• JAVNO PISMO

    6. 5. 2020  |  Kultura

    Kriza je čas za ambicioznost in odločnost!

    Kriza je čas za ambicioznost in odločnost! Naš odziv na izredno stanje in na posledice epidemije bo pokazal, kako trdno je naše jedro, kako solidarni smo, kako povezani kot skupnost, kako vizionarski kot država.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Politika

    »Lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo«

    "Predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev je manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj. Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo."

  • Peter Petrovčič

    5. 5. 2020  |  Politika

    Koalicijske stranke bi rade kar same preiskovale lastne domnevne nečedne posle

    Opozicijske stranke z izjemo SNS so pred dnevi napovedale ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije za preiskavo politične odgovornosti nosilcev oblasti pri nabavi zaščitne opreme za potrebe boja z pričujočo epidemijo. Gre za komisijo, ki naj bi dognala odgovornost koalicijskih strank in njihovih predstavnikov ter simpatizerjev v poslih, ki jih je razkril žvižgač z blagovnih rezerv Ivan Gale.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Družba

    »Kot ateist nisem imel nikoli nobene težave z verujočimi bolniki«

    "Opozoril bi na eno pomembno stvar. V tej komisiji sem sodeloval kot strokovnjak s področja mehanske ventilacije. Odkar opravljam svoj poklic, nismo ne jaz ne moji nadrejeni prejeli niti ene pritožbe glede mojega dela. Ne glede mojega strokovnega delovanja, ne glede etike, ne glede morale ali mojih odnosov. Gre za to, da se išče dlaka v jajcu in se me poskuša diskreditirati na vse mogoče načine. Od tega, da sem gej, da imam pobarvane lase, do tega, da me vkalupljajo v neko strankarsko življenje. Po mojih življenjskih nazorih sem, če me že morate dati nekam, očitno res levičar. Zato ker verjamem v svobodo govora, socialno državo, izobraževalni in zdravstveni sistem, a hkrati nisem član nobene stranke. Kot ateist nisem imel nikoli nobene težave z verujočimi bolniki, kot tudi ne s tem, da sem zanje klical duhovnika, tako da so tovrstne diskreditacije izjemno nekorektne in boleče."

  • Danes je nov dan

    6. 5. 2020  |  Družba

    Narobe logika

    V marcu je v Ameriki delo izgubilo kar 43 000 zdravstvenih delavcev, kar je največji padec v posameznem mesecu v zadnjih 30 letih. Kako je možno, da služb v zdravstvu ni ogrozila niti finančna kriza leta 2008, jih je pa globalna pandemija, ko so naša življenja dobesedno odvisna od preobremenjeni zdravstveni delavcev?

  • IK, STA

    6. 5. 2020  |  Družba

    Karantena še posebej vpliva na osebe, ki so se morale vrniti v homofobna okolja

    Slovenske nevladne organizacije skupnosti LGBT+ so bile zaradi epidemije novega koronavirusa primorane prilagoditi svoje delovanje. Aktivistke in aktivisti se zavedajo, da je preventiva ključna, a hkrati opozarjajo, da ukrepi vodijo v izgubo varnih prostorov in hujšo stisko manjšin LGBT+. Pomagati jim poskušajo prek spleta.

  • Uredništvo

    6. 5. 2020  |  Družba

    »Ljudje imajo ali nimajo; jaz sem se odločila za dejavnost, kjer lahko imajo vsi«

    "Začela sem iskati načine, kako pomagati sebi, in ugotovila, da lahko istočasno pomagam tudi drugim. Začeli smo s trgovino v Murski Soboti, kjer so stranke lahko kupovale in prodajale rabljena otroška oblačila in drugo opremo svojih otrok. Ideja se je hitro prijela, saj smo izhajali iz resnične potrebe. Stvari, ki so jih ljudje prinašali v trgovino, so bile zares lepe. Jasno, otroci oblačila hitro prerastejo in kdor nima sorodnikov ali prijateljev, ki bi jim jih podaril, otroška oblačila zavrže, čeprav so še povsem uporabna."

  • Nova priložnost za socializem?

    Prvomajski praznični okviri so običajno obarvani z obujanji družbenih utopij, političnim mešanjem starih razrednih nostalgij in iskanjem novih brezpotij. Sedanji svetovni krizni kaos je to iskanje ogledal zgolj izostril. Covid-19 je razkril vse slabosti globalnega kapitalizma, socialnih in zdravstvenih sistemov, krhkost liberalne demokracije. Namesto odprte družbe smo pristali v zaprtih, globalni trg so nadomestile državne avtarkije. Toda pandemija ni vzrok, temveč bolj posledica ekološke in družbene krize. Kapitalizem nosi kot krovni družbeni sistem temeljno odgovornost za takšno stanje. Zato vrnitev v novo normalnost sodobnega kapitalizma ni rešitev, temveč del problema. Bomo torej živeli drugače, bolj odgovorno, bo problematični kapitalizem zamenjal vzvišen »ekosocializem«? Apokaliptična prihodnost covid19 naplavlja starega Marxa iz Bede filozofije. Zgodovina je bila in je hkrati ni več.

