• DK, STA

    7. 10. 2020  |  Politika

    Lobisti imajo pri slovenskih evroposlancih odprta vrata

    Polovica slovenskih evroposlancev je doslej sprejela najmanj eno skupino lobistov, s tem pa so se uvrstili malo nad povprečjem med evropskimi poslanci. Od ustanovne seje Evropskega parlamenta lani julija so lobisti obiskali 309 evropskih poslancev, skupno pa opravili 10.356 srečanj, od tega 27 s slovenskimi predstavniki, je navedeno na portalu Integrity Watch.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Družba

    »Korona generacija otrok bo vse življenje nosila posledice ukrepov«

    "Če se to zgodi, lahko z zanesljivostjo rečem, da bomo govorili o otrocih, ki jim bomo rekli korona generacija. To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, to bodo otroci, ki bodo učno manj uspešni, to bodo otroci, ki bodo vse življenje nosili posledice ukrepov, ki smo jih sproducirali mi odrasli."

  • DK, STA

    7. 10. 2020  |  Družba

    Od danes obvezni razpršilniki za razkuževanje rok

    Upravniki večstanovanjskih stavb bodo morali od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše. Razpršilniki morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima. Tako namreč določa vladni odlok, ki je začel veljati danes.

  • DK, STA

    7. 10. 2020  |  Družba

    Najtoplejši september doslej

    Po podatkih evropskega programa Copernicus je bil letošnji september jnajtoplejši, odkar zbirajo podatke. V povprečju je bil mesec za 0,05 stopinje Celzija toplejši od lanskega septembra, ki je osvojil naziv najtoplejšega prvega jesenskega meseca. Znanstveniki opozarjajo, da je to jasen znak, da temperature rastejo zaradi izpustov toplogrednih plinov, poroča britanski BBC.

  • DK, STA

    7. 10. 2020  |  Svet

    Milijarderji v času korone postajajo še bogatejši

    Študija svetovalnega podjetja Pwc in švicarske banke UBS je pokazala, da so najbogatejši Zemljani v času pandemije covida-19 postali še bogatejši. Bogastvo več kot 2000 milijarderjev je do konca julija zraslo na rekordnih okoli 10.200 milijard dolarjev, je razvidno iz objavljenih podatkov.

  • Danes je nov dan

    7. 10. 2020  |  Družba

    Privatni interesi namesto mednarodnih odnosov

    V azerbajdžansko-armenski vojni se uporabljajo srbske rakete. Azerbajdžanci so po julijskih razkritjih zdaj objavili še svež slikovni dokaz, BIRN pa se je dokopal do papirjev, ki dokazujejo, da so Srbi v zadnjih treh letih v Armenijo izvozili kar 19 pošiljk orožja. Nazadnje le par dni pred začetkom tokratnih spopadov.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Svet

    Dostava koronskih testov na dom kar s kolesi

    Dunaj je v času epidemije novega koronavirusa poleg državnih ukrepov dodal še vrsto svojih. Med njimi je po novem tudi dostava koronskih testov z grgranjem tekočine na dom s kolesom ali električnim motorjem. Ker lahko takšna bolezen pusti tudi dolgotrajne posledice, Terme Dunaj po preboleni bolezni ponujajo ustrezno rehabilitacijo.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Kultura

    V Mariboru največji festival stop animacije v Evropi 

    Od 8. do 11. oktobra bo v Mariboru potekal 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik, največji tovrstni festival v Evropi. Osrednje prizorišče bo Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v GT22 in Lutkovnem gledališču Maribor. Vse festivalske filmske projekcije so brezplačne. Letošnji program je zasnovan po navdihu intelektualnega in umetniškega eksperimenta umetnika Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (Animacija kot orožje) je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje oz. anti-vrednote in trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. 

