• Pia Nikolič  |  foto: Uroš Abram

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    »Vemo, kakšna družba si želimo biti?«

    Mag. Ajda Pistotnik, politologinja, se ukvarja z družbenim vidikom financ in ekonomijo dolga. Že odkar je bivala v Københavnu, jo zanimajo vprašanja, ki onemogočajo ali pa pospešujejo družbeno blaginjo – ideje, prakse in strategije platforme Odrasti. Odrast je sicer gibanje, ki opominja, da je neskončna rast na končnem planetu nemogoča in da je treba morebitni odgovor iskati onkraj kapitalizma. Beseda »décroissance« (od-rast) se je v francoščini prvič pojavila že leta 1973 pri Andréju Gorzu, enem od začetnikov politične ekologije. Tako se je tudi začel razvoj tega diskurza. Koncept se je iz Francije razširil v Španijo, Italijo, Švico, pred izbruhom korone pa je postajal vse bolj javno prepoznaven. Koronavirus je seveda svet obrnil na glavo.

  • Staš Zgonik

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    In vendarle se okužijo

    Bliža se začetek novega šolskega leta, še vedno pa ni jasno, kakšna ureditev bo veljala za slovenske otroke, ko se bodo vrnili v šolo. Šole smo spomladi zaprli, ker smo zaradi izkušenj z gripo in drugimi okužbami dihal sklepali, da otroci sodijo med glavne nosilce širjenja okužb med prebivalstvom. Do zdaj je večina raziskav kazala, da so manj dojemljivi za okužbo z novim koronavirusom in da ga, tudi če se z njim okužijo, le redko širijo. V zadnjih tednih pa so bili objavljeni izsledki nekaj raziskav, ki temu nasprotujejo.

  • »Masivna prevara in zloraba«

    Ko so Donalda Trumpa pred kratkim na TV-kanalu Fox News vprašali, ali bo sprejel in priznal izid predsedniških volitev, ki bodo 3. novembra, je odvrnil: »Ne bom rekel da. In ne bom rekel ne.« Kaj to pomeni, je na dlani: DA, izid predsedniških volitev bo sprejel in priznal, če bo zmagal, če bo torej ponovno izvoljen. In NE, izida predsedniških volitev ne bo sprejel in priznal, če bo izgubil, če torej ne bo ponovno izvoljen.

  • Staš Zgonik

    7. 8. 2020  |  Mladina 32  |  Družba

    Vodna shramba

    Slovenska obala je v teh dneh spet polna turistov. Poraba pitne vode je tako kot vsako leto v poletnih mesecih povečana. Razpoložljivost vode pa je tako kot vsako leto v poletnih mesecih zmanjšana. Reka Rižana, glavni vodni vir za rižanski vodovod, ki napaja vse štiri obalne občine, zmore zadovoljiti le približno tretjino potreb. Več kot polovica porabljene vode v teh dneh pride od drugod – iz kraškega vodovoda in Hrvaške.

  • Za občutek spokojne varnosti

    Šaljiva basen pravi, da se je pri zdravniku nekega dne oglasila starajoča se kača s pritožbo, da vse slabše vidi. Zdravnik ji je zato predpisal očala in ji priporočil kontrolni pregled čez štirinajst dni.

  • Voditeljice

    Zgodovinsko naključje je leta 2020 postavilo na globalni politični zemljevid štiri političarke, Merklovo, von der Leyenovo, Lagardovo in Georgievo. Prvi dve sta se znašli na čelu EU, drugi dve obvladujeta finančni svet prek ECB in MDS. Najvplivnejši moški trio Trump-Xi Jinping-Putin vodi svet v konfrontacije, ženski kvartet ponuja upanje v njegovo rešitev. Dokazov je dovolj. Države z ženskim političnim vodstvom so učinkovitejše v spopadu s covid-19, tudi v biznisu so ženska vodstva boljša pri kriznem menedžmentu. Način prilagajanja na nove razmere v 21. stoletju zahteva asertivni menedžment, zmagoviti slog vodenja usmerjajo »ženski« principi. Covid-19 je razkril tisto, kar smo že vedeli. Feminizem je največja socialna revolucija 20. stoletja, boj za ekonomsko in politično enakost se začenja pri neenakopravnosti spolov. V novi revoluciji ženskega vodenja je morda možnost odrešujočih sprememb sveta.

