• IK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Bo Erjavec DeSUS popeljal iz Janševe vlade?

    Nekateri politiki so ob čestitkah Karlu Erjavcu za vrnitev v vrh stranke DeSUS izpostavili pričakovanja do njegovih nadaljnjih potez. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je še pred razglasitvijo njegove zmage izpostavil pričakovanje opozicije, da bo DeSUS popeljal iz Janševe vlade. Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je z Erjavcem že dogovoril za čim hitrejše srečanje, Erjavec pa je že tudi napovedal srečanje z Janšo. "Karl Erjavec zagotovo ne more vplivati na to, da bi Janša svojo politiko spremenil," je povedal na novinarski konferenci po izvolitvi. Ob tem je dodal, da se uradno še ni sestal z nikomer, neuradnih srečanj pa ne komentira. 

  • IK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    »Pridobljene pravice ni dopustno kar tako odvzeti«

    Slovenski center PEN poziva vlado, da v najkrajšem času prekliče odločitev o predčasnem izbrisu raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi. Prav tako poziva vlado, da prekliče prekinitev sofinanciranja dejavnosti Slovenske tiskovne agencije (STA), kakor tudi namere v zvezi s STA, razvidne iz predlogov sprememb medijske zakonodaje.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Politika

    »Pred demonstracijami sem policiste razorožil«

    "Študente, za katere sem vedel, da so organizatorji, sem povabil v svojo pisarno na Prešernovi. Na mizo sem dal steklenico viskija in kozarce. Rekel sem jim, da se bomo pogovarjali o tem, kako bomo to preživeli. Moje stališče je bilo, da imajo po ustavi pravico demonstrirati in povedati, s čim se ne strinjajo."

  • Rosvita Pesek o »brezobzirni opoziciji«, ki naj »odloži sulice«

    »O politiki nima smisla izgubljati besed. Med 40 in 50 mrtvih vsak dan, pa jih to ne strezni, da bi odložili sulice in počakali z brezobzirnim političnim bojem. Ne, oni že imajo 46. glas, no potem ga še iščejo, trenutno ga še nimajo.«

  • STA

    7. 12. 2020  |  Svet

    »Opustitev zaščite zlorabljenih otrok je nedopustna«

    Ob napovednih spremembah evropske ureditve pri preprečevanju posnetkov spolnih zlorab otrok Spletno oko opozarja na nevarnost, da bodo storilci na spletu lahko neovirano delili posnetke zlorab. Opustitev zaščite zlorabljenih otrok je nedopustna, menijo. Evropske poslance pozivajo k ureditvi, ki bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

  • Danes je nov dan

    7. 12. 2020  |  Družba

    Solidarnost kot alternativa dobrodelnosti?

    V ZDA so bili milijoni univerzitetnih študentov že pred izbruhom covid-19 v težavah zaradi previsokih šolnin in naraščajočih življenjskih stroškov. V zadnjih mesecih so razmere za mnoge od njih postale dramatične, saj so izgubili službe, kampusi pa so zaprti.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Svet

    »Na Bidna čakajo v omarah številni okostnjaki, ki jih tam ni pustil samo Trump, ampak že Obama«

    Vsem bo odleglo, ko se bo Biden vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, v Svetovno zdravstveno organizacijo, potrdil zavezanost zvezi Nato, klasičnim zaveznikom in multilateralizmu … A vse to bo le renormalizacija, nujna korekcija Trumpove zunanje politike in vrnitev v čas, ki se z današnje perspektive zdi kot pravljica, čeprav to še zdaleč ni bil!

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Družba

    Odslej obvezno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše

    Od danes naprej morajo v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Ob pojavu okužbe morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, v zdravstvenih zavodih le v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše pa med vsemi, ki tam delajo. Glede na odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19 pa ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so že preboleli okužbo.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Totalna revolucija

    Dr. Darja Kerec, docentka na Oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da bi vprašanje novinarja Jureta Pengova v zdaj že legendarnem intervjuju s skupino Laibach (TV Tednik RTV Ljubljana, 23. junija 1983) že zaradi anahronističnega besednjaka 'izpraševalca', kot da gre za skupino neprilagojenih najstnikov leta 1953, pri marsikom povzročilo smeh, a je sledil razsvetljeni odgovor, da je umetnost vzvišeno poslanstvo in zato zavezuje k fanatizmu.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Slovenski muzeji in galerije do nedelje nudijo razne programe in dejavnosti

    V prednovoletnem času so v Skupnosti muzejev Slovenije v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje drugič pripravili vseslovenski projekt Naprej v preteklost. Od danes do nedelje se pod skupno platformo in podnaslovom Praznični muzej tako muzeji kot galerije in druge ustanove po Sloveniji predstavljajo z raznimi programi in dejavnostmi.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Družba

    Bo leto 2020 podrlo rekorde kot najtoplejše leto doslej?

