• Damjana Kolar

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo festival Svetlobna gverila, katerega tema je Pet elementov, premiero mračne komedije Jakiš in Pupče izraelskega dramatika Hanoha Levina, 61. Jazz Festival Ljubljana, razstavo [Tunel 29] Oblikovanje za postapokaliptični svet, na kateri bo predstavljen izbor 30 izdelkov, ki so jih želeli razstaviti na letošnjem milanskem tednu oblikovanja, premiero predstave Paloma Brine Klamfer in Kaje Blazinšek, ki se nanaša na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Po operi sezono odpovedali še filharmoniki

    Potem ko je svetovno znana Metropolitanska opera v New Yorku zaradi pandemije koronavirusa odpovedala svojo jesensko sezono, so enako odločitev sprejeli tudi Newyorški filharmoniki. Pred 6. januarjem prihodnje leto ne bodo izvedli nobenega rednega koncerta. "Naša največja skrb sta zdravje in varnost našega občinstva, naših glasbenikov in naših zaposlenih," je povedala predsednica orkestra Deborah Borda.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Politika

    Putin: »Strankarski interesi v ZDA so postavljeni nad interese družbe in posameznika«

    "Protesti proti rasizmu v ZDA znamenje globoke notranje krize v državi", je ocenil ruski predsednik Vladimir Putin. V pogovoru za televizijo Rosija 1 je bil kritičen do nasilja na protestih, kritiziral pa je tudi odziv ZDA na epidemijo novega koronavirusa, ki je po njegovem mnenju posledica pomanjkanja močnega vodstva. "Kar se je zgodilo, je posledica globoko zakoreninjene notranje krize," je glede protestov menil Putin.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Politika

    Nova vprašanja o Trumpovem zdravju

    Ameriški predsednik Donald Trump se je moral ob 74. rojstnem dnevu znova soočiti z vprašanji o svojem zdravju. Rutinski pregled v začetku meseca razen prekomerne telesne teže sicer ni pokazal posebnosti, so se pa nekateri obregnili ob njegovo nezanesljivo hojo na sobotni prireditvi v New Yorku. Vprašanje zdravja predsednika je v ZDA vedno aktualna tema, čeprav je Trump za svojo starost še vedno zelo vitalen. 

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Kultura

    Zaprtje muzeja Jane Austen

    Zaradi epidemije novega koronavirusa muzeju Jane Austin grozi zaprtje. Muzej je v angleškem mestu Chawton, kjer je pisateljica živela zadnjih osem let pred smrtjo in dokončala vseh svojih šest romanov. Direktorica Hiše Jane Austen Lizzie Dunford, ki je na položaju od aprila, je dejala, da muzej nima zagotovljenega rednega financiranja države, zato je bilo doslej njegovo delovanje odvisno predvsem od obiskovalcev in podpornikov. Popolnoma brez sredstev pa je muzej ostal 20. marca, ko so zaradi epidemije morali zapreti vrata.

  • DK, STA

    15. 6. 2020  |  Svet

    Človeška veriga proti rasizmu

    V ndeljo, 14. junija je v Berlinu več tisoč protestnikov s človeško verigo izrazilo nasprotovanje rasizmu in podporo večji pravičnosti. V Berlinu se je po oceni policije zbralo 8000 ljudi, medtem ko organizatorji protesta - gibanje Unteilbar (Nedeljivi) - navajajo udeležbo več kot 20.000 ljudi. 

  • IK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Po svetu padajo glave kipov kolonizatorjev in rasistov

    Protesti proti rasizmu, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda ter se iz ZDA razširili po svetu, so prebudili zavedanje, da je rasizem "sistemska napaka" s koreninami v kolonializmu. Začele so padati glave kipov kolonizatorjev, rasistov in drugih, ki so prispevali k rasni neenakosti. Krepijo se pozivi k odstranitvi teh kipov.

  • IK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Afriške države pozivajo k razpravi o rasizmu

    Afriške države so Svet Združenih narodov za človekove pravice v petek pozvale k izredni razpravi o rasizmu in policijskem nasilju, medtem ko v ZDA in drugod potekajo protesti po smrti temnopoltega Georgea Floyda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Politika

    »Čeprav Janša slavi domobranstvo, v političnem boju deluje kot partizan«

    "Vsak dan buljimo v Janšev twitter profil, se zgražamo nad neokusnimi izpadi, delitvijo skrajno desnih vsebin, zgodovinskim revizionizmom, slavljenjem Madžarske ali žuganjem evropskim komisarjem. Čudimo se, od kje voditelju neke države čas za osemdeset ali več objav na dan."

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Družba

    »Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved«

    "Če bi moral biti v službi, kjer bi moral redno beležiti svoj delovni čas, bi dal odpoved. To je bila tudi moja reakcija, ko je Univerza v Ljubljani to vzpostavljala. Sem rekel, da bom šel." 

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Kultura

    Andy Warhol: spletna razstava

    Newyorška galerija Zeit Contemporary Art je na svoji spletni strani predstavila razstavo z naslovom Andy Warhol: The Last Decade. Zadnje desetletje Warholovega delovanja je bilo pogosto spregledano, čeprav gre za ključno obdobje njegovega opusa. V virtualni sobi je na ogled več kot 20 redko videnih Warholovih del. Prevladujejo štiri teme: simboli moči, portreti, abstrakcije in reklamni oglasi. Razstava se začne z letom 1977 (serija Hammer & Sickle), konča pa s serijo Camouflage, ki jo je Warhol začel leta 1987 pred svojo smrtjo.

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Družba

    Trump nad pravice transspolnih oseb

    Ameriško ministrstvo za zdravstvo je v petek, 12. junija sporočilo, da bo uveljavljalo zaščito pred diskriminacijo na podlagi spola glede na biološko opredelitev spola kot moškega ali ženskega in ničesar vmes. S tem bodo transspolnim osebam ukinili zaščito pred diskriminacijo, ki so jo uvedeli v času predsednika Baracka Obame. V ZDA se za transspolne opredeljuje okoli 1,5 milijona ljudi.

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Svet

    Vrnitev na Luno bo vodila ženska

    V petek, 12. junija je ameriška vesoljska agencija Nasa imenovala Kathy Lueders na položaj direktorata za človeško raziskovanje in operacijske misije, ki je zadolžen za vrnitev človeka na Luno do leta 2024. Luedersova je bila več let vodja programa testiranj vesoljskih kapsul, ki jih je razvijalo podjetje Space X ter Boeing in druga podjetja, ki so sodelovala z Naso pri razvoju plovila, ki bo varno ponesla človeško posadko v vesolje. 

  • DK, STA

    14. 6. 2020  |  Kultura

    Filmski projekt o koronavirusu

    Devet evropskih gledališč sodeluje pri filmskem projektu z naslovom Stories from Europe: Crisis and Reflection (Zgodbe iz Evrope: Kriza in refleksija), ki bo prikazal vpliv pandemije koronavirusa na celino, so sporočili iz hamburškega gledališča Thalia. Ustvarili so 15 kratkih posnetkov po pričevanjih oseb, ki delujejo na različnih področjih, povezanih s pandemijo. Filmi z angleškimi podnapisi so dostopni na spletnih straneh gledališč od petka, 12. junija dalje.

  • Uredništvo

    14. 6. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #20

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Gorazda Kocijančiča.

  • Peter Petrovčič

    13. 6. 2020  |  Politika

    Vlada je namenoma kupila 200 milijonov neustreznih zaščitnih mask

    Spletni portal Necenzurirano.si razkriva, da je vlada Janeza Janše kupila za več deset milijonov evrov zaščitnih mask, ki niso primerne za zaščito pred okužbami. Gre za maske, ki jih je vlada kupila in plačala ob koncu (prvega vala) epidemije in zdaj v skladiščih čakajo na uporabo v predvidenem drugem valu, čeprav so bile lažno označene kot certificirane.

  • IK, STA

    12. 6. 2020  |  Družba

    FOTO + VIDEO: Kolesarjem so se na protestih pridružili tudi pešci

    Protestniki, ki že več petkov izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji in opozarjajo na korupcijo ter zahtevajo odstop in predčasne volitve, so v Ljubljani tokrat tudi sestopili s koles, saj so se kolesarjem na pridružili tudi pešci. S polnega Prešernovega trga so se skupaj odpravili proti Trgu republike, kjer so pred parlamentom izrazili nasprotovanje fašizmu, militarizaciji in represiji. Protestniki so se tradicionalno zbrali tudi po nekaterih drugih mestih, med drugim v Mariboru in na Obali, pa tudi v Berlinu. Največ so jih našteli v Ljubljani, po uradnih ocenah več kot deset tisoč.

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Družba

    VIDEO: Slavoj Žižek analizira spremenjeni svet

    Politični analitik Samo Burja je v videointervjuju, ki si ga lahko ogledate na povezavi spodaj, spregovoril s filozofom Slavojem Žižkom. Za medij Big Think, ki ima zgolj na portalu YouTube skoraj tri milijone naročnikov, sta spregovorila o svetu, ki sta ga epidemija novega koronavirusa in vladni ukrepi za zajezitev širjenja pahnila v politično, družbeno, gospodarsko in zdravstveno krizo. Zgodovinski trenutek se odvija pred očmi vseh nas. 