  • DK, STA

    6. 5. 2020  |  Politika

    Trump brez maske tudi v tovarni mask

    Ameriški predsednik Donald Trump je bil v torek na obisku tovarne Honeywell v Arizoni, kjer sedaj zaradi pandemije koronavirusa izdelujejo medicinske maske. Med obiskom, ki je spominjal na predvolilno zborovanje, sam ni nosil maske, vrteli pa so mu pesem Guns'N'Roses z naslovom Živi in pusti umreti (Live and Let Die). Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance. Slednji vse bolj menijo, da je pandemija koronavirusa lažni preplah, demokrati pa z maskami nimajo težav.

  • DK, STA

    6. 5. 2020  |  Kultura

    Broadwayska gledališča čaka negotova prihodnost 

    Gledališča na Broadwayu so zaradi pandemije koronavirusa zaprta že od 12. marca, tako pa bi lahko ostalo še vse do septembra. Brez javnega financiranja, ki bi gledališčem pomagalo pri premagovanju krize, je prisoten strah, da nekaterih že načrtovanih predstav ne bodo mogli uprizoriti. Ker so ostali brez prihodkov, nekateri broadwayski ustvarjalci razmišljajo celo o zamenjavi poklica.

  • DK, STA

    6. 5. 2020  |  Kultura

    Novi film Vojne zvezd bo režiral Taika Waititi 

    Taika Waititi, novozelandski scenarist in režiser, ki je za scenarij filma Zajec Jojo (Jojo Rabbit) prejel oskarja, bo režiral novi film iz franšize Vojne zvezd, so sporočili iz Disneyja. Waititi scenarij piše v sodelovanju s Krysty Wilson-Cairns. Najava je sovpadla s 4. majem, ko si oboževalci Vojne zvezd v angleščini zaželijo: "May the 4th be with you."

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    30. 4. 2020  |  Mladina 18  |  Družba

    »Vsako življenje je dragoceno – vse družbe, ki so na to pozabile, so se soočile s katastrofo.«

    Štriindvajsetega aprila so zaposleni v domovih za ostarele po vsej Sloveniji sočasno zapustili svoje ustanove in se pokazali javnosti – izmučeni, podplačani, razočarani in jezni. Za petnajst minut so medicinske sestre, negovalke, fizioterapevti, direktorice in direktorji skupaj stali pred poslopji, v katerih odrinjeni od sveta množice starostnikov v negotovosti in tesnobi čakajo na konec epidemije. Po volji vladnih birokratov in zdravstvenih svetovalcev prepuščeni iznajdljivosti svojih skrbnikov v domovih za ostarele, ki lahko samo nemočno gledajo, kadar okužba s koranavirusom pri katerem od njihovih varovancev preide v resno fazo. Prazne postelje in ventilatorji v bolnišnicah pa ostajajo rezervirani za vse druge, za mlajše in močnejše, za tiste, ki s svojim delom in prispevki še lahko kaj dajo tej državi – in politikom, ki v času epidemije vehementno odločajo o človeških usodah, omejenih na statistiko.

  • Peter Petrovčič

    5. 5. 2020  |  Politika

    Nadzornica NLB ali ustavna sodnica?

    Delničarji »državne« NLB bodo čez mesec dni potrjevali nov/stari nadzorni svet. Edino novo ime je Verica Trstenjak. Gre sicer za pravnico z zavidanja vrednim življenjepisom, precejšnji del kariere pa je delala v tujini. V predlogu za njeno imenovanje piše, da gre za doktorico pravnih znanosti, bivšo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu ter profesorico za evropsko in civilno pravo. Trstenjakova pa ima, poleg pravniške, tudi precej manj znano a spoštovanja vredno politično kariero.

  • Uredništvo

    5. 5. 2020  |  Politika

    »Komedijant sem zagotovo eden najboljših v zgodovini slovenskega gledališča«

    "Komedijant sem zagotovo eden najboljših v zgodovini slovenskega gledališča. Večkrat potrjeno, tako od "stroke", kakor tudi od "naroda" - tu ste zadeli "žebljico na glavico", čestitam."

  • IK, STA

    5. 5. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Preiskava bo pojasnila, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal«

    Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v izjavi za javnost odzval na interpelacijo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB ter dejal, da je glavni cilj predlagateljev padec vlade in ne razjasnitev okoliščin postopkov nabave zaščitne opreme, ki je v minulih tednih dvignila precej prahu.

  • Danes je nov dan

    5. 5. 2020  |  Družba

    Samooskrba in moderni sužnji na njivah

    V Sloveniji za lastne potrebe proizvedemo le dovolj vina, mleka in nekaterih mesnin, sicer pa smo pri preskrbi s hrano močno odvisni od uvoza. Večino sveže zelenjave in sadja uvozimo iz Italije: največ solate, paradižnika, radiča, jajčevcev in špinače. Italijansko kmetijstvo je že pred epidemijo slonelo na izkoriščanju predvsem migrantskih delavcev, trenutna situacija pa suženjske pogoje na plantažah le še poglablja.

  • IK, STA

    5. 5. 2020  |  Družba

    Sodelavci zdravnika Knaflja hvalijo njegovo visoko strokovnost, predanost in etičnost

    Zdravniška zbornica Slovenije ostro obsoja grožnje zdravniku Rihardu Knaflju, ki je bil deležen po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je pojasnjeval strokovno stališče o kakovosti naročenih ventilatorjev. Ker so mu grozili tudi smrtjo, v zbornici policijo pozivajo, da takoj ukrepa in ga zaščiti ter sproži preiskovalne postopke.

  • DK, STA

    5. 5. 2020  |  Družba

    Predlogi za odpravo posledic prepovedi prireditev

    Od 7. marca so v Sloveniji prepovedane vse javne prireditve zaradi vladnih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Organizatorji javnih prireditev, ki ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev, saj je ogroženo tako preživetje posameznikov kot tudi celotne panoge. Ker ni znano, kdaj bo prepoved prenehala, se tudi ne morejo dogovoriti za nadomestne termine prireditev, kar zlasti velja za prireditve s tujimi izvajalci.

  • IK, STA

    4. 5. 2020  |  Politika

    Štiri opozicijske stranke z interpelacijo nad ministra Počivalška

    Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so danes v parlamentarni postopek vložile interpelacijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Interpelacijo so sicer že pred nekaj dnevi napovedali v LMŠ. Kot so danes pojasnili v opoziciji, Počivalšku očitajo nepregleden nakup zaščitne opreme v epidemiji ter nespoštovanje zakonodaje.

  • DK, STA

    5. 5. 2020  |  Svet

    Johnson za ponatis svojega 40 let starega romana o virusu

    Stanley Johnson, oče britanskega premierja Borisa Johnsona, je leta 1982 napisal roman The Marburg Virus o izbruhu virusa v newyorškem živalskem vrtu. Roman je bil deležen zgolj nekaj mešanih kritik, a Amazon kljub temu broširano izdajo prodaja za skoraj 65 evrov. Johnsonov zastopnik Jonathan Lloyd iz agencije Curtis Brown nagovarja britanske založnike, naj ponovno izdajo "vznemirljivo, preroško in inteligentno srhljivko".

  • Uredništvo

    5. 5. 2020  |  Družba

    »Tisti, ki so se najbolj grebli, so se dogrebli. To je narobe v naši družbi.«

    "Kar bomo delali, to bomo imeli. Če bomo dopuščali, da je karierizem temeljno gibalo našega razvoja, potem bomo ena brezvezna država, ki bi je lahko tudi ne bilo. Če pa bomo vendarle zamenjali nekatere vrednote in začeli nagrajevati ustvarjalnost, inovativnost, poštenje, potem morda imamo kakšno 'šanso'. Dokler bomo gledali to negativno selekcijo, ki se izvaja ves čas, da je pomembnejši tisti, ki je 'naš', kot tisti, ki kaj zmore in zna, bo tako, kot je. Rezultati dela morajo biti kriterij za zaposlitev. Zdaj pa je res neverjetno, kako smo s to negativno selekcijo dosegli, da imamo na funkcijah, od oblasti do firm, povzpetneže. Tisti, ki so se najbolj grebli, so se dogrebli. To je narobe v naši družbi."

  • Uredništvo

    5. 5. 2020  |  Družba

    »Nasilje se je povečalo za 70 odstotkov, saj izkoriščajo dejstvo, da moramo ostajati doma«

    "Nasilje se je povečalo za 70 odstotkov, saj izkoriščajo dejstvo, da se ne smemo gibati, da moramo ostajati doma. Izrael ima pogled k svojemu cilju uprt ves čas, niti za trenutek ne odnehajo. Ker so naseljenci tudi v času epidemije zaščiteni z vojsko, se lahko prosto gibljejo in napadajo palestinsko imetje. Kljub bolezni so njihove ambicije še vedno tukaj - žive in zdrave. To jasno razkrije njegove prioritete v času krize. Če bo prišlo do dokončne priključitve Zahodnega brega, ne vemo, kaj se bo zgodilo s skoraj 50 tisoč ljudmi, ki živijo v Jordanski dolini, večina od njih je kmetov. Z zemljo jim bo odvzet edini vir preživetja."

