• Slavoj Žižek

    28. 3. 2020  |  Svet

    Koristni pismi prijateljev

    Naj na začetku priznam nekaj osebnega. Všeč mi je, da sem omejen na svoje stanovanje in imam dovolj časa za branje in delo. Celo ko potujem, raje ostanem v prijetni hotelski sobi in prezrem vse slavne zanimivosti. Dober esej o slavni sliki mi pomeni veliko več, kot da to sliko vidim v obleganem muzeju. A opazil sem, da je zaradi tega obvezna omejitev gibanja še hujša, ne lažja – zakaj? Naj ponovim slavno šalo iz Lubitscheve Ninočke: »Natakar, skodelico kave brez smetane, prosim.« »Žal mi je gospod, a smetane nimamo, samo mleko, lahko prinesem kavo brez mleka?« Na ravni dejstev je kava ista, spremenimo pa lahko to, da iz kave brez smetane nastane kava brez mleka – oziroma še preprosteje, dodamo implicirano zanikanje in iz navadne kave naredimo kavo brez mleka. Se ni isto zgodilo z mojo osamo? Pred krizo je šlo za osamo »brez mleka« – lahko bi šel ven, a sem se odločil, da ne bom. Zdaj pa imam samo navadno kavo osame brez impliciranega zanikanja.

  • DK, STA

    30. 3. 2020  |  Kultura

    Po sedmih letih novi album Pearl Jam 

    Ameriška skupina Pearl Jam, ki poleg Nirvane, Alice in Chains ter Soundgarden velja za eno najpomembnejših grunge skupin, je po sedmih letih svoje oboževalce razveselila z novim albumom Gigaton. Skupina je pesmi z albuma posamično objavljala že pred njegovo uradno izdajo, a jih zaradi pandemije koronavirusa še nekaj časa ne bo mogla izvajati v živo.

  • IK, STA

    29. 3. 2020  |  Družba

    Pouk na daljavo tudi v prihodnje ... 

    Pouk na daljavo se za vse ravni izobraževanja nadaljuje tudi v prihodnje, in sicer vse do takrat, dokler ne pojenja epidemija koronavirusa, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Kdaj bo to, pa bo po pojasnilih ministrstva odločila zdravstvena stroka.

  • IK, STA

    29. 3. 2020  |  Družba

    40 Slovencev iz Španije namestili v postojnski hotel

    Skupino 40 Slovencev, ki so ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so že namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je za STA pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani.

  • Lara Paukovič

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Družba

    Šolo je nesmiselno podaljševati v čas počitnic

    Eno od področij, ki se je moralo prilagoditi novim razmeram zaradi koronavirusa, je šolstvo. Šolanje po novem poteka od doma, s pomočjo spletnih učilnic, spletnih strani, elektronske pošte, Skypa in drugih kanalov za izobraževanje na daljavo. Na ministrstvu za izobraževanje so z rezultati prvega tedna šolanja na domu zadovoljni – dobrih praks poučevanja na daljavo naj bi bilo veliko, šole poročajo o dejavnem delu učiteljev in kar največji angažiranosti, učenci in dijaki pa kljub temu, da ne morejo biti fizično v šolskih klopeh, čas doma namenjajo učenju in pripravam na zaključek izobraževanja.

  • N'toko

    N'toko

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Žive meje

    Bi morali biti hvaležni?

    Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje neposredno občutil kak pozitiven ukrep politike. Kdaj sem nazadnje slišal politika govoriti o finančnih reformah in si mislil »bravo, to mi bo pa res pomagalo!«. Ponavadi gospodarske reforme do nas pricurljajo tako počasi in v tako majhnih dozah, da jih mirno spregledamo. Nekje se ti za par evrov zviša izplačilo, ampak se izgubi med višjimi položnicami. Morda se poviša minimalna plača, ampak se hkrati poslabšajo zaposlitvene možnosti. Le redko pa vladni ukrep začutiš direktno v žepu. In še redkeje ga hkrati občutimo vsi prebivalci, ne zgolj ena izmed interesnih skupin. Zato je bil torek, 24. 3. 2020 zgodovinski dan. Od koronakrize pretreseni prebivalci Slovenije smo lahko besede predsednika vlade prinesli naravnost v naša življenja. Toliko bom dobil na račun, toliko mi ne bo treba plačati, toliko bom imel dodatka … Prvič v življenju sem videl ljudi z leve in desne javno objavljati zahvale vladi. Politika je postala nekaj realističnega.

  • Uredništvo

    29. 3. 2020  |  Kultura

    Igralec na spletu bere slovenske pravljice 

    Igralec Mario Dragojević, ki ga lahko že nekaj let spremljamo na gledaliških odrih in v nekaterih televizijskih serijah, se je odločil, da bo v karanteni bral pravljice za otroke in jih predvajal na spletu. Posnetke je naložil na Facebook in na portal YouTube (videopovezave objavljamo spodaj). Dragojević po končanem dodiplomskem študiju Dramske igre, zdaj končuje magistrski študij Umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). 

  • Uredništvo

    29. 3. 2020  |  Družba

    »Poraja se mi primerjava s svetom po 11. septembru ali po drugi svetovni vojni«

    "V tem trenutku je sicer še preuranjeno sklepati, na kaj vse bo aktualna kriza s koronavirusom vplivala, a sploh ne dvomim, da vpliv bo. Ob tem se mi nekako poraja primerjava s svetom po 11. septembru ali, še bolje, po drugi svetovni vojni. V delovanjih držav je zaznati, da se še kako zavedajo dveh frontnih linij, ena je povezana z grožnjo širitve koronavirusa in posledičnim pritiskom na zdravstveni sistem, druga s težavami delovanja gospodarstva in trga dela. Ne pomnim, kdaj bi nazadnje posamične države ali skupnosti držav, kot je Evropska unija, po svetu izpostavljale splošno skrb za posameznike in še posebej ranljive skupine, pri čemer v ozadju ni takoj ekonomskih računic."

  • Stanka Prodnik

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Kultura  |  TV

    Modne smernice za pomlad 2020

    V Franciji obstaja šala, da ima predsednik Emmanuel Macron dva outfita: enega, ko je liberalni predsednik, ki niža davke korporacijam in viša trošarine za gorivo navadnim ljudem, drugega pa, ko je kultiviran francoski levičar, intelektualec. Prvi outfit je prevladujoč: obleka, največkrat temno modra, z ujemajočo se enobarvno kravato in belo srajco. Drugi je redkejši, v njem pa srajco in kravato nadomesti s črnim ali temnomodrim pulijem. Ko ga vidite v puliju, veste, da bo nastopil na tiskovni konferenci o podnebnih spremembah, pravijo.

  • Uredništvo

    29. 3. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #9

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Petre Kolmančič iz zbirke Tretja oseba dvojine.

  • DK, STA

    29. 3. 2020  |  Kultura

    Gledališče s predstavami za enega gledalca

    V Operi in baletu v Permu so se v času zapiranja gledališč zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa odločili, da bodo izvajali nagradno igro, poimenovano One on One. Nagrada za srečnega zmagovalca bo, da bo sam sedel v avditorij gledališča, ki sicer premore 850 sedežev, in si za ceno redne vstopnice ogledal eno od hišnih produkcij.

  • DK, STA

    29. 3. 2020  |  Svet

    Tudi pogrebi prek spleta

    Na Dunaju so se ukrepom zaradi novega koronavirusa prilagodile tudi pogrebne službe in začele ponujati brezplačne prenose pogrebov prek spleta. Za podobno rešitev so se odločili tudi v nekaterih drugih državah, kjer so oblasti omejile gibanje na prostem, med drugim v Franciji in Španiji.

  • Jure Trampuš

    28. 3. 2020  |  Družba

    Nadzor nad gibanjem državljanov tudi pri nas?

    Ena izmed držav, ki se razmeroma dobro sooča z izzivi koronavirusa, je Tajvan. Sistem, ki ga uporablja, je za marsikoga sporen. S pomočjo mobilnih telefonov nadzirajo gibanje državljanov. Če pride do stika nekoga, ki je okužen, ki krši izolacijo ali ki je ravno zbolel, in drugega zdravega državljana, država natančno ve, da se je lahko virus razširil. Zato ukrepa. Tako lahko prepove gibanje, testira osumljence in podobno. Sistemu pravijo »elektronska ograja«.

  • Peter Petrovčič

    28. 3. 2020  |  Politika

    Najprej so prišli na RTV

    Takoj po prevzemu oblasti je vlada, njen predsednik, ministri, poslanci, vsi po vrsti, izjemno okrepila pritisk na medije, ki ji niso po godu. Najprej in v prvi vrsti pa na javno RTV. »Civilna družba« iz krogov blizu SDS je to razumela in tudi sama začela vršiti pritisk. V četrtek je tako skupina (desetih) intelektualcev na direktorja RTV Igorja Kadunca naslovila javno pismo z naslovom »Podpisani protestiramo proti načinu poročanja Javnega zavoda RTV Slovenija o delovanju nove vlade RS.«

  • Uredništvo

    28. 3. 2020  |  Družba

    »Več družabnih omrežij dvomim, da prinaša napredek, kar se tiče otrokovega razvoja«

    "Otrokom je treba jasno povedati, da to niso počitnice in da nimajo pravic do kakšnih popustov. Časi so hujši, kot so bili, zato so pravila strožja. Zdaj imamo tudi priložnost, da naredimo vse, da otroci lahko odraščajo, in sicer tako, da sprejemajo obveznosti."