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Kdor temu reče kriminal, nima prav niti malo in laže«

    "Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Ponudbe, ki smo jih prejemali, so obljubljale marsikaj, mi pa smo se odločali za tisto, kar je bilo realno dobavljivo v najkrajšem možnem času in je izpolnjevalo strokovne standarde. Kdor temu danes reče kriminal, ima to pravico reči, prav pa nima niti malo in laže."

  • Uredništvo

    13. 6. 2020  |  Politika

    Kangler: »Če se imajo varde za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu«

    "Po dogodku v Slovenski Bistrici sem s člani varde v Mariboru opravil razgovor in jih opozoril, da je to nedopustno in nekorektno do slovenskega policista. Če se imajo za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu. Nesprejemljivo je, da nekdo v Slovenski Bistrici, ali kjerkoli drugje, organizira tabor, kjer se urijo in nosijo uniforme. Glede na nekatere aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklosti in glede na nekatere posnetke, ki so jih objavili na spletni strani, ne gre več za civilno družbo. Izvajajo namreč naloge, ki so zaupane samo slovenski vojski in policiji."

  • DK, STA

    13. 6. 2020  |  Družba

    Daniel Radcliffe: »Transspolne ženske so ženske«

    Avtorica knjižnih uspešnic o Harryju Potterju J.K. Rowling je razkrila, da je bila žrtev nasilja v družini in spolnega napada ter, da se je v mladosti spraševala glede spolne identitete. V 3695 besed dolgem eseju je napisala, da je izkušnje delila, da bi v kontekst postavila pretekle in nedavne kontroverzne komentarje o transspolnih ženskah. Čeprav je javnosti znana že več kot 20 let, ni nikoli spregovorila o nasilju v družini in spolnem napadu, ki ju je doživela. 

  • Kaj takšnega se lahko zgodi tudi pri nas

    Naš pulz. Ko je prvi policist po napadu vstopil v klub Pulse, je zakričal, naj dvigne roko, kdor je živ. Le redki so v tistem trenutku to zmogli.

  • Danes je nov dan

    13. 6. 2020  |  Družba

    Negativna dediščina

    Sistemski rasizem in policijsko nasilje imamo tudi v regiji. Že tako težaven položaj beguncev je v času pandemije postal še neznosnejši. K sreči je policijsko in drugo nasilje, ki se izvaja na Balkanu, končno prišlo tudi pred Evropsko sodišče za človekove pravice. Medtem pa na Hrvaškem, razen kršitev človekovih pravic in policijske brutalnosti, v imenu ministrstva za zunanje zadeve krčijo še gozdove, ki so bili zgodovinsko zatočišče pred nasiljem in prostor odpora.

  • DK, STA

    13. 6. 2020  |  Kultura

    Partizani: zgodovina ni pravljica

    Pri Cankarjevi založbi je izšla obsežna monografija Partizani, ki jo je po več desetletjih temeljitega študija napisal zgodovinar dr. Jože Pirjevec. V predgovoru knjige je zapisal, da je bilo napisanih že dovolj apologij partizanstva, sam pa si je v obsežni monografiji želel "prikazati zgodovinsko resnico v vsej njeni veličini kakor tudi v zablodah, tragiki in zločinih". Delo je sklenil z opisom zunajsodnih pobojev, za katere meni, da jih je treba prikazati v vsej grozovitosti, hkrati pa umestiti v čas, poln maščevalnosti in sovraštva. Pirjevec je skušal predstaviti tudi, kako kompleksno je bilo partizansko gibanje in kako pomembno je postalo kot vojaška sila, pravzaprav kot vezni člen med dvema frontama - rusko in zahodno fronto.

  • DK, STA

    13. 6. 2020  |  Svet

    Obtožbe Hrvaške zaradi nasilja nad migranti

    Organizacija za človekove pravice Amnesty International je hrvaško policijo obtožila "grozljive eskalacije kršitev človekovih pravic". Pripadniki posebnih enot hrvaške policije naj bi nedaleč od meje z Bosno in Hercegovino konec maja ustavili skupino migrantov, jih pretepli ter se nad njimi izživljali skoraj pet ur. Nato so jih izročili hrvaškim obmejnim policistom, ki so jih prepeljali do meje z BiH in jim ukazali, naj se vrnejo nazaj v BiH.

  • Uredništvo

    12. 6. 2020  |  Družba

    Organizatorji protestov sporočajo: Ob 19. uri na Prešernovem trgu, ob 20. uri pred parlamentom

    Organizatorji petkovih protivladnih protestov v Ljubljani sporočajo, da se pešci danes zberejo ob 19. uri na Prešernovem trgu, kolesarji pa ob isti uri začnejo krožiti po mestu. Do 20. ure pa naj bi se vsi zbrali na Trgu republike nasproti parlamenta. Napovedali so, da udeleženke in udeležence protestov tam čaka pester program. "Odra še vedno ne potrebujemo, ker bomo svoja sporočila predajali z drugimi sredstvi," so zapisali in dodali "pripeljite še kakšnega novega prijatelja in povejte naprej". 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 6. 2020  |  Mladina 24  |  Uvodnik

    Vojska je na meji

    Bil je januar leta 1998, Sloveniji je že slabo leto vladala koalicija LDS in SLS, premier je bil Janez Drnovšek, ljudska stranka Marjana Podobnika pa je za obrambnega ministra postavila Tita Turnška. Odnosi s sosednjo Hrvaško so bili – kot vedno – zapleteni. Zakaj so slovenski vojaški vohuni v zelenem kombiju ob meji poskušali uloviti pogovore v sosednji Hrvaški, še danes ni pojasnjeno. A bilo je takole: vojaška vohuna Tone in Brane (res jima je tako ime) sta z zelenim vohunskim kombijem nevede zapeljala na drugo stran meje, na Hrvaško. Seveda so Hrvati to opazili in ju aretirali. Kot v slabi komediji. Bilo je tako trapasto, da sta se dogodku smejali Hrvaška in Slovenija – le da mi malce kislo. A smejali smo se, tudi zaradi nekega zdravega odnosa do vseh teh represivnih služb, začenši z vojsko. Pač taka je vojska in taki so vohuni – tako je bilo v Jugoslaviji in tako je še zdaj v Sloveniji in tako je skoraj povsod po svetu.

  • Kako preprečiti krepitev fašizma?

    Na kateri točki prehoda v fašizem in državljansko vojno smo danes? Na nedavni katoliško-državni komemoraciji je predsednik vlade ob asistenci predsednika države napovedal državljansko vojno. Seveda s preizkušeno, a prozorno taktiko projekcije lastnega ravnanja na druge in samorazglašene vloge žrtve: »Moramo pa na tem svetem kraju groze tistim, ki po ulicah in trgih Ljubljane spet javno grozijo s smrtjo, zelo jasno povedati: Ne bomo vam dovolili, da Slovence ponovno pahnete v bratomorno divjaštvo. Preveč gorja je to slepo sovraštvo že povzročilo. Storili bomo vse, kar je treba, da vam to ne bo uspelo.« Janša taktiko projekcije lastnega ravnanja na druge sicer uspešno in neprestano uporablja že od Kučanovega nastopa v Novi Gorici februarja 1994, tik pred Depalo vasjo. Takrat je Kučanov protest in svarila pred politiko diskvalifikacij in likvidacij na poslanskem večeru z Borutom Pahorjem sprevrgel v Kučanov poziv k diskvalifikacijam in likvidacijam. Pahor je takrat Janši asistiral prvič, potem še mnogokrat, najbolj v zadnjem obdobju. Kljub Kučanovim večkratnim javnim zahtevam ni hotel povedati, kaj je ta v resnici rekel, posnetka pa nacionalka, tedaj edina TV, ni hotela predvajati in je čudežno izginil iz zaklenjene blagajne urednika, našel pa se je šele, ko je Kučan končal politično kariero. No, to so bili v primerjavi z današnjo goebbelsovsko mašinerijo SDS, lastne in tiste v javnih medijih, še zelo amaterski časi. Ampak pri avtokratskih in diktatorskih vzorcih, če jih hočemo razumeti, je vedno treba iti na začetek.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    12. 6. 2020  |  Mladina 24  |  Družba

    »Gre za demontažo okoljskih politik, ki smo jih gradili vsaj zadnjih 20 let«

    Prejšnji teden so člani Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Boruta Pahorja družno obvestili, da odstopajo. Prva liga poznavalcev področja podnebnih sprememb in varstva okolja je predsedniku dala košarico, ker se ni zmogel odločno opredeliti proti razgradnji sistema varstva okolja in omejevanja delovanja nevladnih organizacij, ki se dogaja pod novo vlado. Med njimi je poleg legendarnih strokovnjakov, kot sta dr. Dušan Plut in dr. Lučka Kajfež Bogataj, tudi Andrej Gnezda, vodja projektov pri okoljski organizaciji Umanotera, predstavnik mlajše generacije okoljevarstvenikov.