  • DK, STA

    7. 10. 2020  |  Svet

    Umrl je Eddie Van Halen

    Umrl je legendarni rocker in kitarist Eddie Van Halen, duša ameriške rockovske skupine Van Halen. Kot je na Twitterju sporočil njegov sin, je umrl po dolgotrajnem boju z rakom. Star je bil 65 let.

  • Uredništvo

    7. 10. 2020  |  Družba

    »Slovenijo so imeli za Švico znotraj Jugoslavije«

    "Kamor koli po Jugoslaviji sem prišla, so nas Slovence imeli zelo radi. Kot urednica največje revije sem letala po Jugoslaviji in veliko potovala po državi. Imeli so nas za Švico znotraj Jugoslavije, imeli smo zgodovino velikega ugleda. Ta samozavest, da sem Slovenka, mi je ostala do danes."

  • IK, STA

    6. 10. 2020  |  Politika

    »Vladni predlog za skrajšanje čakalnih vrst je začetek razgradnje javnega zdravstva«

    V petem protikoronskem zakonu predvidena rešitev za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu z vključevanjem zasebnikov po oceni poslanca LMŠ Janija Möderndorferja pomeni začetek razkroja javnega zdravstvenega sistema. V LMŠ namesto tega predlagajo, naj se zdravnikom omogoči, da več dela opravijo v matični ustanovi, in se jih za to ustrezno nagradi.

  • IK, STA

    6. 10. 2020  |  Politika

    Janša: »Če se bo število okužb še povečevalo, bomo morali razglasiti epidemijo«

    Vlada je v spopadu s koronsko krizo po besedah premierja Janeza Janše že skorajda izčrpala nabor možnih ukrepov, ki ne ovirajo pretirano javnega življenja. A če se bo število okužb z novim koronavirusom še povečevalo, bo morala razglasiti epidemijo, to pa vnovič pomeni strožje ukrepe, je dejal. Sprejem novih sicer pričakuje že v sredo. Še ta teden bo sprejeta omejitev zbiranja do 10 ljudi (javno in zasebno), z izjemo verskih obredov in porok ter nekaterih prireditev, strežba v lokalih pa bo omejena le na mize.

  • Izak Košir

    6. 10. 2020  |  Politika

    Pričakujejo opravičilo predsednika vlade Janeza Janše

    Ob aktualni spremembi vladnega odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom v delu, ki zadeva uporabo zaščitnih mask, se Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zastavlja nekaj dilem, ki zahtevajo pojasnila vlade. Ko je vlada pred dvema tednoma zaostrila zahtevo o nošenju mask v vrtcih in šolah, je sindikat odločno nasprotoval zahtevi, da morajo vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic pri delu z otroki v oddelkih obvezno nositi maske, saj je ocenil, da tako z otroki ni mogoče vzpostaviti ustreznega stika in dosegati temeljnih pedagoških smotrov.

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    Vedno manj državljanov Slovenije bi se cepilo proti koronavirusu

    Da se bi verjetno ali zelo verjetno cepili proti koronavirusu, v najnovejši javnomnenjski raziskavi Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana odgovarja kar za 20 odstotnih točk vprašanih manj, kot v raziskavi izvedeni junija. V primerjavi s preteklimi leti pa je višji delež prebivalcev, ki se namerava cepiti proti sezonski gripi. V omenjeni raziskavi so namreč pri Mediani preverili, kakšne so namere za cepljenje proti gripi in covidu-19, prav tako pa tudi, kakšno je mnenje prebivalcev Slovenije o obveznem cepljenju predšolskih in šolskih otrok.

  • Danes je nov dan

    6. 10. 2020  |  Družba

    Zgrešena dilema

    Netflixov dokumentarec The Social Dilemma je s svojim nazornim prikazom drobovja družbenih omrežij razsvetlil marsikoga. S prikazom psiholoških in družbeno-političnih posledic odvisnosti od telefona, ki naj bi pripeljale do apokalipse ali vsaj državljanskih vojn, nam sporoča, da odvisnost, ki jo vsi čutimo, a težje priznamo, mogoče le ni tako nedolžna, kot se zdi.

