• Danes je nov dan

    10. 8. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: manira

    V javnem prostoru smo vsak dan bombardirani z rasizmom, seksizmom, nesramnostmi, opolzkostmi in ostalimi sovražnostmi. Ko beremo anonimne komentarje na spletu – ali Twitter objave predsednika ZDA –, se zdi, da je svoboda govora le še pravica užaliti. Med bojem proti sovražnemu govoru je levica pristala, da je njena primarna zahteva civiliziran in kulturen govor. Sentimentalno pogrešamo Clintona, celo Busha in se spominjamo, kako korektna je bila pravzaprav Ljudmila Novak. 

  • IK, STA

    10. 8. 2020  |  Svet

    Prihaja ameriška različica Evrovizije

    Tekmovanje za pesem Evrovizije je eden najbolj gledanih dogodkov na televiziji, med mednarodno prepoznavne glasbene izvajalce je v preteklosti denimo izstrelilo tudi skupino ABBA, sicer pa je Evrovizija znana po tem, da gre pri nastopih bolj za spektakel in manj za glasbo. A priljubljenosti šova ne gre zanikati, zato bo prihodnje leto bo v ZDA prvič potekala tudi ameriška različica, naslovljena The American Song Contest, na kateri se bodo za zmago pomerili solo izvajalci, dueti ali skupine z do šestimi člani iz vseh 50 ameriških zveznih držav.

  • Damjana Kolar

    10. 8. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo premiero skupnega in skupnostnega luftballetta Vlada Repnika Gotvana z naslovom Poslednja skušnjava, razstavo fotografij Andreja Lamuta z naslovom Mnemosis, Letni Kinodvor na Kongresnem trgu s projekcijami filmskih klasik, projekt Bauhaus na obisku avtorjev Tanje Devetak in Eduarda Čehovina, Srcozlom, kolektivni projekt uporabnikov in uporabnic Instagrama, ki so imeli, imajo, ali pa sumijo, da bodo imeli zlomljeno srce.

  • Pia Nikolič

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Kultura

    Nezaželena kultura

    V Ljubljani zmanjkuje prostora za kulturno in umetniško produkcijo. Potem ko so morali raznoliki ljubljanski kulturniki in umetniki zapustiti prostore na Kersnikovi 4, v nekdanji Tobačni tovarni in nekaterih drugih stavbah, v katerih so delovali, zdaj iz ateljeja izseljujejo še vsestransko umetnico Emo Kugler, prejemnico nagrade Prešernovega sklada in zlate ptice.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Portret

    Damijan Kracina, kipar, ki je okrasil Metelkovo in Narodno galerijo

    Poznate tisto floskulo »ta knjiga vam bo spremenila življenje«? Damijan Kracina (1970) se lahko domisli ene, za katero ne bi mogli ravno reči, da mu je spremenila življenje, ga je pa vsaj usmerila k študiju kiparstva: Umetnost: pogovori z mojstrom, knjiga o delu začetnika modernega kiparstva Augusta Rodina, ki jo je po pogovorih s kiparjem napisal Paul Gsell. »To malo knjižico sem po naključju našel na neki podstrehi in jo prebral na mah. Posebej sem si zapomnil odlomek, v katerem Rodin podrobno opisuje pot svetlobe po grškem kipu. Osupnilo me je, kako se je sposoben tako poglobiti v povsem preprost, tridimenzionalen objekt.«

  • Uredništvo

    9. 8. 2020  |  Politika

    Šarec: »Zaman je izgovarjanje strank, ki so šle v vlado, da so morale, ker sem odstopil«

    Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec je včeraj na Facebooku objavil zapis, v katerem je komentiral aktualno dogajanje na domačem političnem parketu, med drugim se je obregnil ob izolski napad na žvižgača Ivana Galeta, protivladne proteste in poudaril, da je največ, kar državljani lahko storijo, da se udeležijo volitev. "Zaman so vsi drugi napori, če na dan volitev rečemo, da so vsi isti in itak nima smisla. Ja, zelo preprosto je to. Gospe Popolne in gospoda Popolnega pa ne v politiki, ne na drugih področjih družbe ne boste našli," je zapisal Šarec.

