• Uredništvo

    20. 10. 2020  |  Politika

    »Orban je bliže SDS kot katerikoli drugi politični stranki v Evropi«

    "V Sloveniji bi se morali dobro naučiti te lekcije. Pot do oblasti gre skozi medije. To je Orban razumel. Skupaj s svojim prijateljem Lajosem Simicsko sta se polastila večine madžarskega medijskega prostora. Šele ko je Orban drugič zmagal, sta se sprla. Ko je končno dobil oblast, se je Orban izkazal za sijajnega manipulatorja. Razbil je preostale stranke, podkupoval na vse strani in se polastil države. Orban hitro zazna, od kod preti nevarnost, in jo nevtralizira. Ko so najtesnejši sodelavci postali premočni, se jih je takoj znebil. Tako kot je zgradil medijski imperij, je začel graditi mrežo zaveznikov v vzhodni Evropi. Slovaki, Slovenci, Poljaki. Danes je Orban bliže Sloveniji in stranki SDS kot katerikoli drugi politični stranki v Evropi."

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Svet

    Irska uvaja še strožje ukrepe kot Slovenija

    Irska se za najmanj šest tednov vrača na najstrožjo raven ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je v ponedeljek zvečer sporočil irski premier Micheal Martin. Omejitve, ki bodo začele veljati v sredo, so med najstrožjimi v Evropi in pomenijo bolj ali manj popolno zaprtje države. Doslej je bila Irska na drugi od petih stopenj omejitev, povezanih s pandemijo covida-19, zdaj v enem koraku prehaja na najvišjo peto, kar pomeni bistveno zaostritev, pojasnjujejo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    20. 10. 2020  |  Svet

    WHO pričakuje začetek cepljenja proti covidu-19 sredi prihodnjega leta

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da se bo množično cepljenje proti covidu-19 začelo sredi prihodnjega leta. Pri organizaciji so medtem zagnali novo kampanjo proti pandemiji covida-19, v središču katere bo spodbujanje solidarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Politika

    Ko bo govoril Biden, bo Trumpov mikrofon izključen ...

    Včeraj je ameriška komisija za predsedniška soočenja odločila, da bosta mikrofona Donalda Trumpa in Josepha Bidna na četrtkovem soočenju v Nashvillu izključena, ko posamezen kandidat ne bo imel besede. Odločitev je posledica prvega soočenja v Clevelandu, ko sta si kandidata pogosto skakala v besedo.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Družba

    Preiskava obdelave podatkov mladoletnikov na Instagramu

    Irska komisija za varovanje podatkov je sprožila dve preiskavi, kako družabno omrežje Instagram, ki je v lasti Facebooka, obdeluje osebne podatke mladoletnikov. V eni od preiskav irska komisija ugotavlja, ali ima Facebook pravno osnovo za obdelavo osebnih podatkov otrok, ki jo izvaja, in ali ima ustrezna varovala, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v komisiji.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Svet

    Pisatelj popisal svoj boj s koronavirusom

    Britanski pisatelj Michael Rosen, ki je pred časom prebolel bolezen covid-19, je že napovedal izid knjige za mlade bralce Rigatoni the Pasta Cat, sedaj pa napoveduje še refleksijo o boju s to zahrbtno boleznijo. V knjigi Many Different Kinds of Love bo 74-letni avtor prepletel pesmi v prozi in zapise medicinskih sester. Priljubljeni mladinski pisatelj je v marcu po okužbi s covidom-19 na intenzivni negi preživel 47 dni. Zaradi bolezni je skoraj v celoti izgubil vid na levem očesu ter sluh v levem ušesu, zelo počasi je tudi ponovno shodil.