  • Uredništvo

    5. 5. 2020  |  Kultura

    Novi filmi na spletu

    Kljub temu, da se ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa počasi rahljajo, so v okviru akcije Vsi (filmi) doma pripravili nov paket filmov, med katerimi je tudi večkrat nagrajeni kratki animirani film Celica režiserja Dušana Kastelica, ki je lani za ta film prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za animirani film.

  • DK, STA

    5. 5. 2020  |  Kultura

    Najvišje priznanje za mladinsko literaturo pisateljici Jacqueline Woodson

    Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen Award), najvišje mednarodno priznanje za mladinsko književnost, ki jo podeljuje mednarodna zveza za mladinsko književnost - IBBY, bo letos prejela ameriška pisateljica Jacqueline Woodson, Andersenovo nagrado za ilustracijo pa Albertine iz Švice. Dobitnika nagrade, ki jo podeljujo bienalno, bi morali razglasiti 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, ki pa je bil odpovedan zaradi pandemije novega koronavirusa.

  • Peter Petrovčič

    4. 5. 2020  |  Politika

    Pri maskah ni posredoval predsednik vlade, temveč njegova soproga

    Po tem, ko je Ivan Gale z zavoda za blagovne rezerve razkril neformalne politične pritiske na posle za dobavo zaščitnih mak in drugih njunih zdravstvenih pripomočkov za boj z epidemijo novega koronavirusa, se je pričakovano znašel pod pritiskom vlade in tudi najmogočnejšega »medijskega« stroja, torej SDS. A bolj kot pritiskajo nanj, slabše je. Zanje. Gale namreč razkriva vedno nove podrobnosti iz umazanih poslov. In ne, med imeni, ki so v tem med poslu neposredno posredovala za posamezna podjetja še vedno ni imena predsednika vlade Janeza Janše. Je pa že njegova soproga Urška Bačovnik Janša.

  • Uredništvo

    4. 5. 2020  |  Svet

    Tudi ugledni časnik The Guardian svari pred Janšo

    Tudi ugledni časnik The Guardian opozarja na trenutne politične razmere v Sloveniji. Danes so objavili članek z naslovom Janez Janša: Orbanov zaveznik nad novinarje v Sloveniji. Novinar časnika The Guardian Shaun Walker, sicer dopisnik za Centralno in Vzhodno Evropo izpostavlja, da se je nad slovenskega predsednika vlade vsul plaz kritik, ker želi izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa izkoristiti za politične manevre. 

  • Navedb gospoda Galeta nihče ne zanika

    V Sloveniji smo v preteklih letih že imeli nekaj žvižgačev, a le redki od njih, če sploh kdo, se je izpostavil tako javno kot gospod Ivan Gale, ki je v dveh oddajah TVS Tarča predstavil številne osupljive podatke o tem, kako je naša država v najhujši krizi zaradi Covida-19 nabavljala zaščitno in medicinsko opremo.

  • Peter Petrovčič

    4. 5. 2020  |  Politika

    Podpora vladi

    Vlada na svoji spletni strani običajno objavlja svoje ukrepe (zadnje čase seveda predvsem glede epidemije), pojasnila teh ukrepov ter govore predsednika vlade. Po novem (v času vladavine Janeza Janše) pa očitno tudi javna pisma nevladnih organizacij oziroma civilno-družbenih združenj. Prva taka objava nosi naslov »Podpora Vladi Republike Slovenije s strani katoliških organizacij in Zbora za republiko«.

  • Uredništvo

    4. 5. 2020  |  Politika

    Erika Žnidaršič: »Gospod Končar, v imenu katerega podjetja ste klicali na Blagovne rezerve?«

    "Gospod Roman Končar! Na vaše blatenje mojega dobrega imena ne nameravam odgovarjati. Bi vas pa na tem mestu vprašala, v imenu katerega podjetja ste klicali na Blagovne rezerve? Kaj ste ponujali? Za kakšno ceno?" S tem zapisom se je na Facebooku Erika Žnidaršič, voditeljica oddaje Tarča na TV Slovenija, odzvala na žaljive besede Romana Končarja, igralca, ki je vedno usklajen s stranko SDS. 

  • IK, STA

    4. 5. 2020  |  Politika

    Zdravnik Rihard Knafelj se odziva na pisanje Siola: »Nobenega nismo favorizirali«

    Zdravnik Rihard Knafelj je zanikal favoriziranje katerega od 13 primernih ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19, kar so mu očitali na portalu Siol.net. Omenjeni spletni portal je pred kratkim prevzel urednik Peter Jančič, sicer naklonjen stranki SDS. Pred leti je Janševa vlada Jančiča nastavila tudi kot urednika Dela. Na navedbe portala Siol.net, da so različne institucije ventilatorje bellavista označile za smrtno nevarne, je Rihard Knafelj za STA odgovoril, da je šlo za odpoklic določenih serij.