  • IK, STA

    6. 10. 2020  |  Politika

    Pivec: »Ne vabijo me v drugo stranko in ne ustanavljam svoje«

    Aleksandra Pivec se je za odstop s položaja kmetijske ministrice odločila, ker je, kot je dejala, želela marsikateremu poslancu prihraniti odločanje "med dobrim delom in vprašanjem diskreditacije". Napovedala je, da si bo zdaj sicer vzela nekaj predaha, namerava pa z delom v politiki nadaljevati. O prestopu v katero drugo stranko ne razmišlja.

  • IK, STA

    6. 10. 2020  |  Politika

    Jurša: »DeSUS čakajo napeti časi«

    Po tem ko je Aleksandra Pivec odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo in izstopila iz DeSUS, vodja strankinih poslancev Franc Jurša ocenjuje, da stranko do kongresa čakajo "napeti časi". Odstop z mesta ministrice je, tako Jurša, pričakovan, a pozen. Meni, da bi morala odstopiti že prej.

  • Nevarnost regionalne vojne ... 

    Aktivni oboroženi spopadi na Kavkazu med Armenijo in Azerbajdžanom potekajo že dober teden. Premirja ni na vidiku. Od kod izvirajo konflikti, razlogi za tokratni izbruh nasilja? Kakšni sta vlogi Rusije ter Turčije? Kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh?

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Politika

    »Vavčerji niso rešili slovenskega turizma«

    "Vavčerji slovenskega turizma niso rešili, rešili so del slovenskega turizma. Bolje rečeno, delu slovenskega turizma so pomagali preživeti. Vse od začetka je bilo jasno, da bodo imeli korist na Obali in v nekaterih termah. Ker so boni lahko deljivi, so imele korist tudi turistične kmetije. Popolnoma pa je izpadla Ljubljana, tudi zaradi tega, ker se ni pravočasno odzvala. Prepričan sem, da bi marsikatera družina za nekaj dni prišla v Ljubljano, če bi jih privabili z atraktivno ponudbo, ki bi jo, skupaj s hotelirji, moral sestaviti turizem Ljubljana. Pa se preprosto niso povezali. Tukaj imamo živalski vrt, hišo eksperimentov, staro mestno jedro, Ljubljanski grad. Lahko bi narediti zelo atraktiven paket, kar pa se ni zgodilo. Zadnja leta so številke v Ljubljani tako naraščale, da prodajni oddelki niso več delovali proaktivno, ampak so postali rezervacijski oddelki. Šok je bil očitno tak, da se niso znali odzvati."

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    »Če lepi odnosi zablokirajo virus, zdravnikov sploh več ne potrebujemo«

    "Povsem nedopustno je, ko se javna radiotelevizija v oddaji Tarča neodgovorno odločila, da bo skeptikom med zdravniki dala besedo in jih promovirala. V oddaji so jih gostili več, med njimi tudi travmatologa Uroša Dobnikarja iz UKC Maribor, več kot očitno antimaskerja, ki nasprotuje nošenju mask, a se je potem v oddaji 'izkazal' še z drugimi radikalnimi navodili, kot je tole: Če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano in imaš lepe odnose, ne moreš zboleti."

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Svet

    Protestniki zasedli parlament in vladna poslopja

    Osrednja volilna komisija v Kirgizistanu je danes razveljavila nedeljske parlamentarne volitve zaradi številnih kršitev med volilnim procesom in v predvolilnem obdobju, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred tem so protestniki, ki nasprotujejo izidu volitev, zasedli parlament in predsednikove prostore ter več vladnih poslopij. 

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Svet

    Vse ostrejši ukrepi 

    Zaradi vse višjega števila okuženih z novim koronavirusom po vsej Evropi zaostrujejo ukrepe za zajezitev njegovega širjenja. Večinoma se želijo izogniti uvedbi popolnih karanten, so pa ponekod lokalno omejeni ukrepi temu že zelo blizu.

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Svet

    Stairway To Heaven ni plagiat

    Včeraj je ameriško vrhovno sodišče  končalo sodni spor o avtorskih pravicah pri skladbi Stairway to Heaven, za katero so skupino Led Zeppelin obtožili, da je plagiat. Leta 2016 je primer sicer dobila, a so ga dve leti kasneje oživili s pritožbo. Prizivno sodišče je letos potrdilo prvotni sodbi, vrhovno sodišče pa je spor zdaj dokončno zaključilo.

  • Uredništvo

    6. 10. 2020  |  Družba

    Problematika nezaupanja v mlade v Sloveniji

    Pri tedniku Mladina smo tokrat kreativce povabili, naj izpostavijo dejstvo, da trenutni sistem mladim ponuja premalo kanalov, da bi predstavili svoje poglede na svet. Mladi, polni idej in zagona, ne dobijo priložnosti za dokazovanje, za drugačne poglede na stanje stvari, za sveže rešitve, za novosti.

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Kultura

    Začenja se 23. FSF

    V ljubljanskem Kinu Komuna bo danes ob 20.00 otvoritev 23. Festivala slovenskega filma s premiero dokumentarno-igranega filma Antigona - kako si upamo! v režiji Janija Severja, ki je nastal po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Festival bo v hibridni različici potekal do nedelje, ko bodo znani dobitniki vesen, vmes pa bodo v tekmovalnem programu prikazali 51 filmov.

  • IK, STA

    6. 10. 2020  |  Svet

    V Parizu se za dva tedna zapirajo bari

    V boju za zajezitev hitrega širjenja novega koronavirusa bodo od torka v Parizu in njegovih predmestjih za dva tedna zaprti vsi bari in kavarne, je včeraj sporočil prvi mož policije v francoski prestolnici Didier Lallement. Restavracije bodo ostale odprte, a bodo morale upoštevati nove preventivne ukrepe, je dejal.

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Družba

    Čas pandemije je razkril vso ranljivost človeka

    Čas pandemije novega koronavirusa je razkril vso ranljivost družb in človeka, je bilo med drugim slišati na ponedeljkovi okrogli mizi o človečnosti v času novega koronavirusa. Sofoklejeva Antigona s svojo zahtevo po varovanju pogrebnih običajev pa je spet postala aktualna.

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Družba

    Zaradi korone več nočnih mor

    Kriza, ki je nastopila zaradi pandemije novega koronavirusa, obremenjuje številne ljudi tudi med spanjem, so v nedavno objavljeni študiji ugotovili finski strokovnjaki s področja spanja in sanj. Ljudje so namreč poročali o nočnih morah in težavah s spanjem, ki so jih povezali s posledicami izbruha novega koronavirusa.

  • DK, STA

    6. 10. 2020  |  Kultura

    V soboto odprtje razstave o Fridi Kahlo

    V razstavišču Fabbrica del Vapore v Milanu bodo 10. oktobra odprli razstavo, posvečeno legendarni mehiški slikarki Fridi Kahlo (1907-1954). Razstava z naslovom Frida Kahlo - Kaos znotraj bo obiskovalcem ponudila posebno izkušnjo, senzorialno popotovanje po življenju, delu in duhovnosti umetnice, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Na razstavi bodo obiskovalci lahko vstopili v prostore, v katerih je Frida Kahlo prebila veliko časa - znamenito Caso Azul ter njeno spalnico, studio, v katerem je ustvarjala, in na njen vrt.

  • IK, STA

    5. 10. 2020  |  Politika

    Aleksandra Pivec odstopila s položaja ministrice in izstopila iz stranke DeSUS

    Aleksandra Pivec je med današnjo sejo Državnega zbora (DZ) o njeni razrešitvi sama odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji "z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki delajo v korist ljudi". Dodala je, da izstopa tudi iz stranke DeSUS.