  • Dk, STA

    20. 10. 2020  |  Kultura

    Liffe in Slovenski knjižni sejem letos virtualna

    Po zaprtju Cankarjevega doma (CD) zaradi drugega vala novega koronavirusa in glede na vse slabšo epidemiološko sliko, se v CD pripravljajo na virtualna 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe in 36. Slovenski knjižni sejem. Kot je za STA povedal vodja filmskega programa Simon Popek, bo 31. Liffe potekal v napovedanem terminu od 11. do 22. novembra, a tokrat v virtualni obliki.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Družba

    Upad potnikov v letalskem prometu

    Epidemija novega koronavirusa je v letalskem prometu terjala visok davek. Prek ljubljanskega letališča je v prvih devetih mesecih letos potovalo kar 81,5 odstotka manj potnikov kot v enakem obdobju lani. Do konca leta se bo to število po napovedih povzpelo na približno 300.000, promet pa se pred pomladjo najbrž ne bo začel krepiti.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Kultura

    Oliver Stone ne bo več režiral igranih filmov

    Ameriški režiser Oliver Stone, znan po filmih, kot so Vod smrti, Rojen 4. julija, JFK in Rojena morilca, je dejal, da ne bo več režiral igranih filmov. "Doslej sem posnel dovolj filmov. Snemanje filma vzame leto ali dve življenja in zahteva veliko energije", je dejal. V prihodnosti bo zato več časa posvetil dokumentarcem. Štiriinsedemdesetletni režiser je za svoje delo prejel tri oskarje. Veliko njegovih filmov je zaznamovala z njegova izkušnja vojne v Vietnamu, kjer se je pri 23 letih bojeval kot prostovoljec.

  • DK, STA

    20. 10. 2020  |  Svet

    Omejitev množičnih dogodkov

    Avstrijska vlada bo zaradi zaostrovanja epidemije novega koronavirusa uvedla strožje ukrepe. Od petka bodo profesionalni dogodki, od nogometnih tekem do opernih predstav, omejeni na največ 1500 udeležencev na prostem in 1000 v zaprtih prostorih. Uporaba mask na njih bo obvezna, hrane in pijače ne bodo več stregli.

  • Dk, STA

    20. 10. 2020  |  Svet

    Bari in restavracije zaprli svoja vrata

    V Belgiji so od včeraj zaprti vsi bari in restavracije, med polnočjo in peto uro zjutraj pa bo v veljavi policijska ura. Vlada je nove ukrepe naznanila v petek, utemeljila pa jih je z eksponentno rastjo števila okužb z novim koronavirusom. V nedeljo sta premier in zdravstveni minister opozorila tudi na zaskrbljujoče razmere v bolnišnicah. Novi ukrepi, ki med izjemami dopuščajo odprtje gostinskih obratov, ki pripravljajo hrano za prevzem, naj bi veljali štiri tedne, bodo pa pristojne oblasti njihovo upravičenost ponovno preučile že po dveh tednih, piše francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    19. 10. 2020  |  Politika

    Sodišče Janševi vladi zaradi kadrovanja prisolilo klofuto

    Upravno sodišče v Novi Gorici je odpravilo razrešitev Darka Muženiča z mesta direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), izhaja iz sodbe, ki jo je objavil spletni portal 24ur.com. Zadevo so vrnili policiji v ponovni postopek. Zoper odločitev sodišča ni možna pritožba.

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Politika

    VIDEO: Policijska ura od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati jutri

    Omejitev gibanja bo veljala od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati v torek ob 21. uri, je danes na tiskovni konferenci napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada je na dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoveduje gibanje ponoči. Obstaja nekaj izjem, in sicer, če imate delo ali morate oskrbovati družinskega člana. Omejitev gibanja zdaj velja za vse regije, ne glede na to, ali je regija na rdečem ali oranžnem seznamu.

  • IK, STA

    19. 10. 2020  |  Politika

    »Danes je pričakovati sprejetje kakšnega novega ukrepa«

    Vlada je na nedeljski seji za danes v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razglasitev za zdaj pomeni le, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite, medtem ko v veljavi še naprej ostajajo isti ukrepi. Tudi Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška regija ostajajo na oranžnem seznamu.

  • IK, STA

    18. 10. 2020  |  Politika

    Janša: »Za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija«

    Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade. Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije, ki jo je določila vlada.

  • IK, STA

    18. 10. 2020  |  Politika

    Kacin: »Številke bodo rekordne za ponedeljek«

    Danes je vlada napovedala, da bo od ponedeljka za celotno državo za 30 dni razglašena epidemija. Na vprašanje, kaj konkretno to pomeni za uslužbence, šolarje in druge, je za TV Slovenija pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Slednji je poudaril, da bo ob polnoči razglašena zgolj epidemija. "V ponedeljek pa vse tako, kot je šlo do zdaj. Šolarji gredo v šolo, vendar samo do vključno petega razreda. Kar zadeva uslužbence, ti gredo na delo, s tem da smo vse delodajalce pozvali, da vsi tisti, ki delajo v pisarnah, naj delajo od doma, da bo druženja in potovanja čim manj," je dejal.

