• Uredništvo

    5. 4. 2021  |  Politika

    »Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat ne kristjan«

    "Ko se mi očita, da sem slaba kristjanka, ker kritiziram dejanja trenutnega predsednika slovenske vlade, se sprašujem, po kakšnih kriterijih ljudje pridejo do takšne sodbe in sklepov. Laganje, manipulacije, širjenje sovraštva in zla, namerne delitve, diskreditacije pod lažnimi profili in grožnje so manire, ki niso demokratične, še manj pa krščanske. Zelo me žalosti, da so mnogi kristjani del črede, ki naseda takšnim manipulacijam in slepo sledi nekomu, ki ni ne demokrat ne kristjan in tudi desnica ne, kvečjemu skrajni desničar."

  • STA

    5. 4. 2021  |  Svet

    Kosovo dobilo predsednico

    Parlament Kosova je včeraj zvečer za novo predsednico države izvolil 38-letno pravnico Vjoso Osmani. V tretjem krogu je na tajnem glasovanju za izvolitev kandidatke stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) premierja Albina Kurtija v 120-članskem parlamentu glasovalo 71 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    Župnik priporoča, da cerkvi darujete toliko, da vas vsaj malo zaboli

    "Vsak naj daruje po svojih močeh, vendar toliko, da ga ne bo sram, če bi komu moral povedati, koliko je vrgel! Vrzi toliko kolikor moreš, kolikor te vsaj malo zaboli in - v nespameti govorim - če se že hočeš pohvaliti, toliko, da bi te drugi občudoval. Navajajmo otroke in mlade na velikodušno darovanje. Nekaj let nazaj sem priporočil 50 evrov. Ostajam pri tem priporočilu. Letos kar vsem, ker je bila karantena."

  • Uredništvo

    5. 4. 2021  |  Družba

    »Policijska ura ni vzdrževalni ukrep, a hkrati zelo globoko posega v naše pravice«

    "Policijska ura je ukrep, ki ga kot epidemiolog vidim kratkotrajnega. To ni vzdrževalni ukrep, a hkrati zelo globoko posega v naše pravice. Je izjemen ukrep za izjemne bolezni, ebolo na primer. Zdaj ga uporabljamo za drugačno bolezen, v paketu lockdowna je smiseln, ker na tak način zminimaliziraš vse kontakte. Vzdrževati ga tako dolgo pa pomeni, da premikaš tveganje iz zunanjih prostorov v notranje. Raje bi videl ljudi, da se družijo zunaj in ohranjajo razdaljo, namesto da iščejo rešitev na najbolj tvegan način. V podzemni garaži, na primer. Lahko razumem ta ukrep v kriznem trenutku štirinajstih dni lockdowna, potem pa ga sprostiš. In razmišljaš o nadomestnem ukrepu. Odpreš teraso, ki je pravzaprav epidemski ukrep, ker premakneš zbiranje ljudi na nadzorovan način, na odprt prostor, z razdaljo. Ki je tudi bolj varen."

  • STA

    4. 4. 2021  |  Svet

    Nogometaši zaradi rasističnih žaljivk zapustili igrišče

    Dvoboj španskega nogometnega prvenstva med Cadizom in Valencio je bil prekinjen približno dvajset minut, saj so gostujoči igralci Valencie zapustili zelenico, ker naj bi eden od domačih igralcev na rasni osnovi zmerjal njihovega nogometaša.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Onkraj virusa covid-19

    V Mestni galeriji Nova Gorica bo 9. aprila  ob 20.00 spletna otvoritev razstave del vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja z naslovom "Projectories". Predstavljen bo njegov najnovejši slikarski opus, ki ga umetnik nadgrajuje in ustvarja zadnja tri leta. Prva predstavitev projekta je bila lani v Galerie Sechzig v Avstriji, nato pa še v sklopu 100. obletnice Novomeške pomladi. Za Weinbergerja so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti, dela na tokratni razstavi pa predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja, realnosti, ki onkraj virusa covid-19 pravzaprav ne obstaja več.

  • Vasja Jager

    2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Politika

    Bodo po novem kaznivi tudi transparenti, ki so žaljivi do javnih funkcionarjev?

    Kakor pri protikoronskih ukrepih se Janševa vlada tudi v debirokratizacijski noveli ni mogla upreti podtikanju kukavičjih jajc s širjenjem pooblastil svojega represivnega aparata. Kot smo v Mladini že obširno pisali, želi s predlogom omenjenega zakona bistveno zmanjšati pravno varstvo državljanov pred policijo v primerih, ko naj bi storili kakšen prekršek. S tem bi med drugim bistveno poenostavili delo policistov, ki pred parlamentom popisujejo protestnice in protestnike.

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    Peticija za pitno vodo in prost dostop do obale

    V društvu Eko krog pozivajo vlado Republike Slovenije in poslance v Državnem zboru, da zaščitijo našo pitno vodo in prost dostop do obale, tako da zavrnejo ali umaknejo predlagane spremembe 69. in 37. člena Zakona o vodah. V ta namen so objavili peticijo, ki jo lahko podpišete na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Zlatko: »Stop janšizmu, svoboda vsem«

    Zlatan Čordić – Zlatko je izdal novo pesem z naslovom Svoboda.

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati«

    "Dve najbolj nevarni obliki uporabe umetne inteligence sta robotsko orožje (denimo avtonomni vojaški brezpilotni letalniki, op. p.) in sistemi za prepoznavanje obrazov. Robotsko orožje je sicer prepovedano, prepoznavanje obrazov pa ni. Nadzor je lahko nad komerkoli izveden brez sodelovanja ali privolitve te osebe. To spodkopava demokratične vrednote in temeljne pravice državljanov Evropske unije. Državljanske pravice so tako postavljene na stranski tir. Državljani bodo v prihodnosti izpostavljeni osebnemu profiliranju in izkoriščanju, ženske in manjšine bodo deležne diskriminacije, nadlegovanja in nasilja, ki ga izvajajo uporabniki interneta, podjetja in avtoritarni režimi. Vemo, da se bo to zgodilo in kako se bo zgodilo, ker se to pravzaprav že dogaja, le da je slabo vidno. Nevidnost onemogoča odpor na osebni ravni, zato nam preostane zgolj odpor s pomočjo politik. Tehnologijo, ki brez privolitve posega v našo zasebnost, je treba prepovedati."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Družba

    »Ubogamo zato, ker moramo in ne zato, ker bi bilo to edino logično«

    "Kar je meni nelogično, je to, koliko opažam policije vsepovsod. Zdi se mi povsem nelogično, da imamo opraviti z nečim, kar je neoprijemljivo, kar ne vemo natanko, kako deluje, vse, kar je vizualnega okrog nas, pa je neka represija. Zdi se mi, da je ta trenutek, ko je k nam prišel novi koronavirus, samo razgalil to, kar se nam dogaja, in to je večja militarizacija družbe. Zdi se mi, da nas, prebivalce, jemljejo kot nekakšne otroke. Ne dovolijo nam, da prostovoljno sledimo temu, kar govorijo strokovnjaki, ampak nam ves čas grozijo z nekimi kaznimi, sankcijami, skratka, ubogamo zato, ker moramo, ne zato, ker sami ugotavljamo, da bi bilo to edino logično."

  • Uredništvo

    4. 4. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #59

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Uroša Zupana iz zbirke S prsti premikamo topel zrak.

  • IK, STA

    2. 4. 2021  |  Svet

    Poziv Italiji, naj uradno prizna fašistične zločine v Jugoslaviji

    Poslanca SD Meira Hot in Matjaž Nemec sta danes na vlado naslovila pobudo za podporo mednarodni peticiji, ki italijanski politični vrh poziva, naj končno prevzame "zgodovinsko odgovornost" in uradno prizna fašistične zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

  • IK, STA

    1. 4. 2021  |  Politika

    »Tožnik in njegova družina lahko svobodno zapustijo državo« 

    Upravno sodišče je z izdajo začasne odredbe dovolilo tožniku in njegovi družini, da kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama zapustijo državo in se na brniškem letališču vkrcajo na potniško letalo, so sporočili s Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pri postopku sodelovala z Odvetniško pisarno Senica.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Politika

    Janković: »Kacinovih izjav ni vredno komentirati«

    Na največjem cepilnem mestu v državi je bila včeraj dopoldne precejšnja gneča, starostniki, ki so bili vabljeni na cepljenje, so čakali tudi več ur. V Zdravstvenem domu Ljubljana so za TV Slovenija pojasnili, da je gneča nastala, ker se nekateri niso držali naročenega termina in prišli na cepljenje bistveno prej, nato pa so sledile še tehnične težave. 

  • Janja Sluga bi še sodelovala z Janšo

    V politiki še vedno ne znamo zaznati in še manj upoštevati etične dimenzije dogodkov, ki se nenehno izgublja iz naših presoj. Pa bi ji, v dobro države, morali najprej slediti prav v ožji politični sferi, če želimo družbo peljati v pravo smer v skladu z načeli in vrednotami, z njimi pa utemeljiti naše skupno življenje.

  • Beti Trtorebro

    3. 4. 2021  |  Politika

    Jangleščina za telebane

    Evropa nas ne razume, še manj pa razume našega predsednika vlade. Očitno gre za komunikacijski šum. Začenjamo objavljati jangleški slovar novoreka. Da bi nas lahko bolje razumeli. Three hundred hairy bears (i. e. Tristo kosmatih medvedov).

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Svet

    Je končno prišel čas, da Italija prizna temno plat svoje zgodovine?

    V torek, 6. aprila ob 17.00 bo potekalo odprtje virtualne fotografske razstave z naslovom Z ognjem in mečem. Italijanska zasedba Jugoslavije 1941–43, ki jo lahko spremljate na Zoomu ali YouTube kanalu. Razstava, ki so jo ob 80. obletnici italijansko-nemškega napada na Jugoslavijo pripravili Državni inštitut Ferruccia Parrija (nekdanji Državni inštitut za zgodovino osvobodilnega gibanja v Italiji), Deželni inštitut za zgodovino odporništva in sodobnosti v Furlaniji - Julijski krajini in Oddelek za družbene in politične vede Univerze, bo od 6. aprila dalje na ogled na spletni strani.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »V prve vrste morajo stopiti športniki, ki so preveč tolerantni, ko se oblast norčuje iz njih«

    "Kriza je razkrila, da je šport zelo krhek in premalo enoten, da bi zbral dovolj poguma in odločneje branil svoje interese. Protestna pisma, ki jih na vladni naslov neprestano pošiljajo velike športne zveze z olimpijskim komitejem na čelu, so vseskozi brez učinka. Ker zvonijo vsi alarmi, je skrajni čas za javno manifestacijo športa, ki naj v naslednji vladi zahteva samostojno ministrstvo. V prve vrste morajo stopiti vplivni športni funkcionarji in vrhunski športniki, ki so preveč tolerantni, ko se brezbrižna oblast norčuje iz njihovega dela. Naj ne pozabijo, da imajo za seboj ljudstvo, ki ga v tej državi zares poenotijo samo še izjemne športne zgodbe."

  • STA

    2. 4. 2021  |  Svet

    VIDEO: Kapitol zaprt, umrla napadalec in policist

    Območje ameriškega kongresa so danes zaprli zaradi varnostnega incidenta. Za zdaj še neimenovani voznik osebnega avtomobila je zapeljal v varnostno pregrado na severni strani kongresne palače. Pri tem sta bila poškodovana dva kongresna policista, eden od njiju je kasneje umrl. Kasneje je umrl tudi voznik.

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    »Če je bila osamosvojitev Slovenije pomlad, je bil punk zima«

    "Glede na to, da to ministrstvo napoveduje ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve, se je treba zavedati, da je bil punk predigra osamosvojitvene zgodbe Slovenije, bil je disidentstvo pred tistim disidentstvom, ki so ga nekateri starejši salonski revolucionarji lepo unovčili in ga še zmeraj prodajajo. Metaforično bi dejal, da če je bila osamosvojitev pomlad, je bil punk zima. Ne vem sicer, kaj nameravajo izpostaviti v tem načrtovanem muzeju, vendar menim, da so za izpričanje celotne zgodbe potrebni tako rekoč vsi letni časi."

  • Vasja Jager

    2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Politika

    Kukavičja jajca

    V popularni kulturi je dobro poznan koncept kukavičjega jajca, drobcev vsebine, ki jo avtorica ali avtor skrije v svoj izdelek, četudi z njim nima zveze. Risarji zgodnjih Disneyjevih risank so v slednje radi vtaknili kakšno sličico s falusnim simbolom ali golim ženskim telesom, razvpiti metalski bendi so med svoje rife nasneli sublimna satanistična sporočila, programerji Amazonove elektronske asistentke Alexa naj bi robotove odzive obogatili z vrsto legendarnih dovtipov iz priljubljenih serij in filmov (»Alexa, koga boš poklicala? Izganjalce duhov!«). Z enako lahkotnostjo, kakor da bi šlo za neškodljive risanke ali popevke, ki naj bi življenje slehernika naredile malce znosnejše, nas pri sprejemanju izjemno pomembnih predpisov zavaja vlada Janeza Janše. S to razliko, da so velikonočna jajca, ki jih skriva med zapletene paragrafe, tako zelo pokvarjena, da lahko dodobra usmradijo celotno slovensko družbo.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Politika

    »Janša je zahteval mojo zamenjavo. In Zdravko Počivalšek mu jo je tudi obljubil.«

    Janja Sluga (1974) je doma iz Celja. Med letoma 2004 in 2014 je tam delala v kulturnih ustanovah. Bila je poslovna sekretarka na Zavodu za kulturne prireditve in potem v Slovenskem ljudskem gledališču. V času finančne in politične krize je postala jezna zaradi politike. Kot številne druge jo je navdušil njen profesor Miro Cerar, zaradi katerega se je priključila SMC in bila dvakrat izvoljena v parlament; drugič je postala tudi vodja njihove poslanske skupine. Ta njena pot se je prejšnji teden končala. Z Igorjem Zorčičem in Branislavom Rajićem je izstopila iz poslanske skupine SMC in skupaj z Jurijem Lepom, nekdanjim poslancem stranke DeSUS, ustanovila poslansko skupino nepovezanih, ki jo sedaj vodi. S stranko SMC se je torej dokončno razšla, tako pa je tudi nastopil trenutek za odkritejši pogovor o motivih, zaradi katerih so se v njeni bivši stranki sploh pridružili koaliciji SDS.