  • IK, STA

    9. 8. 2020  |  Družba

    Kako bo jeseni potekal šolski pouk?

    Ljubljana, 8. avgusta - Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je za STA dejala, da je še prezgodaj napovedovati, po katerem od predvidenih scenarijev se bo jeseni začel pouk, saj se bodo verjetno epidemiološke razmere še spreminjale. Upa pa, da bodo po šolah uspeli individualno omejevati izbruhe, da ne bi bilo treba povsod spreminjati poteka pouka.

  • Uredništvo

    9. 8. 2020  |  Politika

    Pivec: »Nikoli se nisem poistovetila z desno politično opcijo«

    "Ne morem reči, da sem politično neopredeljen človek. Težave sem imela z vstopom v desnosredinsko koalicijo, saj sem, kar se tiče ideologije, veliko bolj levo usmerjena. Nikoli se nisem poistovetila z desno politično opcijo. Sem pa, kar se tiče izvajanja vsebin, izredno pragmatična, poleg tega pa lojalen partner. Če smo se zavezali, da bo DeSUS svoje koalicijske obljube izpolnil, delam v smeri tega, da bomo to tudi naredili. To je zame edina zaveza. V tem kontekstu je treba biti korekten koalicijski partner. To pa ni nobena simpatija ne do Janeza Janše ne do kateregakoli koalicijskega partnerja, ampak moja profesionalna zaveza in odnos do dela. Fotografija z Logarjem, ki jo je sam objavil, pa ni čisto nič drugega kot popoldansko srečanje na domačem terenu, kjer je bil gost. Ne gre za nobeno simpatijo ali posebno naklonjenost."

  • Uredništvo

    9. 8. 2020  |  Družba

    »V prvi vrsti bi bilo smiselno precepiti ljudi v zdravstvu, oskrbi starejših in policiji«

    "V prvi vrsti bi bilo smiselno precepiti ljudi, ki so v prvih bojnih vrstah – v zdravstvu, oskrbi starejših, policiji. Če bo cepivo učinkovito tudi pri starejših, je smiselno čim prej precepiti ta del populacije. Če bo cepivo pri teh skupinah manj učinkovito, kot je to pri gripi, pa je bistveno, da se precepijo vsi tisti, ki z ranljivimi populacijami prihajajo v stik."

  • Uredništvo

    9. 8. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #27

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Marka Kravosa iz zbirke Kot suho zlato.

  • IK, STA

    8. 8. 2020  |  Svet

    Komisarka Sveta Evrope poziva Poljsko k izpustitvi LGBT+ aktivistke

    Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je danes pozvala k izpustitvi aktivistke za pravice LGBT+ skupnosti, ki so jo pridržali poljski policisti zaradi protestne akcije. Zaradi pripora so se v petek zvečer v Varšavi zbrali številni protestniki, policija je pridržala 48 aktivistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Lara Paukovič

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    Enakopravnost

    Equality (enakopravnost). Black Lives Matter (življenje temnopoltih šteje). I Can’t Breathe (ne morem dihati). Freedom (svoboda). How Many More (koliko še). Enough (dovolj). Takšna in podobna sporočila v podporo gibanju Black Lives Matter (BLM) na dresih nosijo košarkarji 22 moštev iz lige NBA. Med njimi sta tudi Dallas Mavericks, v katerem igra Luka Dončić, in Miami Heat, moštvo Gorana Dragića. Igralci so lahko sami izbrali, katerega izmed 29 sloganov bodo nosili na dresu, zato imajo košarkarji v posameznem moštvu na dresih različne besede. Toda košarkarji Dončićevega moštva Dallas Mavericks so se odločili, da bodo svoja prizadevanja za rasno pravičnost izkazali tudi tako, da se bodo poenotili in na dresu vsi nosili isto besedo: equality (enakopravnost). Vsak neameriški igralec njihovega moštva je dobil možnost, da jo prevede v svoj materni jezik – za to so se odločili Dončić, Latvijec Kristaps Porzingis, Portoričan J. J. Barea in Nemec Maxi Kleber. Tako Dončić nekaj prvih pokoronskih tekem sezone igra s slovensko besedo ’enakopravnost’ na hrbtni strani dresa, ki je zamenjala njegov priimek – če se bo odločil, da slogan obdrži tudi v nadaljevanju, pa bo zapisana pod njegovim priimkom in njegovo številko 77.