  • IK, STA

    19. 10. 2020  |  Družba

    Policija v dveh dneh izdala 121 opozoril, 99 primerov predala zdravstvenim inšpektorjem

    Policisti so od uveljavitve odloka, ki v okviru vladnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, v petek in soboto izdali 121 opozoril, v 99 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so za STA pojasnili na generalni policijski upravi.

  • Maske bodo nekega dne spet postale le šega pustnih karnevalov

    Drage sodelavke in sodelavci, spoštovane prebivalke in prebivalci Slovenije, v naslednjih tednih bomo šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva.

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Družba

    »Če se politika ne bo odzvala, bo morda spet treba napolniti Kongresni trg« 

    "To bi lahko primerjal z erupcijo enotnosti konec osemdesetih let, ki jo je sprožil občutek ogroženosti pred večinskim narodom v tedanji državi, čeprav je bilo potencialnih razlogov, ki bi lahko pripeljali do strnitve državljanov Slovenije, veliko in so bili zgodovinsko starejši. Potrebna je bila kaplja čez rob, da je prišlo do množičnih zborovanj na Kongresnem trgu. Tudi zdaj narašča občutek ogroženosti zaradi obnavljanja enoumja in represije, ki tokrat ne prihaja od zunaj. Če se politika ne bo odzvala, bodo morda Kongresni trg spet napolnili desettisoči in znova zahtevali državo, o kateri so sanjali pred tridesetimi leti."

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Politika

    Nadškofija od Podobnika zahteva opravičilo: »Naš ekonom ni udbovec!«

    "V Nadškofiji Ljubljana smo s presenečenjem spremljali izjavo gospoda Marjana Podobnika za Nova24TV (16. oktobra 2020), v kateri diskvalifikacira in brez tehtnih razlogov žali njenega ekonoma. V Nadškofiji Ljubljana ekonomu Blažu Gregorcu zaupamo in ga odločno podpiramo. Nespodobne in popolnoma neresnične navedbe služijo zgolj njegovi diskreditaciji. Zato zahtevamo preklic neresničnih in žaljivih navedb in javno opravičilo," so v ljubljanski nadškofiji zapisali v sporočilu za medije, ki ga je podpisal pomožni škof in generalni vikar Franci Šuštar. Marjan Podobnik je namreč z izjavo, da je ekonom ljubljanske nadškofije udbovec, razbesnel škofa, ki zdaj zahteva javno opravičilo.

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Družba

    Kako bo od danes naprej potekal pouk?

    Od danes pouk za učence od vključno 6. razreda naprej in dijake poteka na daljavo. To je eden od ukrepov, s katerim želi vlada zajeziti širjenje novega koronavirusa. Za zdaj velja, da bo pouk na daljavo potekal ta teden, sledijo enotedenske počitnice, ob koncu katerih naj bi bilo znano, kako naprej. V Sodražici doma ostajajo vsi učenci.

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Svet

    Twitter blokiral Trumpovega svetovalca za covid-19

    Scottu Atlasu, članu posebne delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu v Beli hiši, je Twitter zaradi kršitve politike glede zavajajočih informacij blokiral sobotno tvitanje, ki je bilo naperjeno proti uporabi zašćitnih mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Danes je nov dan

    19. 10. 2020  |  Družba

    Si ok, zoomer? In ti, boomer?

    Beseda "Zoomers" se nanaša na generacijo Z; rojene pribl. med letoma 1996 in 2013. Nastala je kot odgovor na ime "Baby Boomers" in se nanj referira tako z rimo kot v vsebinskem kontrastu. Boomerji so za zoomerje tarča posmeha: razne karen, cringy fotri s svojimi šalami, starši in stari starši na Facebooku ter nosilci družbene in politične moči, ki ogovarjajo miške male ali se repenčijo na Twitterju. In seveda prfoksi, ki vsled epidemiološke situacije predavajo na Zoomu, v naročje pa jim skačejo otroci ali mačke. 

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Svet

    Ženske proti Trumpu

    V soboto je v Washingtonu in drugih ameriških mestih več tisož žensk protestiralo proti potrditvi konservativne Amy Coney Barrett na položaj vrhovne sodnice ZDA in proti predsedniku Donaldu Trumpu. Demonstracije žensk, ki potekajo že od inavguracije Trumpa leta 2017, so bile tokrat zaradi pandemije koronavirusa manj množične kot sicer. Po ocenah organizatorjev se je približno 430 shodov širom ZDA, od New Yorka do Los Angelesa in od Chicaga do Fort Lauderdala na Floridi, udeležilo okoli 100.000 žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Peter Petrovčič

    16. 10. 2020  |  Mladina 42  |  Politika

    Evropski parlament slovensko vlado postavil na laž

    Slovenija ni med državami, najgostoljubnejšimi do beguncev. Odkar je oblast prevzela vlada pod vodstvom Janeza Janše, to le še bolj drži. Omejevanje gibanja prosilcem za azil in zapiranje teh v opusteli industrijski objekt v Centru za tujce v Postojni je le eden izmed najočitnejših kazalcev tega. Med najmanj očitnimi, subtilnimi, pa je sprememba politike glede obravnave prošenj za azil. Recimo odločitev, da se prošnjam državljanov nekaterih držav ne ugodi več, da se jim torej ne podeli status begunca. Tak primer so eritrejski državljani.

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Svet

    Na protivladnih protestih zagoreli cerkvi

    V nedeljo so v prestolnici Čila potekali protivladni protesti, ki so jih spremljali nasilje, plenjenje in vandalizem. Na desettisoče ljudi se je zbralo ob prvi obletnici lanskih množičnih protestov proti tamkajšnji konservativni vladi. Kot je videti na fotografijah, so nasprotniki vlade zažgali vsaj dve znani cerkvi v Santiagu.

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Svet

    Nameravajo testirati vse prebivalce starejše od deset let

    Na Slovaškem nameravajo za novim koronavirusom testirati vse prebivalce države, starejše od deset let, je v soboto napovedal slovaški premier Igor Matovič. Testiranje naj bi izvedli v naslednjih dveh koncih tedna. Ni sicer jasno, ali bo testiranje okoli 5,5 milijona Slovakov obvezno ali prostovoljno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    19. 10. 2020  |  Družba

    »Zdi se mi, da se malo preveč mudi in da zaupamo tehnologiji kot odrešeniku«

    "Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha. Norveška ga poskuša vsaj omiliti. Črni denar iz nafte vlaga v zelenega ... Pri morebitnem najinem (op. p. z Matjažem) novem projektu Planu C je evropski center za razvoj jedrske fuzije, kot gradnje Sonca na Zemlji, kot nečesa, kar bi lahko v 20 ali 30 letih rešilo vsa energetska vprašanja. Zdi se mi, da se malo preveč mudi in da zaupamo tehnologiji kot odrešeniku. A civilizacija je odrasla, zrasla in se oblikovala na fikciji, brez nje ne moremo živeti."

  • DK, STa

    19. 10. 2020  |  Kultura

    Poljska nagradila Vojnovića za roman Jugoslavija, moja dežela

    Pisatelj Goran Vojnović je v soboto za roman Jugoslavija, moja dežela prejel literarno nagrado angelus, namenjeno delom srednjeevropskih avtorjev, ki so izšla v poljščini. Nagrado podeljujejo za dela, ki prevprašujejo aktualne teme, spodbujajo refleksijo in širijo vedenja o drugih kulturah.

  • DK, STA

    19. 10. 2020  |  Svet

    ZDA bo prvič zastopala temnopolta umetnica

    Na beneškem likovnem bienalu leta 2022 bo ZDA prvič zastopala temnopolta umetnica, 52-letna kiparka Simone Leigh. Njena dela velikih dimenzij se dotikajo zgodovin družb in subjektivnih izkušenj temnopoltih žensk. Čeprav je po njenih besedah trenutno stanje srhljivo, je to ne odvrača od tega, kako dobro je biti temnopolti umetnik v tem času.