kar pomeni, da je v javnosti glas razuma vse manj slišan, vse glasnejši pa so različni kričači, ki za svoje vpitje in pogosto celo zlorabo znanosti nimajo vedno dobrih motivov."

  • IK, STA

    25. 4. 2021  |  Politika

    Zorčič: »Bojkot dela v parlamentu bi šel koaliciji na roko«

    Predsednik Državnega zbora (DZ) Igor Zorčič je v pogovoru za TV Slovenija izrazil optimizem, da bodo v DZ našli rešitev glede prilagoditve delovnih teles po poslovniku. "Če se poslanci ne morejo poenotiti glede zasedbe članstev v delovnih telesih, potem se mi zdi, da je čas, da se takšen parlament razpusti. To je ena njihovih osnovnih odgovornosti," pravi.

  • STA

    26. 4. 2021  |  Družba

    »Razmere onemogočajo resno načrtovanje potovanj«

    Turistične agencije in organizatorji potovanj že več kot leto dni trpijo posledice vladnih ukrepov za zajezitev epidemije in tudi pred letošnjim poletjem je kakršnokoli resno trženje potovanj skoraj nemogoče. Kot je za STA povedal sekretar Združenja turističnih agencij Mišo Mrvaljević, se epidemiološke razmere hitro menjajo, kar predstavlja veliko težavo za organiziranje potovanj.

  • DK, STA

    26. 4. 2021  |  Kultura

    Na podelitvi oskarjev slavil film Dežela nomadov

    Na letošnji prav posebni podelitvi oskarjev je slavil film Dežela nomadov Chloe Zhao, ki je zmagal v kategorijah za najboljši film, najboljšo režijo in glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Frances McDormand. Chloe Zhao je po Kathryn Bigelow šele druga ženska v zgodovini oskarjev, ki je prejela nagrado za režijo.

  • DK, STA

    26. 4. 2021  |  Kultura

    Mladi želijo gledati evropske filme

    Mladi po Evropi si želijo gledati več evropskih filmov, a za večino niso lahko dostopni. Tako je odgovorilo 80 mladih ljubiteljev filma iz 25 držav, starih med 12 in 16 let, ki so sodelovali na srečanju na pobudo Evropske filmske akademije (EFA). Na srečanju Young Audience Summit, ki je potekalo 17. aprila, so mladi pozvali predstavnike filmske industrije, naj jim olajšajo ogled evropskih filmov.

  • DK, STA

    26. 4. 2021  |  Družba

    Hotelirji pri odpiranju nastanitev še zadržani

    Hotelirji so pri odpiranju nastanitev kljub temu, da jim to vladni odlok v omejenem obsegu omogoča z današnjim dnem, še zadržani. Novogoriška družba Hit v naslednjih dneh načrtuje le odprtje hotela Sabotin v Solkanu. Družba Sava Turizem pa odpira nekaj nastanitev v Moravskih Toplicah in Radencih.

  • DK, STA

    26. 4. 2021  |  Kultura

    Odpovedali glasbena festivala Sea Star in InMusic

    Zaradi pandemije so morali organizatorji hrvaških poletnih glasbenih festivalov Sea Star v Umagu in InMusic v Zagrebu prestaviti tudi svoji letošnji poletni izdaji. Medtem so potrdili, da bo letošnji reggae festival SeaSplash potekal julija v Šibeniku, kot eden redkih poletnih glasbenih festivalov na Hrvaškem in v Evropi.

  • IK, STA

    25. 4. 2021  |  Kultura

    Umrla je Ljerka Belak

    V 73. letu starosti je umrla igralka Ljerka Belak, poroča spletni portal javne televizije MMC. V svoji bogati karieri je upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma.