• IK, STA

    4. 5. 2020  |  Družba

    Danes vrata odpirajo knjižnice, jutri galerije in muzeji

    V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo danes vrata odprle splošne knjižnice, jutri večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

  • Uredništvo

    4. 5. 2020  |  Politika

    »Gre za največjo spremembo po drugi svetovni vojni ali po razpadu socializma«

    "Gre za največjo spremembo po drugi svetovni vojni ali po razpadu socializma. Za zdaj se zdi, da bo najbolj trpela globalizacija. Gospodarstva se zapirajo, promet je praktično ustavljen, vsak rešuje svojo kožo in vrača se lokalizacija z nacionalno državo, ki rešuje vse probleme."

  • Uredništvo

    4. 5. 2020  |  Družba

    »Zelo pomembno je, da žvižgače zaščitimo«

    "Kdor me pozna in spremlja moj profil na Facebooku že nekaj časa, ve, da se redno odzivam na določene zadeve, za katere menim, da se je nanje treba odzvati. Zame je bilo čisto normalno, da sem objavil svojo podporo Ivanu Galetu. Napisal sem, kaj si mislim. Dal sem svoj glas podpore in zraven fotografijo. In to je bilo to. In potem je neki kolega napisal, kaj pa če bi naredili skupino za njega. In neka druga kolegica je napisala, evo, je to v redu, in poslala link. In z njo sva začela to skupino. V približno treh urah je bilo že nekaj tisoč članov. Na začetku je bil porast gromozanski."

  • Uredništvo

    4. 5. 2020  |  Kultura

    40 let od Titove smrti

    Ob 40. obletnici Titove smrti bo virtualna 3D Galerija Vodnikove domačije Šiška v sodelovanju z Muzejem tiska pripravila razstavo Tito in tisk, od ikone do kulta, po kateri se boste lahko sprehodili preko vmesnika in platforme KUNSTMATRIXX. Na razstavi, ki jo bodo odprli 9. maja ob 20.00, je kustos Ali Žerdin iz zbirke starih časopisov izbral tiste, ki pripovedujejo o Josipu Brozu Titu, njegovem boju, prevzemu oblasti, vladavini in smrti. Razstava se začne z izvodi časopisov iz leta 1944 in konča maja 1980, ki so bili natisnjeni med Pekingom in New Yorkom.

  • Danes je nov dan

    4. 5. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: ženske

    Leta 2018 je bila Christine Blasey Ford univerzitetna profesorica. Njen življenjepis ni vseboval škandalov ali obtožb. Pisala je znanstvene članke in knjige, predavala in raziskovala. 

  • DK, STA

    4. 5. 2020  |  Politika

    Ameriški novinarji si ne želijo novega Trumpovega mandata

    V članku o medijih ter predsedniku Donaldu Trumpu, je ameriška revija Hollywood Reporter ugotovila, da si večina novinarjev, razen seveda konservativnih, ne želi novih štirih let psihičnega izčrpavanja in kaosa Trumpove vladavine. "Ne poznam nikogar, ki bi rad delal še štiri leta takšnega cikla novic," je povedal neimenovani producent televizije CNN. Trump, ki uživa v izčrpavanju novinarjev ter nenehno sproža nove cikle novic s tvitanji čez noč, zgodaj zjutraj, pozno ponoči, pa očitno ne moti kolegov s televizije Fox News in drugih konservativnih medijev,

  • DK, STA

    4. 5. 2020  |  Kultura

    Četrta sezona danske uspešnice Oblast na Netflixu

    Danska politična drama Oblast bo zaživela še na Netflixu. Po pisanju britanskega BBC bo v novih osmih epizodah uspešnice izpred desetih let nastopila prvotna igralska zasedba. Netflixovi naročniki si jo bodo lahko ogledali v letu 2022, še letos pa bodo ponudili prve tri sezone serije, ki je bila na sporedu med letoma 2010 in 2013.

  • IK, STA

    3. 5. 2020  |  Svet

    Novinar, ki ga napada Janez Janša, med prejemniki nagrade za svobodo govora

    Slovenski novinar Blaž Zgaga, ki se je v zadnjem času znašel pod javnim pritiskom tudi predsednika vlade Janeza Janše, je med 17 dobitniki nagrad nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora. Deutsche Welle je nagrado podelil "vsem pogumnim novinarjem v svetu, ki so zatirani zaradi poročanja o pandemiji", je sporočil generalni direktor Peter Limbourg. Prejemniki prihajajo iz 14 držav. Le Slovenija je članica Evropske unije.

  • IK, STA

    2. 5. 2020  |  Politika

    Janša še vedno zaupa Počivalšku: »Z vsako dobavo se nam je odvalil velikanski kamen od srca«

    Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju v odgovoru na vprašanje Pop TV, ali v luči zapletov pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev še zaupa gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, odgovoril pritrdilno. Kot je napovedal, bo vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme v epidemiji na poslanskih klopeh v prihodnjem tednu.

  • Uredništvo

    3. 5. 2020  |  Politika

    »Odstraniti bi morali knjige zgodovinarjev, da bi nam lahko amater Žiga Turk v miru lagal v obraz«

    "Javni servis je ves luknjast, na mnogih mestih kadrovsko prestreljen: lepše rečeno, ni enoten, kar je lahko dobro. Težava je v tem, da se na eni strani te raznolikosti vztrajno in izključno izkazuje tisto bogastvo desnice, ki sem ga prej omenila – bogastvo neumnosti. V vsem razkošju nam je to bogastvo na predvečer praznika narodnega odpora kot gost Jožeta Možine prikazal Žiga Turk. Nekdo, ki je v zgodovini nepovratno zapisan kot mislec straniščne ščetke in minister, ki je daleč najbolj znerviral ljudstvo, je nenadoma postal uomo universale, tehnik, teoretik in humanist hkrati, nesmrtni bloger. Pustila bom ob strani vse drugo in se zadržala le pri jedru Turkovega predprazničnega izpada."

  • Uredništvo

    3. 5. 2020  |  Družba

    »Ljubljana ima zdaj poslanstvo, da deželo znova spremeni v državo«

    "Ta trenutek me ne zanima nestrokovnost prepovedi gibanja v drugo občino. Zanima me postopek, uporabljen, da bi prepoved postala sprejemljiva. Ta postopek se je namreč izvedel tako, da so epidemijo od epidemiologov vzeli v roke upravljalci javnega mnenja, uradni in omrežni. Spravili so se na atraktivne sovražnike, ki bi jim javno mnenje utegnilo takoj pripisati, da ogrožajo zdravje domačinov. Najprej so to bili Kitajci iz kitajskih restavracij. Potem so to bili sosedje iz drugih držav. In ko se je izkazalo, da s preganjanjem Kitajcev in prišlekov iz soseščine pandemije ni mogoče ustaviti (zato se ji ravno reče pandemija), je bilo treba najti najbolj gnusne predstavnike, ki so nevarni prav zato, ker na videz pripadajo v 'naše kraje', pa bi se jih bilo treba po hitrem postopku znebiti. In te je v jeziku upravljanja ljudi v Sloveniji identificirala oznaka LJ. Da bi bila prepoved gibanja prek meja občin sprejemljiva, ni bila uporabljena podoba dvosmernega prometa med Zgornjimi in Spodnjimi Butalami, ampak zrežirana podoba strah vzbujajočega pojavljanja LJ."

  • Uredništvo

    3. 5. 2020  |  Kultura

    Slovenski kulturniki so se združili, politike bodo opozorili na pomembnost vlaganja v kulturo

    "Ob sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije je zdaj prišel tudi čas za premislek o strategijah soočanja z njenimi ekonomskimi in družbenimi posledicami. Krizo smo v izolaciji preživljali ob knjigah, filmih, glasbi in drugih umetnostih, zdaj pa je čas, da ponovno zaženemo družabno življenje in gospodarstvo, saj pri obeh kultura igra pomembno vlogo," so zapisali kulturniki, ki so se združili pod imenom Ostanimo v družbi najboljših. V sredo, 6. maja, bodo ob 10. uri v Kinu Šiška organizirali novinarsko konferenco. Med drugim bodo spregovorili o več vidikih vitalnega pomena kulture za družbo in opozorili odločevalce, da lahko z vlaganji v kulturo potencirajo njene prednosti.

  • DK, STA

    3. 5. 2020  |  Kultura

    Izgubljena skladba zasedbe Oasis

    V času izolacije je Noel Gallagher odkril izgubljeno skladbo z naslovom Don't Stop, ki je nastala z nekdaj zelo priljubljeno zasedbo Oasis. Našel jo je doma na eni od neoznačenih zgoščenk v obliki demo posnetka. Pesem, ki ni bila nikoli posneta v studiu, je zazvenela le na tonski vaji pred koncertom v Hongkongu pred približno 15 leti, je Noel Gallagher zapisal na Twitterju.

  • Uredništvo

    3. 5. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #14

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Toma Vebra iz zbirke Točka preloma.

  • Borut Mekina

    2. 5. 2020  |  Politika

    Pomagajte novinarju Mladine

    Ko je pred dvema tednoma parlamentarni odbor za zunanjo politiko obravnaval vladni odgovor Svetu Evrope na prijave o pritiskih na medij – vsebino t.i. depeše o slovenskih komunističnih medijih, je zunanji minister Anže Logar (SDS) nastopil precej arogantno. Uvodoma je dejal, da je bil na sejo vabljen očitno po pomoti, saj da z odgovorom Svetu Evrope nima praktično nič, poslancem in javnosti pa je očital, da ne poznajo depeš zunanjega ministrstva in da ne razumejo postopkov, ki jih ta vodi. Za povrh vsega je sejo, domnevno zaradi drugih, neodložljivih obveznosti takoj zapustil. Ker ministrov namestnik, državni sekretar Tone Kajzer, na vprašanja poslancev ni odgovarjal, sta nato predsednika odborov Violeta Tomić in Matjaž Nemec zasedanje prekinila.

  • DNS, Ciril Horjak

    2. 5. 2020  |  Družba

    STRIP: Prihodnost novinarstva je v tvojih rokah

    V nedeljo, 3. maja, obeležujemo mednarodni dan svobode medijev. V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so se v sodelovanju z ilustratorjem Cirilom Horjakom ob tem letos odločili, da objavijo strip, ki preprosto in kompleksno hkrati nagovori sedanje razmere v medijih in novinarstvu, javnost pa spodbudi, da kritično presoja in soodloča, v kakšni družbi želimo živeti. Končni poziv nagovarja (so)odgovornost prav vsakega od nas, ko sporoča: "Prihodnost novinarstva je v tvojih rokah."

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Kolesarila je cela Slovenija

    Ljubljana, Maribor, Kočevje, Brežice, Dolenjske Toplice, Koper, Slovenj Gradec, ... bralke in bralci Mladine so nam pomagali sestaviti fotogalerijo včerajšnjega protivladnega kolesarskega shoda. 

  • Pia Nikolič

    2. 5. 2020  |  Politika

    Politikantstvo v študentskih vrstah

    V četrtek je Klub goriških študentov (KGŠ) izvedel izredno sejo občnega zbora, ki je potekala prek spletne aplikacije za konferenčne klice. Na uredništvo Mladine se je zaradi zaznanih nepravilnosti v delovanju kluba obrnil njihov zdaj že nekdanji član, Tomaž Povodnik. V klubu deluje šesto leto in je z ustanovnim aktom in ostalimi akti dodobra seznanjen. Od enajstega decembra lani deluje tudi kot član upravnega odbora, četudi do funkcije, po lastnih besedah, skoraj ni uspel priti. V času svojega preteklega delovanja je med pregledovanjem knjig opazil in opomnil na nekatere domnevne neskladnosti finančnega poslovanja. Na podlagi aktov je že večkrat opozarjal na neskladja med prakso in zapisanim tudi na drugih področjih.

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Družba

    »Delovanje sodobne družbe temelji na tistih, ki so najslabše plačani«

    “Delovanje sodobne družbe temelji na tistih, ki so najslabše plačani. In točno oni so morali nositi najhujše breme tega obdobja in ostati na svojih delovnih mestih, da smo se lahko vsi drugi šli karanteno."

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Kultura

    FOTOGALERIJA: Protest otroških igrač

    Umetnici Nika Rupnik in Helena Tahir sta v središču Ljubljane postavili ulično intervencijo s plišastimi in drugimi otroškimi igračami, ki simbolizira protestni shod. S tem sta želeli opozoriti na trenutno dogajanje po svetu. Intervencija je bila namenjena naključnim mimoidočim, ki so lahko igrače tudi odnesli domov.

  • Uredništvo

    2. 5. 2020  |  Družba

    »Tisti, ki pričakujejo, da bo po krizi bolje, bodo razočarani«

    "Tisti, ki pričakujejo, da bo po krizi bolje, bodo razočarani. Kaj in kako bo po krizi, je odvisno od odločitev, ki jih sprejemamo, ko kriza še traja. Če se bodo odločitve sprejemale po utečenih poteh, bo po krizi za večino podložnega prebivalstva slabše, kot je zdaj in kot je bilo pred njo. Kakršen koli drugačen razplet krize, kakršna koli drugačna – ne le slabša – prihodnost je odvisna od družbenih in političnih bojev. Zanjo se bo treba boriti: razčistiti pojme, analizirati položaj, organizirati se in iti v boj. Pričakovanje je absentizem, izostajanje iz družbenih in političnih bojev. In zgražanje nad tem, kako si oni na oblasti prigrabljajo še več pooblastil in kako se nad nas zgrinja totalitarizem, je negativno pričakovanje."

  • Damjana Kolar

    2. 5. 2020  |  Kultura

    Interaktvni spletni prenosi koncertov 

    Ker so zaradi ukrepov proti širitvi koronavirusa do nadaljnjega koncerti pred živo publiko neizvedljivi, so v Kinu Šiška zasnovali projekt Štream, ki bo omogočil koncertno izkušnjo preko ekranov: štirinajst dogodkov bo potekalo na odru dvorane Katedrala z zvočno in svetlobno opremo, spremljati pa jih bo mogoče preko Zoom, YouTube kanala in Facebook strani Kina Šiška.

  • IK, STA

    1. 5. 2020  |  Družba

    V Ljubljani na protivladnem protestu več tisoč kolesarjev

    Središče Ljubljane je okoli 19. ure zavzelo več tisoč kolesarjev protestnikov, ki so z zvonjenjem izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije covida-19. Kolesarji so pod sloganom "z balkonov na kolesa" na petem zaporednem petkovem protestu glasno vzklikali proti vsakodnevnemu kratenju svoboščin in zahtevali odstop vlade.

  • Damjana Kolar

    2. 5. 2020  |  Kultura

    Nova pošiljka filmov na spletu

    V Bazi slovenskih filmov je na voljo 10 filmov, med katerimi so celovečerni igrani film Komedija solz režiserja Marka Sosiča, biografski dokumentarno-igrani film Sočasja v režiji Mihe Vipotnika in celovečerni animirano-dokumentarni film Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja režiserja Dušana Moravca.

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Družba

    Ali poznate svoje pravice?

    Številne bralke in bralci ste se v teh dneh na nas obrnili z vprašanji glede policijskih postopkov. Zato spodaj objavljamo del zakona, ki ga je v času omejitev gibanja in vladnih ukrepov dobro poznati. To so vaše pravice, ki jih imate kot državljani in državljanke, če se znajdete v policijskem postopku.

  • IK, STA

    1. 5. 2020  |  Svet

    Ob prazniku dela se ljudje omejitev zbiranja ne nameravajo držati povsod

    Zaradi omejitev ob pandemiji novega koronavirusa so delavci po svetu letos prisiljeni znatno omejiti zborovanja in poiskati alternativne možnosti zaznamovanja praznika dela. Številni sindikati so se tako usmerili v organizacijo spletnih dogodkov. V Franciji bodo podporo pravicam delavcev izrazili z balkonov, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Peter Petrovčič

    1. 5. 2020  |  Politika

    Prvorazredni politiki in drugorazredni državljani

    Ko se je pred dnevi pred državnim zborom zgodil protest proti vladi oziroma več različnih protestov hkrati, je policija popisala kar se je dalo veliko ljudi in jih obvestila, da bodo s strani zdravstvenega inšpektorata prejeli kazni za prekrške, ki so jih storili, ker niso upoštevali odloka o omejitvi gibanja. Tako usodo so doživeli že tudi drugi »protestniki« pred tem, četudi so na ploščadi pred državnim zborom upoštevali vsa določila odloka o omejitvi gibanja. Sploh ne gre za vprašanje epidemije, očitno je, da ima policija navodila na vse možne načine preganjati kakršno koli nestrinjanje z vladajočo oblastjo, izraženo na javnem kraju. Notranji minister Aleš Hojs zdaj policiji narekuje naj vsakogar obtožijo kar kaznivega dejanja, ne zgolj prekrška, čeprav v zakonodaji za to ni podlage.

  • Uredništvo

    1. 5. 2020  |  Politika

    FOTO DNEVA: Ivan Gale po oddaji Tarča

    Aktualni slovenski žvižgač Ivan Gale po četrtkovi oddaji Tarča pred stavbo RTV Slovenija na Kolodvorski ulici v Ljubljani. Ujel ga je Mladinin fotoreporter Borut Krajnc. 

  • IK, STA

    30. 4. 2020  |  Politika

    Predsednik Državnega zbora Zorčič naj razmisli o odstopu

    V opozicijskih strankah LMŠ, SD in Levici predsedniku Državnega zbora (DZ) Igorju Zorčiču očitajo večkratno kršenje poslovnika in demokratičnih postopkov v DZ, na kar so ga opozorili tudi z obstrukcijo dela današnje seje. Kot je napovedal poslanec SD Jani Prednik, bodo zahtevali sklic komisije za poslovnik, Zorčiča pa pozivajo k razmisleku o odstopu.

  • foto: Foto: Bralke in bralci Mladine

    1. 5. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Grafiti ob 1. maju, prazniku dela

    Fotografije mestnih grafitov naših bralk in bralcev, ki smo jih prejeli ob 1. maju, prazniku dela, si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji.