• Danes je nov dan

    15. 9. 2020  |  Družba

    Kje so revni otroci?

    V Sloveniji pod pragom revščine živi 45 000 otrok, kar pomeni, da v revni družini odrašča vsak 8. otrok. SDS-ova evroposlanka Romana Tomc teh otrok nikoli ni videla prosjačiti po ulicah in zato ne verjame, da zares obstajajo. Njena izjava, ki zanika problem revščine, prostovoljce pa obtožuje "teatra", je precej dober odsev odnosa vladajoče SDS do najšibkejših.  

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Družba

    FOTO: Ko stari starši prek plastičnega pregrinjala objemajo vnuke

    V londonski Nacionalni galeriji portretov bodo predstavili izbor 100 fotografij, ki so jih poslali Britanci in prikazujejo njihova življenja med epidemijo novega koronavirusa. Zgodovinarji prihodnosti bodo tako videli stare starše, ki prek plastičnega pregrinjala objemajo vnuke, na spletu predvajane pogrebe in izmučene zdravstvene delavce. Prav tako bodo lahko videli tudi svetlejše plati pandemije kot so salti gibčnega Spidermana pred oknom, polnim otrok, in kako žena striže moževe predolge lase s pasjim ščipalnikom za nohte, piše britanski The Guardian.

  • IK, STA

    15. 9. 2020  |  Politika

    Beović: »Obvezno bi lahko postalo tudi nošenje mask zunaj, ko je zbranih več ljudi«

    Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je včeraj preseglo mejo 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Po mnenju infektologinje in vodje strokovne vladne skupine za covid-19 dr. Bojane Beović število pomeni, da je "epidemija kar v obširnem razmahu". Kot še bolj zaskrbljujoče pa je ocenila naraščanje števila hospitaliziranih. Ponovno je pozvala k doslednemu upoštevanju ukrepov.

  • IK, STA

    15. 9. 2020  |  Politika

    V Pivki prepovedali uporabo športnih objektov ter kulturne in športne prireditve

    Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja.

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Politika

    Trump ne verjame v podnebne spremembe: »Kmalu se bo začelo hladiti«

    Včeraj je ameriški predsednik Donald Trump obiskal Kalifornijo, ki so jo letos močno prizadeli požari. V pogovoru z guvernerjem in predstavniki države je zavrnil trditve znanstvenikov, da so za vse hujše požare krive podnebne spremembe, ter zagotovil, da se bo podnebje kmalu shladilo. Kalifornijo je obiskal prvič po zadnjem velikem izbruhu požarov v naravi sredi avgusta, ki so doslej tam in v Oregonu ter državi Washington uničili 1,6 milijona hektarjev površin in zahtevali 35 življenj. Samo v Kaliforniji naj bi škoda znašala že 13 milijard dolarjev.

  • IK, STA

    15. 9. 2020  |  Politika

    Ministra Gantarja skrbijo nasprotniki mask

    Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob novih okužbah s koronavirusom ponovno pozval k upoštevanju obstoječih zaščitnih ukrepov. Ob tem vidi velike pomanjkljivosti pri nadzoru, skrbijo ga tudi iniciative, ki nasprotujejo uporabi zaščitnih mask.

  • IK, STA

    15. 9. 2020  |  Svet

    Med protesti se povečujejo napadi na novinarje

    Število nasilnih incidentov nad novinarji, ki poročajo s protestov po vsem svetu, se je zelo povečalo, krivda za to pa je predvsem na strani policistov in varnostnih sil, je danes opozorila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Družba

    »Problematično je, da predvsem mlajši ljudje, ne želijo izdati, s kom so bili v stiku«

    "Zadnji teden imamo relativno malo uvoženih primerov, ta del smo nekako obvladali. Večja težava pa je kroženje virusa v populaciji. Problematično je, da predvsem mlajši ljudje, stari od 17 do 35 let, izkazujejo nekakšno lažno solidarnost in ne želijo izdati, s kom so bili v stiku, da ne bi nato tem ljudem nakopali težav. Hkrati pa se ne zavedajo, da mogoče kateri od njih ne ve, da je okužen, in nehote širi virus naprej. Preveč lahkotno dojemanje bolezni je nevarno zaradi poznejših zapletov, o katerih še vedno vemo zelo malo. Tudi če imamo blago obliko bolezni, to še ne pomeni, da pozneje ne bomo imeli zapletov, kot je povečano tveganje za nastanek tromboze, možganske kapi … Prav tako ne vemo, kaj bo z avtoimunskimi posledicami. To, da smo mladi in zdravi, nas pred poznejšimi zapleti covida 19 ne ščiti."

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Družba

    Aktiv novinarjev Primorskih novic ni podprl dosedanjega urednika

    Aktiv novinarjev Primorskih novic na današnjem glasovanju ni podprl programa dosedanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika Antiše Korljana. Slednji se poteguje, da bi se mu mandat podaljšal še za dve leti. Od 42 članov aktiva novinarjev in urednikov, je bilo na glasovanju prisotnih 40 (osebno ali s pooblastili), od teh je bilo 31 prosti imenovanju Korljana, 4 glasovnice so bile neveljavne, 5 pa jih je bilo za. 