  • V imenu obrambe demokracije in prihodnosti Slovenije je skrajni čas, da rečemo NE

    JAVNI POZIV DRŽAVLJANOM IN POSLANCEM V PODPORO USTAVNI OBTOŽBI ZOPER PREDSEDNIKA VLADE

    Spoštovane državljanke in državljani, spoštovane poslanke in poslanci!

  • Uredništvo

    3. 4. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Spomenik vladi (v odhajanju)

    "Ljudje smo jezni, ogorčeni ter na meji svojih zmogljivosti in potrpežljivosti, ker nas vlada vseskozi zavaja in se pretvarja, da gre za zajezitev epidemije in ukrepe, ki naj bi nas rešili. Vendar pa je že v nedeljo ob posvetu na Brdu pri Kranju postalo jasno, da vlada ponovno izrabila epidemijo za svoje lastne interese. Ukrepe, ki jih je predlagala strokovna skupina, je vlada priredila po svoje, s tem pa poskrbela, da so postali popolnoma nesmiselni, da ljudje nimajo zaupanja vanje in v vlado, s čimer je spet ogrozila naša življenja," so ob odkritju novega spomenika zapisali v protestniškem gibanju.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Zakaj skačem

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 28. aprila na ogled dokumentarec Zakaj skačem v režiji Jerryja Rothwella. Film je nastal po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka Naokija, ki po besedah režiserja ovrže predstave, ki jih imajo ljudje pogosto o avtističnem spektru: da so na eni strani geniji, na drugi pa idioti. Namesto tega opiše čudovito konstelacijo različnih načinov doživljanja resničnosti, ki se jih nevrotipični svet večinoma ne zaveda.

  • DK, STA

    3. 4. 2021  |  Družba

    Google bo spet snemal ulice v Sloveniji

    Ameriški tehnološki velikan Google, ki od leta 2014 ponuja storitev Street View (Ulični pogled) tudi za Slovenijo, bo z 8. aprilom nadaljeval z zajemom slik za osvežitev storitve, so sporočili iz pisarne informacijskega pooblaščenca. Google je s snemanjem ulic po Sloveniji začel poleti 2013, storitev Street View pa je za državo vključil v začetku 2014. Od takrat redno posodablja svojo bazo posnetkov.

  • IK, STA

    2. 4. 2021  |  Politika

    VIDEO: LMŠ, SD, Levica in SAB vložile predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše 

    LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ vložile predlog ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim s tem, da naj bi si vlada prisvojila vse pristojnosti upravljanja z epidemijo covida-19 in da ni naročila vseh cepiv proti covidu-19, ki bi jih lahko. Očitajo mu pritiske na medije in tožilstvo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Uvodnik

    Moralna stiska

    A. Z. je mlada vojakinja Slovenske vojske. Ta teden je bila cepljena zoper covid, ker je vlada pripadnike Slovenske vojske uvrstila na prednostni seznam za cepljenje. Je bila vesela? Je to zanjo pomenilo olajšanje? Ne, sploh ne. Njeni starši so stari okoli 60 let, oba, oče in mati, sta še v službi, oba delata v zaprtih prostorih, oče v proizvodnji, mama pa ima sicer dobro nadzorovano sladkorno bolezen. A. Z. se je počutila, kot da jemlje cepivo lastnima materi in očetu, ki sta v neprimerno večji nevarnosti pred angleškim sevom kot ona. A. Z. ne odhaja na nobeno misijo v tujino. Njeno delovno mesto je slovenska vojašnica.

  • Jure Trampuš

    2. 4. 2021  |  Mladina 13  |  Politika

    Incident v Bruslju

    Janša je imel v petek, 26. marca, res slab dan. V slovenskem parlamentu je njegova vlada izgubila še štiri poslanske glasove, epidemiologi so ga opozarjali, da bo treba v državi uvesti strožje ukrepe, za nameček pa se ni mogel izogniti vabilu iz Bruslja – na pogovor ga je povabila skupina evropskega parlamenta za spremljanje in spoštovanje demokracije. Enkrat se je pogovoru že izognil, vdrugo je nastop pred evropskimi poslanci ali »preplačanimi birokrati«, kot jih imenuje sam, zlovoljno potrdil.