  • Administracija, Neron in Kaligula

    Kot še marsikaj se tudi slovensko razmišljanje o državi začne s Primožem Trubarjem. V Cerkovni ordningi je leta 1564 poudaril pozitivni pomen države: »Glih taku so te Postave, Pravde inu pravične štraifinge [= kazni] gvišna Božya della«, in to ostaja, čeprav so med državnimi voditelji tudi »ta Nero inu Caligula, inu nih veliku Tyrannov«, katerih vladanje je »hudu inu nespodobnu«. A država ohranja pozitivno vlogo, saj so državne posle tudi tedaj opravljali »ty eni zvejsti Možje, kir so pod nimi regirali«.

  • Uredništvo

    6. 8. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina!  Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, oblikovanje pa je zakrivil Ivian Kan Mujezinović. O tem, zakaj je upokojenska politika stranke DeSUS brez vsebine, si več preberite jutri v že 32. letošnji številki Mladine. #Mladina32 

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Politika

    Nedopusten zapis uslužbenca ministrstva, ki ga je delil tudi Vinko Gorenak

    V sindikatu centrov za socialno delo so opozorili, da je uslužbenec ministrstva za notranje zadeve s svojim zapisom na Twitterju na njihov račun "nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev CSD". Dodatno pozornost je zapis zbudil, ker ga je poobjavil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak, ki ga je kasneje sicer umaknil.

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Politika

    Stroške bivanja ministrice je najprej plačalo podjetje Vinakras

    Stroške bivanja kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec in njene družine na Krasu je po poročanju Kanala A in Pop TV najprej plačalo podjetje Vinakras. Ob medijskem poizvedovanju o obisku pa je podjetje izdalo račun v istem znesku ministrici, ki ga je tudi plačala, so še poročali. Aleksandra Pivec je nastopila tudi v promocijskem videu podjetja Vinakras. 

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Politika

    Visoki ameriški obisk Slovenije

    Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da bo "v ponedeljek odpotoval na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko". Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot". Neuradno naj bi se v Sloveniji mudil v četrtek.

  • Danes je nov dan

    6. 8. 2020  |  Družba

    Plastična pandemija

    Družbene norme glede uporabe plastike so se v zadnjih letih hitro razvijale, vrečke iz blaga, prenosne skodelice in drugi podobni izdelki pa so za mnoge postali del vsakdana.

  • Pia Nikolič

    6. 8. 2020  |  Politika

    »Ali župan v javnost spet namerno pošilja zavajajoče informacije?«

    Zaradi novice o ukinitvi pomembnega razpisa za kulturo v občini Cerkno, so Tea Hvala, Simon Hudolin in Mateja Rojc na Cerkljanske novice poslali odprto pismo, "zastavljeno kot javno vprašanje županu Občine Cerkno in njenim svetnikom. Je tudi priložnost za razmislek širše javnosti o pomenu lokalne kulturne politike in samovolji njenih predstavnikov". V njem opozarjajo, da je Slovenija z vstopom na neoliberalni zahod začela z novo kulturno politiko, ki poklicne kulturne ustvarjalce obravnava kot podjetnike, nevladne organizacije pa je umestila v zasebni sektor, čeprav oboji delujejo v javnem interesu. Kultura se mora zato za javni denar boriti prek razpisov, kar "samo po sebi ne omogoča večje avtonomije in svobode ustvarjalcev in producentov, saj so zahteve v razpisih rezultat kulturne politike tistega, ki objavi razpis".

  • LP

    6. 8. 2020  |  Kultura

    Kliči U za umor

    Tretja edicija festivala Poletje na platnu in med platnicami, ki ga Slovenska kinoteka pripravlja v sodelovanju s Pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, bo letos obarvana žanrsko. Kriminalka, ki je bila sicer z vsemi svojimi podzvrstmi vedno priljubljena tako med bralci kot gledalci, zadnjih nekaj let v globalni popularni kulturi – v literaturi, filmu, na televiziji in v podkastih – doživlja nov razcvet. Novo zanimanje za omenjeni žanr je pred kratkim, z brezglavim truplom neznane mladenke v bohinjskem jezeru, priplavalo tudi do nas. Z romanom in miniserijo Jezero smo tudi Slovenci dobili svoj pravi kriminalni hit.