  • Uredništvo

    15. 9. 2020  |  Politika

    »Do nedavnega bi javno dokazana laž politika odnesla s položaja«

    "Do nedavnega bi javno dokazana laž manjše razsežnosti politika odnesla s položaja. Sploh, če se ne bi v raševino odet odplazil v Canosso. A Donalda Trumpa, ki je pred dvema tednoma odšel v Kenosho sejat nov razdor, še zmeraj podpira vsaj 40 odstotkov Američanov. Za ponovno izvolitev ima dobre možnosti. Ne zaradi tega, ker bi bilo povedano laž. Ampak kljub temu."

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Politika

    Peticija za zaprtje trgovin ob nedeljah

    Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pred tretjo obravnavo predlagane spremembe zakona o trgovini pripravil peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah in začel zbirati podpise med zaposlenimi. S peticijo želijo v sindikatu predvsem opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva. Sindikat tako nadaljuje s prizadevanji za sprejem predloga Levice, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bila dogovorjena na seji odbora DZ za gospodarstvo julija. Kot socialni partner so z delodajalci v minulih mesecih skušali poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe nesprejemljive.

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Svet

    NASA: »Odkritje na Veneri je doslej najpomembnejše glede življenja v vesolju«

    Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje plina fosfin v ozračju Venere označil za najpomembnejše odkritje glede življenja v vesolju doslej. Fosfin je plin, ki ga povezujejo z življenjem, saj na Zemlji nastane le industrijsko ali s pomočjo mikrobov, ki uspevajo v okoljih brez kisika.

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Družba

    Facebook vzpostavil informacijski center o podnebnih spremembah

    Danes je Facebook vzpostavil informacijski center o podnebnih spremembah, prek katerega lahko uporabniki dostopajo do zanesljivih informacij o tej temi. Orodje bo na voljo v ZDA, Franciji, Nemčiji in Združenem kraljestvu, morda pa tudi v drugih državah, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

  • DK, STA

    15. 9. 2020  |  Družba

    VIDEO: Maska, ki lovi zvoke

    Med epidemijo je madžarski dirigent in skladatelj Ivan Fischer dobil idejo, kako nepriljubljeno obveznost, masko, preoblikovati v orodje za kakovostnejše uživanje v klasični glasbi. Zamislil si je masko s plastičnima dodatkoma, ki sta narejena v obliki dlani naravne velikosti in se zatakneta za ušesa, obiskovalci koncertov pa lahko na ta način uživajo v izboljšani akustiki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Politika

    FOTO: Ameriška veleposlanica v Pahorjevem slogu 

    Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard, ki jo je navdušilo obujanje ameriške kino kulture v Ljubljani, si je pred filmsko projekcijo v drive-in kinu na Viču prejšnji teden nadela kotalke, se zapeljala med obiskovalce v avtomobilih, jih presenetila z brezplačno pokovko in z njimi poklepetala.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Politika

    Janša: »Kdor želi ocenjevati notranjepolitične razmere v Sloveniji, naj se nauči slovenščine«

    Premier Janez Janša je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF dejal, da se Slovenija ne namerava zavezati fiksnim povezavam, kot je npr. višegrajska skupina (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška). Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med sosednimi državami, kritikom iz tujine pa predlagal, naj se naučijo slovensko.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Politika

    Krek: »Slovenija je že med rdečimi državami«

    Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v izjavi za TV Slovenija povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo "že med rdečimi državami", saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh.

  • DK, STA

    14. 9. 2020  |  Svet

    WHO: »Ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva«

    "Vse težje bo. Oktobra, novembra, bomo priča večji smrtnosti," je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covida-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, danes v Koebenhavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge.

  • Uredništvo

    14. 9. 2020  |  Družba

    »Kdor ne more doumeti logičnosti ukrepov, ima intelektualno prenizek domet«

    "Največji družben nesmisel in maksimalno kratek intelektualni domet v javnosti se igrati z znanimi številkami, okuženih, zbolelih in umrlih. Še bolj neprimerno v mojih očeh je na podlagi teh številk prepričevati laično javnost, da se je treba boriti za svobodo, da je nošenje kirurških in drugih mask nesmiselno, da je virus blag, da za gripo umre več ljudi. To zadnje še posebej izzove nasmeh na ustih mikrobiologov, virologov in infektologov."

  • Uredništvo

    14. 9. 2020  |  Družba

    »Kraja ni več kraja, ampak privatizacija«

    "Laž ni več laž, ampak drugačna resnica, drugo mnenje. Kraja ni več kraja, ampak privatizacija, racionalizacija, dodana vrednost. Krivda ni več krivda, ampak krivica. Celo umor se skozi besede uspešnih advokatov in politikov spremeni v nesrečo, kolateralno škodo, obrambo, samoobrambo, eliminacijo sovražnika … Bodeča žica na meji ni več bodeča žica na meji, ampak tehnična ovira … Pred našimi očmi se zla dejanja s pomočjo spretnega spletnega spletkarjenja spreminjajo v nekaj sprejemljivega. Resnica nima samo dveh obrazov, pač pa jih ima v tretjem tisočletju nešteto."