  • Kdo bo prevzel odgovornost, če obsojenec, ki potrebuje zdravljenje, umre v zaporu?

    S. N. je goljuf. Lahko bi rekli nepoboljšljiv goljuf, ogoljufal je na desetine Slovencev, nekaj sto evrov tu, nekaj tisoč evrov tam in kazni so se seštevale. V ljubljanskem zaporu zdaj prestaja 16-letno kazen, od katere je slabo polovico že prestal, zoper njega pa poteka več kazenskih postopkov, zaradi katerih bi se utegnila kazen še nekoliko podaljšati. S. N. pa je tudi bolan, njegovo zdravstveno stanje je resno, to pravijo zdravniki, ne gre za še eno od goljufij, s katero bi si rad utrl pot na svobodo.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Dva leva

    Vzvratnih trideset let

    »Gospod predsednik, ali nikoli pozneje ni bila več potreba, da bi vendarle Slovenci stopili skupaj in kakšno stvar skupaj, v političnem smislu, premaknili? …«
    »Izrek je nekako folkloren. ’Fantje na vasi so stopili skupaj pod lipo in se dogovorili’ je lahko fraza, če ni povedano, na čem stopiti skupaj.«

  • IK, STA

    8. 8. 2020  |  Družba

    FOTO: Protivladni protesti in skrb za stanovalce domov za starejše

    Petkovi protivladni protesti so bili znova najbolj množično obiskani v prestolnici, kjer so tokrat v ospredje postavili skrb za stanovalce domov za starejše ob pojavu okužbe z novim koronavirusom. Izrazili so nasprotovanje namestitvam starejših v zabojnike.

  • IK, STA

    8. 8. 2020  |  Politika

    Gale ovadil Počivalška

    Izpostavljeni uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, žvižgač, je po poročanju Pop TV na tožilstvo vložil ovadbo zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška ter direktorja zavoda Tomija Rumpfa. Očita jima negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT.

  • IK, STA

    8. 8. 2020  |  Politika

    Podporniki Janševe vlade napadli Galeta

    V Izoli je včeraj potekal protest proti korupciji in županu. Na protestni shod je prišel tudi Ivan Gale, ki je povedal, da bo prišel v vsako občino, kjer se bo zgodila korupcija. Televizija Slovenija je v informativni oddaji Odmevi poročala tudi o prerivanju, do katerega je prišlo med njihovim snemanjem izjave žvižgača in izpostavljenega uslužbenca Zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta. Pred tem je pristopila skupina moških, nekateri so bili oblečeni v modro-rumene majice z napisi Podpiram vlado Janeza Janše. Vodil jih je izolski občinski svetnik iz vrst SDS Leopold Žlogar.

  • Gregor Kocijančič

    8. 8. 2020  |  Svet

    »Glasbe ne moreš snemati zgolj vsaka tri do štiri leta in pričakovati, da bo to dovolj«

    Milijarder Daniel Ek, izvršni direktor platforme za pretakanje glasbe Spotify, ki je te dni prišla tudi na naš trg, glasbenike poziva, naj v duhu časa ustvarjajo kot po tekočem traku. V nedavnem intervjuju je razglabljal o tem, da se bodo morali glasbeniki prilagoditi trgu, da »glasbe ne morejo snemati zgolj vsaka tri do štiri leta in pričakovati, da bo to dovolj«.

  • Danes je nov dan

    8. 8. 2020  |  Družba

    Tradicionalna pravica do nasilja

    Poljski pravosodni minister Ziobro je pretekli teden napovedal predlog odstopa od Istanbulske konvencije, ki jo je označil za “feministični izum, ki želi upravičiti homoseksualno ideologijo" in ogroža “tradicionalne družinske vrednote”.  Ziobrova poteza je konsistentna z delovanjem nedavno ponovno izvoljenega odprto homofobnega predsednika Andžeja Dude, ki je odgovoren za razmah gonje nad LGBT+ skupnostjo na Poljskem.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Uvodnik

    Jesen

    Dnevi slabega vremena so dober opomin, kako bistveno v času koronavirusa na naše življenje in druženje vpliva vreme. Poletje je nekakšno lepše obdobje epidemij, čas, ko se nekako še da vsaj ustvariti vtis normalnosti, ljudje se lahko družijo in srečujejo na prostem, v lokalih, sprehodih itd. Jeseni se bo vse spremenilo. Druženje ostaja zanemarjen vidik v času epidemije, a je izjemno pomemben, hkrati pa tudi vir širjenja okužbe. A druženja ni mogoče ustaviti in preprečiti – lakota po njem je tako huda že zdaj, ko ga je še mogoče nekako, na prostem ali pa v intenzivno zračenih prostorih, razmeroma normalno izpeljati.

  • Borut Mekina

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Politika

    Prevara

    Po prvem valu epidemije, v začetku junija, je avstrijski minister za zdravje na tiskovni konferenci predstavil podatke o umrlih. Tretjina vseh je v Avstriji umrla v domovih za ostarele, je dejal in nato poudaril, da so bile ponekod razmere še bolj tragične. V Nemčiji naj bi recimo v domovih za ostarele umrlo 40 odstotkov vseh okuženih, v nekaterih drugih državah pa naj bi se ta številka povzpela kar na 60 odstotkov. A avstrijski minister za zdravje očitno ni imel na voljo podatkov iz Slovenije. Če bi, bi se lahko pohvalil, kako dobro so se dejansko v Avstriji odrezali. Kako dobro imajo tam urejen sistem. V Sloveniji je po podatkih NIJZ v domovih za ostarele umrlo kar 80 odstotkov vseh okuženih. Vse kaže, da je naša dežela v tej primerjavi neslavna evropska rekorderka.

  • Uredništvo

    7. 8. 2020  |  Družba

    Današnji petkov protivladni protest za dostojno življenje starejših

    Organizatorji protestov sporočajo, da bo tudi danes že tradicionalno potekal petkov protivladni protest. Zbor je napovedan za ob 19. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani. Šestnajsti zaporedni protest bo poleg odstopa vlade tokrat zahteval boj za dostojno življenje starejših. 

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    »Šele ko sem prišel v Slovenijo, sem postal Srb«

    Goran Injac je Srb, ki ne govori slovensko, za povrhu pa je še umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki kritizira Slovenijo. Ali še drugače: Goran Injac je pravi človek na pravem mestu. S svojim delom je nekakšen lakmusov papir družbenih sprememb v naši državi in širši regiji: v Sloveniji, kjer so mu lani v Delu očitali preveč »radikalen politični angažma«, na Češkem, kjer je leto prej predstavo SMG prekinila skupina skrajnih desničarjev, ali na Poljskem, od koder se je umaknil. Umetniško vodstvo SMG je prevzel leta 2015. V Slovenijo je prišel iz gledališča Narodowy Stary Teatr v Krakovu na Poljskem, kjer je delal 15 let. Pogovor z njim smo zato začeli prav s Poljsko. Nedavno je namreč tamkajšnji pravosodni minister napovedal umik države iz istanbulske konvencije – mednarodne pogodbe o boju proti družinskemu nasilju.

  • Vasja Jager

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Politika

    Politiki na RTV Slovenija vstop začasno prepovedan

    »Medijska zakonodaja bo brez dvoma še vroča tema. Ob čedalje ostrejših in strupenih napadih na novinarje so tudi pred nami številne profesionalne in osebne preizkušnje. Ne bežimo pred odgovornostjo, nismo nezmotljivi, pa tudi žrtve ne. Rdeči barabin me je v elektronskem sporočilu ta teden naslovil gledalec in med drugim zapisal: Kje se te da srečati, da ti v obraz povem, kakšen izmeček si. Tukaj sem, tukaj smo, za dober javni servis.« S temi besedami je 25. julija novinar TV Slovenija Dejan Ladika sklenil redno sobotno oddajo Utrip. V ozadju njegovih besed so se izmenjavale slike novinarjev in drugih ustvarjalcev RTV Slovenija. Ob dosedanjih poskusih podreditve RTV Slovenija se je le redko zgodilo, da bi njeni ustvarjalci postavili tako jasno ogledalo oblasti. A Ladika ni sam in ni edini, ki se je odločil, da bo stopil tudi javno v bran javnega servisa. RTV ima dovolj političnega nasilja.

  • Stanka Prodnik

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Kultura  |  TV

    Državnik

    Napoved intervjuja je obetala. Oznanjala je, da prihaja na mali ekran in prvi program TV Slovenija prvi izmed pogovorov ob 30. obletnici odločitve za samostojno državo. Napoved je bila zasnovana kot nekakšen vpogled v priprave na intervju. Tam gre Rosvita Pesek, voditeljica, prihaja njen gost, prvi predsednik Slovenije Milan Kučan, v ozadju je renesančni grad Brdo, nekdanja depandansa Karađorđevićev in Titova rezidenca za vroče poletne dni, danes pa protokolarni objekt. Kako dobro in premišljeno! Očitno so prav za napoved posneli trenutek, ko se voditeljica in njen gost srečata. Malo dramaturškega loka.

  • Jure Trampuš

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Politika

    V službi politike in pridobitnih dejavnosti

    Na začetku druge iraške vojne, ko je zmagovita Busheva koalicija napredovala proti Bagdadu, proti zmagi, ki pa se je hitro sesedla v poraz, je Huseinov propagandni urad vodil Mohamed Said Al Sahaf.

  • Vasja Jager

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    Zadnjica pripadnika Slovenske vojske sporoča: »Pridi in si vzemi!« 

    Septembra 480 pred našim štetjem se je v soteski Termopile, ozkem pasu med morjem in hribi ob obali osrednje Grčije, trlo vojščakov. Okoli sedem tisoč grških hoplitov, zbranih iz različnih mestnih držav, se je postavilo po robu trumi napadalcev iz mogočnega perzijskega imperija, ki je po sodobnih ocenah štela približno 300 tisoč mož. Grki niso imeli nobenih možnosti – in tega sta se zavedali obe strani. Toda ko je perzijski kralj Kserks prek slov zahteval, naj mu nadležni branilci izročijo orožje, je grški poveljnik, Špartanec Leonidas, ki je poveljeval 300 elitnim vojščakom, gladko odsekal: »Molon labe!« Ali po slovensko: »Pridi in si vzemi!«

  • Jure Trampuš

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Politika

    Komu predsednik vlade pošilja čestitke za rojstni dan in kdo vse to plačuje? 

    Andreja L. (ime je izmišljeno, pravo poznamo v uredništvu) je bila dolgo leta članica stranke SDS, brez funkcija, tiha in anonimna. Dobivala je strankarsko pošto, dopise, pozive, verjetno tudi čestitke za rojstni dan. Umrla je pred osmimi leti, a njeni svojci so strankarsko pošto še vedno dobivali. Večinoma je niso odpirali ali pa so jo metali v smeti.

  • Lara Paukovič

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    Digitalna prostitucija

    Socialna omrežja ljudje uporabljajo v različne namene. Nekateri bi radi samo delili fotografije morja, mačk in nedeljskega kosila, drugi želijo postati vplivneži, tretji trolajo, četrti so gor zaradi političnih debat, peti imajo profile zato, da podpirajo svoj brand ali podjetje – ni pa niti malo takih, ki jih uporabljajo za distribucijo svojih provokativnih fotografij in posnetkov. Na tovrstnih profilih – na Instagramu, Twitterju, TikToku ali kje drugje – je pogosto mogoče najti povezavo do njihovega uporabniškega računa na strani OnlyFans. OnlyFans profil ima slovenska starleta, dekle iz sosednje ulice, morda celo prijatelj ali sošolec, ki mu ni uspelo v modni industriji.