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Svet

    Slavni rock glasbenik bo tožil Trumpa

    Kantavtor Neil Young bo tožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi mu preprečil nadaljnje predvajanje njegovih pesmi med volilnimi zborovanji, piše v tožbi, objavljeni na rockerjevi spletni strani.

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Svet

    Disneyjev Mulan brez premiere na filmskih platnih neposredno na splet

    Disneyjev večkrat preloženi film Mulan bo preskočil velika platna in premiero doživel na Disneyjevi platformi pretočnih vsebin Disney Plus, saj je zaradi pandemije covida-19 še vedno zaprtih večina kinematografov po ZDA. Dostopen bo od 4. septembra, naročniki omenjene platforme pa bodo morali zanj odšteti dodatnih 29,99 dolarja (25,36 evrov).

  • Uredništvo

    5. 8. 2020  |  Politika

    Pivec: »Političnim konkurentom svetujem, naj se v to tarčo ne zaletavajo več«

    Ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS se je včeraj na družabnem omrežju Facebook končno odzvala na obtožbe, ki jo bremenijo v razkritih aferah Vinakras in Izola. "Vsak človek, vsaka mama in celo vsaka ministrica, če sem malce cinična, ima po mojem pravico do tedna dopusta. A ker nekateri mediji terjajo takojšnje odgovore, jih moram podati. Slovenski javnosti zagotavljam, da nikoli nisem in ne bom izkoriščala položaja ministrice za koristi mene ali mojih bližnjih," je poudarila. 

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Družba

    Za liter razkužila od 9,8 do 62,5 evra

    V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Vsa razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Italija na mejo s Slovenijo pošilja vojake

    Zaradi "povečanega števila nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo" je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo-Julijsko krajino na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov, je dejala senatorka v Rimu Tatjana Rojc. S tem se bodo odvali na poziv deželnih oblasti, da je treba bolje nadzorovati manjše mejne prehode s Slovenijo.

  • Vesna Teržan  |  foto: Bprut Krajnc

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Družba

    »Karantanci se niso imeli za Slovence in njihova zgodovina ne more biti del zgodovine Slovencev«

    Peter Štih je doktor zgodovinskih znanosti in redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, letos pa je postal predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti – SAZU. Njen član je od leta 2007, od leta 2017 do 2020 je bil podpredsednik za humanistične, družboslovne in umetnostne vede. Je član več znanstvenih institucij v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Njegova raziskovalna področja so zanimiva, ukvarja se z etnogenezo Slovencev, z državnimi tvorbami zgodnjega srednjega veka v Vzhodnih Alpah, z zgodovino plemstva itd., pa tudi s kritiko slovenskega zgodovinopisja. Velja za zgodovinarja, ki je postavil nova konceptualna izhodišča, s katerimi je v slovensko medievalistiko prinesel bistveni preobrat. Z drugačnim dojemanjem starejših zgodovinskih obdobij, sodobnejšim razmislekom o zgodovinskih stereotipih in mitih ter natančnim pretresom zgodovinskih dognanj in dejstev pa se uvršča med prepoznavne in pomembne evropske zgodovinarje.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Politika

    5G: Huawei slovenski vladi ponuja sporazum o neprisluškovanju

    Huawei Technologies je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G pripravljen na pogovore s slovensko vlado in njenimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G. Vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

  • Oštro.si

    5. 8. 2020  |  Svet

    Nemčija ne more samovoljno opustiti postopka zoper Madžarsko

    »Nemška kanclerka Angela Merkel je obljubila, da bo v času nemškega predsedovanja EU, torej do konca leta 2020, opuščen postopek iz člena 7 proti Madžarski,« je 21. julija o zaključku srečanja voditeljev držav EU poročala Nova24TV.si. Kot je znano, so tega dne voditelji evropskih držav dosegli dogovor o skladu za okrevanje zaradi pandemije covida-19 in proračunu EU.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Libanon žaluje po uničujočih eksplozijah: najmanj 100 mrtvih, več kot 4000 ranjenih

    V Libanonu se je danes začelo tridnevno žalovanje po uničujočih eksplozijah, ki sta v torek odjeknili v prestolnici Bejrut. Po najnovejših podatkih libanonskega Rdečega križa je v eksplozijah umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Alarmanten porast kibernetskega kriminala v času pandemije

    Interpol je opozoril na alarmanten porast kibernetskega kriminala v času pandemije covida-19. Napadalci to, da ljudje delajo od doma, izkoriščajo za napade na večje institucije. Okrepilo se je tudi število napadov na zdravstvene ustanove.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Družba

    Znanstveniki ovrgli domnevo o spermijih 

    Človeški spermiji plavajo podobno kot vidre, v novi študiji trdijo raziskovalci, ki so na podlagi modernih 3D-mikroskopov ovrgli več kot 300 let staro domnevo, da semenčice plavajo s pomočjo repka, ki se giblje levo in desno. Odkritje so avtorji univerz v Bristolu in Ciudad de Mehiki predstavili v reviji Science Advances.

  • Danes je nov dan

    4. 8. 2020  |  Družba

    Trump proti zumerjem

    Trump je napovedal vojno kitajskemu gigantu TikTok. Mobilna aplikacija je med mlajšimi globalna naduspešnica, vsebine, ki jo polnijo, pa so, kot na vseh družbenih omrežjih, večinoma trivialne. Čeprav smo na manipulacije in razprodajo osebnih podatkov že navajeni, ameriška administracija opozarja prav na zasebnostni vidik, Američani, ki se Kitajske na splošno bojijo, pa se Trumpu v "skrbi" bodisi pridružujejo bodisi opozarjajo na razliko med Kitajsko in TikTokom. V obeh primerih debato zamejuje vprašanje zasebnosti.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Ebay med pandemijo krepko povečal prihodke in dobiček

    Ameriški spletni trgovec Ebay je v drugem četrtletju letos, ko je spletno nakupovanje med pandemijo novega koronavirusa poskočilo, zabeležil 2,87 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je porasel za 85 odstotkov na 740 milijonov dolarjev, je v torek po zaprtju borze objavila družba.

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Svet

    VIDEO: Eksplozije v Bejrutu terjale najmanj 27 življenj, okoli 2500 ranjenih 

    Eksplozije v libanonski prestolnici Bejrut so danes terjale več deset življenj, ranjenih je okoli 2500 ljudi, je drevi sporočil minister za zdravje Hamad Hasan. Eksplozije so odjeknile popoldne v pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi materiali, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Politika

    Tudi poslanci iz ministričine stranke DeSUS od Aleksandre Pivec zahtevajo konkretna pojasnila

    V poslanski skupini DeSUS od predsednice stranke Aleksandre Pivec enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Pojasnila pričakujejo na petkovem sestanku v prostorih DZ, so sporočili iz poslanske skupine, a kot kaže, se bo ministrica za kmetijstvo zaradi odsotnosti z njimi sestala šele prihodnji teden.

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    Kučan: »Zahteval je, da odpovemo razglasitev samostojnosti«

    "Da, ampak grozil pa je, grozil, ne morem drugače reči, je rekel, če boste to, tako, on je zahteval, da odpovemo to razglasitev samostojnosti. Sem mu rekel, da ga ni demokratičnega politika, ki bi zoper takšno in tako izraženo voljo, kot je bila slovenska na plebiscitu, ravnal drugače. Je rekel, če boste to naredili, vas Združene države ne bodo nikoli priznale. Sem rekel, priznali nas boste prej ali slej. In so nas, aprila 1992, mislim da. Tako se je potem končalo to. Ampak ne krivim toliko Bakerja, krivim pravzaprav takratno jugoslovansko vlado, ki ga je informirala enostransko o tem in seveda, človek, ki je vezan na te informacije, je tako tudi ravnal."