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Politika

    Karantene ne bodo več trajale 14 dni, temveč deset

    Vse od včeraj naprej izdane odrejene karantene bodo trajale 10 in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika. Vse do včeraj izdane karantenske odločbe pa še vedno trajajo 14 dni.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Družba

    »S covidom so nastale velike kadrovske težave, ki jih težko rešujemo«

    Večina domov za starejše na območju koprske območne enote ZZZS se sooča z dolgimi čakalnimi listami za sprejem v domovsko oskrbo, še bolj pa bode v oči kadrovska podhranjenost. Vodstva domov praviloma izpostavljajo že dolgoletno pomanjkanje kadra, zlasti s področja zdravstvene nege.

  • Uredništvo  |  foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica

    14. 9. 2020  |  Družba

    FOTO: Prva parada ponosa na Koroškem

    V soboto, 12. septembra, je v Slovenj Gradcu potekala prva Parada ponosa na Koroškem, na kateri se je zbralo okoli 100 ljudi, ki so opozorili na diskriminatorno politiko nad LGBT+ skupnostjo. "Združeni pod enim geslom kličemo za pravico do ljubezni. Namreč obstajamo. In ostajamo. Naš dom je tu," so sporočili organizatorji iz zavoda Koroška Pride.

  • DK, STA

    14. 9. 2020  |  Politika

    Trump kršil navodila lastne vlade

    V nedeljo zvečer je imel ameriški predsednik Donald Trump novo predvolilno zborovanje v zaprtem prostoru, ki je sprožilo ogorčene kritike demokratskega guvernerja Nevade Steva Sisolaka. Ker so mu zborovanje na letališču v Las Vegasu prepovedali, je našel skladišče zasebnega podjetja v bližnjem Hendersonu.

  • DK, STA

    14. 9. 2020  |  Družba

    Prodaja vinilk prehitela prodajo zgoščenk

    Po podatkih Združenja ameriške diskografske industrije (RIAA) je v ZDA prvič po 80-ih letih minulega stoletja prodaja vinilk prekosila prodajo zgoščenk. Ljubitelji glasbe so za gramofonske plošče odšteli skoraj 200 milijonov evrov, za zgoščenke pa manj kot 110 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prodaja vinilnih albumov je prinesla 62 odstotkov vseh prihodkov fizičnih glasbenih medijev, ki so v primerjavi z lanskim letom sicer padli za 23 odstotkov. RIAA je kot razlog za upad navedla zaprtje glasbenih prizorišč in trgovin zaradi epidemije novega koronavirusa.

  • Danes je nov dan

    14. 9. 2020  |  Družba

    "One hormone to rule them all"

    Dvakratna olimpijska prvakinja Caster Semenya je v torek izgubila pravno bitko z Mednarodnim arbitražnim sodiščem za šport glede pravil, ki omejujejo naravno raven testosterona pri tekačicah. Razsodba pomeni, da Semenya ne more več tekmovati na vrhunskih srečanjih v svoji disciplini – razen če pristane na znižanje ravni testosterona z zdravili ali operacijo.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Svet

    Izrael v tritedensko karanteno

    Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal tritedensko vseobsegajočo karanteno zaradi koronavirusa, z možnostjo podaljšanja. Ukrep, ki ga je z večino glasov podprl parlament, se bo začel v petek, ko Judje praznujejo novo leto in bo trajal celotno praznično obdobje, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    14. 9. 2020  |  Svet

    Anonymouse

    Skrivnostni švedski kolektiv Anonymouse je z najnovejšim projektom poskrbel za pravo senzacijo. Ustvarja namreč prikupne podobe trgovinic, slaščičarn in restavracij, ki pa so tako majhne, da bi jih lahko obiskale zgolj miške, je pisala francoska tiskovna agencija AFP. Male umetnine so se pojavile v več mestih in osvajajo radovedneže.

  • DK, STA

    14. 9. 2020  |  Svet

    Epilog serije Živi mrtveci

    Sklepna sezona ameriške zombi serije Živi mrtveci bo na sporedu leta 2022, vključevala pa bo 24 epizod, so sporočili iz ameriške televizijske mreže AMC. Serija, ki je na sporedu od leta 2010 in bo dočakala 11 sezon, pa se s tem ne poslavlja. Dva od junakov - Daryl Dixon in Carol Peletier - bosta namreč protagonista nove serije, poroča britanski BBC.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo Teden italijanskega filma, skupinsko razstavo Spol_sko v okviru festivala Lezbična četrt, film Martha: A Picture Story o dokumentarni fotografinji Marthi Cooper, razstavo slik Uroša Weinbergerja z naslovom Projectories, 25. mednarodni festival Jazz Cerkno, dan urbanega dogajanja in glasbe Šiška “Open, kjer bodo med drugim nastopili Pijammies.