  • Danes je nov dan

    28. 3. 2020  |  Družba

    Nedotakljivi MBS

    V torek je bil na javni televiziji predvajan dokumentarec o princu dveh obrazov Mohammedu bin Salmanu (MBS). Uradno je še vedno prestolonaslednik, a po dogajanju v Saudovi Arabiji je MBS de facto kralj. "Zahodni" voditelji ga vidijo kot reformatorja, saj je dovolil ženskam, da spet sedejo za volan, a hkrati pozabljajo, da je to človek, ki je v Jemnu zanetil krvavo vojno, ki je zahtevala najmanj 100 000 žrtev.

  • DK, STA

    28. 3. 2020  |  Družba

    Pomoč medijem v času krize

    Slovensko združenje medijev pri Slovenski oglaševalski zbornici poziva vlado k sprejetju dodatnih ukrepov za pomoč medijem, ki so zaradi zmanjšanja oglaševanja med najbolj prizadetimi v gospodarstvu, ukrepi pa so potrebni za njihovo preživetje v krizi, ki jo povzroča epidemija novega koronavirusa. Kot so v sporočilu za javnost izpostavili v združenju, si želijo ciljanih interventnih ukrepov pri reševanju gospodarstva, podjetij in samostojnih podjetnikov, ki bi zajeli tudi medije.

  • DK, STA

    28. 3. 2020  |  Kultura

    Spletne vsebine za otroke

    Kulturne ustanove v teh težkih časih niso pozabile na najmlajše. Ljubljansko in mariborsko lutkovno gledališče na spletnih platformah ponujata lutkovne in otroške dramske predstave, otroške vsebine ponuja Mestna knjižnica Ljubljana, k spletnemu sodelovanju vabi tudi nekaj muzejev. Po spletu je zaokrožila tudi otroška pravljica z naslovom Zgodba o hudobnem zmaju Koronarju.

  • Uredništvo

    28. 3. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Zbirka na temo koronavirusa

    Na Plaktivatovo pobudo je slovenska oglaševalska stroka združila moči in s kreativnimi sporočili poziva posameznike k odgovornemu ravnanju. Ideja se je porodila ob razmišljanju, kaj v trenutni situaciji s koronavirusom lahko naredijo oglaševalci, komunikatorji, oblikovalci, tekstopisci. Kreativni izziv je bil, v posamezniku aktivirati odgovornost, solidarnost in človečnost v boju proti koronavirusu. 

  • Uredništvo

    28. 3. 2020  |  Kultura

    Natečaj na temo korone

    Ekipa mladih ustvarjalcev pod imenom 100 toes je razpisala nagradni natečaj na temo korone, na katerem lahko sodelujejo vsi, ki jim zaradi epidemije koronavirusa preživljanje prostega časa med štirimi stenami predstavlja dolgčas, hkrati pa si želijo to obdobje popestriti s kreativnim razmišljanjem in ustvarjanjem.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Uvodnik

    Prihaja nadzorovalni kapitalizem

    Za čase, ki prihajajo, bo demokracija pomembnejša, kot si lahko sploh predstavljamo. In prebivalcem tistih držav, ki v tem trenutku nimajo na oblasti ljudi, ki so brezpogojno zavezani človekovim pravicam in demokraciji, bo trda predla. V naslednjih tednih (!) se bo toliko zgodilo, da se bomo res zbudili v nekem drugem svetu, v nekem drugem svetovnem redu. Naj to, kar zveni kot apokaliptična napoved dogodkov, obrazložimo.

  • Novi svetovni red

    Zadnjič sem gledal Janšo. Imel je govor. Televizijskega. Ni kaj – priložnost, da zasije. Nagovoril je nacijo. Pa me je zaskrbelo. Ni zasijal. In nekaterih stvari nisem razumel. Najprej nisem razumel, zakaj se je v tem tako občutljivem trenutku in v tako občutljivem nagovoru naciji spravil nad prejšnjo vlado, ki je menda vse zamočila (zamudila je, le opazovala je dogajanje v severni Italiji, v času šolskih počitnic ni dajala nobenih potrebnih nasvetov, ni imela načrta za epidemijo koronavirusa, ni zrihtala zaščitne opreme ipd.), ki je »zahteve stranke z daleč največjo podporo volivcev več kot tri tedne ignorirala« in ki je za sabo pustila »kaos«. Rekel sem si: Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek, Janševa ministra, zdajle verjetno zardevata od sramu, se posipata s pepelom in mantrata: Mea culpa, mea maxima culpa! Navsezadnje, ko je za vse hudo krivil prejšnjo vlado (»Pričakal nas je kaos«), je bilo tako, kot da bi rekel, da sta za vse kriva tudi Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek – hej, bila sta v prejšnji vladi! Bila sta v vladi, ki je vse zamočila. V vladi, ki je za sabo pustila »kaos«. V vladi, ki je »več kot tri tedne« ignorirala »zahteve stranke z daleč največjo podporo volivcev«.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Družba

    »Eno je, ko razvoj dogodkov opazuješ od daleč, nekaj povsem drugega pa, ko razmere doživiš sam«

    »Jes!« je vzkliknila, ko se je sredi intervjuja oglasila na telefon in nekaj sekund poslušala sogovornika na drugi strani. »Ne potrebujem maske,« je pojasnila, ko je prekinila zvezo. Test za ugotavljanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, za katerega je preventivno zaprosila zaradi pogostih stikov z ljudmi v teh dneh, je bil negativen.

  • Grega Repovž

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Politika

    Kdo bi že rad zasebno zdravstvo?

    Danes ni več nobenega dvoma: največje težave pri spoprijemanju s koronavirusom imajo tiste razvite države, ki so v preteklosti privatizirale javne zdravstvene sisteme. Šibek javni zdravstveni sistem ima na primer Italija. Enako velja za Španijo, kjer je socialistična vlada že na začetku širitve okužb s koronavirusom uvidela problem in se hitro odzvala ter začasno nacionalizirala vse zasebne bolnišnične in druge zdravstvene zmogljivosti. A težava ni le privatizacija samega zdravstvenega sistema, ampak tudi privatizacija financiranja zdravstva oziroma zdravstvenega zavarovanja. V Nemčiji že ugotavljajo, da je sicer dober zdravstveni sistem pri njih – dober v primerjavi z drugimi državami – najbolj načet zaradi načina financiranja prek zasebnih zavarovalnic, seveda pa tudi zaradi velikega deleža zasebnih bolnišnic in načina, kako se v njih lotevajo zahtevnejših in dražjih posegov: pač tako, da jih prepuščajo javnemu sistemu. S stroški vred. »Bolnišnice se pripravljajo, praznijo oddelke, šolajo medicinsko osebje.

  • IK, STA

    27. 3. 2020  |  Svet

    Britanski premier Boris Johnson okužen s koronavirusom

    Z novim koronavirusom je okužen tudi britanski premier Boris Johnson. Kot je povedal njegov tiskovni predstavnik, ima blažje simptome in bo še naprej vodil odzivanje vlade na virus iz samoizolacije, poroča britanski BBC. Okužen je tudi britanski minister za zdravje Matt Hancock.

  • Jure Trampuš

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Politika

    Vrača se Uroš Urbanija

    V petek je nova vlada nekoliko nepričakovano opravila prvo zamenjavo zvestega kadra. Namesto Mira Petka je na položaj vodje vladnega urada za komuniciranje postavila Uroša Urbanijo.

  • Peter Petrovčič

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Politika

    Kdo bo izpuščen iz zapora in kdo ne?

    Po zgledu drugih držav, ki se spoprijemajo z epidemijo koronavirusa, je ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Lilijana Kozlovič iz SMC, odredilo izpuščanje obsojencev iz zapora, da bi se omejila možnost širjenja virusa.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Dva leva

    Koronafašizem

    »In še enkrat bi rekel, tisti župani, ki so ukrepali na svojo roko, pravočasno, so tisti, ki so največ prispevali k ozaveščanju celotnega prebivalstva … vsi zdaj gledamo Šmarje pri Jelšah, kot da bi to bil največji vir, pa temu ni tako … največ obolelih imamo tukaj v Ljubljani in zaradi tega verjamem, da se bo tudi Ljubljana odzvala tako, kot od nje pričakujemo.«
    — Jelko Kacin je razkril vzporedne načrte Janševe vlade (TVS, 19. 3. 2020)

  • Izak Košir

    27. 3. 2020  |  Mladina 13  |  Politika

    Sanjski trio

    Vlada je na dopisni seji, ki je potekala 20. marca, poslanca SDS Franca Breznika imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Na tem ministrstvu, ki ga vodi Aleš Hojs, bo drugi državni sekretar. Pridružil se bo nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki ga je vlada imenovala že na ustanovni seji pred štirinajstimi dnevi. Na ministrstvu za notranje zadeve ti trije fantje sestavljajo »sanjsko moštvo«.