    Evropski servis za satelitsko spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) je danes sporočil, da je bil letošnji november najtoplejši doslej, saj je bil za 0,8 stopinje Celzija toplejši od 30-letnega povprečja v letih od 1981 in 2010 in za 0,1 stopnje Celzija toplejši od prejšnjega rekorda. Ti podatki so skladni z dolgoročnimi trendi globalnega segrevanja podnebja, je dejal direktor C3S Carlo Buontempo.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Premiere filmov prihodnje leto sočasno v kinu in na spletu

    Pri produkcijski hiši Warner Bros so napovedali, da bodo vse premiere filmov, načrtovane za prihodnje leto, med njimi Matrica 4 in Dune: peščeni planet, predvajali hkrati v kinodvoranah in prek ponudnika pretočnih vsebin HBO Max. Ker so kinematografi po ZDA zaradi pandemije večinoma zaprti, se je ena največjih produkcijskih hiš v Hollywoodu odločila izstopiti iz tradicionalnega okvirja, da so pričakovane uspešnice najprej na voljo le na velikih platnih.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Trumpov odvetnik Giuliani okužen s koronavirusom

    Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj na twitterju objavil, da je z novim koronavirusom okužen njegov odvetnik Rudy Giuliani. 76-letnega Giulianija so po poročanju ameriških medijev v nedeljo prepeljali v bolnišnico v Washingtonu. O stanju nekdanjega župana New Yorka, ki ga Američani sedaj poznajo kot borca za spremembo volilnega izida v korist Trumpa, sicer ni veliko znanega. Trump mu je zaželel hitro okrevanje in zagotovil nadaljevanje boja za razveljavitev zmage Joea Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Družba

    Za boljšo zaposljivost albanskih žensk v Sloveniji

    Andragoški zavod Maribor - Ljudska univerza je pred enim letom začel izvajati program socialne aktivacije za ženske iz albanskega kulturnega okolja, v katerega se je vključilo okoli 30 posameznic. Na delavnicah in predavanjih udeleženke med drugim spoznavajo svoje spretnosti, se navajajo delovanja zunaj svojega doma, se seznanjajo s slovenskimi institucijami, kulturo in običaji. S pridobljenim znanjem in izkušnjami so zaenkrat vsaj trem pomagali do zaposlitve, ki je najboljša rešitev za vključevanje teh žensk v družbo.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Svet

    Greta kot urednica časopisa

    Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg se je preizkusila v vlogi gostujoče urednice največjega švedskega dnevnika Dagens Nyheter. Pripravila je nedeljsko izdajo časnika, kjer prevladujejo okoljske teme. Za naslovnico je izbrala fotografijo ogromnega kraterja v Sibiriji, ki prikazuje topljenje permafrosta oziroma doslej trajno zamrznjenih tal. Ob njej sta naslov "To so dejstva, ne mnenje" ter članek o vasici v ruskem delu Arktike na obali Barentsovega morja, kjer je led že izginil.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Družba

    Država zaprla podjetje rešitelju živali

    ZOO Park Rožman v Horjulu nudi dom zavrženim, odpisanim, poškodovanim in maltretiranim živalim, ki jih je lastnik parka Jože Rožmanec rešil pred smrtjo. Park živi od donacij obiskovalcev, saj je država Rožmancu zaprla podjetje. Stroški vzdrževanja parka so izredno visoki, zato so se pri podjetju Subway Slovenija odločili, da jim priskočijo na pomoč.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Nagrade festivala Animateka

    Včeraj so na spletu podelili nagrade 17. edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Veliko nagrado mednarodne žirije, ki so jo sestavljali Dalibor Barić, Olga Bobrowska, Paola Bristot, Kamila Dohnalová in Andrej Štular, je prejel švicarski film Average Happiness v režiji Maje Gehrig.

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo spletni koncert ljubljanske trap zasedbe SBO, razstavo serije mehkih skulptur Natana Eskuja z naslovom Nagačenci, spletno razstavo Nike Autor in Obzorniške fronte z naslovom Obzornik 65 – "We Have too Much Things in Heart...", koncert progresivne rock skupine Feedback, spletno edicijo 21. mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint z nslovom Žarišča, žarišča intermedijske umetnosti na Slovenskem.

  • IK, STA

    6. 12. 2020  |  Politika

    »Pogoji za sklenitev zakonske zveze in posvojitve otrok so diskriminatorni«

    Zagovornik načela enakosti se je na ustavno sodišče obrnil z zahtevo za ustavno presojo delov družinskega zakonika. Ocenil je namreč, da so pogoji za sklenitev zakonske in partnerske zveze ter pogoji za dostop do skupne posvojitve diskriminatorni, saj delijo ljudi po spolni usmerjenosti. Ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava prednostno.

  • Dr. Boris Vezjak

    6. 12. 2020  |  Politika

    Jerovškova »roza scena«

    Ob aferi z Jozsefom Szajerjem, tistim madžarskim evroposlancem, ki je podprl stranko SDS in je žal slovenski mediji niso v stanju povprašati o svojim madžarskih podpornikih, se je oglasil upokojeni poslanec te stranke Jože Jerovšek in izrazil globoko zaskrbljenost nad dogajanjem v Bruslju:

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    »Slovenija spada med od pet do deset najslabših držav«

    "Poostreni ukrepi so bili pozno sprejeti. Če bi jih sprejeli nekaj mesecev prej, bi imeli manj dela. Slovenija ni edina država, ki je zamudila. Tudi druge še huje prizadete države, kot so Avstrija, Hrvaška ali Portugalska, so. Slovenija pa spada med od pet do deset najslabših držav, ne samo glede novih infekcij, temveč tudi glede števila mrtvih. To je pa tisto, kar želimo preprečiti."

  • IK, STA

    5. 12. 2020  |  Politika

    Erjavec ponovno predsednik DeSUS

    Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrača na čelo DeSUS. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Erjavec, ki bo na mestu predsednika DeSUS zamenjal Aleksandro Pivec, napoveduje prve sestanke z vodstvom in poslanci stranke že za ponedeljek.

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    »Naj nas Zlatkov primer pomaga združiti«

    "Prav – ni treba, da so vsem vse akcije všeč, ali pa da jih vsi razumemo na enak način. In prav – naj ima vsakdo pravico do svojega mnenja. Moje je sledeče: vsi, ki ste javno obračunavali z Zlatkom, ste soodgovorni za to, da je bil izbrisan iz razvida kulturnikov. Ko so se na ministrstvu odločali, da ga brezpravno izbrišejo, so upoštevali vaše napade in računali na vašo pohlevnost. Ampak zapomnite si eno stvar: v tridesetih letih prejšnjega stoletja so bili nemški komunisti in liberalci tudi neizprosno skregani med seboj – dokler niso bili potem končno zedinjeni v koncentracijskih taboriščih. Naj nas Zlatkov primer pomaga združiti. Naj bo jasno, da je napad na kogarkoli od nas v bistvu napad na nas vse."

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: »Dost’ mam«

    Dr. Blaž Vurnik, vodja kustodiatov in kustos za novejšo zgodovino, Muzej in galerije mesta Ljubljane v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da je v desetletju pred spremembo političnega sistema Zveza socialistične mladine Slovenije (ZSMS) doživljala radikalno politično in ideološko preobrazbo. V osemdeseta leta 20. stoletja je vstopila kot transmisijska organizacija. To je pomenilo, da je v sistemu družbenopolitičnih organizacij (DPO) predstavljala prenos stališč in odločitev, ki so jih oblikovale in sprejele 'starejše' DPO, predvsem Zveza komunistov in Socialistična zveza delovnega ljudstva. "V tem smislu je ZSMS predstavljala tudi pripravljalnico kadra za politični sistem, saj je bila običajna pot funkcionarja v mladinski organizaciji na različnih ravneh prehod v druge DPO."

  • DK, STA

    6. 12. 2020  |  Svet

    Ameriški kongres podprl legalizacijo marihuane

    Predstavniški dom ameriškega kongresa v Washingtonu je v petek z 228 glasovi proti 164 podprl predlog zakona o legalizaciji marihuane, ki ukinja kazni za kazniva dejanja, povezana z marihuano, in izbriše kartoteke obsojencev za tovrstne zločine. 

  • Dk, STA

    6. 12. 2020  |  Svet

    Novoletni koncert tokrat z virtualnim aplavzom

    Zaradi slabih epidemioloških razmer so v Avstriji do 7. januarja prepovedali vse koncerte z občinstvom. Ljubitelji klasične glasbe klub temu ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, ki bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci pa jih bodo preko malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.

  • Uredništvo

    6. 12. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #42

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Mitje Draba iz zbirke Nočne živali.

  • Pismo z Roške

    Bili smo priče, ko so policisti ustavljali avtomobile na zadnjem petkovem protestu pred parlamentom, jim očitali hupanje in dajanje žmigavcev kot prekršek, jih množično maltretirali, jim pridigali in jim nalagali globe. Menda so jih oglobili okrog osemdeset.

  • IK, STA

    5. 12. 2020  |  Politika

    Kučan: »Ni mogoče kriviti ljudi, niti jih ni mogoče pošiljati na kavč, za to si je kriva politika sama«

    Po treh desetletjih je dozorela potreba, da na osamosvojitev gledamo realistično, brez spreminjanja takratnih dogodkov v mit, je pred 30. obletnico plebiscita poudaril prvi predsednik republike Milan Kučan. Pri iskanju sožitja v državi je po njegovih besedah nujno zavedanje, da tudi takrat enotnost ni padla z neba, temveč jo je bilo treba doseči.

  • Spomenka Hribar

    4. 12. 2020  |  Politika

    Janša nas danes prodaja kot svojo lastnino

    Pri spominjanju na pomembne dogodke v preteklosti moramo za razumevanje njihovega nastanka analizirati vzroke zanje, na drugi ravni pa tudi njihove posledice.